Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie małe auto do 11k.?

Featured Replies

Napisano

Powoli myślimy z żonką o zmianie pojazdu 270635636-JUMP2.gif. Autko ma byc nie duże jak obecna fiesta mk4, ma mieć 5d, silnik raczej mały benzynowy, nie drogi w eksploatacji smile.gif i klimka obowiązkowo musi być. Kaska do wydania 10k maks. 11k, rocznik przydałby się od 2001. Macie jakieś ciekawe propozycje? grinser006.gif

Napisano

> Kaska do wydania 10k maks. 11k, rocznik przydałby się od 2001.

Punto 2 lub 2Fl - auto proste jak budowa cepa, psuje się rzadko i tanio,

Aveo - auto bardzo niedoceniane, problemem jest paliwożerność silnika 1,2 - więc lepiej szukać 1,4

Oba auta się bezproblemowo gazują.

Napisano
  • Autor

> Punto 2 lub 2Fl - auto proste jak budowa cepa, psuje się rzadko i tanio,

> Aveo - auto bardzo niedoceniane, problemem jest paliwożerność silnika 1,2 - więc lepiej szukać 1,4

> Oba auta się bezproblemowo gazują.

Ciekawa propozycja, a jak z blachą w tych autkach, bo dodam jeszcze że przydało by się żeby po paru latach nie została nam tylko garstka rudej w rękach. Niestety mk4 właśnie zmierza w kierunku tej garstki smile.gif.

Napisano

> Ciekawa propozycja, a jak z blachą w tych autkach,

W obu będzie OK, w aveo będzie bardzo OK.

Napisano

>jakieś ciekawe

> propozycje?

Renault Megane IphII - silniki od 1.4 16V 95KM, sporo wersji bogato wyposażonych - 4xairbag, abs, klima, elektryczne szyby i lustra, komp pokł, i kilka innych bajerów jak inteligentne wycieraczki. Blacha się trzyma OK w wersjach po lifcie (czyli po 99r), auto dość spore w środku, bagażnik też nie mały - moja żona czasem wozi w nim nawet wózek dla dziecka wink.gif

Napisano

> Ciekawa propozycja, a jak z blachą w tych autkach, bo dodam jeszcze że przydało by się żeby po paru

> latach nie została nam tylko garstka rudej w rękach. Niestety mk4 właśnie zmierza w kierunku

> tej garstki .

mam PII z 2000r tylko śladowe ilości rudej ok.gif

Napisano
  • Autor

> W obu będzie OK, w aveo będzie bardzo OK.

Mówisz że aveo nie będzie zjadane, bo mam matiza a w nim progi lecą na potęgę, a chevrolet to chyba nowe daewoo?

Napisano
  • Autor

> Renault Megane IphII - silniki od 1.4 16V 95KM, sporo wersji bogato wyposażonych - 4xairbag, abs,

> klima, elektryczne szyby i lustra, komp pokł, i kilka innych bajerów jak inteligentne

> wycieraczki. Blacha się trzyma OK w wersjach po lifcie (czyli po 99r), auto dość spore w

> środku, bagażnik też nie mały - moja żona czasem wozi w nim nawet wózek dla dziecka

Jak piszesz o tej wersji z takimi reflektorami w kształcie łezek, to to auto mi się podoba. Nie jest ono przypadkiem dużo większe niż fiesta mk4?

Napisano

> Mówisz że aveo nie będzie zjadane, bo mam matiza a w nim progi lecą na potęgę, a chevrolet to chyba

> nowe daewoo?

No i co z tego? Matizy rdzewieją w oczach, a np. Lanosy już nie. Co to ma wspólnego z Aveo? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> mam PII z 2000r tylko śladowe ilości rudej

Śladowe? Znaczy gdzie sie pojawia?

Napiszcie mi proszę jak z zajmowaniem pozycji w tych autach?

pytam bo chodzi o żonkę, ma ona problemy z kręgosłupem i preferuje siedzenie w aucie na poziomie matiza (cos jak krzesło), z kolei siedzenie takie jak we fieście odpada (nisko tam bardziej sportowo).

Napisano

> mam PII z 2000r tylko śladowe ilości rudej

Ja niedawno kupilem ten rocznik i rzeczywiscie rudej nie widac, za to sa 2 piekne dziury pod nogami pasazera hehe.gif

Napisano

> Śladowe? Znaczy gdzie sie pojawia?

> Napiszcie mi proszę jak z zajmowaniem pozycji w tych autach?

