Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak bezpiecznie ładować taki akumulator ???

Featured Replies

Napisano

Posiadam w aucie dokładnie taki sam akumulator. Przyglądałem się jego budowie i wygląda mi on na taki, w którym nie ma możliwości zdjęcia górnej pokrywki na czas ładowania.

Doradźcie jak bezpiecznie dobrze doładować taki aku ???

Do dyspozycji mam taki prostownik , woltomierz też się znajdzie ok.gif

Napisano

> Posiadam w aucie dokładnie taki sam akumulator. Przyglądałem się jego budowie i wygląda mi on na

> taki, w którym nie ma możliwości zdjęcia górnej pokrywki na czas ładowania.

> Doradźcie jak bezpiecznie dobrze doładować taki aku ???

> Do dyspozycji mam taki prostownik , woltomierz też się znajdzie

Ustawiasz np. 5 A na prostowniku i czekasz do napiecia 14 V na voltomierzu. Wtedy na pewno nie będzie gazowania.

Napisano

> Posiadam w aucie dokładnie taki sam akumulator. Przyglądałem się jego budowie i wygląda mi on na

> taki, w którym nie ma możliwości zdjęcia górnej pokrywki na czas ładowania.

> Do dyspozycji mam taki prostownik , woltomierz też się znajdzie

małe odpowietrzenie powinien mieć ten aku

Napisano

podobny problem mam i ja, posiadam taki o to akumulator:

http://www.bannerbatterien.com/banner/produkte/batterien/starting_bull/index5.php

z racji tego ze zima bede jezdzil krotkie odcinki ( dojazd do pracy ) aku zapewne bedzie potrzebowal raz na jakis czas doladowania

prostownik mam jakis taki polski podobny do tego ( prad ladowania 1/10 pojemnosci akumulatora 6A)

problem w tym ze aku posiada korki pod naklejkami widocznymi na zdjeciach, jest jeszcze na gwarancji a ja nie moge ich zerwac/ruszyc pod grozba utraty gwarancji czego wolalbym uniknac

w takim wypadku jak taki akumulator mam podladowac w razie draki rowniez bez odkrecania korkow, co z woda destylowana jak sprawdzic i dolac ?

Napisano

> podobny problem mam i ja, posiadam taki o to akumulator:

> http://www.bannerbatterien.com/banner/produkte/batterien/starting_bull/index5.php

> z racji tego ze zima bede jezdzil krotkie odcinki ( dojazd do pracy ) aku zapewne bedzie

> potrzebowal raz na jakis czas doladowania

> prostownik mam jakis taki polski podobny do tego ( prad ladowania 1/10 pojemnosci akumulatora 6A)

> problem w tym ze aku posiada korki pod naklejkami widocznymi na zdjeciach, jest jeszcze na

> gwarancji a ja nie moge ich zerwac/ruszyc pod grozba utraty gwarancji czego wolalbym uniknac

> w takim wypadku jak taki akumulator mam podladowac w razie draki rowniez bez odkrecania korkow, co

> z woda destylowana jak sprawdzic i dolac ?

Podłączać prostownik i ładować, nic się nie stanie...W czasie jazdy też się akumulator ładuje i nikt się jakoś korkami nie przejmuje...

Napisano

np. takim prostownikiem, cud techniki to nie jest, ale ma ograniczenie do 14.4V przy ładowaniu i nie zrobisz krzywdy akumulatorowi, który musi mieć swoją drogą zapewne jakieś odpowietrzniki.

Zresztą IMO zwykłym prostownikiem jak pokazałeś też możesz spokojnie ładować taki akumulator, poczytaj instrukcję do akumulatora.

Jedynie te nowe technologie wapniowo-ołowiowe należy uważać bo nie lubią ponoć napięcia ładowania wyższego jak 14,4V (np. Centra Futura)

pzdr.

Napisano

> problem w tym ze aku posiada korki pod naklejkami widocznymi na zdjeciach, jest jeszcze na

> gwarancji a ja nie moge ich zerwac/ruszyc pod grozba utraty gwarancji czego wolalbym uniknac

Nie no kolego Sobek, teraz to pojechałeś po bandzie, mam taki sam akumulator i naklejkami z logo firmy to ja się nie przejmowałem (już ich nie mam) raczej jak już to ważniejsza jest inna (z boku) akumulatora z kodem kreskowym.

Tak swoją drogą bez problemu odkleisz te naklejki nie uszkadzając ich i ponownie przykleisz, do odważnych świat należy wink.gif

Tak ja też uczyniłem pierwszym razem, nie w obawie o gwarancje a po prostu ładne naklejki były smile.gif przy drugim razie już nie chciało mi się bawić i naklejki gdzieś się walają w garażu czy piwnicy jakby co to Ci odstąpię smile.gif

pzdr.

