Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ćwierkający pasek klinowy

Featured Replies

Napisano

Witam;

Moje auto to Audi A4; 1.9 TDI; 98r.

Podczas odpalenia z rana, bądź po dłuższym postoju słychać spod maski skrzypienie "ćwierkanie" udało mi się ustalić, że współodpowiedzialny za to jest pasek klinowy, ponieważ po "psiknieciu" bezpośrednio na niego smarem w aerozolu piszczenie na chwile ustaje, po przejechaniu 5-10 km( czyli tak jakby po rozgrzaniu paska?? też cichnie)...

teraz fakty:

-napinacz paska został wymieniony niecałe dwa miesiące temu(stary stanął dęba), obecny pracuje poprawnie

-pasek został wymieniony wraz z napinaczem (czyli też ma około 2ch miesięcy)

Co to może być: wadliwy pasek? a może coś innego?? MIAŁ KTOŚ PODOBNE OBJAWY??

Napisano

Ja tak miałem/mam w fieście. Piszczało, wymieniłem pasek z rolką i dalej piszczy, się przyłoży mydło to nie piszczy ale pozniej znowu zaczyna 270751858-jezyk.gif

paska nie drze, nie zrywa i r ównież nie wiem co to moze być

Napisano

Kup sobie pasek dobrej firmy np continental i problem zniknie / miałem to samo w golfie III / yay.gif

Napisano
  • Autor

> Kup sobie pasek dobrej firmy np continental i problem zniknie / miałem to samo w golfie III /

Tak chyba właśnie zrobię, zmienię na oryginalny

Napisano

Jesteś w 100% pewny, że to pasek, a nie np wentylator (tzw wisko) hmm.gif

Zawsze piszczy, czy tylko czasami?

Napisano

ja mialem podobnie, tylko u mnie pompa wody jest napędzana z paska klinowego, dopiero jej wymiana pomogła

Napisano

Miałem podobne objawy, winny był padający akumulator. Był tak duży pobór prądu z alternatora że pasek się ślizgał po kole pasowym altka.

Po wymianie aku piszczenie nie występuje.

Napisano

> Co to może być: wadliwy pasek? a może coś innego?? MIAŁ KTOŚ PODOBNE OBJAWY??

Może się zacierać coś, napędzanego tym paskiem - alternator, pompa wodna itp

Napisano
  • Autor

> Jesteś w 100% pewny, że to pasek, a nie np wentylator (tzw wisko)

> Zawsze piszczy, czy tylko czasami?

Tak jak to opisałem, piszczy na zimnym, po przejechaniu kilku kilometrów przestaje, po psiknięciu smarem bezpośrednio na pasek tez przestaje na jakiś czas....

Napisano
  • Autor

> ja mialem podobnie, tylko u mnie pompa wody jest napędzana z paska klinowego, dopiero jej wymiana

> pomogła

u mnie też, jak sprawdzić pompę, ale czy jeżeli byłaby to pompa to nie powinno piszczec caly czas??

Napisano

> u mnie też, jak sprawdzić pompę, ale czy jeżeli byłaby to pompa to nie powinno piszczec caly czas??

u mnie piszczało tylko na zimny.

jak sprawdzić? np poprzez sprawdzenie węży z chłodnicy górny powinien być gorący, dolny ciepławy, u mnie był zimny nawet po trasie około 100km

Dodatkowo spadła wydajność ogrzewania (letnio ciepłe powietrze z nawiewów) mimo ze wskazówka temp cieczy była w odpowiednim położeniu.

Z tym że u mnie to wybitnie wskazywało na zużycie się pompy, nie wiem czy takie objawy (piszczenie) będą na dobrej.

Później jak oglądałem starą pompę to na korpusie pod wirnikiem były wyraźne zarysowania, jak by tarł o obudowę. Dodatkowo na osce miedzy kole napędzającym z paska, a wirnikiem był delikatny luz.

Napisano

> Może się zacierać coś, napędzanego tym paskiem - alternator, pompa wodna itp

I tu kolega może mieć racje.

W moim przypadku było tak że na początku delikatnie popiskiwało.

Psikanie preparatem pomagało. Do czasu.

Winny nie był pasek lecz koło napędzające klimatyzację (zacierało się łożysko).

Proponuje zdjąć pasek klinowy , pokręcić pompą wody itp. wsłuchać się i wyeliminować smile.gif

Pozdrawiam Piotrek.

Napisano

przyłącze się..... mnie sie pojawiło jakieś dziwne terkotanie gdzies spod maski, nie ma znaczenia czy na biegu czy na luzie... ma ktos jakies przypuszczenia? pewnie sporo rzeczy to może byc i cięzko tak wywnioskować...

Napisano

> u mnie też, jak sprawdzić pompę, ale czy jeżeli byłaby to pompa to nie powinno piszczec caly czas??

czy ten sam pasek napędza pompę wody i np alternator, wspomaganie, klimę?

też mi tak piszczało po wymianie pompy wody. już myślałem, że nowa jest felerna ale zdjąłem z niej pasek (napędza tylko wspomaganie i pompę wody) i dalej piszczało - drugi napędzający klimę i alternator. okazało się, że piszczał chyba napinacz bo pasek był zbyt mocno naciągnięty. po delikatnym popuszczeniu piszczenie zniknęło ok.gif

Napisano
  • Autor

> czy ten sam pasek napędza pompę wody i np alternator, wspomaganie, klimę?

ten pasek napędza pompę wody, alternator, wspomaganie i wisko.

Napisano

> ten pasek napędza pompę wody, alternator, wspomaganie i wisko.

icon_eek.gif sporo

a co to za fura/silnik?

Napisano
  • Autor

> sporo

> a co to za fura/silnik?

Audi A4 1.9TDI

Napisano
  • Autor

Okazuje się (podjechałem do innego mechanika), że tym razem napinacz pracuje, ale zaczyna go "kłaść" jak to mechanik powiedział, także czeka mnie ponownie ten sam wydatek...

Napisano

miałem podobny objaw: winnym był pasek Gates + koło dwumasowe wału korbowego :/ ścięło pasek o jeden klin a guma w dwumasie spękała do końca :/ po wymianie cichutko zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.