Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda calkowita czy nie ???

Featured Replies

Napisano

> generalnie to slyszalem ze to PZU tak robi ale ja mam pecha bo to ERGO HESTIA frown.gif

Z Hestią nie powinno być większych problemów. Likwidowałem szkodę całkowitą u nich i kasa przez nich wypłacona + kasa za wrak sprzedany przeze mnie na Allegro równała się cenie z Eurotaxu ok.gif

Oczywiście raz odwoływałem się od ich wyceny szkody robiąc własną wycenę w ASO.

Napisano
  • Autor

> Z Hestią nie powinno być większych problemów. Likwidowałem szkodę całkowitą u nich i kasa przez

> nich wypłacona + kasa za wrak sprzedany przeze mnie na Allegro równała się cenie z Eurotaxu

> Oczywiście raz odwoływałem się od ich wyceny szkody robiąc własną wycenę w ASO.

oki to bede patrzyl co i jak wyceniaja bo auto fajne i chcialbym nim jeszcze troche pojezdzic ale jak trza bedzie to zamienie na cos innego w koncu koniec roku moze cos urwe taniej smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie lam sie mnie wycenili calke a jeszcze mi zostala kasa po zrobieniu w warsztacie ale nie w ASO

> bo tam to masakra.

chetnie bym oddal do ASO zeby zdarli z nich ale mysle ze to bedzie problem rotfl.gif

Napisano

Najlepiej to Pana z TU tzw rzeczoznawce (co zna sie na tym jak fotki robic) zaprosic do warsztatu tam gdzie stoi auto. Najlepiej samochod przetransportuj do jakiegos warsztatu coby w/w kolo spojrzel od dolu i zrobil dobre fotki co faktycznie jest pogiete zepsute.

Napisano

> TU wystawia wrak na platforme internetowa nawet bez twojej wiedzy (jesli beda chcieli calkowita

> szkode).

zalezy od TU

niektore tam wystawiaja tylko jak ich poprosisz

no i sam tez nie mozesz stac z rekoma w kieszeni tylko aktywnie szukac nabywcy

> Oczywiscie trzeba sie odwolac od pierwszej wyceny bo oszukuja niemilosiernie.

> Sprawe podobna sam mialem a wiec wiem co pisze.

a moje wyceny nie byly takie zle

oczywiscie zawsze jest fakt, ze jesli masz auto dobrze utrzymane to zadna wycena tego nie uwzgledni, ale coz taki lajf

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to Pana z TU tzw rzeczoznawce (co zna sie na tym jak fotki robic) zaprosic do warsztatu

> tam gdzie stoi auto. Najlepiej samochod przetransportuj do jakiegos warsztatu coby w/w kolo

> spojrzel od dolu i zrobil dobre fotki co faktycznie jest pogiete zepsute.

tak juz jest zrobione auto stoi tam gdzie bedzie robione i pan ma fotki porobic tylko i dac kase coby zaplacic i zostalo na jazde jeszcze smile.gif

Napisano

> czyli musze spokojnie do tego podejsc i niech pierw pokaza kosztorys a potem dopiero reszta

oczywiscie, bez tego ani rusz

badz przy ogledzinach, pomarudz troche i przypilnuj zeby bylo wszystko wpisane (niestety ani warsztat ani rzeczoznawca o to nie zadba)

im wiecej rzeczoznawca wpisze tym wieksza masz szanse na calke, ale tez i tym wieksza szanse na niska cene wraki

obawiam sie jednak, ze cena rynkowa tego pojazdu nie bedzie zbyt okazala

Napisano

to nie takie proste poniewaz ASO= cena kosmos a wiec gosc z TU i mechanicy z ASO wycenia to ponad wartosc samochodu a TU nie zgodzi sie na naprawe tylko wyplaci wartosc z Eurotaxu lub podobnego. Niby TU musi musi doprowadzic samochod to stanu przed wypadkiem ale to bajki , wyplaca wartosc samochodu i tyle.

