Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który DIESEL w mondeo?

Featured Replies

Napisano

Jest wart uwagi? Z tego co się mówi to któreś silniki miały jakieś problemy z wtryskiwaczami, pompami czy czymś tam jeszcze generującym spore wydatki - czy w przypadku Mondeo również trzeba szukać konretnego silnika by nie wtopić (podobnie jak w Vectrze C - 1.9 Cdti a omijać 2.0 Dti).

Jakie inne usterki dręczą tego Forda i czy w ogóle warto brać to auto pod uwagę wybierając między np Passatem, Primerą 2.2 Cdi, czy właśnie Vectrą ?

Napisano

A o którym modelu piszesz? Jeżeli chodzi Ci o MK3 (2000-2006) to myślę że dobrym wyborem jest silnik 2.0 TDCi 115KM. Nawet wystarcza do jazdy z tym że nie wiem jak sie sprawuje z pełnym obciążeniem...bo jeżdżę max w 2 osoby. Nalatane 175kkm i z usterek to tylko padnięty termostat wink.gif Paliwo lane zwykłe i wtryskiwacze się trzymają b. dobrze. W duże mrozy odpalał bez najmniejszych problemów.

Napisano

ja wlasnie kupuje mk3 z 2.0 TDCi 130KM

jezdzilem nim kiedys i silnik daje rade smile.gif

niestety silniki te maja problemy z wtryskami i dwumasa ale w moim przyszlym egzemplarzu jest to juz zrobione

Napisano

Lej ultimate diesel na BP i będzie jeździł bez problemu.

Wiadomo, że stacja stacji nie równa ale ja akurat używałem przez rok 2,0 tdci lejąc na BP i nie było żadnych problemów.

Napisano

> ja wlasnie kupuje mk3 z 2.0 TDCi 130KM

> jezdzilem nim kiedys i silnik daje rade

> niestety silniki te maja problemy z wtryskami

Tzn.? hmm.gif

Popraw mnie jak się mylę, ale problemy z wtryskami to chyba miały wcześniejsze modele (jakieś opiłki w pompie, które zatykały wtryski, czy coś w ten deseń niewiem.gif).

> i dwumasa ale w moim przyszlym egzemplarzu jest to

> juz zrobione

Dwumasa to część eksploatacyjna - element sprzęgła. ok.gif

Napisano

> A o którym modelu piszesz? Jeżeli chodzi Ci o MK3 (2000-2006) to myślę że dobrym wyborem jest

> silnik 2.0 TDCi 115KM. Nawet wystarcza do jazdy z tym że nie wiem jak sie sprawuje z pełnym

> obciążeniem...bo jeżdżę max w 2 osoby.

Nie ma tragedii - miałem okazję jeździć takim kilka ładnych razy w 4 osoby i z pełnym bagażnikiem. Zależy kto, co potrzebuje ale mnie do normalnej jazdy w trasę wystarczało bez problemu.

Napisano

> Jest wart uwagi? Z tego co się mówi to któreś silniki miały jakieś problemy z wtryskiwaczami,

> pompami czy czymś tam jeszcze generującym spore wydatki - czy w przypadku Mondeo również

> trzeba szukać konretnego silnika by nie wtopić (podobnie jak w Vectrze C - 1.9 Cdti a omijać

> 2.0 Dti).

> Jakie inne usterki dręczą tego Forda i czy w ogóle warto brać to auto pod uwagę wybierając między

> np Passatem, Primerą 2.2 Cdi, czy właśnie Vectrą ?

Myślisz o nowym mondeo?

Napisano

> TDDI

ok.gif male ryzyko wtopy grinser006.gif ale chyba nie bylo tego silnika po 04 nie jestem pewny, warianty 115 lub 90 KM

ale nawet jak padna wtryski to bedzie to koszt 2-3kpln i nastepne 160kkm przejedzie bez problemu, podobnie z dwumasa

2,2 tdci z tym silnikiem chyba bylo najmniej problemow ale i jego dostepnosc jest duzo nizsza

poza tym temat walkowany 1000 razy

Napisano
  • Autor

> Myślisz o nowym mondeo?

Myślę o Mondeo z rocznika 2000 - 2004

Napisano
  • Autor

> Lej ultimate diesel na BP i będzie jeździł bez problemu.

> Wiadomo, że stacja stacji nie równa ale ja akurat używałem przez rok 2,0 tdci lejąc na BP i nie

> było żadnych problemów.

o jakość paliwa się nie martwię o ile poprzedni właściciel nie zalewał czerwonego diesla - swoją drogą rozumiem, że ten motor nie toleruje takiego paliwka ? cool.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn.?

> Popraw mnie jak się mylę, ale problemy z wtryskami to chyba miały wcześniejsze modele (jakieś

> opiłki w pompie, które zatykały wtryski, czy coś w ten deseń ).

co to znaczy wcześniejsze? do którego rocznika?

> Dwumasa to część eksploatacyjna - element sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> male ryzyko wtopy ale chyba nie bylo tego silnika po 04

ale ja właśnie szukam czegoś do 2004 roku więc może i taki wpadnie mi w oko.

