Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzniety zamek ??

Featured Replies

Napisano

klucz wchodzi do polowy i tyle .

Niechce tam psikac jakiegos marnego odmrazacza czy WD40. A wy jak sobie radzicie

Napisano

> klucz wchodzi do polowy i tyle .

> Niechce tam psikac jakiegos marnego odmrazacza czy WD40. A wy jak sobie radzicie

podgrzewamy klucz 001.gif

Napisano
  • Autor

dobre na raz

Napisano

> dobre na raz

A później(lub przed zimą) napakować smaru grafitowego i masz spokój.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Niechce tam psikac jakiegos marnego odmrazacza czy WD40. A wy jak sobie radzicie

zamiast grzania klucza wez reklamowke cieplej wody i przyloz do drzwi. Nie oblewaj! przyloz.

Napisano

> dobre na raz

A dzie tam, mozna podgrzewać parę razy smile.gif.

A serio to rozbierałem wkładkę i czyściłem a potem psik psik jakimś silikonowym smarem, do teraz gra od 3 lat.

Napisano

> A później(lub przed zimą) napakować smaru grafitowego i masz spokój.

> Pozdrawiam BAS

Ktoś mi kiedyś poradził żeby smaru nie dawać, bo przykleja sie do tego każdy syf co wleci przypadkowo do zamka (np. piasek) i wyciera wkładkę, nie wiem czy tez nie gęstnieje na zimnie.

Napisano

Ja w swoich byłych autach przed zimą wstrzykiwałem do wkładki trochę płynu hamulcowego i nigdy nie miałem problemów z zamarzaniem.

Napisano

> A na dłużej, to centralny sterowany pilotem - problemów brak.

O to to, mistrzostwo świata smile.gif

Napisano

I jak padnie bateria albo jakaś inna awaria pilota, to jesteś w czarnej dupie. Nieużywany zamek "zarośnie", trzeba od czasu do czasu przetkać dziurę. smile.gif

Napisano

> I jak padnie bateria albo jakaś inna awaria pilota, to jesteś w czarnej dupie. Nieużywany zamek

> "zarośnie", trzeba od czasu do czasu przetkać dziurę.

Wystarczy padnięty akumulator albo konieczność zabrania go do domu w celu podładowania.

Napisano

Właśnie WD40 do szybkiego ratunku, potem smar np. silionowy dla zabezpieczenia. Smar w konsystencji takiej, żeby dało się go dobrze wprowadzić do zamka, potem koniecznie trzeba poruszać kluczykiem, żeby smar dobrze się rozprowadził. Jak na razie od lat ta metoda działa. Szkoda tylko, że ostatnio zamek działał poprawnie, ale przymarzły uszczelki. Skutek - próbując otworzyć na siłę drzwi ... urwałem klamkę sciana.gif

Napisano

> I jak padnie bateria albo jakaś inna awaria pilota, to jesteś w czarnej dupie.

No coś Ty. Wracam na górę po drugiego pilota. ok.gif

> Nieużywany zamek

> "zarośnie", trzeba od czasu do czasu przetkać dziurę.

Może i trzeba - ja nie przetykam już w którymś kolejnym aucie i bangladesz. ok.gif

Napisano

> Wystarczy padnięty akumulator albo konieczność zabrania go do domu w celu podładowania.

Żeby nie otworzył, to aku musiałby być już max. padnięty. Co do ładowania - zgoda, ale ile razy ładuje się sprawny aku w sprawnym aucie? Ja już nie pamiętam, kiedy ładowałem. icon_rolleyes.gif

Nawet jak wystąpi taka katastrofa biglaugh.gif, to wtedy powalczymy jak w wyższych postach. A na codzień korzystamy ze zdobyczy techniki. hehe.gifok.gif

Napisano

> Ja w swoich byłych autach przed zimą wstrzykiwałem do wkładki trochę płynu hamulcowego i nigdy nie

> miałem problemów z zamarzaniem.

To sposób z gatunku "opowieści starych mechaników". Tzn. tak się robiło, gdy nie było nic innego.

Odmrażacz do zamków jest znacznie lepszy od płynu hamulcowego, jeżeli przez przypadek wyleje się na drzwi, to nie zniszczy lakieru. Do zakonserwowania i wyparcia wody po uruchomieniu zamka najlepszy jest wd40 lub podobny specyfik. Nie mam pojęcia, czemu autor wątku tak się przed nimi wzdraga niewiem.gif

Napisano

> Żeby nie otworzył, to aku musiałby być już max. padnięty.

