Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda i naprawa na używkach....

Featured Replies

Napisano

Pacjent to skoda octavia z 2010 roku, auto mojego wujka.

Jechał sobie w miescie i najechał komuś na tył klasycznie, zderzak, chłodnia, lampa, maska uległy uszkodzeniu, wszystko naprawdę delikatnie. Auto posiadało AC wiec zostało oddane do ASO, naprawili i wszystko wydawałoby się ok, gdyby nie fakt że chłodnice oddali uszkodzone a maski już nie bo stwierdzili że już zdążyli wyrzucić, maska miała bardzo lekko zagięty rób i tylko tyle.

Byłem dziś u niego i z ciekawości zmierzyłem testerem do grubości lakieru, maska w miejscu zagięcia miała 350(jakiś tam jednostek) a reszta 250 czyli szpachel i cała malowana.

Ewidentnie widać że założyli starą maskę tylko ze szpachlą, naprawa odbyła się jakieś 1,5miesiąca temu.

Co można z tym zrobić? zgłosić gdzie? warto?

P.S Oczywiście na fakturze jest nowa maska za 1000zł.

Napisano

> Pacjent to skoda octavia z 2010 roku, auto mojego wujka.

> Jechał sobie w miescie i najechał komuś na tył klasycznie, zderzak, chłodnia, lampa, maska uległy

> uszkodzeniu, wszystko naprawdę delikatnie. Auto posiadało AC wiec zostało oddane do ASO,

> naprawili i wszystko wydawałoby się ok, gdyby nie fakt że chłodnice oddali uszkodzone a maski

> już nie bo stwierdzili że już zdążyli wyrzucić, maska miała bardzo lekko zagięty rób i tylko

> tyle.

> Byłem dziś u niego i z ciekawości zmierzyłem testerem do grubości lakieru, maska w miejscu zagięcia

> miała 350(jakiś tam jednostek) a reszta 250 czyli szpachel i cała malowana.

> Ewidentnie widać że założyli starą maskę tylko ze szpachlą, naprawa odbyła się jakieś 1,5miesiąca

> temu.

> Co można z tym zrobić? zgłosić gdzie? warto?

> P.S Oczywiście na fakturze jest nowa maska za 1000zł.

robione z ac ?

Napisano

> tak

generalnie w przypadku ac nie oddają części, bo tak wymaga TU

druga sprawa, zależy jak była rozliczna szkoda, tzw. wycena i co poszło do robienia - wglad do papierow w TU ok.gif

Napisano

Wpierw do serwisu po dobroci, potem do ubezpieczalni.

Napisano

> Pacjent to skoda octavia z 2010 roku, auto mojego wujka.

> Jechał sobie w miescie i najechał komuś na tył klasycznie, zderzak, chłodnia, lampa, maska uległy

> uszkodzeniu, wszystko naprawdę delikatnie. Auto posiadało AC wiec zostało oddane do ASO,

> naprawili i wszystko wydawałoby się ok, gdyby nie fakt że chłodnice oddali uszkodzone a maski

> już nie bo stwierdzili że już zdążyli wyrzucić, maska miała bardzo lekko zagięty rób i tylko

> tyle.

> Byłem dziś u niego i z ciekawości zmierzyłem testerem do grubości lakieru, maska w miejscu zagięcia

> miała 350(jakiś tam jednostek) a reszta 250 czyli szpachel i cała malowana.

> Ewidentnie widać że założyli starą maskę tylko ze szpachlą, naprawa odbyła się jakieś 1,5miesiąca

> temu.

> P.S Oczywiście na fakturze jest nowa maska za 1000zł.

Gwarancja na blachy pozostała ? Pozostała, więc nie ma się co denerwować. A ja szczerze powiem, że wolałbym założyć część z używki, byle z pierwszego montażu niż nowe, ale takie co do ASO dostarczają. Czemu ? Bo jak mi ktoś kuku zrobił na tylnej klapie to zrobiłem to w ASO, założyli nową, po roku pojawił się bąbel. Gość z ASO powiedział, że jakość tego co dostarczane jest na potrzeby napraw jest podłej jakości.

Napisano

> generalnie w przypadku ac nie oddają części, bo tak wymaga TU

> druga sprawa, zależy jak była rozliczna szkoda, tzw. wycena i co poszło do robienia - wglad do

> papierow w TU

Napisane jest, że nowa maska. A pod miernikiem szpachla wychodzi.

