Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objawy takie przy padzie termostatu, ale to chyba co innego

Featured Replies

Napisano

Proszę o pomoc forumowiczów mających wiedzę na temat termostatów. Mam JTD 115 KM. Najechane 154 kkm i nie wiem czy termostat był wymieniany przez pierwszego właściciela (raczej nie, termostat na aucie nie ma marki tylko napis made in Italy) Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego mocno faluje. Jak depniesz to podnosi się do połowy. Jak odpuścisz gaz to opada do 2/3 skali. Nigdy wskazówka nie przechodzi za połowę. Teraz jeżdżę na zasłoniętej kartonem chłodnicy i nadal wskazówka do połowy nie dochodzi, chyba że przy wyprzedzaniu chwilowo. Wczoraj oddałem auto do mechanika. Dostał się do termostatu poobserwował i stwierdził, że termostat otwiera się i zamyka. Czy uszkodzony termostat może otwierać się i zamykać? Jeśli to nie termostat to co jeszcze mogło paść i daje objawy takie ja powyżej?

Napisano

> Proszę o pomoc forumowiczów mających wiedzę na temat termostatów. Mam JTD 115 KM. Najechane 154 kkm

> i nie wiem czy termostat był wymieniany przez pierwszego właściciela (raczej nie, termostat na

> aucie nie ma marki tylko napis made in Italy) Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego mocno

> faluje. Jak depniesz to podnosi się do połowy. Jak odpuścisz gaz to opada do 2/3 skali. Nigdy

> wskazówka nie przechodzi za połowę. Teraz jeżdżę na zasłoniętej kartonem chłodnicy i nadal

> wskazówka do połowy nie dochodzi, chyba że przy wyprzedzaniu chwilowo. Wczoraj oddałem auto do

> mechanika. Dostał się do termostatu poobserwował i stwierdził, że termostat otwiera się i

> zamyka. Czy uszkodzony termostat może otwierać się i zamykać? Jeśli to nie termostat to co

> jeszcze mogło paść i daje objawy takie ja powyżej?

Wykręcił go i sprawdzał? Czy na samochodzie? Jeśli go nie wyciągną to tylko mógł sprawdzić czy się zamkną.

Objawy które opisujesz stawiają na termostat. Może się zawieszać w pozycji otwartej i masz problemy z temp silnika.

Napisano

> zamyka. Czy uszkodzony termostat może otwierać się i zamykać? Jeśli to nie termostat to co

> jeszcze mogło paść i daje objawy takie ja powyżej?

A sprawdzałeś dolną rurę z chłodnicy parę minut po uruchomieniu silnika?

Powinna być całkowicie zimna, jeśli jest ciepła to znaczy że jednak termostat jest cały czas otwarty.

Napisano

Wygląda na to , że się nie domyka całkowicie i dlatego płyn osiąga właściwą temperaturę dopiero przy ostrzejszej jeździe .

U kolegi była identyczna sytuacja - wymiana termostatu okazała się trafnym posunięciem .

Napisano

Termostat do wymiany. Koniec kropka. Miałem podobnie. Przy większym gazie wskazówka stała w pionie, a przy wolniejszej jeździe opadała i tak w kółko. Po wymianie jest już tak, jak być powinno.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za wszystkie sugestie. Mechanik wyjął termostat i rozgrzewał go suszarką. Pod wpływem temperatury termostat zamykał się i otwierał. Czy termostat w powietrzu i zanurzony w płynie może się inaczej zachowywać, tj. w powietrzu zamyka się i otwiera, a w płynie fiksuje. Mechanik sprawdzał też czy rura od chłodnicy jest zimna po uruchomieniu silnika, silnik chodził dłuższy czas na wolnych obrotach. Rura była zimna. Niestety nie sprawdzał czy wskazówka od płynu chłodzącego już przesunęła się w górę, chociaż o jedną kreskę. Więc to sprawdzenie było całkiem do kitu i nie daje żadnej informacji co do sprawności termostatu. Może ktoś mnie upewnić czy prawidłowo myślę?

