Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana oleju. Jaki?

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu posiadam Bravkę z silnikiem 1.6 16V. Do tej pory zalewana była olejem Mobil 1 5W50. Jednak, że przebieg jest rzędu 200 kkm, w tym 100 kkm na LPG i w dodatku muszę wlać około 0.8 L na 5000 km przymierzam się do zmiany na półsyntetyk.

Jaki olej byście polecili?

Z góry dziękuję za porady

Pozdrawiam

Roburtek

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu posiadam Bravkę z silnikiem 1.6 16V. Do tej pory zalewana była olejem Mobil 1

> 5W50. Jednak, że przebieg jest rzędu 200 kkm, w tym 100 kkm na LPG i w dodatku muszę wlać

> około 0.8 L na 5000 km przymierzam się do zmiany na półsyntetyk.

> Jaki olej byście polecili?

> Z góry dziękuję za porady

> Pozdrawiam

> Roburtek

valvoline maxlife 10w40

Napisano

Lotos 10W40 skoro bierze 5w50.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Osobiście używam Mobil 2000 10W40

Napisano
  • Autor

Po radach i lekturze w sieci wybrałem VALVOLINE MAX LIFE 10W 40

Pozdrawiam

Napisano

> Po radach i lekturze w sieci wybrałem VALVOLINE MAX LIFE 10W 40

> Pozdrawiam

A czemu nie Shell, teraz jest nowy 100% syntetyk 10W40, nie wiem jak to teraz wyglada, ale kiedys Fiat w sporcie wspolpracowal z Shellem

Napisano

> A czemu nie Shell, teraz jest nowy 100% syntetyk 10W40, nie wiem jak to teraz wyglada, ale kiedys

> Fiat w sporcie wspolpracowal z Shellem

Ja do swojej Mery leje tylko Shella, jak zresztą do wszystkich innych samochodów jakie posiadałem. Jestem w 100% zadowolony z tych olejów.

Napisano

> A czemu nie Shell, teraz jest nowy 100% syntetyk 10W40

To nie jest syntetyk. Poprzedni Helix Plus i obecny Helix HX7 to półsyntetyki.

> nie wiem jak to teraz wyglada, ale kiedys

> Fiat w sporcie wspolpracowal z Shellem

Nadal współpracuje -> Shell - Ferrari. Poza tym Helix 10W40 i 5W40 mają specyfikację Fiat 9.55535 i są chyba jedynymi olejami na rynku oprócz Seleni, które Fiat zatwierdził.

Napisano

> Nadal współpracuje -> Shell - Ferrari. Poza tym Helix 10W40 i 5W40 mają specyfikację Fiat 9.55535 i

> są chyba jedynymi olejami na rynku oprócz Seleni, które Fiat zatwierdził.

Do czego?

Napisano

> Do czego?

Do stosowania w swoich silnikach.

Napisano

> Do stosowania w swoich silnikach.

Tą normę spełnia też mobil...

shell nie spełnia natomiast normy 9.55535-S2 dla stosowania w tjetach...

Napisano

> Tą normę spełnia też mobil...

Jeśli mowa o BBM, to G2 w specyfikacji, a takiej Mobil nie ma w żadnym produkcie. Tylko syntetyk Mobil 0W40 ma jakieś N2, które stosuje się w silnikach doładowanych.

> shell nie spełnia natomiast normy 9.55535-S2 dla stosowania w tjetach...

Spokojnie, przyjdzie czas na tę normę już niebawem w Shellu. Silniki T-jet ledwo kończą okres gwarancyjny.

Napisano

> To nie jest syntetyk. Poprzedni Helix Plus i obecny Helix HX7 to półsyntetyki.

A faktycznie, zmylila mnie informacja na opakowaniu SYNTHETIC TECHNOLOGY MOTOS OIL, w opisie napisali semi - synthetic

Napisano

przez 10 lat w mojej bravie byl uzywany lotos polsyntetyk 10w40, zmieniany co 10k km, w rzekomo wadliwym silniku 1,4 12v przez 160k km nie bylo awarii, zatarcia slynnego wałka itp.. takze mysle ze to dobry olej... teraz mam stilo i wlewam tez lotos tylko ze 5w40 syntetyk..