Napisano
  • Autor

> generalnie w przypadku ac nie oddają części, bo tak wymaga TU

> druga sprawa, zależy jak była rozliczna szkoda, tzw. wycena i co poszło do robienia - wglad do

> papierow w TU

w papierach (faktura vat) wyrazie jest napisane NOWA MASKA - 1000zł.

Napisano
  • Autor

> Napisane jest, że nowa maska. A pod miernikiem szpachla wychodzi.

dokładnie... w jednym miejscu nawet 450 (czyli ok 0,5cm szpachli facepalm.gif)

Napisano

> Gwarancja na blachy pozostała ? Pozostała, więc nie ma się co denerwować.

JEST

polisa "zapłaciła " za nową maskę a jest kitowana

tłumacz nabywcy za rok lub dwa ... że kit jest a auto niby ma nową maskę smirk.gif

a jakby powiedział że jak ruda wyjdzie to najładniejsza pracownica ASO zrobi Ci laskę ... to bys uwierzył ? facepalm.gif

Napisano

> Napisane jest, że nowa maska. A pod miernikiem szpachla wychodzi.

chwila moment... a czy maska jako nowa jest malowana fabrycznie czy lakieruje ją aso ?

bo z tego co wiem to dostaja maski i je maluja w aso, wiec moze jakis blad w sztuce i malowali dwa razy ?

niech no spojrzy na masce date prod. ma wytlaczona jak na szybach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Gwarancja na blachy pozostała ? Pozostała, więc nie ma się co denerwować. A ja szczerze powiem, że

> wolałbym założyć część z używki, byle z pierwszego montażu niż nowe, ale takie co do ASO

> dostarczają. Czemu ? Bo jak mi ktoś kuku zrobił na tylnej klapie to zrobiłem to w ASO,

> założyli nową, po roku pojawił się bąbel. Gość z ASO powiedział, że jakość tego co dostarczane

> jest na potrzeby napraw jest podłej jakości.

ok. tylko że jak jest napisane że nowa to ma być nowa a nie szpachla. podczas gwary może być ok ale potem może pękać itp

Napisano

> dokładnie... w jednym miejscu nawet 450 (czyli ok 0,5cm szpachli )

tak, tak z pewnością i maska gdzie jest gruba na 0,3 cm ma 0,5 cm spachli hehe.gif

Napisano

maluje ASO ... ale raczej maluje na całej powierzchni ..a nie w okolicy wcześniejszego uszkodzenia x 10 rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> chwila moment... a czy maska jako nowa jest malowana fabrycznie czy lakieruje ją aso ?

> bo z tego co wiem to dostaja maski i je maluja w aso, wiec moze jakis blad w sztuce i malowali dwa

> razy ?

> niech no spojrzy na masce date prod. ma wytlaczona jak na szybach

aso dostaje maskę tylko w podgładzie, kolor jest nadawany przez lakierników w aso

Napisano

> tak, tak z pewnością i maska gdzie jest gruba na 0,3 cm ma 0,5 cm spachli

icon_eek.gif wiesz co .. .czytam czytam i nie wiem o co Ci chodzi ...

chyba rozminąłeś się z jednostkami albo cuś facepalm.gif

Napisano

> JEST

> polisa "zapłaciła " za nową maskę a jest kitowana

> tłumacz nabywcy za rok lub dwa ... że kit jest a auto niby ma nową maskę

> a jakby powiedział że jak ruda wyjdzie to najładniejsza pracownica ASO zrobi Ci laskę ... to bys

> uwierzył ?

Ja wiem jedno - to co założą nie będzie takiej jakości co na fabrycznym montażu.

Napisano

> aso dostaje maskę tylko w podgładzie, kolor jest nadawany przez lakierników w aso

bierzesz pod uwage, ze podklad moglby byc nie teges ?

Napisano
  • Autor

> tak, tak z pewnością i maska gdzie jest gruba na 0,3 cm ma 0,5 cm spachli

no ok może 0.5cm nie, ale na reszcie auta pokazuje ok 120 a na masce 350 i 230 wiec chyba coś jest nie tak.

Napisano
  • Autor

> bierzesz pod uwage, ze podklad moglby byc nie teges ?

i tylko w tym miejscu gdzie maska miała uszkodzenie?

Napisano

> Ja wiem jedno - to co założą nie będzie takiej jakości co na fabrycznym montażu.

nowe " fabryczne " będzie lepsze niż gięte prostowane kitowane ... smirk.gif

Napisano

> no ok może 0.5cm nie, ale na reszcie auta pokazuje ok 120 a na masce 350 i 230 wiec chyba coś jest

> nie tak.

super, u mnie na aucie pokazuje na około okolice 300, tzn, że mam całe szpachlowane ?

