Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy silnik 1.5 ma natrysk oleju na denka tłoków?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów

Jak w temacie, czy silnik 1.5 na jednopunkcie ma może natrysk oleju na denka tłoków? Bo nie chce mi się specjalnie miski ściągać, a kiedyś jak ściągałem to nawet nie pomyślałem żeby spojrzeć.

Napisano

> Witam kolegów

> Jak w temacie, czy silnik 1.5 na jednopunkcie ma może natrysk oleju na denka tłoków? Bo nie chce mi

> się specjalnie miski ściągać, a kiedyś jak ściągałem to nawet nie pomyślałem żeby spojrzeć.

nie

Napisano
  • Autor

> nie

pewne?

Napisano

> pewne?

A niby jak? Aż z ciekawości przeglądnąłem korpus silnika bo mi leży i nie wiem jak mogło by to sie odbywać poza chlapaniem.

Napisano
  • Autor

> A niby jak? Aż z ciekawości przeglądnąłem korpus silnika bo mi leży i nie wiem jak mogło by to sie

> odbywać poza chlapaniem.

Nie wiem jak to wygląda w 1.3T/1.4T ale w innych silnikach są specjalne dysze które pod ciśnieniem podają olej na denka. I właśnie się zastanawiałem czy 1.5 to ma. grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem jak to wygląda w 1.3T/1.4T ale w innych silnikach są specjalne dysze które pod ciśnieniem

> podają olej na denka. I właśnie się zastanawiałem czy 1.5 to ma.

1.3T 1.4T ma, 1.4, 1.5n/a ni ma

Napisano
  • Autor

> 1.3T 1.4T ma, 1.4, 1.5n/a ni ma

Szkoda. oslabiony.gif

Napisano

> Szkoda.

No tego by jeszcze brakowało, dość oleju sie naspala mój silniczek i bez natrysku. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No tego by jeszcze brakowało, dość oleju sie naspala mój silniczek i bez natrysku.

Ale brak natrysku ogranicza nieco rozwój tego silnika. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale brak natrysku ogranicza nieco rozwój tego silnika.

no niestety

Napisano
  • Autor

> no niestety

Może tłoki nie spłyną. grinser006.gif

Napisano

> Ale brak natrysku ogranicza nieco rozwój tego silnika.

A to prawda.

Napisano

> 1.3T 1.4T ma, 1.4, 1.5n/a ni ma

a jak Puzonek ma to w 1.5 T vel 1.6 rozwiązane ?

Napisano

> a jak Puzonek ma to w 1.5 T vel 1.6 rozwiązane ?

nie wiem jak tam jest, glaca ma natrysk w 1.2

Napisano

> nie wiem jak tam jest, glaca ma natrysk w 1.2

Ja mam, sam sprawdziłem przy okazji waytogo.gif

Puzon nie ma i w 1.5 nie ma i może dlatego ja mam cały czas te same tłoki cfaniaczek.gifgrinser006.gif (tfu tfu)

Napisano

> Może tłoki nie spłyną.

a ile Ty mocy planjesz, ze Ci to przeszkadza w rozwoju tego silnika? icon_rolleyes.gif

Napisano

> No tego by jeszcze brakowało, dość oleju sie naspala mój silniczek i bez natrysku.

A czemu miałby spalać dodatkowe ilości oleju z natryskiem? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> a ile Ty mocy planjesz, ze Ci to przeszkadza w rozwoju tego silnika?

Najwyraźniej sporo cfaniaczek.gif ale ogólnie natrysk i chłodnica oleju dają ulgę silnikowi przy dłuższych obciążeniach.

Napisano

> A czemu miałby spalać dodatkowe ilości oleju z natryskiem?

Bo kolega pewnie mysli, ze natrysk jest od gory rotfl.gif.

Napisano

> Bo kolega pewnie mysli, ze natrysk jest od gory .

"wtrysk" grinser006.gif

Napisano

> Bo kolega pewnie mysli, ze natrysk jest od gory .

Nie od góry tylko mój rzeczywiście spala teraz olej, więc kolejna wymiana silnika sie szykuje. A dodatkowy olej na ściankach cylindra (bez względu jak on tam sie dostanie) to dla mojego silnika szybszy zgon. Na razie jeździ, śmierdzi i spala 1l oleju na kilka tys, km choć wżer jest tylko na jednym cylindrze.

Napisano
  • Autor

> i w taki oto prosty sposób plan uturbienia Uniaka upadł

Nie upadł nie bój nic, muszę tylko dokładnie wybadać pewne rzeczy. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> a ile Ty mocy planjesz, ze Ci to przeszkadza w rozwoju tego silnika?

Na razie to staram się nie planować nic, będzie zrobione to wtedy będę myślał ile z tego wyciskać, a natrysk przy turbo to bardzo dobra rzecz i nawet dla samego komfortu psychicznego by się przydał. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Najwyraźniej sporo ale ogólnie natrysk i chłodnica oleju dają ulgę silnikowi przy dłuższych

> obciążeniach.

