Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

159 - wszystkie ZA i PRZECIW

Featured Replies

Napisano

Witam grinser006.gifchce nakusic ojca na alfe 159 i chcialbym znac Wasza opinie o tym aucie..na co uwazac kupujac..czy ogolnie jest to auto bezawaryjne ? ogolnie rzecz biorac znac wszystkie za i przeciw icon_rolleyes.gifdzieki z gory za odpowiedz blagam.gif

Napisano

> Witam chce nakusic ojca na alfe 159 i chcialbym znac Wasza opinie o tym aucie..na co uwazac

> kupujac..czy ogolnie jest to auto bezawaryjne ? ogolnie rzecz biorac znac wszystkie za i

> przeciw dzieki z gory za odpowiedz

za:

- wygląd

i reszta już schodzi na drugi plan

Napisano

- niski prześwit. Na równych drogach problem nie występuje zlosnik.gif

+ mniej Alfy w Alfie (wspólne podwozie z GM) mikolaj.gif

Napisano

> - niski prześwit. Na równych drogach problem nie występuje \\

Nie jest tragicznie. Sam myślałem że będzie gorzej zlosnik.gif

Napisano

> + mniej Alfy w Alfie (wspólne podwozie z GM)

Pokaż konkrety, bo ja z GM to widzę tylko plastikowe punkty podparcia dla podnosnika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pokaż konkrety, bo ja z GM to widzę tylko plastikowe punkty podparcia dla podnosnika

wikipedia....

Quote:

The 159 uses the GM/Fiat Premium platform, shared with the Brera, Spider, and concept cars Kamal and Visconti.

[edycja]

ale co to oznacza niewiem.gif

Napisano

> wikipedia....

> Quote:

> The 159 uses the GM/Fiat Premium platform, shared with the Brera, Spider, and concept cars Kamal

> and Visconti.

> ale co to oznacza

Od początku wiadomo, że GM i Fiat używają tej samej platformy podłogowej w Vectrze C/Signum i AR159/Fiat Croma. Ale to nie oznacza używania takich samych elementów zawieszenia,

a jedynie (i aż) takiej samej konstrukcji podłogi. Taka konstukcja decyduje o rozstawie osi czy ilości miejsca wewnątrz samochodu.

O ile Croma ma zawieszenie niemal identyczne z Vectrą C (czy może Signum), to w 159 nie ma elementów wspólnych.

Zainteresowani mogą sobie porównać zdjęcia zawieszeń z 'trupków' na allegro.

Tył Signum

284493767-signum.jpg

tył AR159

284493767-Ar159.jpg

Paradoksalnie, zawieszenie Alfy wygląda na solidniejsze niż GM.

I jest bardzo trwałe, co potwierdzi każdy użytkownik 159-tki

post-78-14352510863005_thumb.jpg

Napisano

Powiem tak: auto jest chyba bardziej trwale niz sie wiekszosci wydaje zlosnik.gif

Ma swoje typowe usterki, ale przy kupnie uzywanego nie maja one znaczenia bo i tak sprawdzic trzeba cale auto.

Ostatnio coraz bardziej bawia mnie podsmiechujki zlosnik.gif w pracy co do mojej kolejnej wizyty w ASO. Tak sie sklada, ze pojawiam sie tam najczesciej wymieniac filtry i oleje. A ze wymieniam czesto znaczy ze duzo jezdze wink.gif A ze duzo jezdze znaczy ze auto wiecej jezdzi niz stoi zlosnik.gif

Polecam i nie polecam.

Nie polecam bo im mniej na drogach tym bardziej unikatowe zlosnik.gifok.gifhehe.gif

Napisano

> Pokaż konkrety, bo ja z GM to widzę tylko plastikowe punkty podparcia dla podnosnika

Gdzieś na fotce widziałem wahacz z logo GM zlosnik.gif Tylko nie jestem pewny czy to nie było Cromy hmm.gifhehe.gif.

Bardziej mi chodziło o koncepcję płyty (też jakoś nie mogłem sobie wyobrazić wspólnych elementów zawiasu bo niby jak by mieli jej nadać odrębną charakterystykę)

Napisano

> Gdzieś na fotce widziałem wahacz z logo GM Tylko nie jestem pewny czy to nie było Cromy .

Na pewno nie od 159

> Bardziej mi chodziło o koncepcję płyty (też jakoś nie mogłem sobie wyobrazić wspólnych elementów

> zawiasu bo niby jak by mieli jej nadać odrębną charakterystykę)

Ale co kogo rusza czyja jest płyta podłogowa?

Napisano
  • Autor

a jak z awaryjnoscia? jakies wyskakujace bledy?

Napisano

> Ale co kogo rusza czyja jest płyta podłogowa?

Jako wady tego nie odbieram skromny.gif

Napisano

> Gdzieś na fotce widziałem wahacz z logo GM Tylko nie jestem pewny czy to nie było Cromy .

