Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu a współwłaściciel

Featured Replies

Napisano

Witam, sprawa ma się tak.

W sobotę brałem ślub więc żona będzie miała inne nazwisko. W poniedziałek zakupiliśmy samochód i jest ona współwłaścicielem.

Jak teraz z rejestracją. Wiadomo, że na papiery z USC czeka się 2 tygodnie, później czekanie na dowód. Jakie nazwisko trzeba więc przy rejestracji np w następnym tygodniu wpisać w urzędzie komunikacji? wink.gif

Z góry dzięki zlosnik.gif

Napisano

> W poniedziałek zakupiliśmy samochód i

> jest ona współwłaścicielem.

> Jak teraz z rejestracją. Wiadomo, że na papiery z USC czeka się 2 tygodnie, później czekanie na

> dowód.

na rejestrację masz 30 dni, nie wystarczy ?

Napisano

> Witam, sprawa ma się tak.

> W sobotę brałem ślub więc żona będzie miała inne nazwisko. W poniedziałek zakupiliśmy samochód i

> Jak teraz z rejestracją. Wiadomo, że na papiery z USC czeka się 2 tygodnie, później czekanie na

> dowód. Jakie nazwisko trzeba więc przy rejestracji np w następnym tygodniu wpisać w urzędzie

> komunikacji?

zaczekaj aż będa papiery z USC i z nimi idź rejestrować na nowe nazwisko ale najlepiej czy to jest wykonalne wytłumacza Ci w WK

Napisano
  • Autor

> na rejestrację masz 30 dni, nie wystarczy ?

No właśnie znając polskie urzędy na pewno nie wink.gif

Napisano

> No właśnie znając polskie urzędy na pewno nie

nie przesadzaj, 30 dni masz na zaczęcie załatwiania czyli np. w 29 dniu idziesz i składasz papiery o rejestrację i nikt ci nic nie powie...

Napisano

A co wpisałeś w umowę kupna - sprzedaży auta?

Zgodnie z prawdą wpisałeś nazwisko Swojej żony, ale widniejące na dowodzie osobistym. Jeśli tak, to na dowodzie rejestracyjnym też będzie takie samo nazwisko.

Napisano

> A co wpisałeś w umowę kupna - sprzedaży auta?

> Zgodnie z prawdą wpisałeś nazwisko Swojej żony, ale widniejące na dowodzie osobistym. Jeśli tak, to

> na dowodzie rejestracyjnym też będzie takie samo nazwisko.

Jeśli dostarczy dokumenty potwierdzające zmianę nazwiska (=papier z USC), nie będzie problemu. Przyjaciel tak w Lublinie rejestrował Lagunę z żoną i zero problemu.

Napisano

> nie przesadzaj, 30 dni masz na zaczęcie załatwiania czyli np. w 29 dniu idziesz i składasz papiery

> o rejestrację i nikt ci nic nie powie...

Jak pojdziesz 50 dni pozniej tez nik nic nie powie. Wiec niema co panikowac.

Napisano
  • Autor

> Jak pojdziesz 50 dni pozniej tez nik nic nie powie. Wiec niema co panikowac.

Ok a jak sie ma sprawa z OC? Jest oplacone i pojde robic rekalkulacje, ale to pasuje miec juz przerejestrowany samochod hmm.gif

Ile mam na to czasu?

Napisano

> Ok a jak sie ma sprawa z OC? Jest oplacone i pojde robic rekalkulacje, ale to pasuje miec juz

> przerejestrowany samochod

> Ile mam na to czasu?

też chyba 30 dni wiec dopoki nie przerejestrujesz nie ubezpieczysz/przekalkulujesz

Napisano

> W poniedziałek zakupiliśmy samochód i

A ja zapytam inaczej: po co Ci taki garb? Kupowanie auta na współwłasność jest żródłem późniejszych kłopotów, bo załatwiając nawet najnieszą pierdółkę w WK będziecie musieli tam iść oboje, albo będzisz musiał pisać sobie upoważnienia, zabierać sobie dokumenty.

Żona (jeżeli kupowaliście auto po ślubie) i tak jest współwłascicielm tego auta (no chyba że macie rozdzielność majątkową)

Napisano

> A ja zapytam inaczej: po co Ci taki garb? Kupowanie auta na współwłasność jest żródłem późniejszych

> kłopotów, bo załatwiając nawet najnieszą pierdółkę w WK będziecie musieli tam iść oboje, albo

> będzisz musiał pisać sobie upoważnienia, zabierać sobie dokumenty.

Mam juz drugie auto z zona jako współwłaściciel

Zona WK nie widziała na oczy a dość sporo z nim załatwiałem.

Zero upowaznień.

Napisano

> Zona WK nie widziała na oczy a dość sporo z nim załatwiałem.

co wydział to obyczaj

ja tez u siebie nie mam zadnych klopotów aby był wspolwłasciciel ale kumpel w sasiednim miescie nic nie załatwi bez upowaznienia lub osobistej obecnosci drugiej osoby

Napisano

> No właśnie znając polskie urzędy na pewno nie

ale te 30dni to martwy przepis, swoje rejestrowałem 2mce po zakupie żeby nie latać i dopisywać LPG tylko od reki załatwić wszystko. Nikt nawet nie wspominał o terminach.

