Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda calkowita czy nie ???

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj zostałem zatakowany przez Lublina II i auto tego nie przezylo do konca frown.gif

Uszkodzony zawias kolo z prawej strony cofnelo sie i nie reaguje na układ kierowniczy frown.gif, błotnik maska lampa przednia oraz derzak przy okazji kolo lewe tez dostalo bo uciekałem i zachaczylem o kraweżnik frown.gif

I teraz jak do tego podejsc wogole ????

Robic i jezdzic czy lepiej zeby to olac ???? i kupic cos innego tylko jak wyceni to ??? Jak myslicie 2003 rocznik MG ZS 120 80 tys przebiegu smile.gif

284391220-1.jpg

284391220-2.jpg

post-12801-14352510473896_thumb.jpg

Napisano

Szkoda całkowita rotfl.gif No prosze Cię błotnik zderzak felga i coś w zawiasie nawet jak cały macperson do wymiany to jak to się ma do szkody całkowitej

Napisano

> Robic i jezdzic czy lepiej zeby to olac ???? i kupic cos innego tylko jak wyceni to ??? Jak

> myslicie 2003 rocznik MG ZS 120 80 tys przebiegu

Po ile "chodzi" ten rocznik? pi razy drzwi?

Napisano
  • Autor

ja sie nie zma ale kup mi nowa lampe do tego auta smile.gif:)

Napisano
  • Autor

> Po ile "chodzi" ten rocznik? pi razy drzwi?

10-15-20 zalez jak lezy tak patrzylem na allegro ale jak to faktycznie wyglada to nie wiem frown.gif

Napisano

> Szkoda całkowita No prosze Cię błotnik zderzak felga i coś w zawiasie nawet jak cały macperson do

> wymiany to jak to się ma do szkody całkowitej

śmiej się, śmiej... jak auto jest warte 10, a ASO się ceni, to może wyjść całkowita - 3 elementy do wymiany i lakieru, lampa, pytanie ile rzeczy w zawieszeniu...

Napisano

> 10-15-20 zalez jak lezy tak patrzylem na allegro ale jak to faktycznie wyglada to nie wiem

pewnie wg EUROTAXU będzie warte bliżej tej najniższej wartości

i obawiam się że mogą policzyć już jako całkowitą crazy.gif

Napisano

> Szkoda całkowita No prosze Cię błotnik zderzak felga i coś w zawiasie nawet jak cały macperson do

> wymiany to jak to się ma do szkody całkowitej

mialem mniejsze uszkodzenia w golfie 3 i ASO wycenialo naprawe (malowanie drzwi, blotnika, zderzaka, wymiana zderzaka, naprawa felgi i geometria) na calke - 6-7kzl... z OC wyplacili 1600zl... sick.gif

Napisano
  • Autor

> śmiej się, śmiej... jak auto jest warte 10, a ASO się ceni, to może wyjść całkowita - 3 elementy do

> wymiany i lakieru, lampa, pytanie ile rzeczy w zawieszeniu...

genralnie zawias dostal z jednej i drugiej strony wiec moze byc nieciekawie a do tego silnik juz nie odpalil potem frown.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie wg EUROTAXU będzie warte bliżej tej najniższej wartości

> i obawiam się że mogą policzyć już jako całkowitą

i jak to wtedy wyglada ???

ile ja moge dostac tak wogole ????

Napisano

> genralnie zawias dostal z jednej i drugiej strony wiec moze byc nieciekawie a do tego silnik juz

> nie odpalil potem

Może to tylko wyłącznik przeciążeniowy odcinający pompę paliwa w razie uderzenia? Jest w ogóle coś takiego w tym modelu?

Napisano
  • Autor

> Może to tylko wyłącznik przeciążeniowy odcinający pompę paliwa w razie uderzenia? Jest w ogóle coś

> takiego w tym modelu?

jest ale kurde nie wygladal jakby wyskoczyl frown.gif

Napisano

to zalezy ile jest rozwalone mechanicznie zlosnik.gif

probowales zdjac koło i dojrzeć co się urwało?

w optymistycznej wersji moze być tak, że pękł drążek kierowniczy, zgial sie wahacz

a moze być tak, ze wywaliło zwrotnicę, mocowanie McPhersona, wygięło kolumnę McPhersona, urwało drążek, wygięło wahacz i mocowanie wahacza... frown.gif

Wahacze tu sa stalowe czy żeliwne?