Napisano

mhm wystraszył się ..ten podkład ... że może być uderzony z " lewego przodu" i ... zrobił się grubszy rotfl.gifswiety.gif

Napisano

> nowe " fabryczne " będzie lepsze niż gięte prostowane kitowane ...

Nie wiem po co smirkujesz, rozmawiamy jak kulturalni ludzie, nie rozumiem Cię niewiem.gif

Do ASO, podobno, nie dostarczają nowego fabrycznego tylko gołą blachę, zabezpieczoną, malowanie zwykle wykonują podwykonawcy, zwykle dobrze wykonują - tyle info z ASO Skody dostałem, może tylko tak jest w tym ASO.

Napisano

y, jest w tym ASO.

nadinterpretujesz ikonki grinser006.gif

podałem fakt cool.gif

Napisano

ogolnie rzecz biorac to tak jak ktos napisal wczesniej od nowki sztuki to lepsza jest dobra i przemalowana uzywka, jesli uszkodzenie tej maski bylo naprawde niewielkie ja tam bym wolal zostawic ta stara jak nowa ( pod warunkiem ze zrobil ktos to z glowa) ale to kwestia dogadania sie z wykonawca

tak czy siak na 1000zl wycieli ubezpieczyciela bo dla wlasciciela to i tak jest bez roznicy z jego portfela nie dostali

Napisano

> tak czy siak na 1000zl wycieli ubezpieczyciela bo dla wlasciciela to i tak jest bez roznicy z jego

> portfela nie dostali

A kto to ubezpieczenie opłacił? Święty mikołaj?

Napisano

> tak czy siak na 1000zl wycieli ubezpieczyciela bo dla wlasciciela to i tak jest bez roznicy z jego

> portfela nie dostali

Jeżeli auto było kupione na kredyt, to właściciel najprawdopodobniej będzie je musiał doubezpieczyć na kwotę o 1000 zł za dużą.

Napisano

no sory ale AC jest to skladka dobrowolna nikt nie kaze jej oplacac

Napisano

> no sory ale AC jest to skladka dobrowolna nikt nie kaze jej oplacac

A co to wnosi do tematu?

Napisano

Zaznaczam, że nie jestem zadnym specjalistą od malowania i mierników, ale nie wydaje mi się aby przy malowaniu elementu w ASO mogło być mniej niż te 350 jednostek. Jeśli się nie mylę to jest to 0,35mm Prawdopodobnie nie ma tam żadnej szpachli, a jest grubsza warstwa farby, gdyż to nie malowanie fabryczne. Jeśli dobrze pamiętam to u mnie było w granicach 240 na dole drzwi nigdy nie malowanych.

Napisano

Kupowałeś kiedyś auto na kredyt ?

Napisano

> A co to wnosi do tematu?

to ze chyba kasa nie idzie z twojego portfela a z ubezpieczyciela np. skladka 1000zl za rok rozwalasz auto za 5tys zl interesuje to Ciebie bo mnie nie maja zaplacic i tyle roznicy ty zadnej nie doplacasz chyba, to cie obchodzi maska za 1000zl na ktora rachunek wystawil warsztat, tego typu naprawy ( AC, bezgotowkowe ) warsztaty to tylko rece zacieraja

Napisano

> Kupowałeś kiedyś auto na kredyt ?

Ale kredytować auta też nie ma obowiązku. Ew. można wziąć kredyt pod hipotekę - też nie trza będzie ubezpieczać auta, a i rata będzie niższa.

Napisano

> Kupowałeś kiedyś auto na kredyt ?

no auto na kredyt to co innego ale tu o tym wlasciciel nie wspomina

Napisano

> i tylko w tym miejscu gdzie maska miała uszkodzenie?

Jeśli faktycznie wcisnęli Ci wyklepaną maskę a z ubezpieczali wzięli kasę za nową to ja bym nie odpuścił uzbroj_zlo.gif bo to jest złodziejstwo sick.gif

Można wtedy z nimi pogadać, a jak to nie zda rezultatu to zgłaszasz sprawę do ubezpieczyciela zlosnik.gif

Napisano

> Można wtedy z nimi pogadać, a jak to nie zda rezultatu to zgłaszasz sprawę do ubezpieczyciela

a ASO na to, jak na lato:

Quote:

naprawa odbyła się jakieś 1,5miesiąca temu.

i gość w tym czasie powtórnie robił przód. jak im udowodnisz, że mijają się z prawdą? hmm.gif

Napisano

> Zaznaczam, że nie jestem zadnym specjalistą od malowania i mierników, ale nie wydaje mi się aby

> przy malowaniu elementu w ASO mogło być mniej niż te 350 jednostek.