> pytam bo chodzi o żonkę, ma ona problemy z kręgosłupem i preferuje siedzenie w aucie na poziomie

> matiza (cos jak krzesło), z kolei siedzenie takie jak we fieście odpada (nisko tam bardziej

> sportowo).

Nie wiem, czy we wszystkich wersjach, ale w sportingu da sie regulowac wysokosc fotela i czesc ledzwiowa.

Napisano

Z tego co wiem , to najsalbszym punktem Punto II jest podloga i nieocynkowany dach , reszta daje rade

Siedzenia sa jednak dosc nisko . Pewnie zona wolalaby siadac nie schylajac sie za bardzo np. jak Opel meriva / Fiat Idea

Napisano
  • Autor

> No i co z tego? Matizy rdzewieją w oczach, a np. Lanosy już nie. Co to ma wspólnego z Aveo?

Spokojnie, pytam bo nie widuje samochodów AVEO, pod pracą stały kiedyś 2 lanosy a obecnie ostał sie jeden i powiem że na pierwszy rzut oka maska mu leci (dziury juz sa) ale bardziej sie nie przygladałem.

Napisano
  • Autor

> Ja niedawno kupilem ten rocznik i rzeczywiscie rudej nie widac, za to sa 2 piekne dziury pod nogami

> pasazera

Ooo to coś jak w naszej obecnej fieście smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem , to najsalbszym punktem Punto II jest podloga i nieocynkowany dach , reszta daje

> rade

> Siedzenia sa jednak dosc nisko . Pewnie zona wolalaby siadac nie schylajac sie za bardzo np. jak

> Opel meriva / Fiat Idea

Bardziej musi siedzieć coś na kształt L a nie V.

Napisano

> Jak piszesz o tej wersji z takimi reflektorami w kształcie łezek, to to auto mi się podoba. Nie

> jest ono przypadkiem dużo większe niż fiesta mk4?

Chodzi mi o model z lat 99-2003. W Twoim budżecie pewnie uda się kupić egzemplarz z rocznika 2000-2002. Sporo było (i nawet bogato wyposażonych) z polskiej sieci dealerskiej - takiego bym na Twoim miejscu szukał. W kwietniu udało mi się taką Megane kupić dla żony i do tej pory jest nią zachwycona - problemów praktycznie nie było żadnych po zakupie. Co do wielkości - nie mam porównania z Fiestą MK4, ale nie jest to ani duży ani mały samochód - ot, zwykły htb z tamtych lat, choć pewnie wielością bardziej podobny do Focusa niż do Fiesty.

EDIT:

Doczytałem o wymogu siedzenia na krześle - w takim razie Megane odpada - siedzi się nisko, ale fotele są bardzo wygodne i praktycznie w każdej wersji tapicerowane przyjemnym welurem - jakość wykończenia w porównaniu np. z PII - zdecydowanie na + dla Megane.

Napisano

> Mówisz że aveo nie będzie zjadane,

Aveo to już ta partia DU, gdzie się nauczyli technologii zabezpieczania blach. Dwustronny ocynk i jest ok.gif

Miałem przez rok aveo A.D. 2004 i rdzy brak.

Napisano
  • Autor

> Chodzi mi o model z lat 99-2003. W Twoim budżecie pewnie uda się kupić egzemplarz z rocznika

> 2000-2002. Sporo było (i nawet bogato wyposażonych) z polskiej sieci dealerskiej - takiego bym

> na Twoim miejscu szukał. W kwietniu udało mi się taką Megane kupić dla żony i do tej pory jest

> nią zachwycona - problemów praktycznie nie było żadnych po zakupie. Co do wielkości - nie mam

> porównania z Fiestą MK4, ale nie jest to ani duży ani mały samochód - ot, zwykły htb z tamtych

> lat, choć pewnie wielością bardziej podobny do Focusa niż do Fiesty.

> EDIT:

> Doczytałem o wymogu siedzenia na krześle - w takim razie Megane odpada - siedzi się nisko, ale

> fotele są bardzo wygodne i praktycznie w każdej wersji tapicerowane przyjemnym welurem -

> jakość wykończenia w porównaniu np. z PII - zdecydowanie na + dla Megane.

Szkoda frown.gif , te fotele ważne żeby byly wyżej, czyli megane odpada.

Napisano
  • Autor

> Aveo to już ta partia DU, gdzie się nauczyli technologii zabezpieczania blach. Dwustronny ocynk i

> jest

> Miałem przez rok aveo A.D. 2004 i rdzy brak.

Czemu tylko rok trzymałeś? Jak tam z siedziskiem w tym aucie wyżej czy bardziej gleba?

