Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ustawienie BRC Sequent 24 light jest skąplikowane?

Featured Replies

Napisano

Czy jeśli bym miał kabel, laptopa, i program to jestem w stanie sam wyregulować tą instalację? Pytam bo obecnie jak się schłodziło to samochód szarpie na gazie. Nałapał błędów i czeka mnie ponowna regulacja. Instalka zakładana w ASO Fiata i oni to do orłów w sprawach gazu nie należą.

Napisano

Maja zrobic - sprzet jest na gwarancji ,zreszta mozesz jechac do innego warsztatu brc...

p.s. widze ,ze brc zrobil instalke dla szkotow i sa jaja jak z kitami staga no.gif

Napisano
  • Autor

Wiem że mogę jechać do innych, ale może nie chcę innych gamoni oglądać, a chcę się sam czegoś nauczyć.

Sory ale ja nie miałem wyboru czy normalna brc czy uboga. Tylko uboga która kosztowała 3200zł bo nie chciałem stracić gwarancji na samochód.

Napisano

> Wiem że mogę jechać do innych, ale może nie chcę innych gamoni oglądać, a chcę się sam czegoś

> nauczyć.

Po co sie uczyc , zadzwon Fiat Motor Poland i poskarz sie ,ze leca w kulki... A do BRC chyba nie jest tak latwo jak do staga.

> Sory ale ja nie miałem wyboru czy normalna brc czy uboga. Tylko uboga która kosztowała 3200zł bo

> nie chciałem stracić gwarancji na samochód.

Do Fiata chyba montuja tartarini ale moge sie mylic...

Napisano
  • Autor

Tak ASO montuje też tartarini ale wtedy bym był na nich skazany w serwisowaniu LPG. Wybrałem BRC bo mogę jechać gdzie chcę i nie muszę oglądać gamoni z ASO. Mam już trzeciego fiata i dwa poprzednie fiaty serwisowałem sam i byłem szczęśliwy, ten jest nowy i chciałbym ograniczyć moje wizyty w aso do minimum bo jak ich widzę to jest mi niedobrze i myślę co mi popsują. W poniedziałek jadę do nich na regulację jak im się uda to ok, a jak nie to odwiedzę inny serwis BRC.

Napisano

Przeciez Tartarini nie trzeba serwisowac w aso ok.gif

Napisano

> Wiem że mogę jechać do innych, ale może nie chcę innych gamoni oglądać, a chcę się sam czegoś

> nauczyć.

> Sory ale ja nie miałem wyboru czy normalna brc czy uboga. Tylko uboga która kosztowała 3200zł bo

> nie chciałem stracić gwarancji na samochód.

A mówiłem zeby brać staga old.gif i jeszcze 3200 skasowali facepalm.gif ciekawe za co aż tyle. Za 3200 to byś miał taki elegancki zestawik ze stagiem że przez 200 tys km miał byś spokój i nic by nie trzeba było robić zlosnik.gif

Napisano

> A mówiłem zeby brać staga i jeszcze 3200 skasowali ciekawe za co aż tyle. Za 3200 to byś miał

> taki elegancki zestawik ze stagiem że przez 200 tys km miał byś spokój i nic by nie trzeba

> było robić

Za 3200 mialby BRC SQ24 a nie lajt...

Problem w tym ,ze kolega nie mial manewru.

Napisano

> Za 3200 mialby BRC SQ24 a nie lajt...

> Problem w tym ,ze kolega nie mial manewru.

A no miałby. 3200 za pełnego sequenta no to jeszcze nic bym nie mówił, ale to to przegiecię pały z ich strony.

Napisano

> A no miałby. 3200 za pełnego sequenta no to jeszcze nic bym nie mówił, ale to to przegiecię pały z

> ich strony.

Zgadzam sie... IMHO przegieli wafla wpysk.gif

Jak dla mnie BRC powinno sie wstydzic tego pozal sie zestawu no.gif

Napisano
  • Autor

Dziś bawiłem się kablem i programem. Montującym gaz nawet nie chciało się ustawić temperatury przełączania, wszystko seryjnie ustawione na najwyższe wartości. Zrobiłem autoadaptację i jest lepiej ale czy dobrze okaże się rano jak jest zimno.

