Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[X14XE] Grzałka silnika z systemu Defa WarmUp - montaż

Featured Replies

Napisano

Zima coraz bliżej... Wspominając zeszłoroczne doświadczenia (odpalanie przy -20 + stosunkowo krótkie dystanse = spalanie jak w czołgu + klika wydmuchanych uszczelek) postanowiłem choć trochę zwiększyć szanse Asterki na przetrwanie kolejnej zimy (niestety 270kkm coraz bardziej daje się odczuć :/)

Partyzanckie rozwiązania w postaci grzałki w wężu chłodnicy + dziury w termostacie od razu odrzuciłem. Przez przypadek trafiłem w sieci na opis systemu Defa WarmUp i okazało się, że grzałkę do Opli da się nawet kupić na allegro:

AUKCJA

Pozostaje kwestia montażu, z którą nie wiem czy sobie poradzę. Na stronie Defy jest podręcznik:

INSTRUKCJA

Zawiera ogólną instrukcję i wskazówki dla konkretnych silników/samochodów. Niestety nie ma wskazówek dla X14XE (choć silnik ten jest na liście kompatybilnych) ani dla Astry. Z podobnych konstrukcji są jedynie dla Corsy/Tigry 1.4 (więc pewnie chodzi o X14XE). Wskazówka mówi jedynie o zdemontowaniu wentylatora i chłodnicy.

Problem polega właściwie tylko na zlokalizowaniu zaślepki kanału wodnego w miejsce której montuje się grzałkę. Zaglądając pod maskę nie mogłem jej znaleźć więc zacząłem oglądać zdjęcia bloków X14XE na allegro. Znalazłem to:

1241954458.jpg

Na czerwono zaznaczyłem zaślepki, których szukam. Powinna być chyba jedna na każdy cylinder. Problem jest taki, że patrząc na to zdjęcie nie jestem w stanie nawet określić czy patrzę na przód czy tył bloku... blush.gif

W związku z tym chciałbym poprosić Kolegów o pomoc w dwóch kwestiach:

- zlokalizowaniu tej nieszczęsnej zaślepki, chcę zobaczyć czy będę się w stanie do niej samemu dobrać. Grzałka powinna być zamontowana z przodu po prawej stronie silnika (według instrukcji to będzie chyba 4-ty cylinder)

- kwestii.. odpowietrzenia układu chłodzenia. Tak czy inaczej mam termostat do wymiany więc bez spuszczenia płynu się nie obędzie. Na forum spotkałem dwie szkoły - odpowietrzenie przez jakiś zaworek przy termostacie, albo przez... zbiorniczek wyrównawczy. Znaczy się zalewamy układ, odpalamy samochód i dolewając płynu do zbiorniczka czekamy, aż przestanie go ubywać. To naprawdę jest takie proste?

Pozdrawiam

DarkDude

Napisano

> Problem jest taki, że patrząc na to zdjęcie nie jestem w stanie nawet określić czy patrzę na

> przód czy tył bloku...

Patrzysz na tył. Rozrząd masz po prawej a koło zamachowe po lewej wink.gif

Napisano

> - kwestii.. odpowietrzenia układu chłodzenia. [...] Znaczy się zalewamy układ,

> odpalamy samochód i dolewając płynu do zbiorniczka czekamy, aż przestanie go ubywać. To

> naprawdę jest takie proste?

Tak, naprawdę. waytogo.gif

Napisano

Witam

Od zeszłego roku równiez zastanwaim sie nad montarzem ogrzewania elektrycznego DEFA. Wg mnie chodzi o otwór tuż nad filtrem oleju.

284311263-x14xe.jpg

Mnie nurtuje tylko kwestia szczelności zamontowanej grzałki. Wg dostepnych informacji należy wyciągnąć zaślepkę z silnika i nastepnie wbić grzałkę. Zastanawiam się jak szczelne i trwałe będzie takie połączenie - mechaniczne na wcisk. Jakoś mnie nie przekonuje takie rozwiązanie. Tym bardziej, że grzałki do innych silników mają uszczelnienie w postaci gumowego oringu i są mocowane do bloku za pomocą śróby, która przytrzymuje grzałkę w bloku silnika.

