Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie: Torque sensor

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś przerabiał ten temat?

z centralki odczytałem błąd Torque sensor incorrect signal (lub podobnie - sens taki sam). Oczywiscie po zaswieceniu sie kontrolki i wylaczeniu wspomagania.

czy ktos wie jak sie dobrac do tego czujnika? wie ktos gdzie mozna go kupić lub jak zreanimowac?

problem dzieje sie tylko w wilgotne dni lub zimne. problem nie występuje gdy jest niska wilgotnosc powietrza - zima lub lato.

jaja są zawsze na jesień i na wiosne.

Napisano

On jest integralna czescia kolumny kierowniczej, przynajmniej cos takiego mi sie kiedys obilo o uszy. Na upartego da sie wyjac, ale trzeba go pozniej wlozyc identycznie w to samo miejsce. Jesli zle strafisz z ustawieniem (a tak jest przewaznie) to kierownica sama Ci sie skreci w jedna ze stron, pociagnie ja silnik wspomagania.

Napisano
  • Autor

> On jest integralna czescia kolumny kierowniczej, przynajmniej cos takiego mi sie kiedys obilo o

> uszy. Na upartego da sie wyjac, ale trzeba go pozniej wlozyc identycznie w to samo miejsce.

> Jesli zle strafisz z ustawieniem (a tak jest przewaznie) to kierownica sama Ci sie skreci w

> jedna ze stron, pociagnie ja silnik wspomagania.

to ze jest 'integralna czescia' to juz wiem:) tako rzecze fiat:)

ale bez przesady nie wierze w to ze to nienaprawialne. zwlaszcza ze normalnie dziala a wysypuje sie jak jest wilgotno.

co do kalibracji to nie ma problemu fiatecuscan to robi, wiec sie nie przejmuje taką ewentualnością. Poza tym afaik sam sie uczy gdzie jest srodek:) przynajmiej po jakims czasie:)

Napisano
  • Autor

> Byl kiedys taki temat, ale to ze 3 lata temu. Moze poszukaj, a uda Ci sie go odnalezc

ta wyszukiwarka jest do bani

natomiast oczytalem sie jak glupi o wspomaganiu w p2 i moze ktos odpowie....

czy padające przekaźniki mają coś wspólnego z czujnikiem momentu?

czy zimne luty mają coś wspólnego z czujnikiem momentu?

juz zaczynam kombinować, że może nie kontaktuje coś... no pojęcia ni emam.

Napisano

.

> czy padające przekaźniki mają coś wspólnego z czujnikiem momentu?

Tak.

> czy zimne luty mają coś wspólnego z czujnikiem momentu?

Tak.

Z tego co mi się obiło o uszy to w mk2 czujnik jest niewymienny, w wytrzeszczu jest wymienny. W mk2 to normalne że wspomaganie świruje, w FL taki problem nie występuje.

Napisano

> .

> Tak.

> Tak.

> Z tego co mi się obiło o uszy to w mk2 czujnik jest niewymienny, w wytrzeszczu jest wymienny. W mk2

> to normalne że wspomaganie świruje, w FL taki problem nie występuje.

Czyli problem padającego wspomagania nie dotyczy wytrzeszczy ?

Napisano

> Czyli problem padającego wspomagania nie dotyczy wytrzeszczy ?

Na 10 wytrzeszczy wspomaganie pada w dwóch, na 10 mk2 wspomaganie pada w ośmiu. Wytrzeszcz po prostu nie ma już tylu chorób wieku dziecięcego, które miało mk2.

Napisano

> Na 10 wytrzeszczy wspomaganie pada w dwóch, na 10 mk2 wspomaganie pada w ośmiu. Wytrzeszcz po

> prostu nie ma już tylu chorób wieku dziecięcego, które miało mk2.

A czy rózni sie wspomaganie miedzy Punto II a FL ?? Pasuje p&p ?? tzn. czy dało by sie zaadoptować padajace elementy z FL do II czy nawet rzeźba nie pomorze ??

Fakt jak tu niektórzy pisza u mnie wspomaganie świruje w duże mrozy ponizej -20 st jak samochód stoi na zewnatrz frown.gif

Napisano

> A czy rózni sie wspomaganie miedzy Punto II a FL ?? Pasuje p&p ?? tzn. czy dało by sie

> zaadoptować padajace elementy z FL do II czy nawet rzeźba nie pomorze ??

> Fakt jak tu niektórzy pisza u mnie wspomaganie świruje w duże mrozy ponizej -20 st jak samochód

> stoi na zewnatrz

Kiedys bylo na forum, ze nie pasuje i nie jest p&p.

Napisano
  • Autor

> Kiedys bylo na forum, ze nie pasuje i nie jest p&p.

a jakby cala kolumne przelożyć? powinna byc chyba identyczna gabarytowo.

ja mam akurat wytrzeszcza i u mnie przy - 20 bedzie cdzialac wzorowo - tylko teraz jak deszcze i mgly to jaja są. wkurzwe sie chyba i jak wroci od blacharza to wyjmę silnik i rozbiore

Napisano

> a jakby cala kolumne przelożyć? powinna byc chyba identyczna gabarytowo.

> ja mam akurat wytrzeszcza i u mnie przy - 20 bedzie cdzialac wzorowo - tylko teraz jak deszcze i

> mgly to jaja są. wkurzwe sie chyba i jak wroci od blacharza to wyjmę silnik i rozbiore

Z tego co pamietam to jest inny czujnik w kolumnie od wytrzeszcza, a takze silnik od wspomagania.

Napisano

> Z tego co pamietam to jest inny czujnik w kolumnie od wytrzeszcza, a takze silnik od wspomagania.

A także inne body do którego wspomaganie jest podpięte na szynie can. Ze wspomaganiem z wytrzeszcza jest tak jak z zegarami. Po prostu bez rzeźby w g... się nie da.

Napisano

Dokładnie wczoraj zamontowano mi do Pandy cały kompletny zestaw (EPS). Objawy identyczne jak u Ciebie.

Moj mechanik stwierdził, że niepotrzebnie się wykosztowałem bo sam czujnik skrętu naprawiają/wymieniają na Śląsku za ok 400 pln (dla samochodó bez ESP) i ok 600 pln dla samochodów z ESP.

Nie mam naturalnie żadnej pewności czy układ w Pandzie jest podobny do Punto II/IIFl, ale sądzę żę jakieś analogie istnieją.

Na Allegro poszukaj - są tam zaróno nowe czujniki skrętu (wystawiane przez ASO) jak i oferty naprawy (Ruda Śląska). Może bliżej Ciebie też znajdziesz.

W Pandzie czujnik skrętu jest demontowalny - mocowany jest do kolumny kier. wielkim pierścieniem Seegera.

Napisano
  • Autor

> jest taki watek: [LiNK]

> tam WaldiGSi juz wszystko napisal - sprawdzales?

wojtasbb chyba:)

objawy jednak nie wskazuja na sam czujnik - bede rozkrecal i szukal trywialnego problemu

Napisano

> wojtasbb chyba:)

nie, przeczytaj dokładnie pierwsza linijkę tego postu, tam jest jasno napisane, że nie ja tylko Waldi.

Napisano
  • Autor

> nie, przeczytaj dokładnie pierwsza linijkę tego postu, tam jest jasno napisane, że nie ja tylko

> Waldi.

lol faktycznie:D

ten oczobijny kolor tak swieci ze czarnych literek obok nie widac;P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.