Napisano

> genralnie zawias dostal z jednej i drugiej strony wiec moze byc nieciekawie a do tego silnik juz

> nie odpalil potem

Silnik to pryszcz, pewnie zabezpieczenie wyskoczyło i tyle.

Napisano

> i jak to wtedy wyglada ???

> ile ja moge dostac tak wogole ????

Najlepiej znaleźć warsztat, który naprawi auto za parę groszy mniej od wartości auta wyliczonej przez ubezpieczalnię - to jeśli chcesz auto naprawiać. Druga opcja to sprzedaż pozostałości auta np. na Allegro i kasa z tej sprzedaży + kasa od ubezpieczalni = wartość rynkowa (TU musi dopłacić kasę, jeśli ze sprzedaży nie dostaniesz tylu pieniędzy, ile oni wyliczyli, że "wrak" jest wart).

Napisano

> jest ale kurde nie wygladal jakby wyskoczyl

spróbuj je wcisnąć i ponownie odpalić silnik ok.gif

Napisano
  • Autor

> to zalezy ile jest rozwalone mechanicznie

> probowales zdjac koło i dojrzeć co się urwało?

> w optymistycznej wersji moze być tak, że pękł drążek kierowniczy, zgial sie wahacz

> a moze być tak, ze wywaliło zwrotnicę, mocowanie McPhersona, wygięło kolumnę McPhersona, urwało

> drążek, wygięło wahacz i mocowanie wahacza...

> Wahacze tu sa stalowe czy żeliwne?

niestety la za duzo pytań zadajesz a ja sie tak niezma na tym auto jezdzilo od punktu A do punktu B i bylo wszystko z nim OK a teraz taki cos jedyne co moge ci powiedziec ze tu zawias jest taki jak w Hondzie Civic 95-00 a ty chyba bedziesz wiedzial jak to wyglada lepiej niz ja smile.gif

generalnie sila uderzenia byla tak ze auto podjechalo po 20 centrymetowy kraweznik wiec nichce nawet patrzec co tam dostalo

Napisano
  • Autor

> spróbuj je wcisnąć i ponownie odpalić silnik

niesty ale kombinowalem i nic z tego frown.gif

Napisano

> i jak to wtedy wyglada ???

> ile ja moge dostac tak wogole ????

tutaj masz przykład z ewentualnymi problemami które możesz napotkać.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej znaleźć warsztat, który naprawi auto za parę groszy mniej od wartości auta wyliczonej

> przez ubezpieczalnię - to jeśli chcesz auto naprawiać. Druga opcja to sprzedaż pozostałości

> auta np. na Allegro i kasa z tej sprzedaży + kasa od ubezpieczalni = wartość rynkowa (TU musi

> dopłacić kasę, jeśli ze sprzedaży nie dostaniesz tylu pieniędzy, ile oni wyliczyli, że "wrak"

> jest wart).

no to bede musial pomyslec jak to tego podejsc po wizycie goscia z ubepieczalni

Napisano

> niesty ale kombinowalem i nic z tego

no to nie chcę być złym prorokiem, ale szkoda całkowita zbliża się dużymi krokami... Ale jak to wygląda, rozrusznik w ogóle kręci, czy tylko "cyka", czy ogólnie brak reakcji?

Napisano

całka powinna być confused.gif

bierz kase z TU - dadza ci jakas kwote i odliczą wrak auta czyli sporo

napraw jak opłacalne bo wyglada na małe uszkodzenie

jeszcze przed rzeczoznawcą odkręć koło spójrz na doł auta co sie wygieło co połamało i mów to rzeczoznawcy żeeby wpisał w uszkodzenia

jak bedą chcieli za maŁo dac kasy - powiedz że robisz bezgotówkowo w ASO ROVER grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> całka powinna być

> bierz kase z TU - dadza ci jakas kwote i odliczą wrak auta czyli sporo

> napraw jak opłacalne bo wyglada na małe uszkodzenie

> jeszcze przed rzeczoznawcą odkręć koło spójrz na doł auta co sie wygieło co połamało i mów to

> rzeczoznawcy żeeby wpisał w uszkodzenia

> jak bedą chcieli za maŁo dac kasy - powiedz że robisz bezgotówkowo w ASO ROVER

pozyjemy zonbaczymy co bedzie narazie auto stoi i ludzi co wiedza jak robic wiec musze z nimi pogadac i zobaczymy jak do tego podejsc ale jak narazie to jestem w kropce frown.gif

Napisano
  • Autor

> no to nie chcę być złym prorokiem, ale szkoda całkowita zbliża się dużymi krokami... Ale jak to