Napisano

Ładujesz prądem 7-8A do napięcia 15,5-16,5V mierzonym w trakcie ładowania chyba , że wcześniej elektrolit będzie intensywnie gazował lub/i nagrzewał się albo przez dłuższy czas nie będzie przyrostu napięcia idea.gif

ps. prostownik masz fajny , mam taki sam zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> np. takim prostownikiem, cud techniki to nie jest, ale ma ograniczenie do 14.4V przy ładowaniu i

> nie zrobisz krzywdy akumulatorowi, który musi mieć swoją drogą zapewne jakieś odpowietrzniki.

Mam taki prostownik ale celowo o nim nie wspominałem ponieważ ma owo ograniczenie napięcia do 14,4V lub bodajże do 14,7V w trybie zimowym. A z tego co gdzieś czytałem dobre naładowanie aku uzyskuje się gdy jego napięcie w czasie ładowania dochodzi do ~16V hmm.gif

> Zresztą IMO zwykłym prostownikiem jak pokazałeś też możesz spokojnie ładować taki akumulator,

> poczytaj instrukcję do akumulatora.

Nie posiadam takowej no.gif

Napisano

> A z tego co gdzieś czytałem dobre naładowanie aku

> uzyskuje się gdy jego napięcie w czasie ładowania dochodzi do ~16V

Widzisz elektrykiem też nie jestem ale z tego ja czytałem to aby możliwie w pełni naładować to potrzeba i 16,5V napięcie rośnie w czasie ładowania a natężenie spada do 0A w przypadku ideału, który to nie istnieje w sensie, że opór wewnętrzny akumulatora na tyle wzrósł, że więcej prądu nie przyjmie.

Mi miernik przy pełnym naładowaniu akumulatora pokazuje, że akumulator jest ładowany prądem 0,5A.

Natomiast przy tych akumulatorach super hiper nowych, cud techniki (typu Futura, które padają ostatnio jak muchy), wapniowo-ołowiowych nie można ich ładować większym napięciem jak 14,4V, pisze to w instrukcji do akumulatorów, może to skrócić znacząco żywotność akumulatora, nie wiem jak się to ma do rzeczywistości bo brat ma Futurę już 5 rok i ma napięcie ładowanie w aucie 14,8V.

Mi futura wytrzymała niecałe 3 lata zanim padła, a ładowanie mam z dolnej granicy normy 13,9-14,2V

pzdr.

Napisano

> Nie no kolego Sobek, teraz to pojechałeś po bandzie, mam taki sam akumulator i naklejkami z logo

> firmy to ja się nie przejmowałem (już ich nie mam) raczej jak już to ważniejsza jest inna (z

> boku) akumulatora z kodem kreskowym.

No wiesz ja tam akurat wole gowna nie tykac bo latem bylem w hurtowni gdzie go kupywalem zapytac sie jak do tego wody sie dolewa to koles powiedzial zeby jezdzic i nie patrzec a naklejek nie tykac bo wrazie jakiejs zimowej reklamacji to mi go nie przyjma a po 2 latach to rob z nim Pan co chcesz

A co do Lidlowskieg prostownika wlasnie sobie dzisiaj takie ustrojstwo zakupilem smile.gif podobno dobra rzecz, zima moze sie przydac jak nie do jednego auta to do drugiego, w sumie za 60zl mozna zakupic ( w necie z przesylka takie ustrojstwo kosztuje troche wiecej), niewielki pieniadz, 3 lata gwarancji ma-wrazie czego kase oddaja bez gadania, na wlasny uzytek jak znalaz podlaczasz i masz gdzies, wrazie draki bede nim ladowal, bo ten co mam to jest jak najbardziej ok tylko taki jakis powojenny smile.gif laduje sie nim na czuja zawsze jak aku zaczynal bulgotac to go odlaczalem

Napisano

A czy ten lidlowski nie ma za małego prądu ładowania tylko 3,8A?

Napisano

> A czy ten lidlowski nie ma za małego prądu ładowania tylko 3,8A?

