Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RAV 4

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Mam zamiar zakupić Toyote Rav 4 III generacji z silnikiem diesla. najczęściej spotykanym motorkiem w ogłoszeniach jest D4D 2.2 (136kucy)często wychwalany za bezawaryjność, ale ostatnio znalazłem taką z motorkiem 177 kucy, i teraz pytanie czy te mocniejsze są równie dobre jak te słabsze ? czy skrzynia biegów i inne podzespoły napędowe wytrzymuje taką moc ?

Zainteresować się autkiem z mocniejszym silnikiem, czy wybrać ten standardowy 136 kucy ?

Napisano

> w ogłoszeniach jest D4D 2.2 (136kucy)często wychwalany za bezawaryjność, ale ostatnio

> znalazłem taką z motorkiem 177 kucy, i teraz pytanie czy te mocniejsze są równie dobre jak te

> słabsze ?

Kolego gdzie te bajki o bezawaryjności ??????????

Napisano
  • Autor

Pisząc o bezawaryjności nie miałem na myśli ze nic się nie psuje, tylko ze nie ma takich typowych usterek jak np. silniki VW 2.0 tdi gdzie awari dość często ulega głowica i pompa oleju. Jeśli te silniczki Toyoty też mają jakieś słabe punkty to o nich nie wiem i dlatego pisze żeby się czegoś dowiedzieć.

Napisano

niestety tez ma nie wiem czy juz poprawili ale byly duze problemy z kołami 2M i niektore egzemplarze brały dośc duze ilosci oleju

Napisano

> egzemplarze brały dośc duze ilosci oleju

No właśnie... znajomy po remoncie głównym silnika w nowej Toyotce D4D na gwarancji w końcu pozbył sie grata .... rocznego wink.gif bo mu ciągle coś sie psuło a oleju żłopała prawie litr / 1000 km sick.gif w sumie zrobił nią 20 tyś km

Napisano

Jeszcze niedawno sam chciałem TOYOTKę ale mnie kolega wyleczył. Jak ci przestanie palić przy - 10* to w toyce usłyszysz że TTTM grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Wychodzi na to że kupno autka nie jest takie proste, a Ja muszę to zrobić do końca roku, co bym nie ruszył to jakieś wady ma, może Wy coś doradzicie.

Samochód ma być typu SUV lub VAN, czyli wysoka pozycja za kierownicą i większy bagażnik co by się wózek inwalidzki zmieścił i rocznik młody od 2007 w górę.

-bulla, masz na myśli silniki 136km, czy 177km ?

-Axit co to jest TTTM ?

Napisano

> co to jest TTTM ?

Ten Typ Tak Ma.

Napisano

> -bulla, masz na myśli silniki 136km, czy 177km ?

ogolnie odradzano diesla 270751858-jezyk.gif choc i inne problemy dreczyly te auta , ma przyklad ze skrzynia biegow i zawieszeniem

Ojciec jak kupował auto to znajomy pracujacy w aso odradzil mu auto

Ojciec zdecydował sie na CRV przez rok zawiesil sie samoregulator xenonów 270751858-jezyk.gif i wymienili ramke z chromu przy szybie bo rudy sie przyplatal 270751858-jezyk.gif

nie ma juz aut bezawaryjnych trza wybrac mniejsze zlo i kupic mniej problematyczny 270751858-jezyk.gif

pomys o crv choc moze byc za maly do wozka

ja jezdze od 4 miesiecy outlanderem i ogolnie zadowolony jestem jednak juz egr sie sypnal ale na gwarancji nie robili problemu .

Ogólnie polecam Outka ( wozilem wozek w bagazniku)ale silnik od szmelcwagenow 2.0 TDI to nie najszczesliwsze rozwiazanie 270751858-jezyk.gif

najlepiej kupic autko z gwarancja choc rok by wszystko zweryfikowac i spac spokojnie.

> -Axit co to jest TTTM ?

odpowiem za kolege ten typ tak ma

Napisano

siostra zrobniła ravką 136 konną 140 tys i po 3 latach kupiła teraz nową mocniejszą. poza problemem z pilotem odpalania auta który czasem zawodzi przez zakłócenia auto pancerne.

