Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy nowe opony pokryte są jakąś śliską warstwą?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie - czy nowe opony posiadają jakąś warstwę np zabezpieczającą która by była śliska? Pytam gdyż zmieniłem dzisiaj opony na zimowe frigo 2 - oponki nowe w rozmiarze 195/65/r15 iiii.... są śliskie jak diabli (przejechałem malutko - koło 200m)... przy ruszaniu strasznie łatwo "buksują" ... spotkaliście się z czymś takim? Mam nadzieje że po przejechaniu paru km opona się "dotrze" i bedzie ok trzymała... w drugim aucie mam frigo 2 165/70.r14 i są super... a tu taka niespodzianka...

Napisano

> Witam,

> mam pytanie - czy nowe opony posiadają jakąś warstwę np zabezpieczającą która by była śliska? Pytam

> gdyż zmieniłem dzisiaj opony na zimowe frigo 2 - oponki nowe w rozmiarze 195/65/r15 iiii....

> są śliskie jak diabli (przejechałem malutko - koło 200m)... przy ruszaniu strasznie łatwo

> "buksują" ... spotkaliście się z czymś takim? Mam nadzieje że po przejechaniu paru km opona

> się "dotrze" i bedzie ok trzymała... w drugim aucie mam frigo 2 165/70.r14 i są super... a tu

> taka niespodzianka...

jakieś podróbki grinser006.gif

Napisano

Zdarzają się resztki silikonu z formy, przejedź kilka-kilkanaście kilometrów i sprawdź ponownie.

Napisano
Jak twierdzisz, ze frigo moze byc super to pozostaje wspolczuc zlosnik.gif
Napisano
  • Autor

> jakieś podróbki

nawet tego nie wypowiadaj na głos 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Są śliskie - od formy, w której są wulkanizowane. Kilkaset km pomoże - oponki się dotrą i zaczną

> trzymać

Ooo to mnie uspokoiłeś smile.gif pozostaje tylko ostrożnie jeździć i przeczekać ten stan smile.gif

Napisano

> Jak twierdzisz, ze frigo moze byc super to pozostaje wspolczuc

Akurat Refciu Frigo 2 to całkiem dobre opony. ok.gifzlosnik.gif Wiem bo już 3 zimy na nich zjeździłem. zlosnik.gif

Napisano

> nawet tego nie wypowiadaj na głos

Zimówki generalnie są znacznie gorsze od letnich w warunkach innych niż śnieg i lód. A słabe zimówki to już w ogóle masakra.

Napisano

ja zawsze po założeniu nowych robię dwa trzy ostre ruszenia i dwa trzy mocne hamowania

najlepsze było jak pojechałem staruszka autem założyć nówki nokiany...akurat deszcz padał, jak wyjeżdżałem to nic nie trzymały

Napisano
  • Autor

jeździłeś? Nie cierpię takiego generalizowania... tak - twierdzę że są super dla NORMALNYCH użytkowników... jak ktoś jest "nieogarnięty" to mu nawet najlepsze opony nie pomogą... ja tam jeżdzą głównie po drogach "bocznych" - zaśnieżonych... i muszę powiedzieć że frigo 2 potrafi ię wykopać z niejednej zaspy. A na mokrym, błocie radzi sobie całkiem dobrze... więc nie widzę sensu w Twojej wypowiedzi.

Napisano

> Witam,

> mam pytanie - czy nowe opony posiadają jakąś warstwę np zabezpieczającą która by była śliska? Pytam

> gdyż zmieniłem dzisiaj opony na zimowe frigo 2 - oponki nowe w rozmiarze 195/65/r15 iiii....

> są śliskie jak diabli (przejechałem malutko - koło 200m)... przy ruszaniu strasznie łatwo

> "buksują" ... spotkaliście się z czymś takim? Mam nadzieje że po przejechaniu paru km opona

> się "dotrze" i bedzie ok trzymała... w drugim aucie mam frigo 2 165/70.r14 i są super... a tu

> taka niespodzianka...

te 195 zimówki to masz w astrze?

Napisano

"zakonserwowane" są na okres magazynowania. muszą się "dotrzeć".