Napisano

> Dziś bawiłem się kablem i programem. Montującym gaz nawet nie chciało się ustawić temperatury

> przełączania, wszystko seryjnie ustawione na najwyższe wartości. Zrobiłem autoadaptację i jest

> lepiej ale czy dobrze okaże się rano jak jest zimno.

Jak wykonałeś autoadaptację?

Napisano
  • Autor

> Jak wykonałeś autoadaptację?

Program SequentP&D v3.01 zakładka ustawienia i opcja autoadaptacja. Na postoju bieg jałowy, program przełączył na bene zczytał dane i przełączył na gaz i ustawił optymalnie według niego. W trakcie jazdy niestety nie moglem bo nie mam mapsensora. Mogę tylko suwakiem na plus lub minus.

Różnica taka że jak zimny to nie szarpało i kontrolka silnika się nie włączała ale w czasie jazdy wydaje mi się że stare ustawienia były lepszy.

Napisano

> taki elegancki zestawik ze stagiem że przez 200 tys km miał byś spokój i nic by nie trzeba

Który reduktor i wtryskiwacz statystycznie wytrzymuje 200 tys?

Napisano

> Program SequentP&D v3.01 zakładka ustawienia i opcja autoadaptacja. Na postoju bieg jałowy,

> program przełączył na bene zczytał dane i przełączył na gaz i ustawił optymalnie według niego.

> W trakcie jazdy niestety nie moglem bo nie mam mapsensora. Mogę tylko suwakiem na plus lub

> minus.

> Różnica taka że jak zimny to nie szarpało i kontrolka silnika się nie włączała ale w czasie jazdy

> wydaje mi się że stare ustawienia były lepszy.

Bez map sensora nie można zrobić mapy od nowa. Można korygować mapę już zrobioną i dokonuje się tego właśnie suwakami.

Napisano
  • Autor

> Bez map sensora nie można zrobić mapy od nowa. Można korygować mapę już zrobioną i dokonuje się

> tego właśnie suwakami.

Zgoda, ale jak suwakiem od jazdy właściwie ustawić? Po czym poznać że jest ok nie za mało ani nie za dużo? Czy przesuwać w prawo czy w lewo?

Poniżej zrzut ekranu z instrukcji, wszystko fajnie widać żółte punkty i niebieskie maja się nakładać. Jeśli się nie nakładają to trzeba zweryfikować na plus lub minus suwakiem. Ale mi nie rysuje tego wykresu co robić?

284266741-Schowek01.jpg

Wolne obroty kreator ustawiał zawsze na minus nawet -30

post-51806-14352509979771_thumb.jpg

Napisano

> Zgoda, ale jak suwakiem od jazdy właściwie ustawić? Po czym poznać że jest ok nie za mało ani nie

> za dużo? Czy przesuwać w prawo czy w lewo?

> Poniżej zrzut ekranu z instrukcji, wszystko fajnie widać żółte punkty i niebieskie maja się

> nakładać. Jeśli się nie nakładają to trzeba zweryfikować na plus lub minus suwakiem. Ale mi

> nie rysuje tego wykresu co robić?

> Wolne obroty kreator ustawiał zawsze na minus nawet -30

Do tego musisz mieć podłączony i aktywny map sensor. Najpierw robisz mapę noPB, czyli trzeba trochę pojeździć, aby pokazały się punkty. Następnie przełączasz na lpg i też jeździsz. Mapa lpg ma pokrywać się z mapą noPB. Gdy się nie pokrywa to dokonujesz korekcji. Podczas jazdy suwakiem prawym, a na postoju suwakiem lewym.

Napisano
  • Autor

Tak myślałem. Map sensor to wydatek 220zł, jest złącze 4 pinowe do jego podłączenia z Light ale skąd on bierze ciśnienie? Odłącza się jakiś wężyk czy jest gdzieś złącze? Widziałem też kita przelotowego do montażu na stałe ale to już 500zł. Co daje map sensor wpięty na stałe?

