Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzienne LED

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie chciałbym poznać wasze opinie na temat świateł dziennych led. jestescie za? czy moze przeciw montowaniu czegoś takiego:

1. Osram

2. Philips

widzę ze co raz wiecej ludzi z tego korzysta. czasem z gorszym skutkiem .. czasem lepszym ale mimo wszystko - montował to ktos juz? a jak z prawem? niby jest ta homologacja ale czy pan policjant nie przyczepi sie mimo wszystko? oczywiscie w grę by wchodzily marki osram lub philips - lepsze znalazłem tylko niemiecką hella (cena od 700 zl w góre - chore)

jakbym kupil to zamontowałbym je w miejscu oryginalnych swiatel przeciwmgielnych. a w ogole oplaca to sie?

Napisano

> Panie i Panowie chciałbym poznać wasze opinie na temat świateł dziennych led. jestescie za? czy

> moze przeciw montowaniu czegoś takiego:

> 1. Osram

> 2. Philips

> widzę ze co raz wiecej ludzi z tego korzysta. czasem z gorszym skutkiem .. czasem lepszym ale mimo

> wszystko - montował to ktos juz? a jak z prawem? niby jest ta homologacja ale czy pan

> policjant nie przyczepi sie mimo wszystko? oczywiscie w grę by wchodzily marki osram lub

> philips - lepsze znalazłem tylko niemiecką hella (cena od 700 zl w góre - chore)

> jakbym kupil to zamontowałbym je w miejscu oryginalnych swiatel przeciwmgielnych. a w ogole oplaca

> to sie?

MI Pan diagnosta powiedział, że za takie ingerencje kategorycznie nie podbija przeglądu.

Osobiście to widzę, że taka moda na te LEDy pojawiła się po słynnym A4 i każdy chce to mieć. Mi osobiście szkoda pieniedzy na takie drogie sprawy, pomijając to ze dlamnie jest to szpetne ale to tylko moje zdanie.

Napisano

> MI Pan diagnosta powiedział, że za takie ingerencje kategorycznie >nie podbija przeglądu.

To pan diagnosta niech się podszkoli trochę . Na początku roku wyszedł przepis jakie i w jaki sposób montować światła do jazdy dziennej. Jak są prawidłowo zamocowane i mają homologacje to może love_4.gif tylko wiadomo gdzie.

Jak komuś chce się szukać niech sobie poszuka

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639)

Napisano

> Panie i Panowie chciałbym poznać wasze opinie na temat świateł dziennych led. jestescie za? czy

> moze przeciw montowaniu czegoś takiego:

> 1. Osram

> 2. Philips

> widzę ze co raz wiecej ludzi z tego korzysta. czasem z gorszym skutkiem .. czasem lepszym ale mimo

> wszystko - montował to ktos juz? a jak z prawem? niby jest ta homologacja ale czy pan

> policjant nie przyczepi sie mimo wszystko? oczywiscie w grę by wchodzily marki osram lub

> philips - lepsze znalazłem tylko niemiecką hella (cena od 700 zl w góre - chore)

> jakbym kupil to zamontowałbym je w miejscu oryginalnych swiatel przeciwmgielnych. a w ogole oplaca

> to sie?

Tak po mojemu to po prostu festyn sick.gif bez znaczenia jaka cena no.gif ale to tylko moje sromne zadanie

Napisano

ja mam dzienne ale na zwyklej zarowce 21W, zamontowane w miejscu halo p-mglowych. probowalem na zarowkach led ale za slabo swiecily.

te co podales sa fajne ale z wyborem miejsca do zamontowania bedzie problem, zeby to fajnie wygladalo.

z tym nie podbiciem przegladu, o ktorym pisze kolega wyzej to jakas bzdura. skoro swiatla maja atest i homologacje oraz sa zamontowane zgodnie z przepisami nikt nie ma prawa ci nic zrobic i musza podbic przeglad. co innego jakbys przerobil jakos oryginalne swiatla na led - wtedy traca homo i nie podbija przegladu.

Napisano
  • Autor

> Tak po mojemu to po prostu festyn bez znaczenia jaka cena ale to tylko moje sromne zadanie

co masz na mysli ze to festyn? nie bardzo rozumiem. smile.gif

dziękuję wam wszystkim za wasze opinie.

miejsce zamontowania mysle najladniejsze byloby w miejscu gdzie są zaslepki dla swiatel przeciwmgielnych.

Napisano

> To pan diagnosta niech się podszkoli trochę . Na początku roku wyszedł przepis jakie i w jaki

> sposób montować światła do jazdy dziennej. Jak są prawidłowo zamocowane i mają homologacje to

> może tylko wiadomo gdzie.

