Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umieralnia ....

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj, dzięki uprzejmości jednego, dobrego człowieka, byłem w miejscu, gdzie umierają pojazdy. Umierają śmiercią powolną, nie tak jak na złomowisku - ciach pod prasę i już po nim. Tam, gdzie byłem pojazdy konają latami - 10, 15 a nawet 20 lat.. frown.gif

Stoją taki czas pod gołym niebem. Słońce w lecie wypaliło lakier, śnieg zimą spowodował korozję. Myszy żrą siedzenia i instalacje elektryczne, deszcz moczy tapicerki...Kilka motocykli, bo w tym miejscu stoją osobówki, ciężarówki i trochę motocykli - trafiło do garażu... mają lepiej od tych zarośniętych w pokrzywach na placu, ale też nie komfortowo. Stoją jeden przy drugim, niektóre poopierane o siebie. I to głównie te motocykle pojechałem zobaczyć. Wśród rometów, komarów i popularnych WSK M06b3 są też Jawy. Ale z ciekawych egzemplarzy wypatrzyłem niezłe rodzynki blush.gif. Jest kompletna, no bez gaźnika, ale poza tym calutka - WFM M06 (krata na zbiorniku posiada jeszcze niezły chrom ok.gif) i MZ ES 250 !! - ta, mimo, że kompletna - stoi pod chmurką, ale na pierwszy rzut oka jeszcze dycha - na pewno dałoby radę podarować jej drugą młodość. Co z tego, jak pojazdy te skazane są na śmierć przez nieużywanie i zapomnienie. Niestety - nie mogłem zrobić żadnej foty - nawet telefonem, ale dla tych, którzy nie wiedzą o jakich dość unikatowych modelach piszę - foto z googli:

284424437-WFMM06.jpg

WFM M06 icon_rolleyes.gif

284424437-mzes250.jpg

MZ ES 250 icon_rolleyes.gif

Nie ukrywam, że zrobię wszystko co możliwe, by spróbować wejść w posiadanie przynajmniej tych dwóch pojazdów, ale już wiem, że to raczej ciężka droga, a meta mało prawdopodobna oslabiony.gif

Tak.... chciałem się wyżalić, bo gdyby to było możliwe, to zapinałbym przyczepę do auta i właśnie wracał z tymi umarlakami do domu oslabiony.gif

post-6413-14352510585965_thumb.jpg

Napisano

powodzenia życze, zawsze chciałem miec MZ ES serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> powodzenia życze, zawsze chciałem miec MZ ES

eMZeta jest chyba "łatwiejsza" do wyrwania.... choć to łatwiejsze, to tak jakby stanąć na uszach albo polizać się w łokieć zlosnik.gif

Napisano

> Dzisiaj, dzięki uprzejmości jednego, dobrego człowieka, byłem w miejscu, gdzie umierają pojazdy.

> Umierają śmiercią powolną, nie tak jak na złomowisku - ciach pod prasę i już po nim. Tam,

> gdzie byłem pojazdy konają latami - 10, 15 a nawet 20 lat..

> Stoją taki czas pod gołym niebem. Słońce w lecie wypaliło lakier, śnieg zimą spowodował korozję.

> Myszy żrą siedzenia i instalacje elektryczne, deszcz moczy tapicerki...Kilka motocykli, bo w

> tym miejscu stoją osobówki, ciężarówki i trochę motocykli - trafiło do garażu... mają lepiej

> od tych zarośniętych w pokrzywach na placu, ale też nie komfortowo. Stoją jeden przy drugim,

> niektóre poopierane o siebie. I to głównie te motocykle pojechałem zobaczyć. Wśród rometów,

> komarów i popularnych WSK M06b3 są też Jawy. Ale z ciekawych egzemplarzy wypatrzyłem niezłe

> rodzynki . Jest kompletna, no bez gaźnika, ale poza tym calutka - WFM M06 (krata na zbiorniku

> posiada jeszcze niezły chrom ) i MZ ES 250 !! - ta, mimo, że kompletna - stoi pod chmurką, ale

> na pierwszy rzut oka jeszcze dycha - na pewno dałoby radę podarować jej drugą młodość. Co z

> tego, jak pojazdy te skazane są na śmierć przez nieużywanie i zapomnienie. Niestety - nie

> mogłem zrobić żadnej foty - nawet telefonem, ale dla tych, którzy nie wiedzą o jakich dość