Napisano

> Jeśli mowa o BBM, to G2 w specyfikacji, a takiej Mobil nie ma w żadnym produkcie.

jeżeli chodzi o bbm to nie stosuje się oleju Fiat 9.55535-G2 tylko "Olej wielosezonowy na bazie syntetycznej klasy SAE 10W40,

który przewyższa specyfikację ACEA A3 i API SJ"

> Tylko syntetyk

> Mobil 0W40 ma jakieś N2, które stosuje się w silnikach doładowanych.

Nieprawda. Ma taką samą specyfikację jak shell... FIAT 9.55535-Z2

http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_1_0W-40.aspx

> Spokojnie, przyjdzie czas na tę normę już niebawem w Shellu. Silniki T-jet ledwo kończą okres

> gwarancyjny.

I co z tego? Można lać co popadnie?

Już się dawno temu pokończyły i jako konsument nie zastosowałbym oleju, który nie spełnia specyfikacji zapisanej w instrukcji obsługi.

Napisano

> jeżeli chodzi o bbm to nie stosuje się oleju Fiat 9.55535-G2 tylko "Olej wielosezonowy na bazie

> syntetycznej klasy SAE 10W40,

> który przewyższa specyfikację ACEA A3 i API SJ"

Instrukcja BBM mówi, że należy stosować olej 10W40 o specyfikacji 9.55535-G2, także masz jakieś błędne dane, skoro zakazują Ci stosowania właściwego oleju.

> Nieprawda. Ma taką samą specyfikację jak shell... FIAT 9.55535-Z2

> http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_1_0W-40.aspx

Nie ma. 0W40 Mobila ma 9.55535-Z2, podobnie jak Shell Helix Ultra 5W40, a tu już mowa o syntetykach. Do BBMa lejemy półsyntetyk według instrukcji, a żeby jeszcze było książkowo, to z normą 9.55535-G2 i wtedy pozostają nam dwa produkty - Selenia 20K, lub Shell Helix Plus/HX7.

> I co z tego? Można lać co popadnie?

W praktyce można lać oleje nie spełniające normy producenta, ale bardziej chodzi mi o to, że Shell dopiero wprowadzi produkt z wymaganiami do T-jetów.

> Już się dawno temu pokończyły

Faktycznie dawno, miesiąc temu.

Napisano

> Instrukcja BBM mówi, że należy stosować olej 10W40 o specyfikacji 9.55535-G2 , także masz jakieś

> błędne dane, skoro zakazują Ci stosowania właściwego oleju.

Pokaż źródło tych rewelacji. Wskaż palcem w którym miejscu.

> Nie ma. 0W40 Mobila ma 9.55535-Z2, podobnie jak Shell Helix Ultra 5W40,

To ma czy nie ma?

> Do BBMa lejemy półsyntetyk według instrukcji, a żeby jeszcze było książkowo, to z

> normą 9.55535-G2 i wtedy pozostają nam dwa produkty - Selenia 20K, lub Shell Helix Plus/HX7.

Wskaż palcem w którym miejscu.

> W praktyce można lać oleje nie spełniające normy producenta, ale bardziej chodzi mi o to, że Shell

> dopiero wprowadzi produkt z wymaganiami do T-jetów.

Czyli nie można lać.

> Faktycznie dawno, miesiąc temu.

Wiesz... mamy 2010... Jakbym nie liczył od 2007 dwa lata kończą się w 2009...

Napisano

> Pokaż źródło tych rewelacji. Wskaż palcem w którym miejscu.

Jest jak byk, zalecany olej Selenia 20K, która ma tylko jedną normę Fiata, czyli 9.55535-G2.

> To ma czy nie ma?

Mobil nie ma G2, ma za to Z2, a Z2 nie jest zalecany do silnika 1,6 16V.

> Wiesz... mamy 2010... Jakbym nie liczył od 2007 dwa lata kończą się w 2009...