> wygląda, rozrusznik w ogóle kręci, czy tylko "cyka", czy ogólnie brak reakcji?

wlasnei nic nie cyka jakby pompa nie zalaczala sie frown.gif

Napisano

> generalnie sila uderzenia byla tak ze auto podjechalo po 20 > centrymetowy kraweznik wiec nichce

> nawet patrzec co tam dostalo

no to nic więcej nie pomoge wink.gif

ale widac, ze koło(felga) wzielo duza czesc siły uderzenia

ja bym strzelił

prostowanie mocowania wahacza

nowy wahacz *2

2*felga i opona

nowy błotnik + lakierowanie

maska do prostowania i lakierowania

zderzak nowy + lakierowanie

lampa przód prawa - nowa/wymiana

jak auto warte z 14kpln to całki z tego IMO nie będzie

Napisano

> wlasnei nic nie cyka jakby pompa nie zalaczala sie

znaczy przekręcasz i cisza? Nie słychać nawet cykania po obróceniu kluczyka w stacyjce? Zobacz, jak wygląda akumulator, czy np. nie pękł po uderzeniu i nie dostał zwarcia wewnętrznego. Kontrolki przygasają przy próbie odpalenia auta?

Napisano
  • Autor

> znaczy przekręcasz i cisza? Nie słychać nawet cykania po obróceniu kluczyka w stacyjce? Zobacz, jak

> wygląda akumulator, czy np. nie pękł po uderzeniu i nie dostał zwarcia wewnętrznego. Kontrolki

> przygasają przy próbie odpalenia auta?

nic nie cyka jak przekrecam kluczyk to wszystko przygasa a aku wygladal na ok zewnatrz a jest z drugiej strony auta

Napisano
  • Autor

> no to nic więcej nie pomoge

> ale widac, ze koło(felga) wzielo duza czesc siły uderzenia

> ja bym strzelił

> prostowanie mocowania wahacza

> nowy wahacz *2

> 2*felga i opona

> nowy błotnik + lakierowanie

> maska do prostowania i lakierowania

> zderzak nowy + lakierowanie

> lampa przód prawa - nowa/wymiana

> jak auto warte z 14kpln to całki z tego IMO nie będzie

oki mam nadzieje ze nic wiecje nie wyjdzie bo jeszcze auto nie odpala frown.gif

Napisano

> nic nie cyka jak przekrecam kluczyk to wszystko przygasa a aku wygladal na ok zewnatrz a jest z

> drugiej strony auta

Słychać "piłowanie" rozrusznika? Jeśli nie, to na Twoim miejscu najpierw spróbowałbym "pożyczyć" prąd z drugiego auta i spróbować odpalić "na kable". Wyeliminujesz wtedy padnięty aku.

Napisano

> oki mam nadzieje ze nic wiecje nie wyjdzie bo jeszcze auto nie odpala

spróbuj odpalic na siłe z LPG; ew otworz jednak ta maske i popatrz czy nic sie nie porozpinało wink.gif

Napisano
  • Autor

> spróbuj odpalic na siłe z LPG; ew otworz jednak ta maske i popatrz czy nic sie nie porozpinało

niestety ale tak jak nie odpale na LPG tylko gazownik by odpalil bo inaczej auto nie odpali jak na PB nie odpali

ale zobaczymy moze az tak zle nie bedzie

Napisano

> niestety ale tak jak nie odpale na LPG tylko gazownik by odpalil bo inaczej auto nie odpali jak na

> PB nie odpali

> ale zobaczymy moze az tak zle nie bedzie

nic nie zrozumialem niewiem.gif

auto mozna odpalic z LPG zwykle przelacznikiem

gdy jest "na miękko" to zwykle nalezy wlaczyc zaplon trzymajac przycisk i poczekac z 5 sekund az "cyknie" z komory silnika

albo wlaczyc zaplon i nastepne przytrzymac 5 sekund az cyknie

a potem krecic, od czasu do czasu wciskajac pedał przyspieszenia

mechanicznego trojpozycyjnego mysle, ze nie masz wink.gif

Napisano

nie każdy sterownik LPG ma tryb odpalania awaryjnego, a jak maja często trzeba ta opcje zaznaczyć w opcjach softu

Napisano

> nie każdy sterownik LPG ma tryb odpalania awaryjnego, a jak maja często trzeba ta opcje zaznaczyć w

> opcjach softu

eh, całe życie człowiek sie uczy blush.gif

Napisano

> niestety ale tak jak nie odpale na LPG tylko gazownik by odpalil bo inaczej auto nie odpali jak na

> PB nie odpali

> ale zobaczymy moze az tak zle nie bedzie

wiecie dlaczego to auto bedzie jezdzilo dalej pod sterami Bolo???

bo ubezpieczyciel ma obowiazek pokryc koszty naprawy takiego pojazdu do stanu sprzed wypadku !!

jezeli pojazd jest faktycznie skasowany ( a nie taka kosmatyka) to wyplasa rownowartosc rybkowa pojazdu

Napisano

> wiecie dlaczego to auto bedzie jezdzilo dalej pod sterami Bolo???