> unikatowych modelach piszę - foto z googli:

> WFM M06

> MZ ES 250

> Nie ukrywam, że zrobię wszystko co możliwe, by spróbować wejść w posiadanie przynajmniej tych dwóch

> pojazdów, ale już wiem, że to raczej ciężka droga, a meta mało prawdopodobna

> Tak.... chciałem się wyżalić, bo gdyby to było możliwe, to zapinałbym przyczepę do auta i właśnie

> wracał z tymi umarlakami do domu

jakieś 3 lata temu na prośbę sąsiada składałem i odnawiałem taką WFM M06, właśnie miała też chromowaną kratkę na baku 893goodvibes.gif

pomalowałem ją wtedy na oryginalny taki wiśniowy kolor, no i miała kapitalny remont silnika, jedyne czego nie zrobiłem to szparunki...

ale widzę ją czasem jak jeździ nią właściciel w letnie dni zeby.GIF

Napisano

> eMZeta jest chyba "łatwiejsza" do wyrwania.... choć to łatwiejsze, to tak jakby stanąć na uszach

> albo polizać się w łokieć

A czemu ? Dlaczego się nie da ich wyciągnać?

Napisano

Heh, w mojej wiosce jeden facet miał takie składowisko...Syrenki, stare Jawy, Gazela, SHL, stare Skody w tym Octavia.

Żałuję że Gazeli nie kupiłem, bo w pewnym momencie facet wszystko sprzedał. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> A czemu ? Dlaczego się nie da ich wyciągnać?

też bym chciał to wiedzieć zlosnik.gif....będę próbował, ale czarno to widzę frown.gif

Napisano
  • Autor

> Heh, w mojej wiosce jeden facet miał takie składowisko...Syrenki, stare Jawy, Gazela, SHL, stare

> Skody w tym Octavia.

> Żałuję że Gazeli nie kupiłem, bo w pewnym momencie facet wszystko sprzedał.

Problem w tym, że ta "kolekcja" nie jest prywatna icon_rolleyes.gif... gdyby była, to kwestia czasu i odpowiedniej kwoty lub szklanego załącznika zlosnik.gif - niestety - czarna dupa sciana.gif

Napisano

> Problem w tym, że ta "kolekcja" nie jest prywatna ... gdyby była, to kwestia czasu i odpowiedniej

> kwoty lub szklanego załącznika - niestety - czarna dupa

Szrot?

Napisano
Czy to jest magazyn policyjny bo tak wnioskuję z Twojego opisu frown.gif
Napisano
  • Autor

> Czy to jest magazyn policyjny bo tak wnioskuję z Twojego opisu

oslabiony.gifok.gif

Napisano
To naprawdę masz problem nie znam nikogo komu się udało coś z tego miejsca wyrwać a wielu już próbowało bo czasami rodzynki są niesamowite
Napisano

> eMZeta jest chyba "łatwiejsza" do wyrwania.... choć to łatwiejsze, to tak jakby stanąć na uszach

> albo polizać się w łokieć

jakbyś ją wyrwał i chciał odsprzedać to pamiętaj kto był pierwszy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To naprawdę masz problem nie znam nikogo komu się udało coś z tego miejsca wyrwać a wielu już

> próbowało bo czasami rodzynki są niesamowite

Czytałem w sieci o przypadku uratowania z takiego miejsca poloneza coupe. Pisał o tym człowiek, który tego dokonał. Droga nie była łatwa, niemniej jednak auto zostało odrestaurowane i nie umarło.

Ja mam cień szansy, zwłaszcza w przypadku MZ. Wiem do czyjej dyspozycji jest aktualnie (innej instytucji niż Policja i dlatego też jest pewna malutka szansa). Niestety - WFM jest w dyspozycji Policji i tu będzie znacznie gorzej, choć za jakiś, bliżej nieokreślony czas najprawdopodobniej trafi na zwykłe złomowisko. Jestem o tyle w dobrej sytuacji, że będę wiedział kiedy to nastąpi i które to będzie złomowisko. Stamtąd najnormalniej w świecie będzie można ją odkupić w cenie sprzedaży złomu. Niestety - może to nastąpić za miesiąc, kilka miesięcy lub kilka lat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jakbyś ją wyrwał i chciał odsprzedać to pamiętaj kto był pierwszy

facepalm.gif odsprzedać....mnie tu głowa boli od myślenia jak ją kupić, a ten o odsprzedaniu hehe.gif

Napisano

> Czytałem w sieci o przypadku uratowania z takiego miejsca poloneza coupe. Pisał o tym człowiek,

> który tego dokonał. Droga nie była łatwa, niemniej jednak auto zostało odrestaurowane i nie

> umarło.