Myślałem, że Fiat daje 3 lata gwary.

Napisano

Z rozbawieniem czytam te posty pytające jaki olej wlać do naszych BBM. W instrukcji jest jasno napisane conajmniej 10W-40 więc jeśli wlejesz coś lepszego to będzie tylko lepiej. Więc jeśli kogoś stać i będzie miał przy tym lepsze samopoczucie to niech leje najdoższy jaki widzi na rynku, różnica będzie podobna jak stosowanie benzyn typu Verwa czy V-power. Nasze auta to nie F1 gdzie liczą się ułamki sekund i to tyle w temacie, chyba nie ma najlepszego oleju czy paliwa liczy się marketing i co za tym idzie cena.

Napisano

> Jest jak byk, zalecany olej Selenia 20K, która ma tylko jedną normę Fiata, czyli 9.55535-G2.

Słowem w instrukcji nie ma o normie 9.55535-G2. Jak byk jest napisane za to: "Olej wielosezonowy na bazie syntetycznej klasy SAE 10W40, który przewyższa specyfikację ACEA A3 i API SJ". Kreujesz rzeczywistość. Już zacytowałem jaki ma być olej. O żadnej normie nie ma tam słowa...

Zresztą między "zalecanym" a "Charakterystyki jakościowe olejów, smarów i płynów dla poprawnego funkcjonowania samochodzie" jest taka różnica jak między koniem a koniakiem.

> Myślałem, że Fiat daje 3 lata gwary.

No popatrz...

Napisano

> Słowem w instrukcji nie ma o normie 9.55535-G2. Jak byk jest napisane za to: "Olej wielosezonowy na

> bazie syntetycznej klasy SAE 10W40, który przewyższa specyfikację ACEA A3 i API SJ".

Nie zaprzeczysz chyba, że producent zalecał lać Selenię 20K, co zresztą w instrukcji napisał.

Napisano

> Nie zaprzeczysz chyba, że producent zalecał lać Selenię 20K, co zresztą w instrukcji napisał.

No i co w związku z tym? Drogą śledztwa jest to tożsame z normą 9.55535-G2? Uważasz, że producent samochodu lubi robić ze swoich klientów idiotów i sami mają poszukać sobie właściwego oleju zamiast zwyczajnie popatrzeć do instrukcji obsługi? Trochę dziwne co?

Napisano

> No i co w związku z tym? Drogą śledztwa jest to tożsame z normą 9.55535-G2?

Jest tożsame bez śledztwa, wystarczy przeczytać specyfikację na opakowaniu Seleni 20K.

> Uważasz, że producent

> samochodu lubi robić ze swoich klientów idiotów i sami mają poszukać sobie właściwego oleju

> zamiast zwyczajnie popatrzeć do instrukcji obsługi? Trochę dziwne co?

Dziwne jest to, że klient ma szukać sobie oleju. W normalnym świecie klienta nie powinno obchodzić gdzie i jaki olej kupić, tylko jechać do serwisu (nie koniecznie ASO) i poprosić o wymianę oleju. Serwisy i warsztaty są od tego, by zaproponować olej zgodny z zaleceniem producenta, w tym przypadku są dwie możliwości, ponieważ tylko dwóch producentów zrobiło olej o specyfikacji, jaką zatwierdził Fiat. Jeżeli nadal nie zrozumiałeś, to powtórzę, norma Fiat 9.55535-G2 jest na opakowaniach Selenia 20K i Shell Helix 10W40/HX7. Selenia była zalana fabrycznie, Shell jest dopuszczony przez producenta auta. W praktyce można zalać nawet ten z Lidla, tylko po co?

Napisano

> Jest tożsame bez śledztwa, wystarczy przeczytać specyfikację na opakowaniu Seleni 20K.

No i co mi po specyfikacji jak w instrukcji nic o niej nie ma? Znaczy ona dla mnie tyle co vw 505... Czyli zero... Skąd mam wiedzieć, że to nie norma dla oleju od kosiarki? Gdyby stało w instrukcji, że muszę lać olej 9.55535-G2 to bym taki lał i nie pytał, ale nie ma więc nie rozumiem skąd masz te teorie.