Napisano

> jeździłeś? Nie cierpię takiego generalizowania... tak - twierdzę że są super dla NORMALNYCH

> użytkowników... jak ktoś jest "nieogarnięty" to mu nawet najlepsze opony nie pomogą... ja tam

> jeżdzą głównie po drogach "bocznych" - zaśnieżonych... i muszę powiedzieć że frigo 2 potrafi

> ię wykopać z niejednej zaspy. A na mokrym, błocie radzi sobie całkiem dobrze... więc nie widzę

> sensu w Twojej wypowiedzi.

Kolega ma rację, ja również miałem frigo 2 i były to super oponki za przyzwoitą cenę

Napisano

> Zimówki generalnie są znacznie gorsze od letnich w warunkach innych niż śnieg i lód. A słabe

> zimówki to już w ogóle masakra.

Na śniegu najgorsze zimówki będą lepsze od najlepszych letnich zlosnik.gif

Napisano

> Na śniegu najgorsze zimówki będą lepsze od najlepszych letnich

no to zaczynamy wpysk.gifklotnia.gif

a co sądzicie o wielosezonowych grinser006.gifchipsy.gif

ok.

żartowałem grinser006.gif

Napisano

> jeździłeś? Nie cierpię takiego generalizowania...

Ja jeździłem im nie wspominam ich dobrze....

>tak - twierdzę że są super

Z tym super to nie przesadzajmy....

>dla NORMALNYCH

> użytkowników...

Co najwyżej moga być AKCEPTOWALNE dla mało wymagających uzytkowników...

>jak ktoś jest "nieogarnięty" to mu nawet najlepsze opony nie pomogą...

A jaki wpływ ma rozgarniście czy też nie na przyczepnośc opon?

>ja tam

> jeżdzą głównie po drogach "bocznych" - zaśnieżonych... i muszę powiedzieć że frigo 2 potrafi

> ię wykopać z niejednej zaspy. A na mokrym, błocie radzi sobie całkiem dobrze... więc nie widzę

Zwykle na zimówkach jeżdzę ok 3-4 lat...

Miałem rózne (choć znowu nie tak duzo) i Frigo były najgorsze z tych co miałem..

Wiec akurat sens widzę...

Napisano
  • Autor

> i Frigo

no i może tu jest słowo klucz grinser006.gif podobnie jak passio , a passio 2 - niebo a ziemia. Może tak jest też z frigo i frigo 2 - nie wiem tylko przypuszczam (na frigo nie jeździłem)

Napisano
  • Autor

> te 195 zimówki to masz w astrze?

tak

Napisano

> tak

nie za szerokie? pogode teraz mamy deszczową więc mogę buskować z powodu niskiej przyczepności niewiem.gif

Napisano
  • Autor

według producenta nie... letnie mam 205 - fabrycznie założone przez salon... przez producenta zalecane 195, a 205 jest traktowane jako zamiennik.

co do pogody - u mnie dzisiaj suchutko smile.gif

Napisano

> a co sądzicie o wielosezonowych

ja jeżdzę na całosezonowych, wcześniej na Goodyear Vector i były ok. A teraz na jesieni kupiłem Navigator2. Jak narazie nie miały okazji wykazać się na śniegu. Ale sądzę że będą ok.

Jak się jeździ spokojnie to taka opona wystarczy. Szkoda kasy i miejsca na przechowywanie opon. po co mi 2 komplety.a w bagażniku i tak mam łańcuchy:))

Napisano

> no to zaczynamy

> a co sądzicie o wielosezonowych

to ja ci powiem co sadze. 3 w aucie zony wieloseznowki (navigatory), 4 sezony w sprzedanym aucie, pierwszy sezon w nowym aucie. NIE BYLO ZIMY zebym sie nie wykopal ze sniegu, jezdzimy co weekend gdzies w gory, zadnych problemow. Wystarczy?

Napisano

ja teraz założyłem UltraGripy7+ i póki co na mokrym i suchym to poprzednia całoroczna dębica navigator 2 była lepsza...co prawda goodyear pewnie będzie świetny na śniegu ale co z tego.

