Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymaina uszcz półosi napędowej bez odkręcania amora?

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie da się wymienić gume półosi od str kierowcy 1.0 fre bez odkręcania amortyzatora?

Wystarczy tylko wybić sworzeń, i da się wyciągnąc półoś.

Chce to wyciągnąć bez odkręcania jaknajmiej elementów czyli amora i drążka regulacyjnego którego uzywa się przy zbiezności.

A dokładnie piszać to nie chce odkręcać amora i reszty bo nie dawno byłem na geometri i nie mam zamiaru znów jechać po wymianie uszczelniacza.

Napisano

Moim zdaniem najprościej jest wyciągnąć półoś odkręcając amortyzator od zwrotnicy. Geometrii nie powinieneś przestawić, bo tam i tak się nic nie reguluje (no chyba, że masz założone specjalne śruby), byle byś nie ruszał końcówki drążka kierowniczego waytogo.gif

Napisano
  • Autor

3 pytanka jeszcze ;

auto ma 99kkm przy 86kkm był wymianiany olej w skrzynce, po spuszczeniu starego wlać nowy czy zalać znów tym co jest?Olej ma 16 tyś km.

W jaki sposób wyciągnąć wyciągnąc półoś normalnie ma wyskoczyć czy są jakieś kombinacje, przy zakładaniu tylko te 3 łożyska muszą wejść na sowje miejsce czy jeszcze coś? .

A i czy zakładać nową nakrętke piasty czy starą i zaklepać?

Napisano

ale pytanie, guma przy przegubie czy przy skrzyni? bo jak przy przegubie to nie widzę sensu wyciągania półosi ze skrzyni, zlewania oleju itd

Napisano

> Witam jak w temacie da się wymienić gume półosi od str kierowcy 1.0 fre bez odkręcania

> amortyzatora?

Łatwiej odkręcić amora niż wybić sworzeń...

> Wystarczy tylko wybić sworzeń, i da się wyciągnąc półoś.

Pytasz czy stwierdzasz?

> Chce to wyciągnąć bez odkręcania jaknajmiej elementów czyli amora i drążka regulacyjnego którego

> uzywa się przy zbiezności.

A teraz przeczytaj swoją wypowiedź, chcesz uniknąć odkręcania jak najmniejszej ilości elementów spineyes.gificon_rolleyes.gificon_eek.gif?

> A dokładnie piszać to nie chce odkręcać amora i reszty bo nie dawno byłem na geometri i nie mam

> zamiaru znów jechać po wymianie uszczelniacza.

Znaczy się byłeś na zbieżności czy geometrii bo to mała różnica jednak jest...

Napisano

> Witam jak w temacie da się wymienić gume półosi od str kierowcy 1.0 fre bez odkręcania

> amortyzatora?

osłonę przegubu czy osłonę przy skrzyni?

> Wystarczy tylko wybić sworzeń, i da się wyciągnąc półoś.

teoretyzuj dalej co łatwiej zrobić...

> Chce to wyciągnąć bez odkręcania jaknajmiej elementów czyli amora i drążka regulacyjnego którego

> uzywa się przy zbiezności.

amortyzatora na fasolkach nie masz więc geometrii nie zmienisz...

> A dokładnie piszać to nie chce odkręcać amora i reszty bo nie dawno byłem na geometri i nie mam

> zamiaru znów jechać po wymianie uszczelniacza.

a że niby dlaczego ma się geometria zmienić skoro w zwrotnicy nie ma możliwości regulacji i w samym amorze też nie? no chyba, że osobiście rozpiłowywałeś otwory...

Napisano

> Łatwiej odkręcić amora niż wybić sworzeń...

i bezpieczniej... bo chyba nigdy nie zaczął mu się sworzeń obracać w wahaczu przy odkręcaniu...

ale ja lubię teoretyków grinser006.gif

Napisano

> i bezpieczniej... bo chyba nigdy nie zaczął mu się sworzeń obracać w wahaczu przy odkręcaniu...

to jest najmniejszy problem, wystarczy napiąć brechą czy jakąś rurką i odkręcasz nakrętkę a sama gałka jest zablokowana

Napisano

> i bezpieczniej... bo chyba nigdy nie zaczął mu się sworzeń obracać w wahaczu przy odkręcaniu...

> ale ja lubię teoretyków

O tym nie pomyślałem, a masz rację, wesoło jest wtedy, ja musiałem obcinać kątówką... bo właśnie zaczął się kręcić i nie było czym przytrzymać hehe.gif

Napisano

> masz rację, wesoło jest wtedy, ja musiałem obcinać kątówką... bo właśnie

> zaczął się kręcić i nie było czym przytrzymać

ojojoj... dla Triskaliona w takim razie jest nas dwóch - teoretyków

rotfl.gif

Napisano

> O tym nie pomyślałem, a masz rację, wesoło jest wtedy, ja musiałem obcinać kątówką... bo właśnie

> zaczął się kręcić i nie było czym przytrzymać

ja ciąłem brzeszczotem.... kilka razy zeby.GIF

Napisano

jak sworzeń wahacza jest od nowości to masz marne szanse go odkręcić confused.gif

Bo najprościej właśnie jest odkręcić sworzeń wahacza i drążek kierowniczy-nie ruszasz zbieżności na drążku tylko wybijasz sam drążek.