> Serwisy i warsztaty są od tego, by zaproponować olej zgodny z zaleceniem producenta, w

> tym przypadku są dwie możliwości, ponieważ tylko dwóch producentów zrobiło olej o

> specyfikacji, jaką zatwierdził Fiat.

Zapomniałeś dodać do konkretnego silnika. Do silników BBM takowej specyfikacji nie ma, ale Ty twierdzisz inaczej mimo, że nie masz racji, bo ktoś tu musi się mylić. Fiat w swojej instrukcji albo Ty.

> Jeżeli nadal nie zrozumiałeś, to powtórzę, norma Fiat

> 9.55535-G2 jest na opakowaniach Selenia 20K i Shell Helix 10W40/HX7.

No i? Czego ona dotyczy i w którym roku weszła?

> W praktyce można zalać nawet ten z

> Lidla, tylko po co?

Bo spełnia normy zapisane w instrukcji obsługi pojazdu? Mało?

Napisano

Tak śledzę tę dyskusję i oczom nie wierzę, jak ludzie mogą komplikować proste sprawy i jaką mają wyobraźnię.

> Jest tożsame bez śledztwa, wystarczy przeczytać specyfikację na opakowaniu Seleni 20K.

A może lepiej spojrzeć do instrukcji obsługi samochodu? Będzie prościej i łatwiej.

> Dziwne jest to, że klient ma szukać sobie oleju. W normalnym świecie klienta nie powinno obchodzić

> gdzie i jaki olej kupić, tylko jechać do serwisu (nie koniecznie ASO) i poprosić o wymianę

> oleju. Serwisy i warsztaty są od tego, by zaproponować olej zgodny z zaleceniem producenta,

A tak nie ma? Dziwne, bo w normalnych warsztatach tak jest, a jeżeli jest jakiś, który nie potrafi zaproponować oleju do mojego auta, to nie powinien się nazywać warsztatem.

w

> tym przypadku są dwie możliwości, ponieważ tylko dwóch producentów zrobiło olej o

> specyfikacji, jaką zatwierdził Fiat. Jeżeli nadal nie zrozumiałeś, to powtórzę, norma Fiat

> 9.55535-G2 jest na opakowaniach Selenia 20K i Shell Helix 10W40/HX7. Selenia była zalana

> fabrycznie, Shell jest dopuszczony przez producenta auta.

Ciekawe gdzie to wyczytałeś, bo na pewno nie w instrukcji samochodu. Tam wyraźnie producent auta pisze, że należy stosować olej SAE 10W40, wielosezonowy, półsyntetyczny, który przewyższa specyfikację ACEA A3 i API SJ. To cytat z instrukcji, jakbyś nie wiedział. Nie ma tam ani słowa o normach które podajesz. A jeśli chodzi o Selenię, którą były zalewane silniki fabryczne, to olej ten jest ZALECANY, więc tu fabryka nie ogranicza nas do stosowania tego oleju. Mnie samemu, na przeglądzie gwarancyjnym, serwis zaproponował inny olej, ze względu na cenę.

Napisano

zostaw Patre w spokoju 270751858-jezyk.gif po co toczysz te głupią gadkę... chcesz to lej słonecznikowy... każdy z nas leje taki olej jaki uważa i na jaki go stać... producent zaleca olej ale nie karze nam go lać,,, szkoda gadać głupie spamowanie...

Napisano

> zostaw Patre w spokoju po co toczysz te głupią gadkę... chcesz to lej słonecznikowy...

Najpierw przeczytaj wątek a potem odpowiadaj. Nie do patre pisałem i nie toczę żadnej głupiej gadki, bo mój post w tym wątku, był JEDEN!>

każdy z nas

> leje taki olej jaki uważa i na jaki go stać... producent zaleca olej ale nie karze nam go

> lać,,,

Przecież to napisałem w moim poście, więc o co ci chodzi?

szkoda gadać głupie spamowanie...

No właśnie spamujesz na technicznym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.