> Ja mam cień szansy, zwłaszcza w przypadku MZ. Wiem do czyjej dyspozycji jest aktualnie (innej

> instytucji niż Policja i dlatego też jest pewna malutka szansa). Niestety - WFM jest w

> dyspozycji Policji i tu będzie znacznie gorzej, choć za jakiś, bliżej nieokreślony czas

> najprawdopodobniej trafi na zwykłe złomowisko. Jestem o tyle w dobrej sytuacji, że będę

> wiedział kiedy to nastąpi i które to będzie złomowisko. Stamtąd najnormalniej w świecie będzie

> można ją odkupić w cenie sprzedaży złomu. Niestety - może to nastąpić za miesiąc, kilka

> miesięcy lub kilka lat

Dobrze że jesteś optymistą fajnie jak by Ci się udało czego Ci życzę ale jakoś boję się że jednak będzie to sporo czasu

Napisano
  • Autor

> Dobrze że jesteś optymistą fajnie jak by Ci się udało czego Ci życzę ale jakoś boję się że jednak

> będzie to sporo czasu

Gdybym był optymistą, to już bym szykował miejsce garażowania zlosnik.gif. Jestem realistą i dlatego żalę się w tym wątku zlosnik.gif, choć próbował oczywiście będę ok.gif Jutro będę rozmawiał o tej sprawie z kolejnym człowiekiem, który być może jest w stanie troszkę mnie ukierunkować ok.gif

Napisano

> Gdybym był optymistą, to już bym szykował miejsce garażowania . Jestem realistą i dlatego żalę się

> w tym wątku , choć próbował oczywiście będę Jutro będę rozmawiał o tej sprawie z kolejnym

> człowiekiem, który być może jest w stanie troszkę mnie ukierunkować

Powodzenia i pisz o postępach ok.gif

Napisano

> odsprzedać....mnie tu głowa boli od myślenia jak ją kupić, a ten o odsprzedaniu

zlosnik.gif jak moge pomóc w odkupieniu to chętnie pomogę zlosnik.gif

Napisano

> Jest kompletna, no bez gaźnika, ale poza tym calutka - WFM M06 (krata na zbiorniku

> posiada jeszcze niezły chrom ) i MZ ES 250 !! - ta, mimo, że kompletna - stoi pod chmurką, ale

> na pierwszy rzut oka jeszcze dycha - na pewno dałoby radę podarować jej drugą młodość. Co z

> tego, jak pojazdy te skazane są na śmierć przez nieużywanie i zapomnienie. Niestety - nie

> mogłem zrobić żadnej foty - nawet telefonem

Zrobiłem za Ciebie (telefonem). grinser006.gif

zdjcie0302e.jpg

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zrobiłem za Ciebie (telefonem).

Inny kolor i ma gaźnik wpysk.gif

Skąd foto? Twój garaż? zlosnik.gif

Jak przerabiałeś temat umieralni policyjnej, to podziel się doświadczeniem zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Inny kolor i ma gaźnik

> Skąd foto? Twój garaż?

> Jak przerabiałeś temat umieralni policyjnej, to podziel się doświadczeniem

Moja "umieralnia". ok.gifgrinser006.gif

Ale już niedługo - mam nadzieję... devil.gif

garagez.jpg

Napisano
  • Autor

> Moja "umieralnia".

> Ale już niedługo - mam nadzieję...

Zazdraszczam ok.gif

Mojej nie pokażę, bo nie mam tak szerokokątnego obiektywu, by cokolwiek ogarnąć rotfl.gif

A w przyszłym tygodniu przywiozę jeszcze jednego trupiszcza zlosnik.gif Komar Sport '75 zlosnik.gif - kompletny, z papierem wink.gif

Napisano

> Zazdraszczam

> Mojej nie pokażę, bo nie mam tak szerokokątnego obiektywu, by cokolwiek ogarnąć

> A w przyszłym tygodniu przywiozę jeszcze jednego trupiszcza Komar Sport '75 - kompletny, z

> papierem

wpysk.gif

Sk0nt Ty takie sztuki wyjmujesz? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Sk0nt Ty takie sztuki wyjmujesz?