284311263-grz%B3ka.jpg

Dlatego juz od roku wstrzymuje sie z rozpruciem silnika i zafundowaniem sobie klopotów z ubytkiem płynu.

Napisano

> Mnie nurtuje tylko kwestia szczelności zamontowanej grzałki. Wg

Akurat kilka dni temu padła mi taka grzałka defy w agragacie prądotwórczym (silnik iveco). Z tego co widziałem jest uszczelniona jakąś masą. Wytrzymała ponad 3 lata, ale działała non stop. Jak będziemy wymieniać to sprawdze dokładniej jak wygląda to uszczelnienie.

Napisano

> nastepnie wbić grzałkę. Zastanawiam się jak szczelne i trwałe będzie takie połączenie - mechaniczne na wcisk.

Przecież brok, który trzeba wydłubać też był wbity. Czyli na wcisk...

Pozdroofka

Napisano

> Tym bardziej, że grzałki do innych silników mają uszczelnienie w postaci gumowego oringu i są

> mocowane do bloku za pomocą śróby, która przytrzymuje grzałkę w bloku silnika.

> Dlatego juz od roku wstrzymuje sie z rozpruciem silnika i zafundowaniem sobie klopotów z ubytkiem

> płynu.

Ogladajac fotke z aukcji w pierwszym poscie, wydaje mi sie ze w ten wytoczony rowek idzie własnie jakis oring,

tylko nie jest zamontowany.

Napisano

> Zima coraz bliżej...

> Partyzanckie rozwiązania w postaci grzałki w wężu chłodnicy + dziury w termostacie od razu

> odrzuciłem.

ja z kolei myślę czy nie założyć grzania elektrycznego (grzałka ze świecami żarowymi zanurzonymi w płynie chłodniczym - na popularnym portalu aukcyjnym zwaną "jeżem") na wąż zasilania nagrzewnicy, nie trzeba nic kombinować poza założeniem na wąż i podłączeniem elektryki,

brat

Napisano

> Przecież brok, który trzeba wydłubać też był wbity. Czyli na wcisk...

Wydaje mi się, że brok jest dodatkowo "wlutowany". Przynajmniej z daleka tak to wygląda jakby szczelina pomiedzy blokiem silnika a zaślepką była czymś wypełniona.

Napisano

wg mnie jest tylko wbity na wcisk. Podobnie jak zaślepki w wale korbowym w 126p( tu kiedyś taka wbijałem)

Napisano

> wg mnie jest tylko wbity na wcisk.

Dokladnie tak jest. Srednica krawedzi broka jest wieksza niz zaslepiany otwor, uszczelnia po wbiciu w otwor poprzez zagniecenie materialu, bez dodatkowych srodkow uszczelniajacych.

Pozdrawiam

Napisano

> Dokladnie tak jest. Srednica krawedzi broka jest wieksza niz zaslepiany otwor, uszczelnia po wbiciu

> w otwor poprzez zagniecenie materialu, bez dodatkowych srodkow uszczelniajacych.

A jednak, nie przypuszczałem, że tak jest. Czyli można przypuszczać, że osadzenie grzałki na wcisk też będzie szczelne. Jednak dlaczego są grzałki mocowane za pomocą śruby i uszczelniane oringiem?

Napisano

> A jednak, nie przypuszczałem, że tak jest. Czyli można przypuszczać, że osadzenie grzałki na wcisk

> też będzie szczelne. Jednak dlaczego są grzałki mocowane za pomocą śruby i uszczelniane

> oringiem?

Brok jest szczelny i utrzymuje sie w bloku silnika tylko i wylacznie dzieki pasowaniu na wcisk ze stosunkowo malo elastycznej stali, poza tym jego ciezar i rozmiary to kwetsie pomijalne. Co innego zamontowanie grzalki znacznych rozmiarow, ktora bedzie poddawana wibracjom pochodzacym od zespolu napedowego i przemieszczania sie calego pojazdu. Gumowy o-ring jest zdecydowanie bardziej elastyczny niz stalowa zaslepka, tak wiec kazde tego typu polaczenie powinno byc stabilizowane obejma/uchwytem przytwierdzonym sruba do bloku silnika (co powszechnie spotykane jest w konstrukcji silnikow i innych, podobnych zespolow mechanicznych). Prosty przyklad: rura platikowa oplatajaca polowe bloku silnika, biegnaca od pompy cieczy (uszczelnienie w gniezdzie spelnia o-ring) do chlodnicy, z kroccami do podgrzewania kolektora dolotowego i ogrzewania kabiny-przytwierdzona jest dwiema srubami M8 do bloku silnika-ze wzgledu na znaczne rozmiary i w/w sposob uszczelnienia w okolicach gniazda pompy cieczy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Znalazłem co trzeba, a główny problem polegał na tym, że zaślepka była zawalona brudem i bez odpowiedniego światła po prostu jej nie widziałem.