Napisano
  • Autor

No dobra czyli jeśli instalacja została wystrojona przez gazowników i używali map sensora to gdzie szukać wężyka do podpięcia ponownie map sensora? Czy ten wężyk jest teraz zaślepiony, pod coś podłączony? Czy odpinają na czas regulacji coś seryjnego i się wpinają z map sensorem?

Napisano

> Czy odpinają na czas regulacji coś seryjnego i się wpinają z map sensorem?

u mnie gazownik rozpial jakis wezyk, ktory mial w okolicy pompy ABS, czyli na samym wierzchu i wpial sie w to miejsce... ale dokladnie, to nie widzialem, ktory wezyk...

Napisano

> No dobra czyli jeśli instalacja została wystrojona przez gazowników i używali map sensora to gdzie

> szukać wężyka do podpięcia ponownie map sensora? Czy ten wężyk jest teraz zaślepiony, pod coś

> podłączony? Czy odpinają na czas regulacji coś seryjnego i się wpinają z map sensorem?

U mnie mieli trójnik i wpieli się na wejściu podciśnienia do reduktora.

Napisano
  • Autor

Temat powraca. Samochód odstawiłem wczoraj wieczorem do ASO żeby dziś rano wyregulowali LPG bo pierwsze 10km poszarpuje i gaśnie potem już jest ok. Okazało się że prawdopodobnie wtryskiwacz na 1 cylindrze jest wadliwy. Czekają na nowy i będą wymieniać. Wtrysk przeżył 3 miesiące i 5tyś km, a ja do wtorku zostałem z autem zastępczym.

Napisano

> Temat powraca. Samochód odstawiłem wczoraj wieczorem do ASO żeby dziś rano wyregulowali LPG bo

> pierwsze 10km poszarpuje i gaśnie potem już jest ok. Okazało się że prawdopodobnie

> wtryskiwacz na 1 cylindrze jest wadliwy. Czekają na nowy i będą wymieniać. Wtrysk przeżył 3

> miesiące i 5tyś km, a ja do wtorku zostałem z autem zastępczym.

Widze ,ze BRC rowna do najlepszych facepalm.gif

Napisano

> Widze ,ze BRC rowna do najlepszych

brc jak brc, ale zavoli udowodniło, że dalej nie umie robić wtrysków smirk.gif

Napisano

> Czekają na nowy i będą wymieniać. Wtrysk przeżył 3

smaczku dodaje fakt, ze moja instalacja rowniez ma 5tys km i 3miesiace.

ja w przyszlym tygodniu oddam do serwisu i zobaczymy co zrobia...

Napisano

> Temat powraca. Samochód odstawiłem wczoraj wieczorem do ASO żeby dziś rano wyregulowali LPG bo

> pierwsze 10km poszarpuje i gaśnie potem już jest ok. Okazało się że prawdopodobnie

> wtryskiwacz na 1 cylindrze jest wadliwy. Czekają na nowy i będą wymieniać. Wtrysk przeżył 3

Mi po 4 tysiącach wymienili komplaet wtrysków na gwarancji. Strach pomyśleć co będzie jak gwarancja się skończy shocked.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat!

Wczoraj byłem na przeglądzie gazu po 15tyś km i gazownik nie potrafił wyregulować gazu. Ciągle check silnika za bogata mieszanka. Stwierdził że nie ustawi i wymieniamy wszystkie wtryskiwacze na nowego typu. Ok wymienili, wyregulowali jeździ ok. Ale dziś rano na zimnym silniku gasł na każdym skrzyżowaniu i poszarpywał w czasie jazdy! Pojechałem do nich i oczywiście zrobią ale za 2 tygodnie bo program na bank jest ok coś nie tak z autem. Wcześniej też gasł na zimnym silniku. Odpaliłem program i zacząłem szukać czy można coś ustawić na zimnym silniku. Jest opcja zimny silnik 2 suwaki z regulacją od -90 do +90 co tym się zmienia? I kolejna sprawa. Potrafi sam przeskoczyć z gazu na bene bez powodu. Jak by gazu nie było i piszczy. Wcześniej tego nie było.

