Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Zatkane/zamarzniete dysze spryskiwaczy

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj pokonalem trase ok 200km i po mokrej trasie przy ujemnej temp ok -2. I po przejechaniu ok 60km zatkala mi sie dysza wycieraczki od kierowcy. Po dotarciu do celu usunalem kawalki lodu i bylo ok. ale w drodze powrotnej znowu to samo i nawet calkiem przestalo leciec frown.gif. Potem tam podlubalem ale nie pomoglo siknalem rowniez odmrazaczem i dalej dlubalem w koncu zaczelo leciec z 3 na 4 dziurek.

Czy Wam tez tak sie zdaza ?

Pozdrawiam

Napisano

> Czy Wam tez tak sie zdaza ?

mi owszem jak nie zdążę w porę wymienić płynu na zimowy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mi owszem jak nie zdążę w porę wymienić płynu na zimowy

Hehe, z tym ze ja mam zimowy wink.gif chyba ze jakis badziewny mam

Napisano

> Hehe, z tym ze ja mam zimowy chyba ze jakis badziewny mam

To gdzie jeździsz ? Po Arktyce? Ten Twój płyn to nawet koło zimowego nie stał

Napisano

> Hehe, z tym ze ja mam zimowy chyba ze jakis badziewny mam

Co rozumiesz pod pojęciem "płyn zimowy"?

Napisano

> Co rozumiesz pod pojęciem "płyn zimowy"?

Kupowany z zimę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kupowany z zimę

Tutaj zimowy tzn. do -5 hehe.gif

Napisano

> Tutaj zimowy tzn. do -5

jak mu dolejesz ze 150g dykty to przestanie zamarzac i go zuzyjesz . tylko nie pij tego swinstwa confused.gif

Napisano

> Tutaj zimowy tzn. do -5

Widzisz... Sam nie wiesz czego oczekujesz. Zimowy płyn może mieć rozpiętość temperatury krzepnięcia bardzo różną, także -5*C. Poza tym w tym roku na rynku pojawiło się bardzo dużo złych jakościowo płynów, bo panuje kryzys po stronie podaży alkoholu. Metoda jest taka, by faktycznie dolewać skażonych alkoholi typu denaturat w proporcji 1:10 lub kupić markowy płyn za 20 zł a nie 8 zł.

Napisano

albo koncentraty plynu do spryskiwaczy . w zeszlym roku trafilem w kauflandzie i musze przyznac ze sie sprawdzil . litr do bagaznika i jestes przygotowany na rozne skoki temp .teraz jakos jeszcze sie nie pojawil .za to duzo pseudozimowych

Napisano

> Zimowy płyn może mieć rozpiętość temperatury krzepnięcia bardzo różną, także -5*C.

I dlatego kupiłem kiedyś taki areometr jak do pomiaru gęstości elektrolitu, tyle że wyskalowany *C do pomiaru temperatury krzepnięcia płynu do spryskiwaczy. Jako, że nie ufam takim wynalazkom najpierw zrobiłem testa: zmierzyłem wodę i pokazało 0*. No ale to mnie nie przekonało, bo w fabryce pewnie w taki sam sposób skalowali sobie 0* zlosnik.gif Zmierzyłem zimowy płyn z BP (28 PLN, złodziejstwo normalnie wink.gif ), pokazało trochę poniżej -20*. Test w zamrażarce wykazał -25* (na butli napisane, że do -22*). Czyli przyrząd pokazuje prawdę. No i zacząłem się bawić krolik.gif Pomierzyłem płyny w zbiorniczkach prawie wszystkich ludzi ode mnie z roboty zlosnik.gif Przyrząd pokazywał szeroką gamę temperatur: od -5* do -20*. Oczywiście wszystkie były "zimowe" zlosnik.gif. Te marketowe za kilka złotych wiadomo jakie były... wink.gif Zaskoczeniem był płyn z Lidla za 12zł, pokazał -20*