> bo ubezpieczyciel ma obowiazek pokryc koszty naprawy takiego pojazdu do stanu sprzed wypadku !!

Pod warunkiem wszakże, że koszt naprawy nie przekroczy wartości auta przed kolizją.

> jezeli pojazd jest faktycznie skasowany ( a nie taka kosmatyka) to wyplasa rownowartosc rybkowa

> pojazdu

Chciałbyś. grinser006.gif

Wypłaca wartość pojazdu sprzed kolizji minus wartość wraku.

Napisano

> Pod warunkiem wszakże, że koszt naprawy nie przekroczy wartości auta przed kolizją.

> Chciałbyś.

> Wypłaca wartość pojazdu sprzed kolizji minus wartość wraku.

jak nie zabierasz wraku to wyplaca pelne

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem wszakże, że koszt naprawy nie przekroczy wartości auta przed kolizją.

> Chciałbyś.

> Wypłaca wartość pojazdu sprzed kolizji minus wartość wraku.

mam taka nadzieje ze tak bedzie ale jak patrze na ceny w necie to marnie to wyglada bo ciekaw jestem jak oni policza lampe przednia ???? toc nie mam zameinikow tylko trza z rynku wtornego brac i to jeszcze trafic na wersje europejska a nie anglika frown.gif

Napisano

Napewno odwoluj sie od pierwszej wyceny...

Napisano
  • Autor

> Napewno odwoluj sie od pierwszej wyceny...

a to od razu trza zakladac ze zle wycenia ???

Napisano

> A które TU zabiera?

np PZU ty nie musisz wiedziec co sie robi z wrakiem

a oni wystawiaja to na swoich aukcjach do warsztatow ktore o nich wiedza

Napisano

to jest ciut inaczej .

TU wystawia wrak na platforme internetowa nawet bez twojej wiedzy (jesli beda chcieli calkowita szkode).

Przysylaja pisemko ze :

cena autka przed wypadkiem np 10000

wycena kosztow naprawy powiedzmy 6000

ale maja juz kogos na wrak za 4000

i czekaja czy sie zgadzasz.

jesli tak to po ptakach jesli nie to wyplacaja ci np 6000 i zostawiaja wrak.

Oczywiscie trzeba sie odwolac od pierwszej wyceny bo oszukuja niemilosiernie.

Sprawe podobna sam mialem a wiec wiem co pisze.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> A które TU zabiera?

generalnie to slyszalem ze to PZU tak robi ale ja mam pecha bo to ERGO HESTIA frown.gif:(

Napisano

> np PZU ty nie musisz wiedziec co sie robi z wrakiem

> a oni wystawiaja to na swoich aukcjach do warsztatow ktore o nich wiedza

O ile się nie mylę, to TU tylko kontaktuje z firmami skupującymi, a problem ma poszkodowany. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> oczywiscie

no no pocieszaj mnie dalej a ja bez auta jak bez reki sciana.gif

Napisano

nie lam sie mnie wycenili calke a jeszcze mi zostala kasa po zrobieniu w warsztacie ale nie w ASO bo tam to masakra.

Napisano
  • Autor

> to jest ciut inaczej .

> TU wystawia wrak na platforme internetowa nawet bez twojej wiedzy (jesli beda chcieli calkowita

> szkode).

> Przysylaja pisemko ze :

> cena autka przed wypadkiem np 10000

> wycena kosztow naprawy powiedzmy 6000

> ale maja juz kogos na wrak za 4000

> i czekaja czy sie zgadzasz.

> jesli tak to po ptakach jesli nie to wyplacaja ci np 6000 i zostawiaja wrak.

> Oczywiscie trzeba sie odwolac od pierwszej wyceny bo oszukuja niemilosiernie.

> Sprawe podobna sam mialem a wiec wiem co pisze.

> Pozdro.

czyli musze spokojnie do tego podejsc i niech pierw pokaza kosztorys a potem dopiero reszta hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.