Podpowiedzcie coś.

Bym zapominał check silnika mówi o wielokrotnym wypadaniu zapłonu na 3 cylindrze.

Samochód na benie jeździ bez problemowo, przelot 20tyś km

Napisano
jak na benzynie jest ok, to jedziesz do nich i musza robic, a za 2 tygodnie, to bedziesz stratny siano na benzyne...
Napisano

> ... Bym zapominał check silnika mówi o wielokrotnym wypadaniu zapłonu na 3 cylindrze.

> Samochód na benie jeździ bez problemowo, przelot 20tyś km

Wyjmij świece - porównaj tą co jest w 3 cylindrze z pozostałymi. Inny problemem może być cewka. LPG potrzebuje wyższego napięcia do zapłonu i jeżeli np. cewka jest w dolnej granicy tolerancji to na benzynie może być ok a na lpg wypadają zapłony.

Można jeszcze spróbować zmniejszyć odstęp elektrod na świecy - pod warunkiem, że masz jednoelektrodowe - ja tak mam i sobie chwalę smile.gif

Napisano

> I kolejna sprawa. Potrafi sam przeskoczyć z gazu na bene bez powodu. Jak by gazu nie było i

> piszczy. Wcześniej tego nie było.

U mnie nie łączył kabel od czujnika ciśnienia. Zrobili obejście (trochę druciarskie ale działa doskonale).

> Bym zapominał check silnika mówi o wielokrotnym wypadaniu zapłonu na 3 cylindrze.

Spróbuj zmniejszyć szczelinę na świecach. Ewentualnie jedź gdzieś, gdzie jest bardzo ciemno i zobacz, czy nie masz dyskoteki na kablach. Mi to dopiero dobrze zrobili w Tarnowie.

Napisano

> Bym zapominał check silnika mówi o wielokrotnym wypadaniu zapłonu na 3 cylindrze.

jak z regulacja zaworów? hydraulika czy mechaniczna?

Napisano

>... Ewentualnie jedź gdzieś, gdzie jest bardzo ciemno i zobacz, czy nie masz dyskoteki na kablach...

Jeżeli mowa o GP'10 to tam raczej nie ma kabli WN ...

> ... Bym zapominał check silnika mówi o wielokrotnym wypadaniu zapłonu na 3 cylindrze.

A tak jeszcze mnie oświeciło - zamień cewki miejscami i sprawdź czy zmieni się numer cylindra ...

Jeżeli tak to cewka, jak nie to 99% świeca lub coś w silniku ...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli mowa o GP'10 to tam raczej nie ma kabli WN ...

> A tak jeszcze mnie oświeciło - zamień cewki miejscami i sprawdź czy zmieni się numer cylindra ...

> Jeżeli tak to cewka, jak nie to 99% świeca lub coś w silniku ...

Zawory mechaniczna regulacja. Auto z roku 2009 i ma przewody. Może wymienię świeczki, a przynajmniej je sprawdzę. Wczoraj padało, było wilgotno i check miał błąd zapłonu. Wczoraj na wieczór podkręciłem suwaki od pracy na zimnym silniku i dziś przy 4 stopniach rano wszystko było ok. Nie zgasł i schodząc z obrotów nie było nagłego spadku do 500obr/min i gaśnięcia. Ogólnie wszystko jest ok, zobaczymy co będzie dalej.

Napisano

> Zawory mechaniczna regulacja.

subaru, podkreslam subaru podczas jazdy na LPG lubi wywalac chech wlasnie jak sa zawory nie wyregulowane (tez mechanicznie) - trzba pamieac o regulacji max co 50kkm

Napisano

> Tak z ciekawości - ile kosztują szklanki i robocizna w bokserze?

sohc jest jak w polonezie - na srubki robota max 200zł

dohc jest na szklanach + koniecznosc wyciagania motoru koszt 1000zł + 160zł za szklanke (mozna oczywiscie pozamienic miejscami lub zjechac na magnesowce i nie kupowac wszystkich nowych)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.