To moje pierwsze i ostatnie zimówki, nie ma u nas tyle sniegu żeby męczyć się przez reszte czasu na beznadziejnych zimówkach

Napisano

większość nowych opon tak ma ...

dotrą się same ... trzeba uważać przez pierwsze 500 km i tyle ...

Frigo 2 są BDB ... są to stare GY UG 5 albo 6 ... jedne z lepszych po michelinach alpinach ...

Napisano

> ja teraz założyłem UltraGripy7+ i póki co na mokrym i suchym to poprzednia całoroczna dębica

Też miałem kiedyś te oponki i podobne zdanie - w zeszłym roku założyłem TS830 i zmieniłem zdanie - da się na tych zimówkach w miarę przyzwoicie jeździć na mokrym i suchym.

Napisano

> Też miałem kiedyś te oponki i podobne zdanie - w zeszłym roku założyłem TS830 i zmieniłem zdanie -

> da się na tych zimówkach w miarę przyzwoicie jeździć na mokrym i suchym.

wiesz póki co te opony są mega miękkie, palcem można formować bieżnik jak się chce, myślę że jak zostanie ich 5mm to będzie lepiej

tylko wtedy zrobi się gorzej na śniegu

Napisano

> no i może tu jest słowo klucz podobnie jak passio , a passio 2 - niebo a ziemia. Może tak jest

> też z frigo i frigo 2 - nie wiem tylko przypuszczam (na frigo nie jeździłem)

No tak jest z tego co mi wiadomo - Frigo to była porażka, a Frigo 2 to na prawdę super opony. ok.gif

Napisano

> wiesz póki co te opony są mega miękkie, palcem można formować bieżnik jak się chce, myślę że jak

> zostanie ich 5mm to będzie lepiej

> tylko wtedy zrobi się gorzej na śniegu

Znaczy które? Zimówki imho nadają się raczej do wyrzucenia/odsprzedaży po jednym sezonie - czekać aż zejdą do 5mm raczej nie ma większego sensu. Optymalnie byłoby je wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem - tylko gdy jest śnieg na drodze, ale mało kto ma takie możliwości i chęci.

Napisano

> Znaczy które?

zimówki

>Zimówki imho nadają się raczej do wyrzucenia/odsprzedaży po jednym sezonie - czekać

> aż zejdą do 5mm raczej nie ma większego sensu. Optymalnie byłoby je wykorzystywać zgodnie z

> przeznaczeniem - tylko gdy jest śnieg na drodze, ale mało kto ma takie możliwości i chęci.

dlatego dla miejsca gdzie mieszkam najlepsze są całoroczne, które ostatnio faktycznie są całkiem przyzwoite

Napisano

> Wszystkie?

> Chyba nie...

przy obecnej temp raczej wszystkie

choć michelin alpin zamiast lamelek na zwykłe nacięcia i jakoś klocki są twardsze ale ponoć to dzięki temu, że nacięcia są płytkie i przy bieżniku 4mm całkiem zanikają

Napisano

> no i może tu jest słowo klucz podobnie jak passio , a passio 2 - niebo a ziemia. Może tak jest

> też z frigo i frigo 2 - nie wiem tylko przypuszczam (na frigo nie jeździłem)

Jeżdziłem na Frigo II napisąłem w uproszczeniu....

Frigo bez "dwójki" tez były beznadziejne choć jeździłem na nich tylko 3 tyg... (pożyczony samochód)

Napisano

> Akurat Refciu Frigo 2 to całkiem dobre opony.

Jak za te pieniądze to dobre... facepalm.gif

Napisano

> Jak za te pieniądze to dobre...

Ja nie wiem - jeździłem po trasie w śniegu, nawet głębszym, na suchym i na mokrym, w mrozy i ciepłe dni - z tymi oponami nie miałem ani razu problemu z przyczepnością.