Napisano

> Śladowe? Znaczy gdzie sie pojawia?

na podwozi mam może z 3 miejsca gdzie jest jej śladowa ilosć, 30min roboty i by było po niej zlosnik.gif

> Napiszcie mi proszę jak z zajmowaniem pozycji w tych autach?

> pytam bo chodzi o żonkę, ma ona problemy z kręgosłupem i preferuje siedzenie w aucie na poziomie

> matiza (cos jak krzesło), z kolei siedzenie takie jak we fieście odpada (nisko tam bardziej

> sportowo).

u mnie wysoko się siedzi, gdyż nie mam regulacji wysokości siedziska zlosnik.gif

Napisano

> Ja niedawno kupilem ten rocznik i rzeczywiscie rudej nie widac, za to sa 2 piekne dziury pod nogami

> pasazera

może właściciel nie lubił dbać o auto zlosnik.gif

Napisano

> Czemu tylko rok trzymałeś?

Bo minister powiedział, że tylko do końca roku płaci VAT za auto z kratką.

> Jak tam z siedziskiem w tym aucie wyżej czy bardziej gleba?

Jest regulacja wysokości, ale raczej jest wyżej.

Jakbym miał wybierać pomiędzy PII a aveo miałbym duży dylemat. Na plus punto zużycie paliwa, na plus aveo wyposażenie.

Psują się podobnie często i podobnie tanio.

Napisano

. Na plus punto zużycie paliwa, na

> plus aveo wyposażenie.

> Psują się podobnie często i podobnie tanio.

Punto moze byc calkiem ladnie wyposazony - kwestia poszukania odpowiedniego modelu - oczywiscie do AVEO nic nie mam . Aveo sasiad jezdzil pare lat i przynajmniej na zewnatrz nigdzie rdzy nie widizalem .

Napisano

> Punto moze byc calkiem ladnie wyposazony

Może - tyle że znalezienie takiego graniczy z cudem.

Większość krajowych to wersja "zaślepka", nawet klima jest rzadkością.

Jakbym miał wybór tak samo wyposażonego punto i aveo - biorę punto.

Napisano

> Powoli myślimy z żonką o zmianie pojazdu . Autko ma byc nie duże jak obecna fiesta mk4, ma mieć

> 5d, silnik raczej mały benzynowy, nie drogi w eksploatacji i klimka obowiązkowo musi być.

> Kaska do wydania 10k maks. 11k, rocznik przydałby się od 2001. Macie jakieś ciekawe

> propozycje?

Ja Ci mogę polecić Focusa MK1 z silnikiem 1.6, części tanie, klasa wyżej od fiesty. Za tą kasę nawet znajsziesz rocznik '00, '01

Napisano

> Golf 4

Jasne. Lans na dzielni musi być. hehe.gif

Jak mi za 10 k znajdziesz Golfa z roku 2001 lub młodszego, z klimą, który ma przebieg mniejszy niż 300 kkm i nie był przystankiem, stawiam litr Finlandii.

Napisano

> Jasne. Lans na dzielni musi być.

> Jak mi za 10 k znajdziesz Golfa z roku 2001 lub młodszego, z klimą, który ma przebieg mniejszy niż

> 300 kkm i nie był przystankiem, stawiam litr Finlandii.

Skoro ja kupilem Passata po liftingu z 2001 , z klima i pelna opcja za 16 tys zl, to za Golfa 2001 ile mozna dac? 13 tys ostatnio ktos znajomy dal za ten rocznik w dobrym wyposazeniu i dieslu. Dobrze dogadac i cos sie z tego urwie, do 11-12 tys ok.gif

Nie sa to przystanki, nie sa kosmiczne przebiegi, ale jest pare drobnych rzeczy do poprawki (cos urwane, cos nie dziala, przetarte zderzaki jak w kazdym z zagranicy ktorego jeszcze handlarz nie zdazyl polakierowac), dlatego da sie tanio wyrwac. Handlarz to wszystko naprawi i doliczy sobie 4 tys.

Napisano

> Jasne. Lans na dzielni musi być.

> Jak mi za 10 k znajdziesz Golfa z roku 2001 lub młodszego, z klimą, który ma przebieg mniejszy niż

> 300 kkm i nie był przystankiem, stawiam litr Finlandii.

Pewnie za 12k kupił byś w Przeżmierowie zlosnik.gif

Napisano

> Nie sa to przystanki, nie sa kosmiczne przebiegi, ale jest pare drobnych rzeczy do poprawki (cos

> urwane, cos nie dziala, przetarte zderzaki jak w kazdym z zagranicy ktorego jeszcze handlarz

> nie zdazyl polakierowac)

Rozumiem, że tą reanimację zajeżdżonego złoma kolega ma przeprowadzić bezkosztowo sam w stodole, używając zbędnych części od Ursusa, druta i sznurka do snopowiązałki ?