Pozdroofka

Napisano

Pamiętaj leluś jeszcze jedną ważną rzecz - nie tylko temperatura krzepnięcia stanowi, że płyn jest w porządku. Na rynku jest masa tego typu produktów, które nie skrystalizują się nawet przy -25*C ale jak dmuchawa nie daj Boże zaciągnie zapach do kabiny, to po tobie! Dochodzą jeszcze składowe typu: glikol, substancje powierzchniowo czynne no i... uwaga... metanol! Ten ostatni ma właściwości etanolu, nie marznie, ale jest dla człowieka trujący. Kosztuje zaś połowę mniej niż spiryt smile.gif

Napisano

> jak dmuchawa nie daj Boże zaciągnie zapach do kabiny, to po tobie! Dochodzą jeszcze

> składowe typu: glikol, substancje powierzchniowo czynne no i... uwaga... metanol!

Tu prawdę powiadasz. Różności tam dodają. Dlatego z bólem to z bólem, ale wolę wydać dwadzieścia parę złotych i po spryskaniu czuć zapach fiołków grinser006.gif w kabinie niż kolumny rektyfikacyjnej do produkcji krezolu grinser006.gif

> Ten ostatni ma właściwości etanolu, nie marznie, ale jest dla człowieka trujący.

Tu bym nie demonizował, bo dawka śmiertelna to 1g/1kg masy ciała (choć podobno rekord minimum to 0,14g/1kg) ale zawsze to trucizna i może się ciemno przed oczami zrobić wink.gif ... No i jak już się nawalić, to lepiej etanolem zlosnik.gif

> Kosztuje zaś połowę mniej niż spiryt

I to jest argument dla "producenta" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> I to jest argument dla "producenta"

> Pozdroofka

PIH dopuszcza jednak tylko 3% zawartości metanolu w płynie, bez konieczności oznaczenia na etykiecie. Zawartość powyżej 3% musi być zaznaczona! A nie jest smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie powracam do tematu bo u nas mrozy juz puscily tydzien temu a moje spryskiwacze nadal nie sikaja frown.gif

- plyn zimowy zalany po sam korek,

- bezpieczniki ok,

- pompka chodzi, ale nic sika ani z przodu ani z tylu

Myslalem ze moze jest jakas nieszczelnosc i plyn wycieka ale nic z tego, stan plynu sie nie zmienil od paru dni. Ktos ma jakies rady?

Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Napisano

Spuść płyn, wymontuj pompkę i sprawdź w zlewie czy działa.

Napisano
  • Autor

> Spuść płyn, wymontuj pompkę i sprawdź w zlewie czy działa.

No i wszystko sie wydalo wink.gif. Okazalo sie ze spryskiwacze nie sikaly poniewaz w zbiorniczku zatkalo sie takie gumowe sitko/uszczelka co jest pod pompka yikes.gif. Mialem wymontowany caly zbiornik i go wyplukalem dokladnie, dostep do niego byl bardzo latwy po wyjeciu grilla oraz kratkownicy od halogenow. Zbiornik trzymal na dwie sruby jedna tuz przy wlewie i druga od spodu tuz przy zderzaku. Moze sie komus przydac jak ktos sie bedzie chcial tez do niego dobrac. Teraz jeszcze czekam jak mi przyjda spryskiwacze od Insigni i bedzie jak talala yay.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ogólnie odpowiedni płyn w układzie spryskiwania w zimę to poważna sprawa. Bo podobnie jak zamarznięta woda potrafi rozsadzić szklaną butelkę, tak samo może rozsadzić zbiornik płynu do spryskiwaczy. Albo

jeszcze gorzej wężyki od zbiornika do spryskiwacza. Albo co najmniej

spowodować rozszczelnienie układu.

Jeśli spryskiwacze nie działają, to oznaka nie tylko tego że płyn w samych dyszach zamarzł, ale i w wężykach. Z przodu łatwiej udrożnić

wężyki, bo kilka minut pracy silnika i lód w nich topnieje.

Z tylnym spryskiwaczem nie jest tak łatwo.

Podobnie jeśli spryskiwacz nie działa nawet po zelżeniu mrozu,

rozsadzony wężyk lodem lub nieszczelność spowodowana zamarzniętą odą może być przyczyną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.