Napisz która guma ci strzeliła -ta przy skrzyni czy przy kole. Bo jak przy skrzyni to oleju już nie będziesz pewnie miał. A jak uszczelniacz półosi?

Napisano

Najprościej to jest odkręcić 2 śruby trzymające zwrotnicę do amora...

Napisano

> Najprościej to jest odkręcić 2 śruby trzymające zwrotnicę do amora...

najprościej jest to odkręcić ale później zakręcić jak odbija sprężyna sick.gif Jak tak zrobiłem to koniec amortyzatora przeciął mi gumę na przegubie sick.gif

Napisano

> najprościej jest to odkręcić ale później zakręcić jak odbija sprężyna Jak tak zrobiłem to koniec

> amortyzatora przeciął mi gumę na przegubie

Bo przy odkręcaniu amortyzatora od zwrotnicy podnosi się auto icon_rolleyes.gif Wtedy nie ma problemu ok.gif A sworzeń wybić to czasem jest naprawdę trudno... crazy.gif

Napisano

> najprościej jest to odkręcić ale później zakręcić jak odbija sprężyna Jak tak zrobiłem to koniec

> amortyzatora przeciął mi gumę na przegubie

bo pod amora podkłada się kawałek dykty wink.gif albo podnosi się max auto wink.gif

ja stosuję z powodzeniem dyktę wink.gif

Napisano

> bo pod amora podkłada się kawałek dykty albo podnosi się max auto

> ja stosuję z powodzeniem dyktę

samochód miałem podniesiony na max ale mam założony drążek stabilizatora, który trzyma wahacz. A amortyzator zsunął się już przy składaniu wszystkiego do kupy. wink.gif Co do patentu na dyktę to nie wiedziałem o nim grinser006.gif

Napisano

> samochód miałem podniesiony na max ale mam założony drążek stabilizatora, który trzyma wahacz. A

> amortyzator zsunął się już przy składaniu wszystkiego do kupy. Co do patentu na dyktę to nie

> wiedziałem o nim

Ja też mam założony drążek, ale przy wymianie uszczelniacza półosi miałem podniesiony cały przód, żeby oba koła maksymalnie wisiały, wtedy stabilizator nie "sprężynuje"

Napisano
  • Autor

Cały czas chodzi mi o uszczelniacz półosi ten na skrzynce, nie przy kole .

A nie da sie poprostu naciągnąc gumy nie wyciągając półosi ze skrzyni?

tylko ściągnąć piaste, szczęki itd zostawić drążek pusty i naciągnać gumę aż do skrzynki?.

czy guma jest jakoś zabezpieczana od środka i cza wyciągać?

Napisano

> Cały czas chodzi mi o uszczelniacz półosi ten na skrzynce, nie przy kole .

> A nie da sie poprostu naciągnąc gumy nie wyciągając półosi ze skrzyni?

> tylko ściągnąć piaste, szczęki itd zostawić drążek pusty i naciągnać gumę ąz do skrzynki?.

> czy guma jest jakoś zabezpieczana od środka i cza wyciągać?

to nie kondom, nie rozciągnie się

półoś zdjąć i na imadło

bo czeka Cię niespodzianka biglaugh.gif

Napisano

> Cały czas chodzi mi o uszczelniacz półosi ten na skrzynce, nie przy kole .

> tylko ściągnąć piaste, szczęki itd zostawić drążek pusty i naciągnać gumę aż do skrzynki?.

Widziałeś już uszczelniacz półosi na własne oczy?

A wg. to którą wersję masz?

Bo były jakieś dwie...

u mnie jest guma zintegrowania z uszczelniaczem i trzeba to po prostu zbić i nowe nabić na półoś... tak żeby nie uszkodzić nowego!!!!

Napisano

> tylko ściągnąć piaste, szczęki itd zostawić drążek pusty i naciągnać gumę aż do skrzynki?.

może by się dało (z naciskiem na "może"), ale do tego musisz zdjąć przegub zewnętrzny z półosi, to ja już wolę wyjąć całą półoś. druga sprawa to to, że na dobrą sprawę jak "zdemontujesz" nożem starą osłonę gumową uszczelniacza, to właściwie nic już półosi w skrzyni nie trzyma, więc ona wylezie tak czy siak. bez sensu wg mnie.

guma jest takimi charakterystycznymi opaskami stalowymi - w oryginale po wstępnym zapięciu opaski finalny montaż przeprowadza się szczypcami - i takie opaski polecam. praktykowałem też z opaskami "zwykłymi", które w swojej konstrukcji używają śrubkę, ale - mimo że też jechało - to już nie to samo.

opaski są na zewnątrz gumy, więc - teoretycznie - wyciągać półsoi nie trzeba...