Napisano

a co z nimi nie tak niewiem.gif

Napisano

> Witam,

> taka niespodzianka...

ja sie spotkalem wrecz przeciwnie z tym, ze w oponie letniej na poczatku trzymala rewelacyjnie pare km dalej byla sliska jak cholera hmm.gif

Napisano

> jeździłeś? Nie cierpię takiego generalizowania... tak - twierdzę że są super dla NORMALNYCH

> użytkowników... jak ktoś jest "nieogarnięty" to mu nawet najlepsze opony nie pomogą... ja tam

ta, tak samo wypowiedzi ludzi na temat opon made in china nie jezdzili nie widzieli ale gadaja hehe.gif

raz mi taki jeden "znawca" odradzal opony chinskie, bo on takie w magazynie przyjmowal hehe.gif

Napisano

> Ja jeździłem im nie wspominam ich dobrze....

> Z tym super to nie przesadzajmy....

> Co najwyżej moga być AKCEPTOWALNE dla mało wymagających uzytkowników...

> A jaki wpływ ma rozgarniście czy też nie na przyczepnośc opon?

> Zwykle na zimówkach jeżdzę ok 3-4 lat...

> Miałem rózne (choć znowu nie tak duzo) i Frigo były najgorsze z tych co miałem..

> Wiec akurat sens widzę...

to jakie mozesz polecic zimowki, ktore beda naprawde dobre?

Napisano

> to jakie mozesz polecic zimowki, ktore beda naprawde dobre?

nie ma takich opon

w letnich faktycznie można dobrać coś dobrego, co sprawuje się dobrze na suchym asflacie i na mokrym ale w przypadku zimówek niestety trzeba jeździć wolniej vs do letnich

Napisano

> nie ma takich opon

> w letnich faktycznie można dobrać coś dobrego, co sprawuje się dobrze na suchym asflacie i na

> mokrym ale w przypadku zimówek niestety trzeba jeździć wolniej vs do letnich

chcialem zeby kolega, ktory nie poleca frigo podal mi przyklad ok.gifsmile.gif

Napisano

> a co z nimi nie tak

Frigo (i Frigo2) sa rewelacyjne na kopny śnieg. Powiedziałbym nawet że są lepsze od Michelin Alpin 2-3 (porównuje bo na nich jeżdże). Niestety jak tylko jezdnia jest mokra (np po polaniu solanką) to Frigo są bardzo kiepskie, szczególnie przy hamowaniu na mokrym i dają mniej pewności przy szybkim pokonywaniu zakrętów (dwujezdniowa Zakopianka). Dodatkowo im cięższe /mocniejsze auto tym Frigo na mokrym gorzej jeżdżą. Dla porównania-w SC było OK, a w Punto 75 już tak sobie.

Napisano

> Frigo (i Frigo2) sa rewelacyjne na kopny śnieg. Powiedziałbym nawet że są lepsze od Michelin Alpin

> 2-3 (porównuje bo na nich jeżdże). Niestety jak tylko jezdnia jest mokra (np po polaniu

> solanką) to Frigo są bardzo kiepskie, szczególnie przy hamowaniu na mokrym i dają mniej

> pewności przy szybkim pokonywaniu zakrętów (dwujezdniowa Zakopianka).

zgodze sie ze na kopnym sniegu sa rewelacyjne ok.gif

na mokrym troche jezdzilem na suchym takze (caly sezon letni przejezdzilem na zimowkach, bo letnie mialem w reklamacji) i nei zauwazylem nic zlego niewiem.gif

Napisano

> to jakie mozesz polecic zimowki, ktore beda naprawde dobre?

Zgubiłem wątek i nie pamiętam o jaki rozmiar chodzi, ale.... Z czysty sumieniem polecam chiński wyrób. Wszystkim polecam. Wanli Winter-Challenger , czy tak jakoś się to nazywa. Takie z dziurkami na kolce. Na asfalcie więcej niż 80km/h nie da się jechać. Hałas taki, że dwa razy sprawdzałem , czy aby na pewno w dobrą stronę strzałeczki są. Po miesiącu chcesz wymienić łożyska, bo wyje niemiłosiernie. Ale jak na ulicy śnieg wszelaki, czy mokry czy suchy, czy dużo czy mało, to nie ma silnych. Autko idzie jak na gąsienicach, trzeba być zdolnym, żeby wyprowadzić je z równowagi. Nie ma możliwości w zaspie się zakopać, no, może trochę dlatego, że Kangurem na tym ujeżdżam a on wysoko stoi. Lód?? Kiedy inne autka tańce wyczyniały, w tym sąsiad na markowych nowych UG7, ja sobie spokojnie 40-stką do domciu pyrkałem. Wiem i polecam, bo mam. No, a ostatniej zimy test przeszły jak trzeba. W trudnych warunkach na 5. Tylko na czarnej ulicy, to ledwie na 2 się za hałas załapią, bo za przyczepność to również 5. Zużycie po mniej więcej 8 tys. km w zasadzie żadne, niezauważalne powiedziałbym. I żadnych posypek ani silikonów na nich nie było.