Wiem, że miłość Polaków do Golfa IV "igiełka, od dziadka z Niemiec, w tedeiku" jest wielka - ale jak to miłość - jest ślepa.

Napisano
  • Autor

> Bo minister powiedział, że tylko do końca roku płaci VAT za auto z kratką.

No faktycznie na władzę nie poradzę.

Napisano
  • Autor

> Ja Ci mogę polecić Focusa MK1 z silnikiem 1.6, części tanie, klasa wyżej od fiesty. Za tą kasę

> nawet znajsziesz rocznik '00, '01

Fordy bardzo lubie, fiestą jeździ sie suuuuper, jednak focus jest wiekszy i troche problematyczny jeśli chodzi o blachę, tak przynajmniej mówił kolega który właśnie przez to rozstał się ze swoim focusem mk1.

Sam kiedyś będę polował na focusa (dla siebie) jak tylko będzie wiadomo że już blachę robią dobrą smile.gif, dzieki za propozycję.

Napisano
  • Autor

> Golf 4

Golfa niestety nie kupie, po prostu auta te cieszą się zwiększonym zainteresowaniem amatorów cudzej własności, a że autko będzie stało pod chmurką to każdy VW niestety odpada.

Napisano

> focus troche problematyczny

> jeśli chodzi o blachę

To pewnie zależy jak trafisz i jak później dbasz, ja mam w domu od 3 lat fokę('03) i póki co odpukać rdza się jej nie ima. Focus byłby dobry z jednego względu, pozycję za kierownicą ma strasznie kiepską - jak w vanie, a z tego co piszesz chyba czegoś takiego potrzeba żonce, tyle że 10-11tyś. to wystarczy chyba tylko na jakiegoś paścia.

Napisano

> Rozumiem, że tą reanimację zajeżdżonego złoma kolega ma przeprowadzić bezkosztowo sam w stodole,

> używając zbędnych części od Ursusa, druta i sznurka do snopowiązałki ?

W moim przypadku reanimacja to drobna kosmetyka, ktora handlarze nazywaja "przygotowaniem do sprzedazy" - pranie tapicerki, sklejenie peknietej kratki pod zderzakiem przednim, naprawa lampek w srodku bo niektore nie swiecily, niektore w ogole nie dzialaly, i naprawa audio. Pewnie jeszcze cos bylo z takich drobnostek ale juz nie pamietam.

> Wiem, że miłość Polaków do Golfa IV "igiełka, od dziadka z Niemiec, w tedeiku" jest wielka - ale

> jak to miłość - jest ślepa.

niewiem.gif

Napisano

> Golfa niestety nie kupie, po prostu auta te cieszą się zwiększonym zainteresowaniem amatorów cudzej

> własności, a że autko będzie stało pod chmurką to każdy VW niestety odpada.

Fakt, to jest ten minus volkswagenów..

Napisano

> W moim przypadku reanimacja to drobna kosmetyka,

Nadal się upieram, że nie znajdziesz Golfa A.D. 2001 lub młodszego, wymagającego drobnej kosmetyki za 10 kpln.

Owszem, znajdziesz - spawanego z 2, z przebiegiem 300+ kkm.

Napisano

> ...może astre 2 udałoby się znalesć...

Tyle że autor wątku chciał auto klasy B, a nie kompakta.

Zresztą Astra G z roku 2001 i nast. za 10 kpln w dobrym stanie, to jak Yeti.

Napisano
  • Autor

> To pewnie zależy jak trafisz i jak później dbasz, ja mam w domu od 3 lat fokę('03) i póki co

> odpukać rdza się jej nie ima. Focus byłby dobry z jednego względu, pozycję za kierownicą ma

> strasznie kiepską - jak w vanie, a z tego co piszesz chyba czegoś takiego potrzeba żonce, tyle

> że 10-11tyś. to wystarczy chyba tylko na jakiegoś paścia.

Problem właśnie w tym że większość czasu tym autem bedzie jeździć właśnie żona, i choćbym trafił dobrze to nie wiem czy będe miał kiedy sie zajmować tą blachą. Z tegoż właśnie powodu chciałbym kupic takie auto które ma tą blache dość dobrze zabezpieczoną, dla przykładu teściowa ma SC.

Auto praktycznie jak jest 1 na 3-4 miesiące wymyte to jest dobrze, a myjąc je pare razy widziałem tylko gdzieniegdzie jakis purchelek i to malutki.