Napisano
  • Autor

1A olej nowy lać jeśli ma 16 kkm był rok temu wymieniany czy ten co jest znów wlać?

2I co bedę potrzebował 2 uszczelniacze półoś, i piasta koła do tego 3 opaski cos jeszcze?

3A jak z tymi 3 łożyskami małymi cza wymieniać przy wyciąganiu czy zostawić gdy nie będa miały luzów?

Czekam na odpowiedzi na 3 pytanka bo jutro bede to robił.

Napisano

> 1A olej nowy lać jeśli ma 16 kkm był rok temu wymieniany czy ten co jest znów wlać?

jak czysty będzie to może zostać.

> 2I co bedę potrzebował 2 uszczelniacze półoś, i piasta koła do tego 3 opaski cos jeszcze?

na jedną półoś jeden uszczelniacz wraz z gumą i opaskami.

> 3A jak z tymi 3 łożyskami małymi cza wymieniać przy wyciąganiu czy zostawić gdy nie będa miały

> luzów?

to zostaje - tylko uważaj na nie - wszystko pisze w manualu.

> Czekam na odpowiedzi na 3 pytanka bo jutro bede to robił.

Napisano

ja bym wymienił olej, z tego co wiem to potrzebujesz 1 uszczelniacz i 2 opaski a łożyska o których wspominasz to jest jeden element zwany krzyżakiem i jeżeli nie jest uszkodzony to zostaw o ile nie uszkodzisz przy zbijaniu go. i tak żeby go zdjąć najpierw musisz ściągnąć pierścień segera do czego będziesz potrzebował szczypce

Napisano
  • Autor

A uszczelniacz piasty też wymienie jak już rozbieram całą półoś od s kierowcy. A i kupić te orginalne opaski czy zwykłe np z primy na śrube?.

Co do oleju to szkoda mi go wylewać ma dopiero 16kkm a tutella to jest zalecany minerał całe 48zł za 2l slinka.gif albo kupić tego minerała też z k2 1l ok 14zł ... bo orlenowskich napewno nie wleje grinser006.gif .

Napisano

ja robiłem na cibanty bo denerwowało mnie zapinanie tych dodawanych do gum.

tak jak Ci Paweł napisał, jak jest czysty to wlej

a i hipol do zwykłych skrzyń nie jest zły smile.gif

Napisano

> A uszczelniacz piasty też wymienie jak już rozbieram całą półoś od s kierowcy. A i kupić te

> orginalne opaski czy zwykłe np z primy na śrube?.

ja stosuje i takie i takie - w zależności które mam na miejscu.

> Co do oleju to szkoda mi go wylewać ma dopiero 16kkm a tutella to jest zalecany minerał całe 48zł

> za 2l albo kupić tego minerała też z k2 1l ok 14zł ... bo orlenowskich napewno nie wleje .

zostaw ten co jest - chyba że brudny będzie.

olej może być każdy byle by spełniał warunki: GL-4 - 80W

nie 80W90, nie 75W80 itp - ma być samo 80W

pozdr

Napisano
  • Autor

No ja mam tutelle tą zelecana 80w niby olej w skrzynce się wymiania po 120kkm więc troszkę to przyspieszyłem do 94kkm.

Niby za częste wymiany o w skrzynce też nie są dobre.

A i całkiem ostatnie pytanie wymienić też osłonę przegubu? Cza ją ściagać też trza czy nie? . Zostanie uszkodzona jak będe wyciągał półoś?.

Napisano

> No ja mam tutelle tą zelecana 80w niby olej w skrzynce się wymiania po 120kkm więc troszkę to

> przyspieszyłem do 94kkm.

> Niby za częste wymiany o w skrzynce też nie są dobre.

> A i całkiem ostatnie pytanie wymienić też osłonę przegubu? Cza ją ściagać też trza czy nie? .

> Zostanie uszkodzona jak będe wyciągał półoś?.

jak nie będziesz uważał to ją uszkodzisz.

a póki cała jest , niepopękana to wymieniać nie trzeba.

Napisano

> ja stosuje i takie i takie - w zależności które mam na miejscu.

Ja zastosowałem zipy grinser006.gif a że mam tylko takie węższe, to bez problemu w miejsce starej opaski zmieściły się po dwa biglaugh.gif

Raczej myślę, że powinny dać sobie radę, w końcu są dość mocne...

Napisano
  • Autor

Częsci kupione guma 9zł org fiat uszczelniacz org fiat 28 zł opaski 3zł . Całość 40zł .

A oleju nie wymieniam bo jest czysty pozatym ma tylko 16kkm .

Dzięki wszystkim za odpowiedzi wink.gif.

Napisano
  • Autor

Części 39zł praca mechanika 40zł picie piwa w czasie jego pracy bezcenne, za wszystkie inne przyjemności zaplacisz master card grinser006.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.