Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła "dzienne" przepisy

Featured Replies

Napisano

Czy w chwili obecnej w PL można jeździć w ciągu dnia tylko na światłach "dziennych" Audi, czyli z przodu się świecą dzienne (żarówka nie wiem jakiej mocy ale mocniejsza od postojówki ale słabsza od soczewki z xenonem a z tyłu nic się nie świeci) ??

Napisano

> Czy w chwili obecnej w PL można jeździć w ciągu dnia tylko na światłach "dziennych" Audi, czyli z

> przodu się świecą dzienne (żarówka nie wiem jakiej mocy ale mocniejsza od postojówki ale

> słabsza od soczewki z xenonem a z tyłu nic się nie świeci) ??

tak, można

Napisano

> tak, można

Od czerwca ubiegłego roku.

mar00ha

Napisano

> Czy w chwili obecnej w PL można jeździć w ciągu dnia tylko na światłach "dziennych" Audi, czyli z

> przodu się świecą dzienne (żarówka nie wiem jakiej mocy ale mocniejsza od postojówki ale

> słabsza od soczewki z xenonem a z tyłu nic się nie świeci) ??

Przy czym wlacznik swiatel we wspomnianym Audi powinien sie znajdowac w pozycji AUTO.

Niestety czesc "cwiercinteligentow" zapomina ze pomimo ze jest dzien, wjezdzajac do tunelu trzeba zapalic mijania (co wspomniany przycisk w pozycji AUTO zrobi automatycznie)

Napisano

> Niestety czesc "cwiercinteligentow" zapomina ze pomimo ze jest dzien, wjezdzajac do tunelu trzeba

> zapalic mijania (co wspomniany przycisk w pozycji AUTO zrobi automatycznie)

Tak samo jest gdy są opady deszczu, bardzo dużo aut nowych nadal jeździ na dziennych.

Napisano
  • Autor

> Przy czym wlacznik swiatel we wspomnianym Audi powinien sie znajdowac w pozycji AUTO.

> Niestety czesc "cwiercinteligentow" zapomina ze pomimo ze jest dzien, wjezdzajac do tunelu trzeba

of korz zeby.GIF

dzięki.

Napisano

> Przy czym wlacznik swiatel we wspomnianym Audi powinien sie znajdowac w pozycji AUTO.

Jeśli zapomniał, to jest raczej 'zapominalskim" lub "roztargnionym" niż ćwierćinteligentem.

A przy okazji, czy faktycznie jest nakaz jazdy na światłach mijania w tunelu?

Napisano

A pytanie takie. Mamy nowe audi, które na zintegrowane światła do jazdy w dzień, ale czy ma poza tym pozycyjne, bo jakoś nie zauważyłem. Inna sprawa, że jak się ściemni to z tego co widziałem to zapalone są mijania, ale te dzienne nie gasną, a przecież chyba w polskich przepisach jest że dzienne powinny zgasnąć. Rozumiem że w takim przypadku prawo unijne by na to pozwalało, więc gdybym sobie tak zamontował, tzn. zamontował dzienne i jeździł na nich łącznie z mijania, to co? polskie prawo zabrania, a jak z unijnym, które ma przecież wyższość nad polski?

Taki montaż byłby dużo prostszy, bez głębszej ingerencji w instalację.

Napisano

> A pytanie takie. Mamy nowe audi, które na zintegrowane światła do jazdy w dzień, ale czy ma poza

> tym pozycyjne, bo jakoś nie zauważyłem. Inna sprawa, że jak się ściemni to z tego co widziałem

> to zapalone są mijania, ale te dzienne nie gasną, a przecież chyba w polskich przepisach jest

> że dzienne powinny zgasnąć. Rozumiem że w takim przypadku prawo unijne by na to pozwalało,

> więc gdybym sobie tak zamontował, tzn. zamontował dzienne i jeździł na nich łącznie z mijania,

> to co? polskie prawo zabrania, a jak z unijnym, które ma przecież wyższość nad polski?

> Taki montaż byłby dużo prostszy, bez głębszej ingerencji w instalację.

Te dzienne mają podwójną homologację - dzienne i pozycyjne.

Po włączeniu świateł mijania dzienne/pozycje przygasają.

Napisano

> Tak samo jest gdy są opady deszczu, bardzo dużo aut nowych nadal jeździ na dziennych.

wiesz co, czujnik zmierzchu jakos kiepsko dziala na deszcze i pochmurnosc

Napisano

> Te dzienne mają podwójną homologację - dzienne i pozycyjne.

> Po włączeniu świateł mijania dzienne/pozycje przygasają.

Te linijki przygasaja jak wlaczaja sie mijania. Podobnie jak wlaczysz kierunkowskaz do delikatnie przygasa dzienny z tej strony.

