Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabo świecąca lampka ładowania.

Featured Replies

Napisano

Słabo świecąca lampka ładowania podczas jazdy(pracy silnika).Z początku zapalała się czasami teraz to już tyko czasami gaśnie.Po włączeniu zapłonu przy wyłączonym silniku pali się mocno czyli te słabe palenie się nie pochodzi od zużywania się żarówki.Zawsze wydawało mi się,że ta lampka ma dwa tryby pracy-świeci albo nie świeci.A tu powsało coś pomiędzy jednym a drugim-słabe świecenie.Po rozruchu gdy po kilku minutach mierzyłem napięcie i prąd to było 14,6 V 1,6 A -czyli tak mniej/wicej jak zawsze. Po godzinnej pracy napięcie powinno spaść do 13,8 V ale nie udało mi się to zmierzyć bo po pononym odpaleniu rozsypał sie rozrusznik i teraz uno pewno se parę tygodni postoi.Aerometr pokazał,że akumulator jest do pełna naładowany.Czy warto sprawdzić czy szczotki są dobre,czy może to jest usterka regulatora napięcia ?

Napisano
  • Autor

> uszkodzony jest mostek prostowniczy - na 99% dioda lub diody wzbudzenia w nim.

> pozdr

Zapomniałem dodać ,że po włożeniu do gniazda zapalniczki diodowego wkaznika napięcia na obrotach jałowych diody te szybko ok.5/sekunde migają.W kilku innych samochodach,niestety nie w UNO ten sam wakaznik świecił bez migotania.

A czy taką usterkę można spróbować naprawić czy lepiej dać do warsztatu zajmującego się naprawą alternatorów ?

pozdr .

Napisano

migotanie bierze się stąd że nie działa któraś z faz w alternatorze i poprostu przez chwilę prąd nie płynie lub płynie w drugą stronę dla żarówek to nie robi różnicy a dioda jak wiadomo świeci tylko przy jednym kierunku podłączenia. Mostek prostowniczy można wymienić samemu jeśli potrafi się dobrze lutować ale jeśli jest się niepewnym że się to zrobi dobrze to lepiej dać go do warsztatu.

Napisano

Czy ktoś dokładnie wie jakie diody trzeba do alka z 1.0 Fire?

Bo niestety czasami żarzy mi się kontrolka i zaczyna mnie to już drażnić angryfire.gif

Napisano

> Czy ktoś dokładnie wie jakie diody trzeba do alka z 1.0 Fire?

> Bo niestety czasami żarzy mi się kontrolka i zaczyna mnie to już drażnić

nie jeździj tak, ja mam dodatkowy wskaźnik ładowania, i jak się kontrolka żarzy, to alternator ładuje mi ponad 15 voltów , gdy obroty przekroczą 3000 rpm, a to nie jest zdrowe dla elektryki i wszelkich styków!

pomijając fakt, że może niedoładowywać i się kiedyś zdziwisz w szczerym polu... bo taka opcja też jest.

Napisano

> nie jeździj tak, ja mam dodatkowy wskaźnik ładowania, i jak się kontrolka żarzy, to alternator

> ładuje mi ponad 15 voltów , gdy obroty przekroczą 3000 rpm, a to nie jest zdrowe dla elektryki

> i wszelkich styków!

> pomijając fakt, że może niedoładowywać i się kiedyś zdziwisz w szczerym polu... bo taka opcja też

> jest.

Ładowanie jest... nie jest idealne ale jest... dlatego chce to zrobić w końcu... bo wydaje mi się... że z tygodnia na tydzień coraz gorzej...

Napięcie jest stabilne w pełnym zakresie... ale nie mam całych 14.4V

Chociaż po podłączeniu prostownika aku ssał 5A i w ciągu jakichś 15 minut zszedł poniżej 1A (przed tym odpalałem i gasiłem auto ze 4 razy w ciągu 2-3 minut hehe.gif) Więc chyba nie jest źle... akuś nowy...

To wie ktoś jakie te diody mają być?

Napisano

diody można kupić jako cały gotowy zestaw do wymiany i to jest chyba najlepsze rozwiązanie

Napisano

Jak napisał Junak_1991 najwygodniej kupić gotowy zestaw diod wzbudzania. Podana w linkowanym wątku dioda 1n5408 powinna dobrze zastąpić oryginalne. Ma prąd przewodzenia 3A i na wzbudzanie to chyba ma duży zapas. Ale taka naprawa wymaga odpowiedniego połączenia diod, lub np. jednej w miejsce uszkodzonej.

Napisano

ja tak miałem jak wytarły się szczotki. można wyjąć regulator napięcia ze szczotkami i sprawidzić stan na oko:) nowy regulator kosztuje koło 30zł, można kupić i wymienić zobaczycz czy jest poprawa. jeśli nie to regeneracja (komutator albo diody, do tego łożysko) wiec i tak sie regulator przyda:)

Napisano
  • Autor

Jutro popytam w warsztacie co naprawia i podobno sprzedaje części też.Byłem w kilku sklepach i hurtowni i wszędzie słyszy się "nie ma","ten z tego warsztatu wszystko co było kupił".Warsztat ten to zawsze omijałem bo ci co w nim byli powiedzieli,że bierze za naprawę alternatora albo rozrusznika 250 zł.Ta cena to z 1995 roku,więc jaka ta cena teraz będzie trzeba sprawdzić.