dsc00612m.jpg

Grzałka, przynajmniej ten model, jest montowana na wcisk (zainteresowanym polecam instrukcję). Ogólnie Defa robi bardzo wiele modeli, dopasowanych różnych silników. TU na przykład można zobaczyć grzałki dopasowane chyba do wszystkich silników do Astr, od F do J. Niektóre są na wcisk, inne na gwint, mają nawet montowane do węży układu chłodzenia. A jeśli gdzieś nie dali rady zrobić systemu podgrzewania układu chłodzenia, zrobili grzałki dociskane do bloku i w ten sposób grzejące olej (np. dla 1,5 dCI Renault).

Grzałką będę montował w przyszłym tygodniu i postaram się z tego zrobić manual, może komuś się przyda. Ogólnie nawet jeśli sprzęt wytrzyma te trzy lata jak pisał kolega Rafla, to i tak na pewno zwiększy szanse na to że cały samochód też tyle wytrzyma... 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam

DarkDude

Napisano

Kupując grzałke instrukcje masz w środku i dośc dokładnie jest zaznaczone gdzie i co wywalic by było ok grinser006.gif

jeśłi chodzi o szczelnośc , jak wywalisz zaślepke to wyczyść dobrze papierkiem powierzchnie po niej i będzie dobrze

generalnie chyba dłużej czasem zajmuje znalezienie w aucie fajnego miejsca na gnazdko do kabla zlosnik.gif

Nie wpadłes na pomysł by sprawdzić cene w IC i poszukac kogoś z znizkami zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Grzałka zamontowana. Chciałem z tego zrobić manual, ale w zasadzie wszystko poza samym wybijaniem broka i wbijaniem grzałki zostało już gdzieś opisane.

Opiszę więc jak to wygląda w praktyce dla osób, które zastanawiają się nad montażem grzałki, ale nie są pewne czy dadzą radę to zrobić.

Podejście do tematu polecam zacząć od strony DEFA. Po lewej stronie można wybrać model samochodu i sprawdzić, czy jest dostępne rozwiązanie dla naszego silnika. W przypadku Astry praktycznie wszystkie silniki są kompatybilne.

Następnie w tabeli z oznaczeniami silników należy wybrać model grzałki (dla X14XE - 121ST), otworzy się plik PDF ze zdjęciami systemu i instrukcją instalacji. Może się okazać, że grzałka dla naszego silnika będzie montowana np. w wężach układu chłodzenia lub na docisk do miski olejowej. Zakładamy jednak, że mamy silnik wymagający wbicia jej w blok.

Do instalacji będziemy potrzebowali:

- Użytkownika wiedzącego mniej więcej co gdzie jest pod maską. Najlepiej, żeby już kiedyś zmieniał samodzielnie olej w samochodzie.

- Kanału, koniecznie.

- Grzechotki z dobrym zestawem nasadek (muszą być np. nasadki Torx)

- Kilka kluczy płasko-oczkowych też nie zawadzi.

- Kilka wierteł.

- Klucz do rur.

- Mały młotek i duży młotek smile.gif

Czynności, które będzie trzeba wykonać:

- spuszczenie oleju i usunięcie filtra (nie wiem czy we wszystkich silnikach, na pewno w X14XE i wszystkich wariacjach na ten temat

- spuszczenie chłodziwa, usunięcie chłodnicy i wentylatora

- wybicie broka

- wbicie grzałki

Z olejem i filtrem każdy pewnie sobie poradzi. Dobry manual dot. układu chłodzenia jest TUTAJ

Broka należy szukać tutaj:

dsc00618vy.jpg

Kolejna kwestia to... samo nabycie grzałki. Polecam sprawdzenie aukcji użytkownika http://allegro.pl/show_user.php?uid=5542097. Chyba jako jedyny sprzedaje te grzałki. Swoją odbierałem w Świdnicy osobiście, widziałem ile mają tego na magazynie i mogę spokojnie powiedzieć, że jest to pewna firma. W zestawie jest grzałka, gniazdo z kablem i przewód do podłączania gniazda do prądu.