Napisano
  • Autor

> oczywiscie, bez tego ani rusz

> badz przy ogledzinach, pomarudz troche i przypilnuj zeby bylo wszystko wpisane (niestety ani

> warsztat ani rzeczoznawca o to nie zadba)

> im wiecej rzeczoznawca wpisze tym wieksza masz szanse na calke, ale tez i tym wieksza szanse na

> niska cene wraki

> obawiam sie jednak, ze cena rynkowa tego pojazdu nie bedzie zbyt okazala

daltego jestem z mechanikiem umowiony zeby pogadac i goscia TU przypilnowac smile.gif

Napisano

> no to bede musial pomyslec jak to tego podejsc po wizycie goscia z ubepieczalni

a jaki wogole ubezpieczyciel?

i nie musi Ci doplacic

wiec zanim sprzedasz wrak za cene nizsza niz oni wycenili to sie ich spytaj czy to akceptuja i uzyskac zapewnienie (pisemnie), ze doplaca roznice

Napisano
  • Autor

> to nie takie proste poniewaz ASO= cena kosmos a wiec gosc z TU i mechanicy z ASO wycenia to ponad

> wartosc samochodu a TU nie zgodzi sie na naprawe tylko wyplaci wartosc z Eurotaxu lub

> podobnego. Niby TU musi musi doprowadzic samochod to stanu przed wypadkiem ale to bajki ,

> wyplaca wartosc samochodu i tyle.

no tak ale placic to sobie kaza i to nie malo jak chesz miec OC i AC na auto frown.gif

Napisano

> zalezy od TU

> niektore tam wystawiaja tylko jak ich poprosisz

> no i sam tez nie mozesz stac z rekoma w kieszeni tylko aktywnie szukac nabywcy

u mnie PZU wystawilo bez mojej wiedzy.

> a moje wyceny nie byly takie zle

> oczywiscie zawsze jest fakt, ze jesli masz auto dobrze utrzymane to zadna wycena tego nie

> uwzgledni, ale coz taki lajf

dlatego trzeba trzymac faktury za czesci ktore niedawno wymieniales np felgi , opony , amorki bo np wymieniales amorki 2 tyg temu i miales dzwona a pan od wyceny powie ze amortyzacja 50 % a Ty mu kwit ze wlasnie 2 tyg temu wymieniales i oto faktura.

Napisano

> Niby TU musi musi doprowadzic samochod to stanu przed wypadkiem ale to bajki ,

> wyplaca wartosc samochodu i tyle.

wszystko zgodnie z prawem

jest to prawda co piszesz, ale jedynie do 100% wartosci rynkowej w dniu wypadku (w przypadku OC)

bo po prostu inaczej naprawa nie jest uzasadniona ekonomicznie

a jak dostaniesz kase rowna wartosci rynkowej w dniu wypadku = masz tyle co miales

Napisano

> np PZU ty nie musisz wiedziec co sie robi z wrakiem

> a oni wystawiaja to na swoich aukcjach do warsztatow ktore o nich wiedza

no i powiedz mi jak TU moze sprzedac cos co jest Twoja wlasnoscia? hmm.gif

wystawiaja na aukcja, ale finalnie umowe K-S podpisujesz Ty

Napisano

dokladnie jesli robisz z OC sprawcy

Napisano

> no i powiedz mi jak TU moze sprzedac cos co jest Twoja wlasnoscia?

Oni nie sprzedaja informuja tylko ze jest osoba/warsztat, ktory za wrak placi tyle a tyle

> wystawiaja na aukcja, ale finalnie umowe K-S podpisujesz Ty

dokladnie.

Napisano
  • Autor

i jak mam do tego podejsc ???

z zakladam idzie sie dogadac a jak gadac z rzeczoznawca ???

Napisano

> a jak dostaniesz kase rowna wartosci rynkowej w dniu wypadku

minus koszt pozostałości

Napisano

> mam taka nadzieje ze tak bedzie ale jak patrze na ceny w necie to marnie to wyglada bo ciekaw

> jestem jak oni policza lampe przednia ????

nowa minus amortyzacja za wiek

Napisano

> Oni nie sprzedaja informuja tylko ze jest osoba/warsztat, ktory za wrak placi tyle a tyle

tylko, że w przypadku PZU pobiera sobie jeszcze 10% wartości sprzedaży jako prowizję smile.gif bo są jej organizatorem - załatwiają sami wszystkie papiery, ty tylko podpisujesz i ewentualnie 'wydajesz' wrak

Napisano

w seju, ubezpieczonym na ok 8 tys, mialem do zrobienia maske, zderzak, blotnik, pas przedni, lampe, wentyl i chlodnice i byla calka.

Napisano
  • Autor

Z ERGO HEsti 4800 na ręke wiec dale se siana i auto robie na warsztat smile.gif

Napisano

4800 chca Ci dac do reki i wrak ??

hahah a ile wycenili auto z przed wypadku a ile faktycznie kosztuje ???

Napisano

> Z ERGO HEsti 4800 na ręke wiec dale se siana i auto robie na warsztat

całkiem dobra wycena.... Myślę, ze z 1/2 tego naprwisz bez problrmu zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> całkiem dobra wycena.... Myślę, ze z 1/2 tego naprwisz bez problrmu

teoretycznie tak ale praktycznie to nie bo zawiecha jest zwalona i jeszcze raz musi gosciu przyjechac jak rozbiora smile.gif

Napisano
  • Autor

> 4800 chca Ci dac do reki i wrak ??

