Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koszty samochodu

Featured Replies

Napisano

z racji sprzedazy zony samochodu podsumowalem koszty jakie generowaly ostatnio sprzedane samochody:

twingo 3 lata przejechane 8000 km koszt 1 km: 1,08 PLN

octavia 2,5 roku, 43800 km, koszt 1 km: 0,61 PLN

fabia 5lat, 99600km, koszt 1km: 0,6 PLN

nie oplaca sie posiadac nawet taniego samochodu jezeli malo sie jezdzi wink.gif

Napisano

> z racji sprzedazy zony samochodu podsumowalem koszty jakie generowaly ostatnio sprzedane samochody:

> twingo 3 lata przejechane 8000 km koszt 1 km: 1,08 PLN

> octavia 2,5 roku, 43800 km, koszt 1 km: 0,61 PLN

> fabia 5lat, 99600km, koszt 1km: 0,6 PLN

> nie oplaca sie posiadac nawet taniego samochodu jezeli malo sie jezdzi

uwzgledniles koszt ubezpieczenia oraz utraty wartosci?

hm, ciekawie to wyglada...

jaki silnik byl w octavi i fabi?

Napisano
  • Autor

> uwzgledniles koszt ubezpieczenia oraz utraty wartosci?

> hm, ciekawie to wyglada...

> jaki silnik byl w octavi i fabi?

uzwzaglednilem wszystkie koszty wraz z utrata wartosci (zakup-sprzedaz)

Octavia to byla 1,9 TDI Fabia 1,4 banzyna

Napisano

Taksówka kosztuje pomiędzy 1,8 a 3,5 pln. W dalszym ciągu się opłaca.

Dobrze rozumiem, że w tych kosztach masz różnicę pomiędzy ceną zakupu, a ceną sprzedaży? I czy to w przypadku najmniejszego przebiegu nie jest największa pozycja?

Napisano

> z racji sprzedazy zony samochodu podsumowalem koszty jakie generowaly ostatnio sprzedane samochody:

czasem nie tylko koszt gra rolę smile.gif

moje koszty

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Ekspl

Napisano
  • Autor

> Taksówka kosztuje pomiędzy 1,8 a 3,5 pln. W dalszym ciągu się opłaca.

> Dobrze rozumiem, że w tych kosztach masz różnicę pomiędzy ceną zakupu, a ceną sprzedaży? I czy to w

> przypadku najmniejszego przebiegu nie jest największa pozycja?

oczywiscie tak, ale twingo bylo kupione z mysla o malych przebiegach po miescie, dlugo szukalismy modelu w ktorego nie trzeba bedzie za duzo wlozyc w trakcie eksploatacji i taki byl, ale i tak koszt dzis mnie troche sszkowal.

Napisano

> oczywiscie tak, ale twingo bylo kupione z mysla o malych przebiegach po miescie, dlugo szukalismy

> modelu w ktorego nie trzeba bedzie za duzo wlozyc w trakcie eksploatacji i taki byl, ale i tak

> koszt dzis mnie troche sszkowal.

A mógłbyś mi procentowo powiedzieć ile Ciebie wyszła w tej całości eksploatacja, i który to był rocznik Twingo?

Szukam czegoś takiego dla siebie do jeżdżenia do pracy zimą.

Napisano

Poza samym kosztem każdego przejechanego kilometra jest jeszcze wartość raczej niemierzalna ekonomicznie -

komfort posiadania i możliwości w każdej chwili dojazdu do dowolnego miejsca (nawet tam, gdzie taksówki nie dojeżdżają). waytogo.gif

Napisano

Punto II

Przejechane 60000km

Koszt kilometra 0.48 gr ok.gif

Najwięcej paliwo 18900zł

Utrata wartości 6000zł

Napisano
  • Autor

kupilismy 10 letnie twingo po dlugich poszukiwaniach, generalnie szukalem corsy lub micry, ale wszystkie w tych rocznikach mialy dosc bogata przeszlosc i wymagaly sporego wkladu wlasnego.

koszty paliwa to 35%

koszty utraty wartosci to 40%

ekspolatacja (ubezpieczenia i konserwacja) 25%

najwazniejsze to kupic auto w bardzo dobrym stanie.

Napisano

Lanos, 12 lat, przejechane 270 kkm.

Koszt kilometra: 0,622 zł. (całkowity), 0,459 zł. (bez ceny zakupu), 0,290 zł. (paliwo).

Wydatki przez 12 lat: 169 035,74 zł. (TAK, sto sześćdziesiąt dziewięć tysięcy!)

Napisano

(...)

Ja nawet nie wyliczam kosztów dla niektórych moich aut. Ostatnie kupiłem nowe i przejechałem 30 tys. km po czym sprzedałem po 3 latach niemal za połowę wartości bratu. smile.gif

Dla mnie samochód ma tę wartość, że jak się zbudzę o 2 w nocy i mam ochotę wyskoczyć powiedzmy do Grudziądza to wsiadam i jadę. wink.gif I nie patyczkuję się z rozkładami jazdy, walizkami itp.

Inna sprawa to np. czas wyjazdu. Planujemy, że wyruszamy o 8 rano, ale o 7,59 synek chce kupkę, potem jeszcze okazuje się, że nie wziął zabawek itd. Więc zrelaksowany czekam do 9.00, aż się sprawy unormują. Ciekaw jestem co by było, gdybyśmy mieli jechać pociągiem, nie daj Boże jeszcze z miejscówkami. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lanos, 12 lat, przejechane 270 kkm.

> Koszt kilometra: 0,622 zł. (całkowity), 0,459 zł. (bez ceny zakupu), 0,290 zł. (paliwo).

> Wydatki przez 12 lat: 169 035,74 zł. (TAK, sto sześćdziesiąt dziewięć tysięcy!)

