Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle Opla 20 DTL i DTH to SHIT

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> no i pozytywnie

Jak najbardziej ok.gif

> teraz lać dobrej gnojówki i jeździć

Jedyna słuszna i sprawdzona gnojoofka ze stacji w firmie gdzie pracuje moja zona cfaniak.gif

> nie taki opel zły jak go malują

kupuj klekota zlosnik.gif

Napisano

> Poczytaj www.forum.vectraklub.pl to zobaczysz ile jest postów na

> temat problemów z dieslami. Tu na WOA niema za wiele asterek z

> tymi silnikami więc tego nie widać.Dzisiaj przed godziną

> zadzwonił do mnie koleś z forum vectry bo miał takie same objawy

> jak ja tylko ze jemu juz padła na amen i niechce zapalić.

> Naprawde przez miesiąc jak tam zagladam było sporo wątków o

> padnietych pompach

jedno jest oczywiste ze naprawy są kosztowne....ale takie jest ryzyko kupujacego auta z nowszą technologia i na dodatek borykajaca sie z niedouczonym serwisem.

...jak bedzie aż tak żle kupię sobie malucha ..i się dokulam. oslabiony.gif

Napisano

> Jak najbardziej

> Jedyna słuszna i sprawdzona gnojoofka ze stacji w firmie gdzie

> pracuje moja zona

> kupuj klekota

następnym razem będę myślał o klekocie

a na razie muszę zajeździć moją benzynę zlosnik.gif

• 4 lata później...
Napisano
  • Autor

Ponieważ post trafił do FAQ muszę napisać jakieś sprostowanie. Minęło pięć lat od tamtych wydarzeń.

Post pisałem po zakupie Vectry z X20DTL. Wtedy nie wiele wiedziałam o dieslach a to był mój pierwszy.

O tamtego czasu minęło kilka lat i nabrałem doświadczenia i wiedzy.

Teraz z czystym sumieniem mogę "odszczekać swoje słowa" i jak to napisał Robert :Nie taki opel zły jakim go malują.

Nie wina Opla i jego silników a wina naszych "psełdomechaników". Większość z nich nadaje się tylko do prac na poziomie wymiany klocków hamulcowych.

Widząc diesla Opla od razu krzyczą pompa do remontu, bo boja się dotknąć do tych silników. Niestety młotkiem ich nie naprawi, a trzeba mieć kompa z porządnym programem diagnostycznym a przede wszystkim TROCHĘ ROZUMU I WIEDZY. Do tego jak dojdzie znajomość interpretacji tego co pokazuje komp mamy dobrego fachmana od tych silników.

Są tacy i na szczęście od momentu popełnienia tamtego postu jest ich coraz więcej.

Podsumowując przyczyną problemów był czujnik położenia wału. Po wymianie autko lata do dnia dzisiejszego bez większych problemów.

Od tamtego momentu wymieniłem:

-3 napinacze paska wielorowkowego (też znalazłem sposób na przerobienie go aby wytrzymywał dłużej)

-zawór sterowania turbina (tu też można poprawić konstruktorów )

-linka hamulca ręcznego

-przewody hamulcowe tył

-termostat 1 szt

-uszczelniacze pod trawersami

-świece żarowe 1 kpl.

-tuleje pływające

-przewody przelewowe

Nie liczę klocków, filtrów, etc bo są to normalne materiały eksploatacyjne.

Czy na 5 lat eksploatacji jest to dużo????Szczególnie że kupiłem ją jak miała 8 lat......oceńcie sami.

Ja polubiłem diesle. Dowodem na to jest moja druga Vectra.

"Babcia" została i teraz jeździ nią mój najstarszy syn, świeżo upieczony kierowca i nadal dzielnie daje sobie radę.

Napisano

ja nigdy nie jeździłem prywatnie dieslem i nie będę, wolę PB ponieważ naprawy są tańsze, eksploatacja także, juz nie wspomnę jak się jeździ na LPG biglaugh.gif

Napisano

> wolę PB ponieważ naprawy są tańsze,

poza naprawami pomp,dwumasy i turbo to koszty napraw dla obu typów zasilania są podobne...

Napisano

> Ponieważ post trafił do FAQ muszę napisać jakieś sprostowanie...