A Ty skąd pozbierałeś swoje? zlosnik.gif Akurat Komar trafił się bardzo nieoczekiwanie i w miejscu najmniej spodziewanym zlosnik.gif. Kumpel, z którym znamy się przynajmniej 7 lat i widzimy codziennie, ostatnio przyznał się, że u niego w piwnicy stoi od wielu lat Komar, którego jest właścicielem od nowości zlosnik.gifzlosnik.gif. Byłem, oglądałem, brakuje mu głowicy, którą syn zaniósł kiedyś do planowania i nie odebrał, bo zabrakło mu kasy zlosnik.gif. Zwlekam tylko z transportem do siebie aż uporam się z remontem silnika Wieśki, bo robi mi się ciasnawo w piwnicy, która jest przynajmniej 4x za mała zlosnik.gif

Napisano

> A Ty skąd pozbierałeś swoje? Akurat Komar trafił się bardzo nieoczekiwanie i w miejscu najmniej

> spodziewanym . Kumpel, z którym znamy się przynajmniej 7 lat i widzimy codziennie, ostatnio

> przyznał się, że u niego w piwnicy stoi od wielu lat Komar, którego jest właścicielem od

> nowości . Byłem, oglądałem, brakuje mu głowicy, którą syn zaniósł kiedyś do planowania i nie

> odebrał, bo zabrakło mu kasy . Zwlekam tylko z transportem do siebie aż uporam się z remontem

> silnika Wieśki, bo robi mi się ciasnawo w piwnicy, która jest przynajmniej 4x za mała

Nie spiesz się z remontem Wieśki, a piwnica za mała - na pewno ten komar już Ci się nie zmieści!!!

P.S. Dawaj nr do kumpla... rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nie spiesz się z remontem Wieśki, a piwnica za mała - na pewno ten komar już Ci się nie zmieści!!!

> P.S. Dawaj nr do kumpla...

Aha.... ale patrz..zapomniałem rotfl.gif

A wiesz co Ci jeszcze powiem - mam go gratis brawo.gif

Napisano

> Aha.... ale patrz..zapomniałem

> A wiesz co Ci jeszcze powiem - mam go gratis

Ić mje stont!!! wpysk.gif

P.S. Wyżej zaprezentowaną fumkę też dostałem za free... 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

> Ić mje stont!!!

> P.S. Wyżej zaprezentowaną fumkę też dostałem za free...

WSK M06b3 kupiłem za 50 zł zlosnik.gif - przechodzi teraz kompleksową renowację.

Dobra - koniec tych licytacji, bo i tak z Tobą nie wygram wpysk.gif

Fuma świetna... ta, którą wczoraj widziałem na oko jest w podobnym stanie co Twoja.... tylko niestety jest aresztowana zlosnik.gif

Napisano

Ja kupowałem pojazdy z parkingu policyjnego w Skierniewicach.

Procedura była banalna - samochody zostały wystawione na licytacje za kwotę 50zł i za 57zł je kupiliśmy z kolegą. Były to 2 białe maluszki FL('91,'92) smile.gif

Napisano

> Ja kupowałem pojazdy z parkingu policyjnego w Skierniewicach.

> Procedura była banalna - samochody zostały wystawione na licytacje za kwotę 50zł i za 57zł je

> kupiliśmy z kolegą. Były to 2 białe maluszki FL('91,'92)

a gdzie sie o takich licytacjach dowiedziec?

Napisano

> a gdzie sie o takich licytacjach dowiedziec?

Ja poszedłem do skarbówki. I tam trzeba dokładnie się dowiedzieć o licytację skromny.gif

Napisano

> Ja poszedłem do skarbówki. I tam trzeba dokładnie się dowiedzieć o licytację

ale gdzie? skarbowek w Lodzi kilka do kogo do kierownika czy do informacji?

Napisano
  • Autor

> Procedura była banalna - samochody zostały wystawione na licytacje za kwotę 50zł i za 57zł je

No i jakieś światełko ok.gif że jednak da się.

Powiedz mi proszę, kto wystawiał te licytacje? Jaka instytucja - Urząd Miasta, Urząd Skarbowy czy może Policja? Gdzie szukać info o takich licytacjach? hmm.gif

EDIT: doczytałem, że skarbowy ok.gif, ale może konkretniej - jaki dział? egzekucji? Czy potem można legalnie zarejestrować taki pojazd?