To było zdjęcie z testu długodystansowego Cromy z jakiejś gazety.

Napisano

> a jak z awaryjnoscia? jakies wyskakujace bledy?

Zdarzają się, ale zawsze są do usunięcia.

Najdroższa była wymiana kolektora dolotowego (1.9) z powodu zacinającego się zaworu wirowego. Ale wada została usunięta od połowy 2006.

Poza tym conajwyżej brudny EGR powoduje błędy.

Ogólnie to chyba przeciętna awaria zdarza się rzadziej niż w analogicznej Vectrze czy innym marzeniu 'prawdziwego' Polaka czyli VW Passacie.

Zdarza się też korozja przegubów kulowych w przekładni kierowniczej.

Ogólnie chyba lepiej wypadają JTD niż JTS

Napisano

> Ogólnie chyba lepiej wypadają JTD niż JTS

Nie chce mi się szukać, ale czy 1.8 to jest to samo co w Cromie?

Napisano

> Nie chce mi się szukać, ale czy 1.8 to jest to samo co w Cromie?

W 159 początkowo były tylko 1.9 JTS, po niecałych dwóch latach zaczęli stosować 1.8, ale nie znam pochodzenia.

W Cromie był od początku?

Napisano

> Nie chce mi się szukać, ale czy 1.8 to jest to samo co w Cromie?

Z tego co wiem to tak. To jednostka GM.

Napisano

> Od początku wiadomo, że GM i Fiat używają tej samej platformy podłogowej w Vectrze C/Signum i

> AR159/Fiat Croma.

facepalm.gif

Alfa 159 jest na innej plycie podlogowej niz Croma/Vectra/Saab 9-3.

Napisano

> Z tego co wiem to tak. To jednostka GM.

To jest ten sam silnik co w Oplach. Tylko pokrywa zmieniona i trochę osprzęt.

Miałem przyjemność być na szkoleniu FAP odnośnie tego silnika.

Napisano

Podobno bdb silnik w porównaniu osiągi/spalanie/awaryjność.

Napisano

> Witam chce nakusic ojca na alfe 159 i chcialbym znac Wasza opinie o tym aucie..na co uwazac

> kupujac..czy ogolnie jest to auto bezawaryjne ? ogolnie rzecz biorac znac wszystkie za i

> przeciw dzieki z gory za odpowiedz

Z myślą o Alfie 159 biłem się chyba z pół roku. Niestety serce przegrało z rozsądkiem. Nie kupiłem jej. Nawet zagorzali zwolennicy alfy odradzali ze względu na delikatne i drogie w naprawie zawieszenie przednie. Wrocław to poligon, mieszkam pod wrocławiem a do mojego domu prowadzi droga (bardzo) nieutwardzona. Poza tym jest ona jednak dość ciasna jak na swoje gabaryty a potrzebuję pojemnego auta. Więc rozsądek kazał się przerzucić na Cromę. biłem się z nią kolejne miesiące ale niestety jej wygląd był nie do zaakceptowania. Koniec końców kupiłem Saaba 9-5 czyli coś pomiędzy Cromą a Alfą smile.gif

Zresztą silnik fiatowski (150konny multijet) i zawiecha tylna też z cromy. A kto wie czy i płyta podłogowa nie jest też wspólna.

Napisano

> Saaba 9-5 czyli coś pomiędzy Cromą a Alfą

> Zresztą silnik fiatowski (150konny multijet) i zawiecha tylna też z cromy. A kto wie czy i płyta

> podłogowa nie jest też wspólna.

Z awaryjnością zawieszenia 159 ktos koledze głupot nagadał.

Saab to praktycznie to samo co croma, taile zawiasu też pasują.

Pozdro

Napisano

> Z awaryjnością zawieszenia 159 ktos koledze głupot nagadał.

> Saab to praktycznie to samo co croma, taile zawiasu też pasują.

> Pozdro

Może. Opinia powtarzała się na tyle często, że uwierzyłem. Jak dodać mały prześwit i przeciętną pakowność... no niestety, nieraz trzeba iść na kompromis. Koniec końców kupiłem auto, które również mi się podoba i ma dynamiczną linię. Chociaż projektem wnętrza Alfa bije Saaba i setki innych aut na głowę i pewnie wcześniej czy później dosiądę jakiejś Alfki.

Napisano

Nawet zagorzali zwolennicy alfy odradzali ze względu na delikatne i drogie w naprawie

> zawieszenie przednie.

MIT - nawet w 156 przez 115 tyś km wymieniłem tylko wahacze górne i łączniki stabilizatora. zlosnik.gif

Napisano

> Nawet zagorzali zwolennicy alfy odradzali ze względu na delikatne i drogie w naprawie

> zawieszenie przednie.

Raczej byli to mitomaniacy. Co jak co, ale zawieszenie w 159 jest na prawdę trwałe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.