Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rezerwa paliwa

Featured Replies

Napisano

jeżdże na LPG a Uniak odpala mi na benzynie i po 3 sekundach przełącza się na gaz. więc Dużo paliwa mi nie potrzeba i jeżdże już tak sobie długo na rezerwie paliwa. Ale gdzieś wyczytałem że jak za długo świeci sie rezerwa to może siąść pompa paliwowa. Prawda to?

Napisano

> jeżdże na LPG a Uniak odpala mi na benzynie i po 3 sekundach przełącza się na gaz. więc Dużo paliwa

> mi nie potrzeba i jeżdże już tak sobie długo na rezerwie paliwa. Ale gdzieś wyczytałem że jak

> za długo świeci sie rezerwa to może siąść pompa paliwowa. Prawda to?

zależy ile jest ten rezerwy 270751858-jezyk.gif

Napisano

Siąść może jak jeździsz na rezerwie do dna często, a od czasu gdy zapali sie lampka w baku jest ok 6l.

Napisano

Cały myk polega na tym, że jak mało spalasz benzyny - bo tylko odpalasz na niej - więc teoretycznie rzadko tankujesz, a benzyna się starzeje i traci właściwości smarujące pompę.

Dobrze mieć tą ćwiarę w zbiorniku i zapodać odcięcie pompy, na czas pracy na LPG.

Napisano

> Cały myk polega na tym, że jak mało spalasz benzyny - bo tylko odpalasz na niej - więc teoretycznie

> rzadko tankujesz, a benzyna się starzeje i traci właściwości smarujące pompę.

> Dobrze mieć tą ćwiarę w zbiorniku i zapodać odcięcie pompy, na czas pracy na LPG.

no i co parę miesięcy wypalić starą a zalać nową...

pozdr

Napisano

> jeżdże na LPG a Uniak odpala mi na benzynie i po 3 sekundach przełącza się na gaz. więc Dużo paliwa

> mi nie potrzeba i jeżdże już tak sobie długo na rezerwie paliwa. Ale gdzieś wyczytałem że jak

> za długo świeci sie rezerwa to może siąść pompa paliwowa. Prawda to?

Prawda mad.gif dowiedziałem się na własnym przykładzie

Napisano

> Prawda dowiedziałem się na własnym przykładzie

Ja w Uniaku miałem mechaniczną pompę, ale w moim aktualnym Atu mam elektryczną.

Miałem z nim taką przygodę, że w baku miałem naprawdę bardzo mało benzyny i któregoś dnia po wkręceniu kluczyka usłyszałem trochę zmieniony dźwięk pompki. Jeździłem tak jeszcze trzy dni i pompka przestała się w ogóle odzywać. Dotankowanie benzyny nic nie zmieniło.

Pompka do wymiany.

Napisano

> Dobrze mieć tą ćwiarę w zbiorniku i zapodać odcięcie pompy, na czas pracy na LPG.

Odcięcia pompy nie polecam z własnego doświadczenia, duże prawdopodobieństwo uszkodzenia wtryskiwacza ,po pewnym czasie nie chciał jeździć na benzynie.

Napisano

> no i co parę miesięcy wypalić starą a zalać nową...

> pozdr

To oczywiste - zapomniałem - dopisać wink.gif

Napisano

> Odcięcia pompy nie polecam z własnego doświadczenia, duże prawdopodobieństwo uszkodzenia

> wtryskiwacza ,po pewnym czasie nie chciał jeździć na benzynie.

Quote:

zapodać odcięcie pompy, na czas pracy na LPG

Odpalasz na NoPb - przechodzisz na LPG i pompa zostaje odcięta, po kiego wuja ma mielić benzynę na darmo grinser006.gif

Napisano

> Odpalasz na NoPb - przechodzisz na LPG i pompa zostaje odcięta, po kiego wuja ma mielić benzynę na

> darmo

U mnie mieliła przez 8 lat eksploatacji i też się nic złego nie stało zlosnik.gif

Napisano

> U mnie mieliła przez 8 lat eksploatacji i też się nic złego nie stało

A mi się udało w krótkim czasie dwie zamielić na amen zlosnik.gif

Napisano

po kiego wuja ma mielić benzynę na

> darmo

Nie na darmo, chłodzenie wtryskiwacza.Cały czas odpalałem na benzynie i do końca odpalał, ale jechać już nie chciał,nie wchodził na obroty zbyt mała dawka paliwa,zapieczony wtryskiwacz.

Napisano

> Odcięcia pompy nie polecam z własnego doświadczenia, duże prawdopodobieństwo uszkodzenia

> wtryskiwacza ,po pewnym czasie nie chciał jeździć na benzynie.

A ja polecam odcięcie pompy. Całą wiosnę, lato i jesień odpalam i jeżdżę tylko na LPG. Na benzynie odpalam tylko zimą. Instalkę mam już 8 lat. Wtryskiwacz pracuje dobrze, nic się z nim nie dzieje.

Napisano

> U mnie mieliła przez 8 lat eksploatacji i też się nic złego nie stało

Bo w Uno jest uklad paliwowy z przewodem powrotnim - w takim przypadku pompa pracuje jak gdyby nic sie nie zmienilo. W nowszych autach jest "returnless" i pompa generuje cisnienie, ktore nie ma gdzie ujsc - to moze byc dla niej szkodliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.