Teraz zakładam że wszystko już mamy, olej jest spuszczony, chłodnica usunięta.

Niestety zbyt dobrego dostępu do niego nie ma. Teraz tak. Według instrukcji DEFA wszystko jest banalnie proste: uderzamy w jedną krawędź broka, chwytamy drugą kombinerkami i wyciągamy. Może i w nowym silniku tak to powinno wyglądać, ale nie w 13-letnim X14XE. Do wybijania użyłem najpierw zestawu mały młotek + śrubokręt ale bez żadnego rezultatu. Użycie dużego młotka zakończyło się... wybiciem dziury w broku. W zasadzie w takim wypadku nie ma już odwrotu. Ja w dalszej kolejności brok rozwierciłem i próbowałem wyciągnąć. Bez rezultatu. Uderzanie zestawiem młotek + śrubokręt w kant zaślepki spowodowało z kolei... wbicie połowy do środka. W końcu udało się podważyć drugą połowę, złapać ją kluczem du rur i całość wyciągnąć. Aby spróbować uniknąć takich machinacji polecam zacząć od precyzyjnego uderzania w kant zaślepki:

dsc00612d.jpg

Najlepiej przez przedłużkę od grzechotki z płaskim bitem. Nie polecam śrubokrętów - gną się. Trzeba tylko uważać żeby nie porysować przy okazji krawędzi bloku silnika. Odpowiednio twardym bitem można to zrobić, a zbyt głęboka rysa skończy się przeciekiem.

Tylko UWAGA. W kanale wodnym jest jeszcze sporo płynu. Jeśli jesteśmy blisko wybicia jub przedziurawienia zaślepki sugeruję zatkanie otworu po filtrze oleju jakąś szmatą aby nie wlało się tam chłodziwo.

Po usunięciu zaślepki otwór odtłuszczamy i dokładnie czyścimy drobnym papierem ściernym. Dopasowujemy grzałkę. Zasadniczo w instrukcji jest błąd. Podaje ona w którym kierunku powinien być skierowany koniec służący do podłączenia grzałki do sieci. Dla Astry C14/X14... podają godzinę 12, co z kolei w przypadku X14XE jest niewykonalne ze względu na osłonę kolektora. Ja swoją ustawiłem na coś pomiędzy 1 a 2.

Grzałka powinna pasować do otworu idealnie i po wciśnięciu ręką powinna siedzieć sztywno. Teraz zestawem wiertło (nie pognie się) + mały młotek delikatnie wbijamy element, tak żeby nacentrował się w otworze. Kiedy grzałka już trochę wejdzie i będziemy pewni, że weszła równo zmieniamy zestaw na przedłużkę do grzechotki (bez bitu) i duży młotek. Delikatnie, acz stanowczo wbijamy grzałkę do POZIOMU PODANEGO W INSTRUKCJI. Wbicie jej do końca spowoduje dobicie do wewnętrznej ściany kanału wodnego, w najgorszym wypadku do grzałki nie dostanie się płyn i spalimy ją przy pierwszym podłączeniu.

Zamontowana grzałka wygląda tak:

dsc00620yg.jpg

Następnie składamy auto do kupy, odpalamy i patrzymy czy nie cieknie. Następnie montujemy gdzieś w zderzaku gniazdko:

dsc00617ne.jpg

I podłączamy Astrolota do prądu smile.gif Śmieszne jest to, że auto szumi jakby pod maską był czajnik... 270751858-jezyk.gif Po 30 minutach grzania w temp. 10 stopni pod maską było wyraźnie ciepło. Cały blok silnika był ciepły, termostat też. Silnik odpalił jakby dopiero co był zgaszony. Nie wiem jaka będzie wydajność przy -10 stopniach, postaram się to dopisać jak przyjdą takie mrozy. Grzałka ma moc 550W więc dwie godziny grzania powinny kosztować 50 gr do 1 zł, pod firmą za darmo 270751858-jezyk.gif Wydaje mi się, że było warto, ale na pewno będę w stanie powiedzieć więcej jak przyjdą mrozy.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

@metan

Dzięki smile.gif

Zima zaatakowała, więc żeby zakończyć temat dopiszę jak dogrzewanie funkcjonuje się w praktyce.