Aha przez te 140 tys zero awarii mechanicznych a o studzeniu turbiny dowiedziała się niedawno z naklejki w kii shocked.gif

Napisano

> Jeszcze niedawno sam chciałem TOYOTKę ale mnie kolega wyleczył. Jak ci przestanie palić przy - 10*

> to w toyce usłyszysz że TTTM

tja w zeszła zime zimniej było u nas i jakoś ravka odpalała a stała na polku

Napisano

> Wychodzi na to że kupno autka nie jest takie proste, a Ja muszę to zrobić do końca roku, co bym nie

> ruszył to jakieś wady ma, może Wy coś doradzicie.

> Samochód ma być typu SUV lub VAN, czyli wysoka pozycja za kierownicą i większy bagażnik co by się

> wózek inwalidzki zmieścił i rocznik młody od 2007 w górę.

> -bulla, masz na myśli silniki 136km, czy 177km ?

> -Axit co to jest TTTM ?

forester?

Napisano

> Jeszcze niedawno sam chciałem TOYOTKę ale mnie kolega wyleczył. Jak ci przestanie palić przy - 10*

> to w toyce usłyszysz że TTTM

Zmień kolegów

Ty szukałeś 10 letniego Avensisa ... i jakoś 10 letni Avensis nie ma problemów przy 25 stopniowym mrozie z odpaleniem.

Napisano

> Zmień kolegów

> Ty szukałeś 10 letniego Avensisa ... i jakoś 10 letni Avensis nie ma problemów przy 25 stopniowym

> mrozie z odpaleniem.

właśnie dlatego, że był 10-letni

ja się już dowiedziałem, że ten mój to g... na szczęście mam benzynę

Napisano
  • Autor

Outlander, fajne autko tylko te silniki VW. Choć w 2009 roku jakieś tam modyfikacje wprowadzili i problemy ustały. Tylko znaleźć tak młody model na rynku wtórnym to nie lada wyczyn, bo kto sprzedaje prawie nowe autko.

Subaru, jak się trafi coś fajnego w mojej okolicy to bym wziął ( dalej jak 60km od domu na oględziny nie mam czasu jechać )

Napisano

> ja jezdze od 4 miesiecy outlanderem i ogolnie zadowolony jestem jednak juz egr sie sypnal ale na

> gwarancji nie robili problemu .

> Ogólnie polecam Outka ( wozilem wozek w bagazniku)ale silnik od szmelcwagenow 2.0 TDI to nie

> najszczesliwsze rozwiazanie

Ja też jakieś 4 miechy mam Outka i nie wprawia mnie w zachwyt hmm.gif Silnik klekotliwy i wykończenie na średnim poziomie. Na plus prowadzenie i hamulce waytogo.gif

Aha.. spalanie od 6,5L do 10L /100km

Napisano

> Ja też jakieś 4 miechy mam Outka i nie wprawia mnie w zachwyt Silnik klekotliwy i wykończenie na

> średnim poziomie. Na plus prowadzenie i hamulce

> Aha.. spalanie od 6,5L do 10L /100km

jak dla mnie hamulce mogly by byc lepsze (maja za mala srednice do tej masy ) , z silnikiem potwierdzam ze tdi 2.0 to jakies nie porozumienie ale z dwoch do wyboru 2.2 i 2.0 to 2.0 to mniejsze zło smile.gif , wykonczenie kwestia gustu , troche slabe plastiki 270751858-jezyk.gif

spalanie wiekszosc jezdze o miescie 0d 8 do 11

Napisano

> tja w zeszła zime zimniej było u nas i jakoś ravka odpalała a stała na polku

Funkiej nówka czy te starsze modele - które mogą się poszczycić słynną japońska bezawaryjnością cfaniaczek.gif

Napisano

> forester?

z silnikiem diesla? zapomnij... problem ze sprzeglem a automatu nie ma (chyba nie ma)

Napisano

> Witam Wszystkich

> Mam zamiar zakupić Toyote Rav 4 III generacji z silnikiem diesla.

Mam kolegę pracującego w Toyce - kiedyś z nim gadałem i wszyscy w Toyocie twierdzą wg niego, że Ravka III gen to najgorszy parch jaki wypuściła Toyota.

Nie trafił się im model, który sprzedali aby prędzej czy później nie trafił z powrotem do serwisu z jakąś poważniejszą awarią.

Napisano

> Funkiej nówka czy te starsze modele - które mogą się poszczycić słynną japońska bezawaryjnością

stara miala 3 lata jak poszlan w świat rok temu nowa ma rok i jeszcze dwa latka i idzie w świat. siostra używek nie uznaje

Napisano

nie wiem czy siedziałeś w niej ale jest ciasna...