Miałem malowaną klapę w aso i było ok 100 mikrometrów.

Napisano

> a ASO na to, jak na lato: Quote:

> naprawa odbyła się jakieś 1,5miesiąca temu.

> i gość w tym czasie powtórnie robił przód. jak im udowodnisz, że mijają się z prawdą?

I pojechał do aso szarpać się o szpachlowany róg maski? Bez jaj.

Napisano

Jezeli auto jest na kredyt/leasing to nie masz wyboru.

Napisano

ale nie rozumiem...

maska mogła byc nowa, wystarczy ze podklad byl uszkodzony, i pewnie tak sie beda tłumaczyc....

notabene gdyby to byla stara maska malowali by cala.

druga sprawa jest gwarancja-jest.

tak jak z uszkodzonymi autami (nowymi) na drodze do salonu, naprawiaja i sprzedaja jako pelnowartosciowe

Napisano

> dokładnie... w jednym miejscu nawet 450 (czyli ok 0,5cm szpachli )

450 mikrometrów to 0,45 mm. Dużo grubiej niż nawet 3 warstwy lakieru.

Napisano

W maździe 6 nowy błotnik w podkładzie i polakierowany tak, że podkład nie przebija zeby.GIF ma 70 mikrometrów, do 150 to odpowiednia wartość po takiej naprawie.

Napisano
  • Autor

pozwolicie że odpowiem wszystkim.

Auto kupione za gotówke, bez kredytu.

Na rogu maski jest 350jednostek a na całej masce po 230jednostek z tego co znalazłem w internecie to skala ma się tak:

0-80 - lakier cienki, prawdopodobnie dużo polerowany

80-200 - oryginalny lakier

200-300 - 2 warstwa lakieru

od 300 w górę - szpachla.

Z tego wynika że miejsce gdzie było uderzenie jest szpachlowane a maska cała malowana ponownie.

Ciekawe dlaczego też nie oddają starej maski, tylko przynieśli jakaś inną bo taka im tylko została...

Co wy na to aby zebrać opinie rzeczoznawcy samochodowego i udać się z nią do ASO? Na co można liczyć?

Napisano

> 0-80 - lakier cienki, prawdopodobnie dużo polerowany

> 80-200 - oryginalny lakier

> 200-300 - 2 warstwa lakieru

> od 300 w górę - szpachla.

Zależy od marki. Np mazdy są bardzo cienko malowane i 150 oznacza już drugi lakier zeby.GIF. Poszukaj info od użytkowników octavii. Z tego co pamiętam fabryka daje koło 150 mikrometrów.

Napisano

> Zaznaczam, że nie jestem zadnym specjalistą od malowania i mierników, ale nie wydaje mi się aby

> przy malowaniu elementu w ASO mogło być mniej niż te 350 jednostek.

nieprawda... U mnie po wymianie i malowaniu w ASO błotnik miał poniżej 100 um (80 albo 90). Blachy fabrycznie malowane miały 100-120.

Napisano

A nie jest to zbyt duży zbieg okoliczności??? Biorąc pod uwagę fakt, że jest obecnie kupa różnego rodzaju pullerów do naprawy wgnieceń itp. to więcej niż pewne ,ze wyklepali tą starą maskę. W miejscach gdzie pozostały niewielkie nierówności wylali grubo podkładem . Na dobrą sprawę to wcale nie musieli pryskać całej maski w podkład! Przekurzyli całość bazą i wylali klarem Wtedy grubości lakieru by się nawet zgadzały.

Napisano

> dla wlasciciela to i tak jest bez roznicy z jego

> portfela nie dostali

Hahahhahaaa, dobry jesteś.

A kto zapłacił za AC ?

Duch święty ?

Napisano

> to ze chyba kasa nie idzie z twojego portfela a z ubezpieczyciela np. skladka 1000zl za rok

> rozwalasz auto za 5tys zl interesuje to Ciebie bo mnie nie maja zaplacic i tyle roznicy ty

> zadnej nie doplacasz

Tylko potem dziwisz się, jakie są składki za ubezpieczenia komunikacyjne.

Napisano

> Ew. można wziąć kredyt pod hipotekę - też nie trza

> będzie ubezpieczać auta, a i rata będzie niższa.

O [motyla noga]...

Dobry pomysł...

Wręcz genialny...

A wiesz jakie koszty dodatkowe są na takim kredycie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.