Z tego co ja wiem to akumulator powinno sie ladowac max. pradem wynoszacym 1/10 pojemnosci akumulatora, ale wiadomo nikt nie kupuje prostownika pod kazdy posiadany akumulator

w praktyce jest tak i jest to jak najbardziej polecane ze im mniejszy prad ladowania i dluzsze ladowanie tym lepiej dla akumulatora problem polega tylko na tym ze takie ladowanie troche dluzej schodzi ale dla mnie to raczej obojetne wole miec dlugo sprawny akumulator

a przegladajac rozne oferty tego typu prostownikow nie wazne czy to No Name, z Lidla czy inne drogie Bosch, Banner itp. kazdy z nich mial prad ladowania na poziomie 3,6-3,8A

Napisano

> No wiesz ja tam akurat wole gowna nie tykac bo latem bylem w hurtowni gdzie go kupywalem zapytac

> sie jak do tego wody sie dolewa to koles powiedzial zeby jezdzic i nie patrzec a naklejek nie

No to wysyłał Cię jednym słowem na drzewo, w akumulatorach jest bardzo ważne aby obserwować poziom elektrolitu !!! szczególnie latem, fakt nie dolewać dla zasady tylko i wyłącznie w ostateczności czyli wtedy jak naprawdę jest to niezbędne.

> A co do Lidlowskieg prostownika wlasnie sobie dzisiaj takie ustrojstwo zakupilem podobno dobra

> rzecz, zima moze sie przydac jak nie do jednego auta to do drugiego, w sumie za 60zl mozna

> zakupic ( w necie z przesylka takie ustrojstwo kosztuje troche wiecej), niewielki pieniadz, 3

> lata gwarancji ma-wrazie czego kase oddaja bez gadania, na wlasny uzytek jak znalaz podlaczasz

Też go zakupiłem, brat mnie prosił a nie mógł (praca) ja mam nocki co mi tam podaje i kupie, jakie moje było zdziwienie jak podjechałem o 7:55 pod lidla, a tam pół parkingu zajęte, szok, kilkadziesiąt osób w kolejce przed wejściem, mówię sobie to po zawodach, no ale siedzę w aucie ogrzewanie na full, wpuścili wszystkich to wszedłem co mi tam, kupi się coś przynajmniej na obiad.

Zdziwienie moje było duże bo kupiłem, w koszu było kilkadziesiąt sztuk, zauważyłem też, że taki zakup promocyjnych rzeczy to chyba obciach bo ludzie brali po 2, 3 sztuki i chowali pod gazetami czy innymi gadżetami.

Swoją drogą testuję teraz na starej zajechanej Centrze Futurze, która robi u mnie za światło w garażu.

W instrukcji pisze napięcie ładowania 14,4V, natężenie 3,8A oraz 0,8A

Pisze też że jest to ładowanie ciągłe, jak akumulator ma poniżej 10,5V wtedy jest ładowanie impulsowe, ciekawa sprawa.

Ta Centra miała 12,3V po podłączeniu prąd ładowania wg. mirnika 3,78V napięcie 12,82V, w czasie ładowania prąd spadł do 2,85A, pewnie dlatego, że prostownik całkiem konkretnie się grzał, (akumulator 75Ah - zajechany) w instrukcji piszę, że jak urządzenie nadmiernie się grzeje to automatycznie zmniejszy moc.

W czasie ładownia napięcie rosło jak mniemam do osiągnięcia 14,4V i wtedy prostownik przeszedł na ten drugi tryb czyli 0,8A bo ostatnio jak sprawdzałem w trybie 3,8A było 13,9V i 2,85A.

15 min temu jak sprawdzałem to prąd ładowania 0,79A napięcie 13,2V

Teraz 0,79A i 13,54V i prostownik się już tak nie grzeje.

IMO za te pieniądze to bardzo przyzwoity sprzęt, tak z ciekawości wczoraj sprawdzałem na allegro, znalazłem 2 aukcje z identycznym prostownikiem, na jednej za 80 na drugiej za 90pln (plus przesyłka), dziś już na allegro nie ma tych prostowników, podejrzewam, że niedługo znowu się pokażą za jakieś 80pln wink.gif

pzdr.

Napisano

Quote:

No to wysyłał Cię jednym słowem na drzewo, w akumulatorach jest bardzo ważne aby obserwować poziom elektrolitu !!! szczególnie latem, fakt nie dolewać dla zasady tylko i wyłącznie w ostateczności czyli wtedy jak naprawdę jest to niezbędne.

no ja doskonale wiem ze woda w aku wazna rzecz ale przy sprawnej instalacji aku wody nie pija swego czasu w Centrze chyba raz dolalem i to tak od biedy przez caly okres eksploatacji a aku wytrzymal niemal 6 lat

po czesci koles ma racje bo cokolwiek kupujesz to w warunkach gwarancji jest wyraznie ze wszelkie nieautoryzowane ingerencje powoduja utrate gwarancji, pozatym koles tym handluje ma przedstawicielstwo i wie co gada lepiej nie ruszac, zima mi zdechnie na amen i gwarancja bede mogl sie podetrzec, a po zimie to sam to zerwe i sprawdze

co do prostownika rowniez wydaje mi sie przyzwoitym urzadzeniem, jak za taka kase warto sie zaopatrzyc,( odpukac w niemalowane ale jak Banner padnie to sie przetestuje smile.gif ) u mnie w Lidlu juz niewiele tego bylo myslalem ze sie nie zalapie na promocje bo niezle schodzily zeby.GIF

Napisano

> Mam taki prostownik ale celowo o nim nie wspominałem ponieważ ma owo ograniczenie napięcia do 14,4V

> lub bodajże do 14,7V w trybie zimowym.