Kiedyś zostawiłem wewnętrzne oświetlenie na kilka dni. czacha.gifzlosnik.gif

> Co do ładowania - zgoda, ale ile razy

> ładuje się sprawny aku w sprawnym aucie? Ja już nie pamiętam, kiedy ładowałem.

Sprawne auto i sprawny akumulator - wystarczy poczytać MK żeby przekonać się w jakiej mniejszości jesteśmy. zlosnik.gif

> Nawet jak wystąpi taka katastrofa , to wtedy powalczymy jak w wyższych postach. A na codzień

> korzystamy ze zdobyczy techniki.

Nie twierdzę, że nie. wink.gif Ale zaniedbanie zamka może odbić się czkawką. zlosnik.gif

Napisano

> Żeby nie otworzył, to aku musiałby być już max. padnięty. Co do ładowania - zgoda, ale ile razy

> ładuje się sprawny aku w sprawnym aucie? Ja już nie pamiętam, kiedy ładowałem.

> Nawet jak wystąpi taka katastrofa , to wtedy powalczymy jak w wyższych postach. A na codzień

> korzystamy ze zdobyczy techniki.

Dokładnie - nie licząc nubiry, w której to notorycznie zamarzał centralny zamek, nie pamiętam kiedy używałem kluczyka w swoich samochodach do otwarcia drzwi. Nawet nie wiem, czy zamki działają, bo i po co? Mało tego - sporo aut dzisiaj nie posiada zamków na kluczyk. Żeby aku padło do tego stopnia, by nie otworzył c.z. auto chyba musiało by stać ze 2 miesiące na dużym mrozie, a do takiego postoju to chyba jednak auto się w jakiś sposób przygotowuje. Ładowanie aku? Nie lepiej zadbać o to, by nie trzeba było go ładować? Nawet jak się zdarzy taka awaryjna potrzeba, to najzwyczajniej w świecie bym nie zaryglował któryś drzwi zlosnik.gif

A tak BTW - znam takiego jednego z AK, co sobie sam usunął z auta zamki (bo ładniej wyglądało auto zlosnik.gif), potem musiał wyciągnąć aku, otworzył maskę, zaryglował od środka drzwi i miał zostawić maskę niedomkniętą... przypomniało mu się o tym, jak spadała swobodnie puszczona w dół rotfl.gif. Zima, śniegu po kolana - jak otworzyć auto bez zamków i akumulatora?? Położyć się pod spód, wsadzić rękę w komorę silnika od spodu i pociągnąć za linkę otwierania - wrażenia do dziś niezapomniane hehe.gif

Napisano

> Kiedyś zostawiłem wewnętrzne oświetlenie na kilka dni.

Współczesne samochody sobie z tym radzą i same wyłączą oświetlenie zanim cokolwiek zdąży się rozładować tongue.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Ogrzej zamek ciepłą wodą w woreczku aż puści a później przesmaruj go gliceryną ok.gif

Napisano

> podgrzewamy klucz

lepsze sa podgrzeawne wkladki zamkow smile.gif

Napisano

> Widocznie mam niewspółczesny.

Jak już wspomniał pyrek - korzystajmy ze zdobyczy techniki ok.gifzlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Ja w swoich byłych autach przed zimą wstrzykiwałem do wkładki trochę płynu hamulcowego i nigdy nie

> miałem problemów z zamarzaniem.

zaglądałeś potem do środka drzwi?

Napisano

...nie jest wcale taki dobry, bo żrąco działa na gumę. Wiele elementów, które nim ludzie traktują są między innymi z gumy. Nie pamiętam jak się ten składnik nazywa, ale należy go unikać we wszystkich tego typu olejkach w sprayu! Najlepiej szukać informacji na etykiecie specyfiku, że ten nie niszczy elementów gumowych. Unikajcie WD40, bo ten niestety nie jest tak dobry, jak sobie ludzie to "ubzdurali".

Napisano

Bez komentarza.

Napisano

Mi w ktoras zime zamarl silownik w jednych z drzwi. A jak by tak zamarzly wszystkie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.