A no widzisz w maju a ja byłem z autem na przegladzie pod koniec lutego i wtedy była rozmowa na temat swiateł ledowych i jeszcze gadaliśmy o ksenonach

> Jak komuś chce się szukać niech sobie poszuka

> Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639)

Napisano

> MI Pan diagnosta powiedział, że za takie ingerencje kategorycznie nie podbija przeglądu.

> Osobiście to widzę, że taka moda na te LEDy pojawiła się po słynnym A4 i każdy chce to mieć. Mi

> osobiście szkoda pieniedzy na takie drogie sprawy, pomijając to ze dlamnie jest to szpetne ale

> to tylko moje zdanie.

Pan diagnosta może Cię pocałować w trąbkę jeśli założysz homologowane światła zgodnie z rozporządzeniem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Pan diagnosta może Cię pocałować w trąbkę jeśli założysz homologowane światła zgodnie z

> rozporządzeniem

tylko wchodzą w gre z homologacją i atestem wink.gif zadne inne smile.gif tylko sie zastanaiwma jeszcze nad oryginalnymi siwatlami do pandy - te okragle dzienne - ale nie chce mi sie tyle dłubac. tutaj w sumie 3 kabelki i po sprawie...

Napisano

> Pan diagnosta może Cię pocałować w trąbkę jeśli założysz homologowane światła zgodnie z

> rozporządzeniem

Z tym całowaniem to się tak nie rozpędzaj! smile.gif

Na wszystkie elementy zamontowane na pojeździe, na które wymagana jest homologacja a nie są wpisane do dowodu rej. jak n.p hak holowniczy, diagnosta ma prawo a nawet obowiązek zażądać świadectwa homologacji!

Nie wystarczą wytłoczone na plastikowych szybkach czy obudowach numerki!

Napisano

> tylko wchodzą w gre z homologacją i atestem zadne inne tylko sie zastanaiwma jeszcze nad

> oryginalnymi siwatlami do pandy - te okragle dzienne - ale nie chce mi sie tyle dłubac. tutaj

> w sumie 3 kabelki i po sprawie...

Też sa 3 kabelki.

Napisano

Ja mam te Osramy (nie w Pandzie) i jeżdżę już tak pół roku. Jeżeli masz to zamontowane zgodnie z przepisami (wymiary) i właściwie podłączone, to możesz jeździć. Na przeglądzie po prostu muszą być sprawne i tyle diagnosta ma sprawdzić zlosnik.gif. Czy warto montować? - nie wiem, dla mnie jest to kwestia pewnego światopoglądu i ideologii biglaugh.gif, bo skutków finansowych pewnie nie odczuje hehe.gif. Poza tym jak w Pandzie nie da się takich lamp zamontować w głównych reflektorach, tam gdzie "aż się prosi" biglaugh.gif, to chyba nie ma sensu. Te Osramy są też w wersji skośnej, idealnie pasują w środek zaślepki halogenów. Swoją drogą od nowego roku wszystkie nowe samochody muszą mieć dzienne i w Pandzie będą chyba w miejscu halogenów, tak więc najlepiej kupić dedykowane i nie robić druciarni.

Napisano

> Poza

> tym jak w Pandzie nie da się takich lamp zamontować w głównych reflektorach, tam gdzie "aż się

> prosi" , to chyba nie ma sensu.

Fiat dał ciała z tymi reflektorami w Pandzie. Takie piękne miejsce na diodowe DRL się marnuje. zlosnik.gif

Ktoś wie jak to będzie w MY2011? Halogeny znikną z opcji na rzecz DRL?

Napisano

> Fiat dał ciała z tymi reflektorami w Pandzie. Takie piękne miejsce na diodowe DRL się marnuje.

> Ktoś wie jak to będzie w MY2011? Halogeny znikną z opcji na rzecz DRL?

Będą musiały zlosnik.gif. W Pandzie to Fiat w sumie nie ma problemu, gorzej z innymi samochodami i innych marek, bo po 1 stycznia takiego samiochodu nie zarejestrujemy w UE, a sprzedać to co stoi na placach trzeba. Ukraina i Białoruś wszystkiego nie wezmą hehe.gif

Napisano

> Będą musiały . W Pandzie to Fiat w sumie nie ma problemu, gorzej z innymi samochodami i innych

> marek, bo po 1 stycznia takiego samiochodu nie zarejestrujemy w UE, a sprzedać to co stoi na

> placach trzeba. Ukraina i Białoruś wszystkiego nie wezmą

Sprzeda, wystarczy że napisze pismo do ministerstwa i dostanie pozwolenie. Rozchodzi się raczej o norme spalin Euro 4, a nie o światła do jazdy dziennej. Nie które marki jako świateł dziennych używaja świateł drogowych ale palących się z mniejszą mocą. Żaden poroblem body przeprogramować.