Napisano

Zwróć uwagę na to, że to jest prawdopodobnie uszkodzony element. Aby to potwierdzić trzeba pomierzyć elementy alternatora.

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę na to, że to jest prawdopodobnie uszkodzony element. Aby to potwierdzić trzeba

> pomierzyć elementy alternatora.

Jak uda mi się zrobić rozrusznik to zacznę coś z alternatorem,a ponieważ części do alternatorów i rozruszników są w tym samym sklepie to na razie sprawdzam co i za ile mają w sklepach do jednego i drugiego.Bez alternatora jezdzić można,a bez rozrusznika nie,więc na razie do naprawy alternatora przygotowuję się teoretycznie.Zacząłem od poszukiwania sklepów z tanimi częściami-2 dni na razie stracone,może dnia 3-ciego się znajdzie dobry sklep hmm.gif

Napisano

> nie jeździj tak, ja mam dodatkowy wskaźnik ładowania, i jak się kontrolka żarzy, to alternator

> ładuje mi ponad 15 voltów , gdy obroty przekroczą 3000 rpm, a to nie jest zdrowe dla elektryki

> i wszelkich styków!

> pomijając fakt, że może niedoładowywać i się kiedyś zdziwisz w szczerym polu... bo taka opcja też

> jest.

ja mam tak samo w swoim unie a stało sie przez to że w pewnym czasie zanikło ładowanie w alternatorze więc zawiozłem alternator do naprawy i okazało się że jedna dioda jest odlutowana a druga spalona więc zostały te dwie diody wymienione na nowe lecz jedna została stara dobra i od tego czasu zaczęła delikatnie jażyć kontrolka, zapytałem po jakimś czasie znajomego elektryka czy można tak jeździć powiedział że jak mam ładowanie to mogę jeździć ii tak jeżdżę już około 2 miesiące w dzień nie widać te jażącej się kontrolki ale w nocy tak, wymiana całego mostka to podobno 60zł i chyba to za jakiś czas zrobię denerwuje mnie ta kontrolka też:)

Napisano

> mostka to podobno 60zł i chyba to za jakiś czas zrobię denerwuje mnie ta kontrolka też:)

Dziś we Fiacie za oryginalny mostek prostowniczy Magnetti Marelli zapłaciłem 58zł smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dziś we Fiacie za oryginalny mostek prostowniczy Magnetti Marelli zapłaciłem 58zł

Dziś w warsztato-sklepie pokazali mi mostek diód wzbudzenia.Dokładnie taki jak--- http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post283419315 ---

Sprzedawca powiedział,że do wszystkich alternatorów jest taki sam i mają to w cenie 10 zł.

Napisano

> Dziś w warsztato-sklepie pokazali mi mostek diód wzbudzenia.Dokładnie taki jak---

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post283419315 ---

> Sprzedawca powiedział,że do wszystkich alternatorów jest taki sam i mają to w cenie 10 zł.

Ale ja wymieniłem cały mostek, bo ponoć może to być też przerwa na którejś z diod ujemnych... zwłaszcza że występuje tylko czasami... raczej losowo...

Napisano

> Ale ja wymieniłem cały mostek, bo ponoć może to być też przerwa na którejś z diod ujemnych...

> zwłaszcza że występuje tylko czasami... raczej losowo...

A u mnie w tej chwili ładowanie się prawie wogóle nie świeci rotfl.gif od czasu do czasu tylko mryga, a auto zapala normalnie i nic się nie dzieje, więc pewnie coś na stykach zegarów niewiem.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam wszystkich miłośników Fiata Uno. U mnie jest ten sam problem z lampką ładowania akumulatora co opisałem już w temacie "Ładowanie Akumulatora" Problemem jest jedna z diod wzbudzenia. Moje pytanie jest takie. Jak można samemu wymienić cały mostek prostowniczy zawierający trzy diody wzbudzenia? Regulator napięcia wymieniłem bez demontażu alternatora. Czy przy wymianie mostka konieczny jest demontaż alternatora? Pozdrawiam

Napisano

> Czy przy wymianie mostka konieczny jest demontaż alternatora?

tak - demontaż z wozu i rozebranie, bowiem mostek jest schowany we wnętrzu altka waytogo.gif

Napisano

> tak - demontaż z wozu i rozebranie, bowiem mostek jest schowany we wnętrzu altka

dodam że wskazana jest dość mocna lutownica.

pozdr

Napisano

Czy taka wymiana jest trudna? Czas takiej wymiany? Zbliżone koszta? Może możecie polecić jakiś opis takiej wymiany? Coś z cyklu zrób to sam. Dziękuje.

Napisano

> Słabo świecąca lampka ładowania podczas jazdy(pracy silnika).Z początku zapalała się czasami teraz

Właśnie na początku roku z takim defektem byłem u elektryka i wymienił mi cały układ prostowniczy + łożysko alternatora + pasek alternatora + chyba szczotki i zabuliłem razem 180zł. Już mi się lampka ładowania nie żarzy i altek nie chrzęszczy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.