Napisano

> Zgubiłem wątek i nie pamiętam o jaki rozmiar chodzi, ale.... Z czysty sumieniem polecam chiński

> wyrób. Wszystkim polecam. Wanli Winter-Challenger(...)

Daj spokój... Jak możesz polecać coś co (jak sam piszesz) się nie sprawdzi nigdzie poza jakąś zaśnieżoną wioską, najlepiej w górach? W Bydgoszczy masz takie śniegi?

Na wspomnianym Ultragripie sąsiad pojedzie autostradą z max prędkością, a Ty piszesz, że na Wanli nie da się pojechać więcej niż 80. zlosnik.gif

Więc tych opon nie można polecić wszystkim lecz ewentualnie tym, którzy albo poruszają się głównie w kopnym śniegu, albo też są zatwardziałymi masochistami.

Poza tym, jeśli już na kopny śnieg coś polecać to po co szukać tak daleko, skoro są Dębice... Produkt sprawdzony i sądzę, że o jakości dalece bardziej powtarzalnej niż jakieś tam Wanli. smile.gif

Napisano

> nie za szerokie? pogode teraz mamy deszczową więc mogę buskować z powodu niskiej przyczepności

Również mam zimówki 195 w podobnej wielkości aucie i nie widzę jakichkolwiek problemów z powodu rozmiaru. Zachowują się na mokrym zdecydowanie lepiej niż letnie (zimówki Uniroyal, a letnie Kumho).

Napisano

> zgodze sie ze na kopnym sniegu sa rewelacyjne

> na mokrym troche jezdzilem na suchym takze (caly sezon letni przejezdzilem na zimowkach, bo letnie

> mialem w reklamacji) i nei zauwazylem nic zlego

zgodze się co do kopnego śniegu - Frigo 2 bardzo dobrze się sprawują

Natomiast na mokrym, to u mnie była totalna porażka.

Też przejeździłem na nich całe lato - nie chciałem ich na następna zimę, poza tym były już tylko do 'dobicia'. Jak było ciepło i sucho to super się kleiły do asfaltu, tyle tylko, że mocno piszczały i ludzie patrzyli czasem na mnie jak na idiotę co na osiedlowej uliczce piszczy na zakrętach smile.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Co się dziwisz. Założyłeś: "zimówki" ale zimy brak. To czego się spodziewasz? Przecież tylko na śniegu i lodzie są lepsze od letnich.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Co się dziwisz. Założyłeś: "zimówki" ale zimy brak. To czego się spodziewasz? Przecież tylko na

> śniegu i lodzie są lepsze od letnich.

> Pozdrawiam.

Tu bym się spierał. Miałem stłuczkę, której pani z tyłu w Seicento mogłaby uniknąć,

gdyby przewidziała, że w listopadzie deszcz na asfalcie może rano delikatnie przymarzać i należy mieć "zimówki".

Ja oczywiście miałem i wyhamowałem przed skrzyżowaniem, ona już nie. Nie było ujemnej temperatury, ale bliska 0*C.

Napisano

Sprawdź jeszcze ciśnienie w oponach.

Mi zamontowali, ruszam dynamicznie ze skrzyżowania i słyszę, żę stracę przyczepność, ASR się odzywa. Myślę sobie, no ładnie przed chwilą na letnich tego nie było... Po co mi te zimówki?

Sprawdziłem ciśnienie... 1,5 blush.gif Teraz jest oki. Nie ma to jak wulkanizator partacz, a koła oczywiście zamiast kluczem dynamometrycznym to pneumatycznym dokręcił na full.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.