Napisano

> tylko wchodzą w gre z homologacją i atestem zadne inne tylko sie zastanaiwma jeszcze nad

> oryginalnymi siwatlami do pandy - te okragle dzienne - ale nie chce mi sie tyle dłubac. tutaj

> w sumie 3 kabelki i po sprawie...

roboty jest troche wiecej bo trzeba sciagac zderzak, ciagnac kable i dac 2 przekazniki ale przynajmniej jest zrobione jak oryginal. jakbys chcial tak robic to daj znac, opisze ci co i jak i podam schemat. roboty jest moze na 1h na spokojnie.

Napisano

> Rozchodzi się raczej o

> norme spalin Euro 4, a nie o światła do jazdy dziennej.

Euro 5 i dzienne też grinser006.gif

> Żaden poroblem body

> przeprogramować.

Nie da się tak body przeprogramować, żeby drogowe świeciły z niepełną mocą.

Napisano

> Nie wystarczą wytłoczone na plastikowych szybkach czy obudowach numerki!

Kupując światła legalne , masz na opakowaniu przedruk w wyciągu homologacji .

Napisano

>.......... i jeszcze gadaliśmy o ksenonach

Tu akurat jestem zwolennikiem TYLKO fabrycznych ksenonów waytogo.gif

Napisano

mam zamontowane w pandzie światła do jazdy dziennej. Pamiętaj że muszą mieć automatyczne wyłączanie gdy światła mijania są załączone. Minus jest taki że każdy nadjeżdżający z przeciwka myśli że ma się wyłączone światła i pokazują żeby włączyć.... Uważaj na allegro niektóre sprzedawane są sprzedawane z "homologacją" bez wytłoczeń na szkle. muszą mieć wytłoczenia E4 i DRL jak dobrze pamiętam.

Napisano

> mam zamontowane w pandzie światła do jazdy dziennej.

Ja mam w Lanosie biglaugh.gif

> Pamiętaj że muszą mieć automatyczne wyłączanie

> gdy światła mijania są załączone.

Pamiętam zlosnik.gif

> Minus jest taki że każdy nadjeżdżający z przeciwka myśli że

> ma się wyłączone światła i pokazują żeby włączyć....

Mi się to zdażyło raz! i to tylko dlatego, że była górka i pouczający mnie nie zdążył zauważyć że mam włączone światła dzienne.

> Uważaj na allegro niektóre sprzedawane są

> sprzedawane z "homologacją" bez wytłoczeń na szkle. muszą mieć wytłoczenia E4 i DRL jak dobrze

> pamiętam.

DRL/RL. E4 to homologacja holenderska i mimo że u nas musi być uznawana, to lepiej żeby na lampach było nasze E20 grinser006.gif.

Napisano

> co masz na mysli ze to festyn? nie bardzo rozumiem.

> dziękuję wam wszystkim za wasze opinie.

> miejsce zamontowania mysle najladniejsze byloby w miejscu gdzie są zaslepki dla swiatel

> przeciwmgielnych.

Jestem zwolenikiem nie robienia z autka choinki przerabiania na nic innego tylko orginał sam zlosnik.gifczytaj ( servis ) dokładałem halogeny orginały i SUPER świecą jeszcze doświetlanie zakrętów i działa jak ta lala a kontrolka w zegarach tysz działa jedyne co to przełącznik zespolony ( orginał ) troszkę kosztuje ale naprawdę warto 0 nowych dziur ok.gif ale jak pisałem wcześnij to tylko moje zdanie cool.gif

Napisano
  • Autor

dziękuje ci bardzo smile.gif

z tym doświetleniem zakretów to usmiechne sie do ciebie jak bede robil swiatelka wink.gif;p hehe

Napisano

> dziękuje ci bardzo

> z tym doświetleniem zakretów to usmiechne sie do ciebie jak bede robil swiatelka ;p hehe

oki 270635636-JUMP2.gif doki pozdrowionka 30.GIF

Napisano

Właśnie ja też myślałem nad zamontowaniem DRL w oryginalnym reflektorze ale niestety każda ingerencja w oryginalny reflektor powoduje utratę homologacji wrrr.gif, a szkoda bo wyglądało by to profesjonalnie. Pozostaje montaż w zderzakach. DRL przyda się bo chcę zamontować mocniejsze żarówki do reflektorów Osram Night Breaker zlosnik2.gif świetnie świecą testowałem ale jak się na nich cały czas jeździ to szybko padają facepalm.gif, a tak jak były by DRL to tylko w nocy by się używało.

Napisano

> żarówki do reflektorów Osram Night Breaker świetnie świecą testowałem ale jak się na nich

> cały czas jeździ to szybko padają , a tak jak były by DRL to tylko w nocy by się używało.

Z tym padaniem to się nie przejmuj. Jeździłem na nich i jakiejś większej padliwości (w stosunku do standardowych) nie zanotowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.