Napisano

> No i jakieś światełko że jednak da się.

> Powiedz mi proszę, kto wystawiał te licytacje? Jaka instytucja - Urząd Miasta, Urząd Skarbowy czy

> może Policja? Gdzie szukać info o takich licytacjach?

> EDIT: doczytałem, że skarbowy , ale może konkretniej - jaki dział? egzekucji? Czy potem można

> legalnie zarejestrować taki pojazd?

Samochody wystawiał urząd skarbowy, z działu egzekucji.

Można takowy pojazd zarejestrować jeżeli były razem z nim dokumenty(jeżeli sprzedają, to moźna uzyskać taką informację).

Szkoda że w takich dużych miastach jak Wawa czy Łódż nie ma licytacji, tam stoi tyle pięknych aut i motocykli.. NIE MOŻNA DAĆ IM ZGINĄĆ!

Napisano
  • Autor

> Samochody wystawiał urząd skarbowy, z działu egzekucji.

> Można takowy pojazd zarejestrować jeżeli były razem z nim dokumenty(jeżeli sprzedają, to moźna

> uzyskać taką informację).

> Szkoda że w takich dużych miastach jak Wawa czy Łódż nie ma licytacji, tam stoi tyle pięknych aut i

> motocykli.. NIE MOŻNA DAĆ IM ZGINĄĆ!

No i git ok.gif Czyli muszę się udać do działu egzekucji i zadać im kilka niewygodnych pytań, bo najprawdopodobniej wspomniana MZ ES 250 jest w ich dyspozycji... tylko, że aktualnie to ona stoi przykryta śniegiem oslabiony.gif a US najwyraźniej nie ma zamiaru się tego pozbywać, bo nie znalazłem nigdzie info o jakiejkolwiek aukcji oslabiony.gif

Napisano

Bo ich to trzeba przycisnąć! U mnie w SKC czeka na mnie wsk(125ccm), ale na egzekucji tego nie ma, więc czas iść męczyć te wspaniałe panie zlosnik.gif. Poza tym gdybyś znał kogoś z US, to też mógłbyś coś zdziałać cool.gif

ps. Fajną miałeś nubirkę 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Bo ich to trzeba przycisnąć! U mnie w SKC czeka na mnie wsk(125ccm), ale na egzekucji tego nie ma,

> więc czas iść męczyć te wspaniałe panie . Poza tym gdybyś znał kogoś z US, to też mógłbyś coś

> zdziałać

będę szukał aż znajdę tego kogoś znajomego zlosnik.gif

> ps. Fajną miałeś nubirkę

eeee tam zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

a teraz i pwoli czy kupiłeś pojazdy służące w Policji czy tylko z parkingu policyjnego.

Jeżeli chodzi o 1 przypadek to trzeba śledzić strony internetowe poszczególnych Komend Wojewódzkich, bo zgodnie z wszelkimi wymysłami o BiP-ie jest informacja między innymi o licytacjach mienia policyjnego /zbędnego z reguły uciuranego na amen/ sick.gif

Napisano

> powodzenia życze, zawsze chciałem miec MZ ES

Ja mialem. Swietne moto. Tyle, ze ja mialem starsza niz ta na zdjeciu zeby.GIF

Napisano

Ja kupiłem pojazdy z parkingu policyjnego, nie tych policyjnych pojazdów.

• 3 miesiące później...
Napisano

> No i git Czyli muszę się udać do działu egzekucji i zadać im kilka niewygodnych pytań, bo

> najprawdopodobniej wspomniana MZ ES 250 jest w ich dyspozycji... tylko, że aktualnie to ona

> stoi przykryta śniegiem a US najwyraźniej nie ma zamiaru się tego pozbywać, bo nie znalazłem

> nigdzie info o jakiejkolwiek aukcji

Pytałes może? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Pytałes może?

Trochę.... temat praktycznie nie do ruszenia oslabiony.gif

Jedyna nadzieja w tym, że parking ma być likwidowany - prawdopodobnie większość umarlaków trafi na złomowisko - mam obiecane info o tym, kiedy to może się stać i które to złomowisko hehe.gif

Ale jutro jadę do wdowy oink.gifzlosnik.gif na razie po szafę wszelakich części, bo z motocyklem też ciężki temat, by legalnie to kupić icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.