A ja Taki kupiłem parę lat temu za 30zł i jest dobry do podładowania w aucie nie odłączając nawet klem. Dzisiaj są różne tylko obudowy a w środku pewnie to samo.

> A z tego co gdzieś czytałem dobre naładowanie aku

> uzyskuje się gdy jego napięcie w czasie ładowania dochodzi do ~16V

A jak chcę dobrze naładować i raz w roku przed zimą to stosuję, to ładuję właśnie do napięcia 16,8V(2,8V na ogniwo) żeby dobrze zrzucić siarę z płyt. Teraz ładowałem taki nowy wapniowy jak futura i się pięknie wyłączył (prostownik) osiągając na aku 16,8V i nawet się nie zagrzał.

Napisano

barber , to jest chyba taki sam prostownik?, wczoraj go nabyłem ale jeszcze nie wypróbowałem

prostownik

Napisano

> no ja doskonale wiem ze woda w aku wazna rzecz ale przy sprawnej instalacji aku wody nie pija swego

Otóż nie do końca to prawda, nawet przy sprawnej instalacji, normalną rzeczą jest, że następuje/może nastąpić ubytek wody, są odpowiednie normy które mówią ile dany akumulator może stracić tej wody w zależności od normy jaką spełnia.

Idąc dalej za normami, hasło "bezobsługowy" poniekąd wzięło się właśnie z tych norm, nie oznacza ono, że mamy zapomnieć o tym, że mamy akumulator i go "nieobsługiwać", w takim akumulatorze również powinno się dbać o stan elektrolitu.

W tym przypadku hasło "bezobsługowy" oznacza, że wg. danej normy taki akumulator traci mniej tej wody niż obsługowy.

Są jeszcze hasła typu "całkowicie bezobsługowy", ale to jest zwykły bełkot marketingowy.

Z akumulatorem jest jak ze wszystkim, jak dbasz tak masz wink.gif

> po czesci koles ma racje bo cokolwiek kupujesz to w warunkach gwarancji jest wyraznie ze wszelkie

> nieautoryzowane ingerencje powoduja utrate gwarancji, pozatym koles tym handluje ma

> przedstawicielstwo i wie co gada lepiej nie ruszac, zima mi zdechnie na amen i gwarancja bede ...

Wiesz haczyk jest w slowie "nieautoryzowane ingerencje", bo w instrukcji zapewne każdego akumulatora pisze aby kontrolować poziom elektrolitu. Często pisze również z jaką częstotliwością.

Skoro nie ma innej metody jak odkręcenie korków (brak "magicznego oczka") to czym się szczypać?

Co do tej "autoryzowanej" to jak byłem z Centrą Futurą w sklepie na reklamację, to Pan sprzedawca, który zapewne nie miał autoryzacji, jednym ruchem śrubokręta podważył i zdjął wieczko, niby bezobsługowego całkowicie akumulatora, wiec...

Kolejna sprawa nie wierz tak za bardzo w gwarancje akumulatorów w polskich warunkach, bo w 99,9% przypadków bez względu na stan faktyczny wina leży po stronie użytkownika smile.gif niestety taka szara rzeczywistość, więc lepiej pozbądź się naklejek i zadbaj o akumulator abyś nie musiał korzystać z gwarancji, taka dobra rada.

pzdr.

Napisano

Teraz ładowałem taki nowy wapniowy jak

> futura i się pięknie wyłączył (prostownik) osiągając na aku 16,8V i nawet się nie zagrzał.

W futurze napisane jest wyraźnie, żeby nie przekraczać 14,4V

Napisano

> barber , to jest chyba taki sam prostownik?,

Obudowa ciut inna, ale wnętrze pewnie takie samo.

Instrukcja jak ktoś potrzebuje.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Obudowa ciut inna, ale wnętrze pewnie takie samo.

> Instrukcja jak ktoś potrzebuje.

Jeśli mam w matizie i w motocyklu akumulatory bez zdejmowanej pokrywki, aby np. dolać wodę, to powinienem na ładowarce lidlowej ustawić Mode 1 lub 2? Mode 3 ( w normalnej temp. ) nie ruszać? Co to kurde jest "technologia AGM"?

Napisano

> technologia AGM

Dzięki ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.