Napisano

> wiesz co, czujnik zmierzchu jakos kiepsko dziala na deszcze i pochmurnosc

Do czujnika zmierzchu mam zastrzezenia. Faktycznie nieraz przydalo by sie juz jechac na mijania a automat jeszcze sie nie przelacza. Pdobnie jak wyjezdzasz z tunelu to czeka jeszcze cos kolo 90 sekund i dopiero wtedy sie przelacza z mijania na dzienne.

Czujnik deszczu natomiast rewelacja. Ledwo krople sie pojawia na szybie a czujnik juz odpala wycieraczki.

Do swiatel mogliby dodawac tez regulacje czulosci - taka jak naprzyklad jest w wycieraczkach.

Napisano

> Jeśli zapomniał, to jest raczej 'zapominalskim" lub "roztargnionym" niż ćwierćinteligentem.

I tu bede polemizowal. Bo wlasnie przycisk AUTO zostal stworzony dla "zapominalskich", "roztargnionych" i LENIWYCH.

Wszyscy ci powinni zostawic ten przelacznik w tej pozycji, nigdy go nie dotykac i nic ich wiecej nie interesuje!!!

Cwiercinteligent natomiast albo bedzie kombinowal, albo nie posiada podstawowej wiedzy do czego to sluzy, albo z przekory nie bedzie z tego kozystal bo stwierdzi ze nie musi.

> A przy okazji, czy faktycznie jest nakaz jazdy na światłach mijania w tunelu?

Tak. Jest nakaz jazdy na swiatlach "mijania" w tunelu o ile tunel jest oznakowany. A to dlatego ze przy dziennych nie ma tylnych pozycyjnych i tyl samochodu jest niewidoczny.

Napisano

> I tu bede polemizowal. Bo wlasnie przycisk AUTO zostal stworzony dla "zapominalskich",

> "roztargnionych" i LENIWYCH.

> Wszyscy ci powinni zostawic ten przelacznik w tej pozycji, nigdy go nie dotykac i nic ich wiecej

> nie interesuje!!!

W samochodzie, którym czesto jeżdżę przełacznik ma 3 położenia: dzienne, pozycyjne i mijania. Nie mam żadnego przycisku "auto". Jeśli bym wiec to ja był tym, który jedzie na dziennych z racji roztargnienia, to gdzie tu mowa o złej woli czy o o postawie cwiercinteligenta?

> Cwiercinteligent natomiast albo bedzie kombinowal, albo nie posiada podstawowej wiedzy do czego to

> sluzy, albo z przekory nie bedzie z tego kozystal bo stwierdzi ze nie musi.

Nie kombinuję, jade majac przełacznik w połozeniu 'dzienne". Może nie mam zbyt gruntownej wiedzy o motoryzacji ale zastosowanie kazdego z 3 połozeń przełacznika znam.

> Tak. Jest nakaz jazdy na swiatlach "mijania" w tunelu o ile tunel jest oznakowany.

A gdzie ten nakaz? Bo do mniej wiecej połowy kwietnia 2007 był taki zapis w art. 51 "uzywanie swiateł zewnętrznych" ale po nowelizacji zapis ten zniknął czyli od 3,5 roku juz go tam nie ma.

Pozwole sobie zacytować:

Aktualna treść:

"Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej."

Poprzednio - Zmiana wprowadzona Ustawą o zmianie ustawy prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 57 poz. 381) Przestało obowiązywać 15 kwietnia 2007 r.

"Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza:

1. w czasie od zmierzchu do świtu;

2. w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę;

3. w tunelu."

Przyznam, ze nie znalazłem w aktualnych przepisach nakazu jazdy na swiatłach mijania w tunelach. Wg zapisów obowiazujacych nalezy jezdzić na mijania zawsze ale w dzień podczas normalnej przejrzystosci wolno zamiast nich uzywac dziennych, bez wzgledu na to czy to tunel, wiadukt, most czy zwykła droga.

Jesli jednak przepisy mówią inaczej a ja cos przeoczyłem czy można prosic o wskazanie, gdzie ten nakaz jest zapisany?

Napisano

> ... polskie prawo zabrania, a jak z unijnym, które ma przecież wyższość nad polski?

Skąd się wzięła ta powtarzana powszechnie bzdura?

Napisano

> wiesz co, czujnik zmierzchu jakos kiepsko dziala na deszcze i pochmurnosc

Czujnik zmierzchu nie zwalnia z myślenia wink.gif

Napisano

> W samochodzie, którym czesto jeżdżę przełacznik ma 3 położenia: dzienne, pozycyjne i mijania. Nie

> mam żadnego przycisku "auto". Jeśli bym wiec to ja był tym, który jedzie na dziennych z racji

> roztargnienia, to gdzie tu mowa o złej woli czy o o postawie cwiercinteligenta?

W porzadku zatem musisz mowic o jakis staszym modelu Audi.

Prosze oto foto: Wlacznik wlasnie jest nim w pozycji AUTO. Jest to montowane nawet w wersji podstawowej od 2005 roku

a6.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.