Sporo, szczegolnie ostatnia wartosc jest duza, to wychodzi miesiecsznie 1180 na samochod!

u mnie to bylo w okolicahc 900 PLN

Napisano
  • Autor

zgadzam sie, aczkoliwek czasami chce wiedzeic ile mnie to kosztuje wink.gif

Napisano

Jak to obliczacie te koszty ? ja tam nie prowadze zadnych danych.

Napisano

> Koszt kilometra: 0,622 zł. (całkowity), 0,459 zł. (bez ceny zakupu), 0,290 zł. (paliwo).

> Wydatki przez 12 lat: 169 035,74 zł. (TAK, sto sześćdziesiąt dziewięć tysięcy!)

takie są koszty posiadania samochodu, nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, a wielu ludziom wydaje się, że koszt zakupu to największy koszt jaki poniosą. Efekt jest taki, że dużo ludzi kupuje stare auta wyższych klas, a potem się dziwią, że sprzęgło kosztuje 4 tys. a samochód wart 8 i jest lament. U Ciebie to jeszcze koszt auta uchodzącego za tanie w eksploatacji. Chętnie bym się dowiedział jaki jest koszt po np. 10 latach auta klasy D, np. takiego Avensisa czy innego Passata.

U mnie w przypadku Fiata Bravo 1.4 T-Jet kupionego niecałe 3 lata temu, dziś po przebiegu 44 tys. km koszty są następujące.

- 0,55 PLN - koszt całkowity (bez utraty wartości)

- 0,33 PLN - koszt paliwa

Z utratą wartości wyszłoby sporo ponad złotówkę, bo po 3 latach auto pewnie najwięcej straciło, ale liczenie tego teraz to byłaby imho spekulacja. Wszystko policzę jak go sprzedam.

Napisano

> Jak to obliczacie te koszty ?

humanista? zlosnik.gif sumujesz wydatki, dzielisz przez liczbę kilometrów i gotowe wink.gif

> ja tam nie prowadze zadnych danych.

nie ma takiego przymusu

Napisano

oczywiście, taxi lub limuzyna z szoferem są dużo tańsze clown.gif

Napisano

> Sporo, szczegolnie ostatnia wartosc jest duza, to wychodzi miesiecsznie 1180 na samochod!

Ale niestety tyle wychodzi, tylko nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Oczywiście zawsze są też tacy, którzy twierdzą że samochód kosztuje ich 300 zł miesięcznie i ich ***** spala 5 litrów na autostradzie z włączoną klimą i kompletem pasażerów smile.gif

> u mnie to bylo w okolicahc 900 PLN

U mnie 1000-1500 zł/samochód/m-c, trudno ocenić dokładnie, bo pewne koszty są niezwiązane z konkretnym samochodem (np. bagażniki, materiały, karty parkingowe, itp)

Napisano

> Sporo, szczegolnie ostatnia wartosc jest duza, to wychodzi miesiecsznie 1180 na samochod!

> u mnie to bylo w okolicahc 900 PLN

W moim przypadku nie odliczam ceny otrzymanej przy odsprzedaży, bo... jeszcze go mam smile.gif. Za to przez pierwsze trzy lata samochód miał bezpłatny serwis i materiały, a paliwo, gdy pierwszy raz tankowałem na BP we Wrocławiu, kosztowało 1,86 zł. za litr.

Napisano

> się dowiedział jaki jest koszt po np. 10 latach auta klasy D, np. takiego Avensisa

od 98.787 km (19.07.2007) do 150.916 km (obecnie):

Filtry, oleje, opony : 2484 zł

Rozrząd, amorki przód, termostat, linka ręcznego, tarcze + klocki, sworznie przód, drążek kierowniczy, wymiana miski olejowej 2498 zł

Paliwo : 4588 litrów 19343 zł

Napisano

W profilu nie było napisane, więc zapytam - te 29gr to koszt noPb 95?

Napisano

> od 98.787 km (19.07.2007) do 150.916 km (obecnie):

Ubezpieczenie + szacowana utrata wartości na dzień dzisiejszy i coś już będzie wiadomo ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rozrząd, amorki przód, termostat, linka ręcznego, tarcze + klocki, sworznie przód, drążek

> kierowniczy, wymiana miski olejowej 2498 zł

Sam robiles? stosunkowo niewielkie koszty jak na tyle elementow...

Nie wiedzialem ze do Avensisa sa tak tanie czesci.

Napisano

a które auto - poza zarobkowym użytkowaniem - opłaca się posiadać w sensie, że nie ponosisz wydatków? nie ma takiego, każde jedne auto kosztuje mniej lub więcej.

Napisano

> Sam robiles? stosunkowo niewielkie koszty jak na tyle elementow...

> Nie wiedzialem ze do Avensisa sa tak tanie czesci.

Powiedzmy, że usługę miałem "gratis". Graty z ASO ze sporym rabatem - generalnie ceny porównywalne do zamienników "pierwszomontażowych".

Napisano

Normalnie. A wszyscy sie zachwycaja, ze LANOS to auto tanie w utrzymaniu...

Napisano

> W profilu nie było napisane, więc zapytam - te 29gr to koszt noPb 95?

Tak, z tym że na początku eksploatacji litr kosztował 1,86 zł.

Napisano

> Normalnie. A wszyscy sie zachwycaja, ze LANOS to auto tanie w utrzymaniu...

No bo jest tanie. Wyliczone przeze mnie koszty obejmują wszystko, tzn. wartość samochodu przy zakupie, ubezpieczenia, paliwo, materiały eksploatacyjne, części, wynajem garażu, koszt parkingu strzeżonego, itd., itp. Czyli dosłownie wszystko, co związane jest z samochodem, od 12 lat eksploatacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.