Napisano

objawy masz takie same jak każdy kto w ostatnim czasie na forum wymienił termostat, nikt się nie bawił w sprawdzanie, ja również tego nie robiłem, po wymianie wskazówka zaczyna się podnosić zanim jeszcze zdąże wyjechać z posesji i zamknąć brame

Napisano

Dobra, a wymiana termostatu jest jakaś szczególnie trudna? wymieniał ktoś sam? ZTS milczy w tym temacie..

Napisano

> Dobra, a wymiana termostatu jest jakaś szczególnie trudna? wymieniał ktoś sam? ZTS milczy w tym

> temacie..

Podobno montaż jest banalny, bo jedynie trzeba poczekać aż

ostygnie płyn chłodniczy, a potem po prostu porozpinać opaski

zaciskowe i chyba jedną obejmę, natomaist chcąc to robić bez

demontażu EGR jest dość trudno bo dostep jest zasłonięty właśnie

rurą od EGR z tego co widziałem jak mnie to robili. 3h się gościu

męczył zlosnik.gif Ale gdyby wyjąć akumulator i skrzynkę bezpieczników

oraz EGRa to pewnie byłoby o wiele łatwiej smile.gif

Napisano

Bo tak sobie myślę nad jego wymianą, zainspirowany:

> po wymianie wskazówka zaczyna się podnosić

> zanim jeszcze zdąże wyjechać z posesji i zamknąć brame

Przy obecnych temperaturach, jadąc 7 km do pracy, wskazówka nie dochodzi do pionu.. (bez podtekstów oink.gif)

A może pomoże wymiana płynu.. hmm.gif

Napisano

> A może pomoże wymiana płynu..

wymieniłem płyn przy okazji wymiany silnika i nie pomogło

Napisano

> Bo tak sobie myślę nad jego wymianą, zainspirowany:

> Przy obecnych temperaturach, jadąc 7 km do pracy, wskazówka nie dochodzi do pionu.. (bez podtekstów)

bo wskazówka nie ma prawa dojśc do pionu przy takiej odległości, jeśli auto stoi pod chmurką przy ok5* na zewnątrz, no chyba, że od razu wylatujesz na jakiś 2 pas i rozpędzasz się do wyższej prędkości niż miejskie. W zimie, przy mrozach po 7 km mi ledwo się unosi dopiero, a nie mam problemów z grzaniem i termostatem.

Napisano
  • Autor

Spróbuję wymienić ten termostat, mam nadzieję że auto bedzie dogrzane, a kasa nie pójdzie w błoto.

Czy ktoś z szanownych userów, kto nie dawno zamawiał termostat, może podać linka do pewnych i lepiej zbliżonych ceną do 200 niż do 300zl, sklepów z termostatami do jtd 115KM? BEHR, Vernet wszystko jedno.

Napisano

> bo wskazówka nie ma prawa dojśc do pionu przy takiej odległości, jeśli auto > stoi pod chmurką przy

nie chodzi o dojście do pionu tylko o uniesienie po zamknięciu bramy posesji alien.gif

> ok5* na zewnątrz, no chyba, że od razu wylatujesz na jakiś 2 pas i

> rozpędzasz się do wyższej

> prędkości niż miejskie.

50 - 80 km/h

Napisano

> nie chodzi o dojście do pionu tylko o uniesienie po zamknięciu bramy posesji

w to akurat mi sie nie chce wierzyć, chyba, ze ktos w garażu ma min ze 20* i do tego webasto. uniesienie się wskazówki to ok 50*C - nie ma możliwości, żeby w ciągu 2-3 min płyn chłodzący uzyskał taka temperaturę, a w szczególności nie diesel.

> 50 - 80 km/h

u mnie przy obecnych temp zew, i przy takiej prędkości po mieście po ok 7,5 km wskazówka nie osiąga pionu.

za to jak pojadę okrężna droga do pracy, cały czas 2 pasem i do tego ok 3 km S1, po drodze kilka świateł, to jak podjeżdżam pod zakład to jest pion - dystans ok 10-11 km.