Ja sie pod tym podpisze obiema ręcami. Mam takie samo auto które kupiłem u naszych zachodnich braci zlosnik.gif Zrobiłem nim od zakupu prawie 60kkm w silniku i poza napinaczem i przewodami przelewowymi i termostatem nie robiłem nic ok.gif

Oczywiście elementy eksploatacyjne były wymieniane

- olej co 10 kkm + filtr powietrza i oleju

- pasek wielorowkowy

- filtr paliwa przed każda zimą

- płyn chłodniczy po zakupie

- płyn hamulcowy w zeszłym roku

- klocki przód

- amory + sprzężyny tył

- tuleje pływające z tyłu 2 szt

- gumy stabilizatora przód i tył

tak tankuje i jeżdżę. W dalekie trasy nie waham się nim jechać. Jak dla mnie godne polecenia. To jest mój drugi diesel i następny na pewno tez będzie pojazd na ON ok.gif

> Nie wina Opla i jego silników a wina naszych "psełdomechaników". Większość z nich nadaje się tylko

> do prac na poziomie wymiany klocków hamulcowych.

dokładnie tak jest widząc taki silnik z daleka się drą że to pompa crazy.gif

> też znalazłem sposób na przerobienie go aby wytrzymywał dłużej)

właśnie miałeś jakiś manual do tego zrobić biglaugh.gif

> -zawór sterowania turbina (tu też można poprawić konstruktorów )

możesz coś więcej napisać hmm.gif

pozdrawiam

Napisano

> poza naprawami pomp,dwumasy i turbo to koszty napraw dla obu typów zasilania są podobne...

dodałbym do tego wtryskiwacze które są dużo droższe w naprawie od benzynowych i bardziej awaryjne oraz DPF którego w benzynce wcale nie ma.

Napisano

> dodałbym do tego wtryskiwacze które są dużo droższe w naprawie od benzynowych i bardziej awaryjne

zależy o jakim typie zasilania ON mówimy czy DTI czy CDTI

> oraz DPF którego w benzynce wcale nie ma.

w niektórych dieslach tez go nie ma, no chyba że rozmawiamy tylko o autach max.2-3 letnich

Napisano

> dodałbym do tego wtryskiwacze które są dużo droższe w naprawie od benzynowych i bardziej awaryjne

W poruszanych tutaj silnikach wtryskiwacze do nich nie sa takie drogie i nie ma DPF-a ok.gif

Napisano

> W poruszanych tutaj silnikach wtryskiwacze do nich nie sa takie drogie i nie ma DPF-a

Odnosiłem się ogólnie do zasilania benzynowego i dieslowskiego.

Niestety mamy nowe proekologiczne myślenie i już w Astrach III od 2004 roku stosuje sie te "wynalazki"

Ja uważm że najlepszym dieslem był klekot 90 KM 1.9 VW Brak dwumasy, zwykła pompa i wtryski ... Mam taki w Audi i jest nie do zaje......

Napisano
  • Autor

Chyba mylisz z pompo wtryskiwaczami do DTL wtryskiwacz kosztuje 60-80 zeta. i w dodatku nie ma się co tam zepsuć.

Tu go też nie ma, jak i dwumasy

Napisano

> Chyba mylisz z pompo wtryskiwaczami do DTL wtryskiwacz kosztuje 60-80 zeta. i w dodatku nie ma się

> co tam zepsuć.

> Tu go też nie ma, jak i dwumasy

Odnosiłem się ogólnie do nowszych konstrukcji dieslowskich poprzez pryzmat swojej Astry 1.9 CDTI. Jak coś pierdnie to trza worek kasy. Ja mam wszystko co sie może zepsuć począwszy od zajebjaszczo drogich wtryskiwaczy poprzez dwumase na której może jeszcze ze 20 kkm zrobie, a skończywszy na proekologicznym gównie zwanym DPFem który podwyższa spalanie o pół litra na setke.

Z kolei w Audi A4 mam silnik 90KM o oznaczeniu 1Z czyli chyba najprostszy i najmniej awaryjny z rodziny 1.9 TDI. Pali co najmniej 2 litry mniej niż oplowsko /fiatowski wynalazek, ma niezniszczalną turbinę bez zmiany geometrii, nie ma dwumasy, pali redbule i inne oranżady bez zająknięcia.

Tak naprawde z kilkuletnich obserwacji wychodzi mi że serwis tego TDi jest porównywalny kosztowo do x16xel.

Ale to se ne vrati...

Teraz Opel nawet do benzynek wkłada dwumase...

Napisano

Kolega z pracy ma już leciwą Astrę II z dieslem 2.0 i sobie chwali. W porównaniu z drugim autem (Ford), które ma, to klekot w Oplu, to bajka ok.gifzlosnik.gif

Żonie kupiłem klekocika spod rogatego znaku (Yaris) i zaczęliśmy od uszczelki pod głowicą po przebiegu 150kkm. Podobno TTTM. Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.