No właśnie, chłodnica to nie problem, ale dorobienie natrysku jest już bardziej problematyczne, no chyba że da się jakoś to zaszczepić bez problemu z 1.3T/1.4T.

Napisano

> Nie upadł nie bój nic, muszę tylko dokładnie wybadać pewne rzeczy.

A tak ogólnie to ludziska tacy zapaleńcy jak ty dorabiaja jakoś natrysk na denka tłokow ?? idzie to jakoś wyrzeźbić ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A tak ogólnie to ludziska tacy zapaleńcy jak ty dorabiaja jakoś natrysk na denka tłokow ?? idzie to

> jakoś wyrzeźbić ??

Jakoś na pewno się da, tylko pytanie jakim nakładem pracy i czy się uda bez rozbierania całego silnika. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jakoś na pewno się da, tylko pytanie jakim nakładem pracy i czy się uda bez rozbierania całego

> silnika.

a to że trzeba rozbierać silnik to jest pewne wink.gif tylko czy ogólnie szło by się do jakiegoś kanału olejowego podłączyć itp.

Jak by nie patrzył z wiosna musisz ryć kanał bo tak cos grzebać pod silnikiem bez kanału to nie robota zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a to że trzeba rozbierać silnik to jest pewne tylko czy ogólnie szło by się do jakiegoś kanału

> olejowego podłączyć itp.

Jeżeli by wystarczyło zdjąć miskę i tyle to ok, jeśli ściągać szapę i wyjmować tłoki, to raczej nie będę się grzebał.

> Jak by nie patrzył z wiosna musisz ryć kanał bo tak cos grzebać pod silnikiem bez kanału to nie

> robota

Jak się zrobi turbo, to na kanał kasy nie będzie. grinser006.gif

Napisano

> Najwyraźniej sporo ale ogólnie natrysk i chłodnica oleju dają ulgę silnikowi przy dłuższych

> obciążeniach.

Glaca, ja to wiem. Ale sa przypadki gdzie przy kilkuset koniach ludzie pozbywaja sie natrysku oleju z premedytacja.

Pomijam fakt, ze brak natrysku tez ma swoje zalety.

Napisano

> Na razie to staram się nie planować nic, będzie zrobione to wtedy będę myślał ile z tego wyciskać,

> a natrysk przy turbo to bardzo dobra rzecz i nawet dla samego komfortu psychicznego by się

> przydał.

Zakuj drania i bedziesz mial komfort psychiczny icon_rolleyes.gif

Napisano

> No właśnie, chłodnica to nie problem, ale dorobienie natrysku jest już bardziej problematyczne, no

> chyba że da się jakoś to zaszczepić bez problemu z 1.3T/1.4T.

Powiem tak - szukasz sobie na sile problemow.

Napisano

> A tak ogólnie to ludziska tacy zapaleńcy jak ty dorabiaja jakoś natrysk na denka tłokow ?? idzie to

> jakoś wyrzeźbić ??

Idzie ale przewaznie nie ma sensu - chyba ze budujesz jakiegos strasznego potwora i kucizna bedzie plynac jak kupa po muszli.

Napisano

> Jakoś na pewno się da, tylko pytanie jakim nakładem pracy i czy się uda bez rozbierania całego

> silnika.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Bez rozbierania CALEGO silnika na pewno sie nie da.

Napisano
  • Autor

No to co wg Ciebie? Nie ma sensu sobie zawracać głowy natryskiem przy turbo?

Napisano

> Jeżeli by wystarczyło zdjąć miskę i tyle to ok, jeśli ściągać szapę i wyjmować tłoki, to raczej nie

> będę się grzebał.

Jakbyś nie chciał to wał Ci będzie przeszkadzał a do wyjęcia wału trzeba wyjąć cały silnik.

Napisano

> No to co wg Ciebie? Nie ma sensu sobie zawracać głowy natryskiem przy turbo?

Ja bym sie tym nie przejmowal. No chyba, ze planujesz naprawde duze moce...

Napisano
  • Autor

> Ja bym sie tym nie przejmowal. No chyba, ze planujesz naprawde duze moce...

Mocy dużej nie będzie, znaczy to ma być lajtowy soft, coś a'la Glaca 0,6-0,8 bara. Więc pewnie delikatnie ponad 100KM wyjdzie.

Chłodnica oleju raczej na pewno będzie w zestawie.

Napisano

> Mocy dużej nie będzie, znaczy to ma być lajtowy soft, coś a'la Glaca 0,6-0,8 bara. Więc pewnie

> delikatnie ponad 100KM wyjdzie.

> Chłodnica oleju raczej na pewno będzie w zestawie.

Brak natrysku na denko tloka bedzie ostatnia rzecza o ktora bedziesz sie musial martwic przy takiej mocy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Brak natrysku na denko tloka bedzie ostatnia rzecza o ktora bedziesz sie musial martwic przy takiej

> mocy

No to ok, człowiek uczy się całe życie. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.