Napisano

> w to akurat mi sie nie chce wierzyć, chyba, ze ...

czyli u mnie powinno być ok ok.gif

można odłożyć trzy stówki na wycieczkę do Cinka biglaugh.gif

Napisano

> czyli u mnie powinno być ok

ja tu nie widzę nic dziwnego, ale zawsze możesz w czasie nagrzewania sie silnika (jak wskazówka idzie w górę) pomacać węża idącego do chłodnicy - powinien być zimny.

EDIT: poza tym przy padzie termostatu wskazówka zachowuje się niestabilnie, opada przy zwalnianiu lub małych prędkościach. A jak u Ciebie stoi to nie masz sie czym przejmować.

Napisano

To i ja się koledzy podepnę pod temacik ale tylko po to żeby rozwiać już resztki wątpliwości.

Mam typowe objawy jakie większość kolegów opisywała - czyli po dłuższej trasie nadal niedogrzane autko. Z decyzją wymiany termostatu czekałem aż nadejdą przymrozki żeby sprawdzić jak się będzie samochodzik zachowywać. No i się w końcu doczekałem i tak: przy dzisiejszej temp. ok 0stC na odcinku ok 30km, przy ogrzewaniu podkręconym na max, wskazówka latała od 1/3 do 1/4 skali - w zależności od obciążenia silnika. Dodam, że miesiąc temu na moją wyraźną prośbę, mechanior "rzucił" okiem na termostat. Rzucił w sensie odpalił silnik i okresowo sprawdzał dolną rurę chłodnicy. Odruchy wg niego było jak najbardziej prawidłowe - silnik zimny, chłodzenie na małym obiegu = rura zimna, po pewnym czasie jak silnik się zagrzał, termostat się otworzył to i rura zrobiła się ciepła. No i teraz moje pytanie: czy może być taka sytuacja że nawala mi jakiś czujnik temperatury a termostat jest gites? A może termostat nie pracuje już płynnie i jak się otworzy to się zawiesi i dopiero zamyka się jak silnik wystygnie? (przebieg 109kkm)

Ech..... a może już nie wymyślać historyjek i szukać dziury tylko zapi....lać do sklepu po nowy termostat 270751858-jezyk.gif

Osobiście skłaniam się do wersji c). facepalm.gif ale chciałbym żeby ktoś rozwiał resztę moich wątpiwości i kopnął mnie w zad mlot.gif

Aha, druga część pytania: do mjtd to ten sam termostacik co do jtd?

Napisano

> czy może być taka sytuacja

> że nawala mi jakiś czujnik temperatury a termostat jest gites?

Wątpliwe , ale podepnij sobie ECU pod kompa i sprawdź jaką temperaturę on wtedy widzi .

> Aha, druga część pytania: do mjtd to ten sam termostacik co do jtd?

Wg. Epera tak - nr 46790294

Napisano

> Czyli to powinno pasować:

Jeśli opis na aukcji jest zgodny z rzeczywistością , to jak najbardziej waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj jestem po wymianie termostatu. Nie miałem pewności, że wymiana załatwi problem. Okazało się jednak, że założenie nowego termostatu VERNET (bez czujnika temperatury płynu) załatwiło problem. Przy -12*C silnik się szybko nagrzewa i trzyma temperaturę (wskaźnik nie faluje), warunek jednak to wyłączenie ogrzewania w kabinie do czasu aż wskazówka osiągnie pion. W moim przypadku winny był termostat.

Napisano

> Dzisiaj jestem po wymianie termostatu. Nie miałem pewności, że wymiana załatwi problem. Okazało się

> jednak, że założenie nowego termostatu VERNET (bez czujnika temperatury płynu) załatwiło

> problem. Przy -12*C silnik się szybko nagrzewa i trzyma temperaturę (wskaźnik nie faluje),

> warunek jednak to wyłączenie ogrzewania w kabinie do czasu aż wskazówka osiągnie pion. W moim

> przypadku winny był termostat.

Czekaj czekaj - to Vernet nie ma tego czujnika? To ja cholera wstawiłem

zły termostat sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif Chyba muszę wymienić

na oryginał Ricambi frown.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik ma chyba zawsze zielony kolor. Jsli masz pustą gwintowaną dziurę w korpusie termostatu, tzn. że to jest miejsce na czujnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.