Wzrost komfortu użytkowania auta przy zastosowaniu samej grzałki jest stosunkowo niewielki. Chwilę po uruchomieniu silnika z nawiewów leci zimne powietrze - trzeba poczekać aż pompa przepompuje ciepły płyn przez nagrzewnicę, a wentylator wydmucha zimne powietrze z nawiewów. W normalnych warunkach ciepło zaczynało być odczuwalne po przejechaniu ok. 1 - 1,5 km, teraz wystarczy 200m. Biorąc pod uwagę, że przejechanie kilometra zajmuje... no nie wiem, 5 minut (?) na to, że w samochodzie ciepło robi się minimalnie wcześniej prawie nie zwraca się uwagi.

Widać natomiast dużą różnicę w samym procesie uruchamiania auta.

Dziś w nocy w Poznaniu miało być -16 stopni. Grzałkę miałem ustawioną na trzy godziny grzania. Nie wiem ile grzała, gdyż nad ranem cieć przy okazji odśnieżania rozłączył mi kabel klnie.gif

Po otwarciu maski okazało się, że silnik jest ciepły po max. 1,5 godziny podgrzewania. Odpalił bez żadnych oporów i zaraz po odpaleniu zszedł na 1100 obrotów (na zimno startuje od 1400). Co istotne, blok ma bardzo dużą pojemność cieplną - jeśli już uda się go nagrzać, długo oddaje ciepło do wszystkich elementów wokół. Tak wiec "na ciepło" są również ruszane wszystkie łożyska, paski itp. które znajdują się pod maską.

Podsumowując:

+ wnętrze minimalnie szybciej się nagrzewa

+ silnik uruchamiany na ciepło

+ odpali nawet przy słabym akumulatorze

- koszty nie zwrócą się pewnie nawet po kilku latach (chyba, że założymy że w ten sposób unikniemy poważnej awarii)

- kłopotliwe użytkowanie na osiedlu

Napisano

> + silnik uruchamiany na ciepło

I to jest najważniejszy argument. Warto było dać 200 zł.

Pozdroofka

Napisano

> I to jest najważniejszy argument. Warto było dać 200 zł.

Ja zrozumiałem że to cena jednej sztuki niewiem.gif

Napisano

> Ja zrozumiałem że to cena jednej sztuki

A ile on tych grzałek wsadził?

Pozdroofka

Napisano

> A ile on tych grzałek wsadził?

A nie wiem, jakoś wbiłem sobie do głowy że 4 cool.gif20.GIF

Napisano

> A ile on tych grzałek wsadził?

> Pozdroofka

Może policzył wszystkie foty z widoczna grzałką i pomyślał że tyle ich wsadził...... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Może policzył wszystkie foty z widoczna grzałką i pomyślał że tyle ich wsadził......

Dobrze, że nie w czterech silnikach... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> A nie wiem, jakoś wbiłem sobie do głowy że 4

zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dobrze, że nie w czterech silnikach...

Co to to nie, na allegro tylko 10 sztuk wystawili grinser006.gif

Napisano

> I to jest najważniejszy argument. Warto było dać 200 zł.

Myslalem nad rozwiazaniem ogrzewania postojowego przy uzyciu opisanego w tym watku zestawu. Gdyby w uklad "malego obiegu", w ktorym znajduje sie nagrzewnica, wmontowac pompe elektryczna wspomagania obiegu plynu, np z Omegi B X25XE (oczywiscie dajac jej zasilanie z sieci poprzez prostownik), ustawiajac zasilanie grzalki na dluzszy czas, mozna by osiagnac nie tylko w miare cieply silnik (bardziej rownomiernie nagrzany, lacznie z czescia plynu w chlodnicy-budowa ukladu chlodzenia...), ale i nagrzewnice (cieplo z niej nawet bez wentylatora promieniowaloby do wnetrza wozu).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.