Napisano

> Funkiej nówka czy te starsze modele - które mogą się poszczycić słynną japońska bezawaryjnością

funkiel nowka 2008 auris w dieselu w zeszlogrudniowe mrozy po - 25 st palil po nocy w Tatrach pod chmurka z pierwszego przekrecenia ... wiec jak juz MAJKE WWL Ci mowil - zmien kolegow facepalm.gif

Napisano

> funkiel nowka 2008 auris w dieselu w zeszlogrudniowe mrozy po - 25 st palil po nocy w Tatrach pod

> chmurka z pierwszego przekrecenia ... wiec jak juz MAJKE WWL Ci mowil - zmien kolegow

Nie rozpędzałbym sie tak. U nas wiele flotowych rolek i aurisów d4d ma problemy z zapalaniem w zimę

Napisano

> Nie rozpędzałbym sie tak. U nas wiele flotowych rolek i aurisów d4d ma problemy z zapalaniem w zimę

ja Ci mowie o swoim, na co sa dowody zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a co leja do bakow flotowe auta oraz jak sa traktowane - nie wiem ... moja, na codzien stojaca w garazu i niby przyzwyczajona do ciepelka w grudniu zeszlego roku w okolicach PORONINa nie miala najmniejszych problemow z odpalaniem ok.gif

Napisano

> ja Ci mowie o swoim, na co sa dowody a co leja do bakow flotowe auta oraz jak sa traktowane -

> nie wiem ... moja, na codzien stojaca w garazu i niby przyzwyczajona do ciepelka w grudniu

> zeszlego roku w okolicach PORONINa nie miala najmniejszych problemow z odpalaniem

Chodzi mi o generalizowanie. Flotowe leją na orlenie i bp tylko.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale wszystkie mają ten

system bezkluczykowy i niestety, z zapalaniem jest różnie.

Napisano

> Chodzi mi o generalizowanie. Flotowe leją na orlenie i bp tylko.

> Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale wszystkie mają ten

> system bezkluczykowy i niestety, z zapalaniem jest różnie.

moze w tym systemie problem ... ja mam standardowy kluczyk ... ok.gif Ojciec ma bezkluczykowy, ale benzyna, choc problemu z odpalaniem nie mial takze ...

Napisano

Wlasnie slyszalem to samo

Napisano

> z silnikiem diesla? zapomnij... problem ze sprzeglem a automatu nie ma (chyba nie ma)

a po co diesel?

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie, - czy w silnikach VW 2.0 Tdi 140km z głowicą 16V nadal występuje problem z pompą olejową i pękającą głowicą ? Czy wada ta została już poprawiona ?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie, - czy w silnikach VW 2.0 Tdi 140km z głowicą 16V nadal występuje problem z

> pompą olejową i pękającą głowicą ? Czy wada ta została już poprawiona ?

glowice poprawili chyba od 2007 trzeba po symbolu silnika patrzec bo zdarzaja sie jeszcze roczniki 2007 z felernymi , co do pompy olejowej to nie zaglebialem sie

Napisano

> Witam Wszystkich

> Mam zamiar zakupić Toyote Rav 4 III generacji z silnikiem diesla. najczęściej spotykanym motorkiem

> w ogłoszeniach jest D4D 2.2 (136kucy)często wychwalany za bezawaryjność, ale ostatnio

> znalazłem taką z motorkiem 177 kucy, i teraz pytanie czy te mocniejsze są równie dobre jak te

> słabsze ? czy skrzynia biegów i inne podzespoły napędowe wytrzymuje taką moc ?

> Zainteresować się autkiem z mocniejszym silnikiem, czy wybrać ten standardowy 136 kucy ?

Nie wiem jak w ravce ale jeździłem avensisem z 2.0 130km czy coś koło tego i 2.2 177km i różnica jest ogromna. Mocniejsza o wiele lepiej się zbiera a w spalaniu jest nie duża różnica. Problem w tym, że tych z 2.2 jest o wiele mniej na rynku i z pewnością trudniej znaleźć coś sensownego.

Napisano
  • Autor

Czyli np. Turana z rocznika 2008 śmiało można brać smile.gif w sumie szukam samochodu właśnie z takiego rocznika

Napisano

musisz sprawdzic oznaczenie silnika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.