Chciałbym coś w ten deseń - od czasu do czasu np. co 2 miesiace wymyc a co 4 myc z pastowaniem.

Troche sie zmeczyłem matizem i fordem, pomimo moich starań auta te zjada coraz bardziej.

Napisano

> Tyle że autor wątku chciał auto klasy B, a nie kompakta.

> Zresztą Astra G z roku 2001 i nast. za 10 kpln w dobrym stanie, to jak Yeti.

...A2 wcale nie jest dużo większa od punto 2 np czy Megane mk1...a jak sie poszuka to za 10 jest szansa znaleść ok.gif

Napisano

> Nadal się upieram, że nie znajdziesz Golfa A.D. 2001 lub młodszego, wymagającego drobnej kosmetyki

> za 10 kpln.

> Owszem, znajdziesz - spawanego z 2, z przebiegiem 300+ kkm.

Na otomoto czy allegro nie znajdziesz, bo tam wszystko "odpicowane" na sprzedaz, wiec sobie za to liczą. Za 11-12 tys wyrwiesz prosto od wlasciciela ktoremu nie chce sie juz przy tym aucie robic tylko chce sprzedac tak jak stoi. Znajomy wyrwal Golfa 2001 do drobnej kosmetyki (o czym pisalem wyzej) + brak tylnej wycieraczki + niedzialajaca klima (potem sie okazalo ze wystarczylo napelnic) za 13 tys, jakby sie jeszcze jakas wada trafila to pewnie byloby taniej.

Napisano

> dobrze to nie wiem czy będe miał kiedy sie zajmować tą blachą.

"Zajmowanie się" blachą nie ma sensu - walka z rdzą jest zawsze walką przegraną.

Jedynym rozwiązaniem jest kupienie nierdzewiejącego auta.

Napisano

> Na otomoto czy allegro nie znajdziesz, bo tam wszystko "odpicowane" na sprzedaz, wiec sobie za to

> liczą. Za 11-12 tys wyrwiesz prosto od wlasciciela ktoremu nie chce sie juz przy tym aucie

> robic tylko chce sprzedac tak jak stoi. Znajomy wyrwal Golfa 2001 do drobnej kosmetyki (o czym

> pisalem wyzej) + brak tylnej wycieraczki + niedzialajaca klima (potem sie okazalo ze

> wystarczylo napelnic) za 13 tys, jakby sie jeszcze jakas wada trafila to pewnie byloby taniej.

...fakt, za 13 moze sie uda, ale założenie pytajacego to MAX 10 tyś... ok.gif

Napisano

> wystarczylo napelnic) za 13 tys, jakby sie jeszcze jakas wada trafila to pewnie byloby taniej.

Ale co - dorzucisz koledze do posiadanych 10 k dodatkowe 3 k, żeby miał 13 ? Bo jak dla mnie to różnica 30% jest znacząca.

Napisano
  • Autor

> Na otomoto czy allegro nie znajdziesz, bo tam wszystko "odpicowane" na sprzedaz, wiec sobie za to

> liczą. Za 11-12 tys wyrwiesz prosto od wlasciciela ktoremu nie chce sie juz przy tym aucie

> robic tylko chce sprzedac tak jak stoi. Znajomy wyrwal Golfa 2001 do drobnej kosmetyki (o czym

> pisalem wyzej) + brak tylnej wycieraczki + niedzialajaca klima (potem sie okazalo ze

Jeśli chodzi o pierdoły to nie ma problemu, czasem cos lubie pogrzebać (cos co nie wymaga użycia kanału, i większych robót), ale już naprawy blacharsko malarskie i większe naprawy mechaniczne niestety nie wchodzą w grę.

Napisano
  • Autor

> ...A2 wcale nie jest dużo większa od punto 2 np czy Megane mk1...a jak sie poszuka to za 10 jest

> szansa znaleść

Coś takiego jak megane brałbym pod uwage ale w ostatecznosci, żonka jak to żonka lepiej sobie poradzi z mniejszym autem i właśnie wielkość Punto i inne podobne ..... była by przez nia preferowana i przezemnie też (mniejsze auto mniej obcierki wgniotów itp itd.)

Napisano
  • Autor

> ...fakt, za 13 moze sie uda, ale założenie pytajacego to MAX 10 tyś...

Max. 11tyś. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co - dorzucisz koledze do posiadanych 10 k dodatkowe 3 k, żeby miał 13 ? Bo jak dla mnie to

> różnica 30% jest znacząca.

Do 12 musimy sie zmieścić z opłatami smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.