> hahah a ile wycenili auto z przed wypadku a ile faktycznie kosztuje ???

tak 4800 plus wrak ae ja to mam gdzies i robie na firme wiec niechce wiedziec ile za to wezma a czesci maja byc orginalne smile.gif:)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jak to jest z tym przeglądem musze go robic ???

Dowodu policja mi nie zabrala ale kwota jest powyzej 2 tys zlotych wiec nie wiem czy mam to robic czy olac ??? a jak bede robil to idzie to z OC sprawcy czy nie ???

Zwykly przelgad konczy mi sie akurat 20 grudnia frown.gif

Napisano
  • Autor

> Idzie z OC, jak się upomnisz oczywiście.

upomniec sie uponmne ale pytanie czy musze go faktycznie robic ????

Napisano

> upomniec sie uponmne ale pytanie czy musze go faktycznie robic ????

Teoretycznie tak, ale żadnych konsekwencji nie ma, jak nie zrobisz. Przynajmniej tak było +/- 3 lata temu jak ja naprawiałem. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie tak, ale żadnych konsekwencji nie ma, jak nie zrobisz. Przynajmniej tak było +/- 3

> lata temu jak ja naprawiałem.

teraz ptanie czy trza to teraz tez robic czy sobie darowac hmm.gif

Napisano

> Jak to jest z tym przeglądem musze go robic ???

> Dowodu policja mi nie zabrala ale kwota jest powyzej 2 tys zlotych wiec nie wiem czy mam to robic

> czy olac ??? a jak bede robil to idzie to z OC sprawcy czy nie ???

> Zwykly przelgad konczy mi sie akurat 20 grudnia

A co ma kwota do przeglądu? mnie wypłacili 7 tysięcy i miałem szkodę całkowitą, dowodu nikt mi nie zabrał więc nie ma powodu żebym robił dodatkowo przegląd...

Napisano

> A co ma kwota do przeglądu? mnie wypłacili 7 tysięcy i miałem szkodę całkowitą, dowodu nikt mi nie

> zabrał więc nie ma powodu żebym robił dodatkowo przegląd...

miałeś szkodę całkowitą ...

ale jakby nie było szkody całkowitej to mimo że dowodu nie zabrał nikt to ubezpieczalnia " wymaga " badania technicznego icon_rolleyes.gif

Napisano

> miałeś szkodę całkowitą ...

> ale jakby nie było szkody całkowitej to mimo że dowodu nie zabrał nikt to ubezpieczalnia " wymaga "

> badania technicznego

wymaga badania technicznego do czego??? odszkodowanie wypłacone zostało z OC sprawcy. Moja ubezpieczalnia pewno nawet nie wie ,ze miało miejsce takie zdarzenie. I kto ma wyegzekwować to badanie techniczne skoro w dowodzie termin następnego wyznaczony jest na czerwiec 2011. Sugerujesz ,ze wtedy badanie technicznie jest nieważne?

Napisano

iczne

> Sugerujesz ,ze wtedy badanie technicznie jest nieważne?

wiesz co ... nie chce mi się facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> A co ma kwota do przeglądu? mnie wypłacili 7 tysięcy i miałem szkodę całkowitą, dowodu nikt mi nie

> zabrał więc nie ma powodu żebym robił dodatkowo przegląd...

z twgo co wiem to akurat sobie ktos to wymyslil i zawsze mnie to dziwilo ze powyzej 2 tys zlotych trzeba robic taki przeglad i tyle smile.gif

Napisano

> z twgo co wiem to akurat sobie ktos to wymyslil i zawsze mnie to dziwilo ze powyzej 2 tys zlotych

> trzeba robic taki przeglad i tyle

to jakaś totalna bzdura jest... jeżeli masz dowód i ważne badanie techniczne to żadnych badań nie musisz robić. Jak zrobisz to Ci nikt za to nie odda.

Jedyne badanie to musi zrobić ten co takie głupoty tutaj popisał, ihmo nie techniczne a lekarskie.

Napisano
  • Autor

> to jakaś totalna bzdura jest... jeżeli masz dowód i ważne badanie techniczne to żadnych badań nie

> musisz robić. Jak zrobisz to Ci nikt za to nie odda.

> Jedyne badanie to musi zrobić ten co takie głupoty tutaj popisał, ihmo nie techniczne a lekarskie.

oki skoro tak mowisz smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.