Napisano

> ale te 30dni to martwy przepis, swoje rejestrowałem 2mce po zakupie żeby nie latać i dopisywać LPG

> tylko od reki załatwić wszystko. Nikt nawet nie wspominał o terminach.

Teraz wchodzi przepis, który mówi, że jeśli nie wyrobisz się w 30 dni to płacisz 150% ceny za rzeczy związane z rejestracją. Nie wiem tylko dokładnie od którego dnia ma on obowiązywać, ale "na dniach".

Napisano

> Teraz wchodzi przepis, który mówi, że jeśli nie wyrobisz się w 30 dni to płacisz 150% ceny za

> rzeczy związane z rejestracją. Nie wiem tylko dokładnie od którego dnia ma on obowiązywać, ale

> "na dniach".

słyszałem, ale wydawało mi się, że to startuje od 2011r.

Napisano

> słyszałem, ale wydawało mi się, że to startuje od 2011r.

Może i od 1 stycznia hmm.gif, ale ogólnie jest to na ogół ileś tam dni od publikacji w Dzienniku Ustaw, nie wiem czy ten czas akurat 1 stycznia wypadnie.

Napisano

> Mam juz drugie auto z zona jako współwłaściciel

> Zona WK nie widziała na oczy a dość sporo z nim załatwiałem.

> Zero upowaznień.

Ja mam kilka pojazdów samochodowych z wpisem współwłasności - i to współwłaściciele mieszkają w różnych miastach - nigdy żaden z WK nie chciał współwłaściciela oglądać. Najważniejszy jest właściciel widniejący w DR - współwłaściciel dopisany w DR dla urzędów praktycznie nie istnieje.

Napisano

> Ja mam kilka pojazdów samochodowych z wpisem współwłasności - i to współwłaściciele mieszkają w

> różnych miastach - nigdy żaden z WK nie chciał współwłaściciela oglądać. Najważniejszy jest

> właściciel widniejący w DR - współwłaściciel dopisany w DR dla urzędów praktycznie nie

> istnieje.

Kocham tą jednolitość praw obowiązującego w Polsce sciana.gif

Napisano

> A ja zapytam inaczej: po co Ci taki garb?

historia ubezpieczeniowa/ zniżki? niewiem.gif

Przynajmniej ja w tym celu żonkę w papierach mam....

Napisano
  • Autor

> historia ubezpieczeniowa/ zniżki?

> Przynajmniej ja w tym celu żonkę w papierach mam....

Dokładnie. Żona ma prawo jazdy ale nie wypracowała sobie żadnych zniżek, a ja mam -40 więc zawsze coś wink.gif

Napisano

żona chyba z urzędu nawet jak nie jest wpisana w dowód "dziedziczy" składki męża...

przynajmniej tak mi sie cos obiło o uszy

Napisano

W pierwszym stopniu pokrewienstwa czyli maz - zona nie trzeba wspiwwac drugiej osoby do DR, poniewaz z automatu na podstawie zwiazku malzenskiego nabiera ona pelnych praw do znizek wspolmalzonka. Przetestowane na Dori, ktora nei miala zadnych znizek w PL.

Jest tylko jedna uwaga - dla WK pierwszy stopien pokreweinstwa to tylko i wylacznie maz - zona, w przeciwienstwie do spraw spadkowych, gdzie stopien ten dotyczy rowniez rodzicow - dzieci. W WK pokrewienstwo pionowe nie funkcjonuje. Ot taka ciekwostka na ktoranatknalem sie rozgryzajac temat.

Czyli inaczej mowiac, jesli ty masz max znizei bierzesz slub z luba, ktora znizek nei ma to na podstawie jedynie zwiazku malzenskiego automatycznei je nabywa. I nei musi byc wpisana jako wspolwlasciciel do DR.

Napisano

> Czyli inaczej mowiac, jesli ty masz max znizei bierzesz slub z luba, ktora znizek nei ma to na

> podstawie jedynie zwiazku malzenskiego automatycznei je nabywa. I nei musi byc wpisana jako

> wspolwlasciciel do DR.

nie moga jeszcze mieć rozdzielczości majątkowej, bo jeżeli takie cos istnieje to zniżki chyba juz nie przechodzą na wspołmałżonka...

Napisano

> nie moga jeszcze mieć rozdzielczości majątkowej, bo jeżeli takie cos istnieje to zniżki chyba juz

> nie przechodzą na wspołmałżonka...

Moga. Dla WK wazne jest pokrewienstwo.

Napisano

> Moga. Dla WK wazne jest pokrewienstwo.

ale WK nie przepisuje ubezpieczenia tylko TU

Napisano

> ale WK nie przepisuje ubezpieczenia tylko TU

Oczywiscie masz racje - chodzi o TU. Tak to jest jak za duzo sie mysli o WK, do tego tytul watku mnei zmylil hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.