Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II z pierwszych lat produkcji - czy warto kupić?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Chciałbym kupić astrę II z lat 98-00 (najlepiej kombi). Jest wystarczająco duża (potrzebuję do wożenia w firmie), duża dostępność części i cena, która, w tym przypadku, nie przebija zadanego limitu czyli 7 tys zł.

Proszę Was o rady, czy warto kupić, na co uważać, czego się wystrzegać, a także co może sprawić miłą niespodziankę smile.gif

Z góry dzięki! smile.gif

Ł.

Napisano

jestem po piwie więc wybacz, ale czy dobrze zrozumiałemchcesz kupiś AII kombi za 7 tysi?

cool.gif

Napisano

Brat ma astrę kombi z 98 w dieslu i bardzo sobie chwali.

Napisano

Ja mam AG z pierwszych miesięcy produkcji i nie narzekam. Ale 7 tys. zł to przesada. Miałem w tym roku lekką kolizję i likwidator w oparciu o kalkulator Eurotax (chyba) wycenił na duuużo więcej, a wiadomo, że przy likwidacji szkód liczy się ceny minimalne. IMO ta niska cena jest podejrzana. Jesli samochód jest naprawdę w dobrym stanie i zadbany, ma atrakcyjne wyposażenie, właściciele liczą sobie więcej niż kalkulatory stosowane przez pracowników TU. Pozdr.

Napisano

> Witajcie,

> Chciałbym kupić astrę II z lat 98-00 (najlepiej kombi).

> czyli 7 tys zł. facepalm.gif

Za 7k poszukaj dobrej sztuki np TU

Napisano

długo szukałem auta dla siebie, astrę która spełnia moje wymagania znalazłem w Niemczech, kosztowała mnie z opłatami 10600zł + 2800zł gaz + materiały eksploatacyjne. Jest to rocznik 99. Nie wydaje mi się abyś znalazł coś sensownego za 7tyś a jeśli już kolejne 3tyś pewnie trzeba będzie zainwestować. Co do samego wyboru, ja jestem bardzo zadowolony, bardzo trwałe masywne zawieszenie, sztywna karoseria, sporo miejsca i w przypadku mojego egzemplarza nie ma wcale korozji (tzn było jedno miejsce przy mocowaniu zawieszenia ale już wypiaskowane i zrobione na igłę) Ostatnio zażartowałem przy sąsiedzie jak zapytał czy bym jej nie sprzedał, powiedziałem ok 13tyś i jest twoja. Już chciał ją brać smile.gif ale nawet za tyle jej nie sprzedam bo auto jest rewelacyjne, pojemne i ekonomiczne.

Napisano

> Ja mam AG z pierwszych miesięcy produkcji i nie narzekam. Ale 7 tys. zł to przesada.

Wcale nie przesada, jeśli komuś zależy na sprzedaży a nie na bujaniu się z autem kilka miesięcy. We wrześniu sprzedawałem swoją astre i też myślałem tak jak ty, że bez problemu pójdzie za średnią rynkową wg. eurotaksu. Niestety niewidzialna ręka rynku to zweryfikowała i trzeba było opuścić 2 kPLN.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi, myślę jednak, że dyskusja poszła w złym kierunku, bo nie o pieniądze chodzi, a o opinie, jak się takie wersje sprawdzają...

Napisano

> a o opinie, jak się takie wersje sprawdzają...

dostałes przecież opinie, że auto dobre ale...

no własnie jak pisza koledzy za 7000 w aucie może wszystko być - nie ma co się spodziewać, że kupi sie igiełkę...

Napisano

Ja napiszę tak, przed zakupem mojej astry miałem wcześniej Mondeo MK3 kombi 2.0 TDCi 130KM z 2002 roku, sprzedałem po 2 latach eksploatacji bo zaczęło się psuć (standard) wink.gif i dosyć dobrze wyleczyłem się z diesla na wieki wieków amen czerwona.gif

A teraz do sedna, sprzedałem "dizlozłoma" i rozglądałem się za czymś tanim w eksploatacji, wybór padł na Astre 2 z silnikiem 1.6 8V (dużo jeżdżę, ok 30 000 rocznie i potrzebuję coś co bez problemów działa z LPG) a bałem się 16V ze względu na "picie" oleju, dałem za nią 13 000 za roczniki 2000r. od pierwszego właściciela, wymieniłem rozrząd i wszystkie płyny za co dałem 400zł (wymieniałem sam) + instalacja za 1600 zł.

Jak na razie jestem zadowolony, tylko mam trzy minusy:

- brak bagażnika (kombi kontra hatchback)

- brak mocy (130KM kontra 75 KM wink.gif )

- niewygodne fotele przednie mad.gif

poza tym jak szukasz taniego w eksploatacji auta to moim zdaniem jest to dobry wybór.

Części są bardzo tanie, miejsca w środku całkiem sporo, ale tak jak już napisali koledzy za 7tyś to nie kupisz nic w co nie będziesz musiał władować kilka tyś.

Dodatkowo weź pod uwagę, że kombi przeważnie mają dużo większe przebiegi niż hatchbacki, szczególnie diesle.

Jeśli chodzi o 1.6 8V to ciężko w ogóle znaleźć astrę z tym silnikiem ale moim zdaniem warto poszukać dla świętego spokoju wink.gif tylko może okazać się za słaby do kombi niestety frown.gif

Napisano

> Dziękuję za odpowiedzi, myślę jednak, że dyskusja poszła w złym kierunku

swym pytaniem sam ustawiłeś dyskusję, natomiast doceń to że po pierwsze nikt nie zniechęca cię do zakupu astry z 98 roku a po drugie sugestia abyś nie kierował się wyłącznie ceną przy wyborze auta jest ponadczasowa i dotyczy tak samochodów nowych jak i używanych. Bywa że warto "przepłacić" wink.gif na wstępie po to aby nie bulić w przyszłości. Słynne motto rodziny GUCCI.

wysoką jakość produktu pamięta się znacznie dłużej niż cenę. (jakoś tak to brzmiało ) cool.gif

pozdrawiam

Napisano

Słynne motto rodziny GUCCI.

> wysoką jakość produktu pamięta się znacznie dłużej niż cenę. (jakoś tak to brzmiało )

dokładniej "rozczarowanie niską jakością pamięta się długo po tym jak minie radość spowodowana niską ceną smile.gif"

Napisano

dokładnie tak dzięki smile.gif

cytowałem z głowy czyli z niczego - jak mawiał klasyk

Napisano

> tylko może okazać się za słaby do kombi niestety

Kwestia gustu: mam 1,6 8V w kombi, mam też 1,4 16V w HTB.

Kombiak z jedną osobą w środku zbiera się bardzo ładnie. 16-zaworówką nie pojadę 100 km/h na III biegu. Jak dla mnie 16V lepiej "idzie" tak od 2,5-3 tysięcy, 8V od dołu. Jeżdżę czasami z rodzinką, na trasie momentami ciut brakuje pod pedałem, ale to kwestia wyczucia auta i jego możliwości. Miałem też wcześniej forda, 2,0 w benzynie, więc wiem, co masz na myśli ;-)

PS Teraz jest dobry czas dla wszystkich, którzy myślą, że mają mułowate auto - nawet na IV biegu idzie zerwać przyczepność grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.