> nie jestem pewny, warianty 115 lub 90

> KM

jak odróżnić te dwa silniki od siebie jeśli właściciel nie będzie wiedział jaką moc ma jego auto (o co nie trudno w UK oslabiony.gif)

> ale nawet jak padna wtryski to bedzie to koszt 2-3kpln i nastepne 160kkm przejedzie bez problemu,

> podobnie z dwumasa

> 2,2 tdci z tym silnikiem chyba bylo najmniej problemow ale i jego dostepnosc jest duzo nizsza

> poza tym temat walkowany 1000 razy

Napisano
  • Autor

> A o którym modelu piszesz? Jeżeli chodzi Ci o MK3 (2000-2006)

ok.gif

>to myślę że dobrym wyborem jest

> silnik 2.0 TDCi 115KM. Nawet wystarcza do jazdy z tym że nie wiem jak sie sprawuje z pełnym

> obciążeniem...bo jeżdżę max w 2 osoby.

to ma być auto rodzinne a nie wyścigówka więc zadowoli mnie i 115 (chyba)

A czym się róznią silniki TDCi i TDDi ? Rozumiem że ten drugi to starsza konstrukcja?

Nalatane 175kkm i z usterek to tylko padnięty termostat

> Paliwo lane zwykłe i wtryskiwacze się trzymają b. dobrze. W duże mrozy odpalał bez

> najmniejszych problemów.

Napisano

> Myślę o Mondeo z rocznika 2000 - 2004

to szukaj poliftowego. jesli starczy kasy to z 2.2 TDCI

alllbo jesli nie muszisz miec kopa to 2.0 TDDI (bez CR) - ale to beda starsze auta z podanego zakresu

Napisano

> jak odróżnić te dwa silniki od siebie jeśli właściciel nie będzie wiedział jaką moc ma jego auto (o

> co nie trudno w UK )

> > poza tym temat walkowany 1000 razy

np. po vin

Napisano
  • Autor

> np. po vin

czyli w sumie na miejscu, oglądając auto nie da sie rozpoznać ?

> > poza tym temat walkowany 1000 razy

i się zaczyna... zdajesz sobie sprawę że żeby zagłębić się w temat gdy absolutnie nigdy nie mialo się z marką do czynienia, potrzeba godzin siedzenia na forum i przeczytania większości postów? Chętnie dołączę do grona jak tylko zdecyduję się na tę markę i model jednak teraz naprawdę liczę na krótkie i treściwe sugestie na co warto zwrócić uwagę. Mam na oku jeszcze Primerę, Passata, A4 a nawet Rovera 75 jak bym miał zapisywać się na każde forum i czytał żeby nie pytać to bym do przyszłej gwiazdki nic nie kupił wink.gif

Napisano

> alllbo jesli nie muszisz miec kopa to 2.0 TDDI (bez CR) - ale to beda starsze auta z podanego

> zakresu

niekoniecznie bo mój model jest kupiony w 2007 roku więc to tylko plota że TDDi są tylko starsze wink.gif

Napisano
  • Autor

> to szukaj poliftowego. jesli starczy kasy to z 2.2 TDCI

> alllbo jesli nie muszisz miec kopa to 2.0 TDDI (bez CR) - ale to beda starsze auta z podanego

> zakresu

Czyli do codziennego przemieszczania się z rodziną szukać TDDi ? Czy ten silnik jest jakoś mniej awaryjny niż te z CR ?

Napisano

> niekoniecznie bo mój model jest kupiony w 2007 roku więc to tylko plota że TDDi są tylko starsze

IMHO nie masz TDDI ale wrzuc fote komory silnika albo pokaz co wyszlo po rozkodawniu VIN

Napisano

> Czyli do codziennego przemieszczania się z rodziną szukać TDDi ? Czy ten silnik jest jakoś mniej

> awaryjny niż te z CR ?

wnioski wyciagnij sobie sam. Ja wole nowsze auto z CRem niz stare bez.

Jezdzenie 2.2 TDCI a potem 2.0 TDDI powoduje ciezkie stany lekowe i problemy psychiczne. Wrazenie jest powalajace - to jak porownianie pantery do zlowia icon_rolleyes.gif

IMHO kupienie poliftowego mondeo z 2.0 TDCI tez nie jest niebezpieczne ani kosztowne. Jak ze wszysytkim jak trafisz niezajezdzony egzemplarz to pojezdzi dlugo i bezawaryjnie.

Zastanow sie tez co wolisz - ja bym nie kupil 10 letniego diesla z blizej nieokreslonym stanem technicznym. Nie bedzie to CR ale reszta moze byc bardzo mocno zajechana...

Napisano

> czyli w sumie na miejscu, oglądając auto nie da sie rozpoznać ?

imo po wygladzie silnika to nie

ale:

jak masz lapka z netem to mozesz sobie gdzies sprawdzic ten vin,

jak masz jakies urzadzonko diagnostyczne to chyba tez pokaze jaka to jest wersja auta (w ids-ie bynajmniej pokazuje)

mozesz wykonac tel do przyjacciela

mozesz poprosic sprzedajacego o vin wczesniej

itd

> i się zaczyna... zdajesz sobie sprawę że żeby zagłębić się w temat gdy absolutnie nigdy nie mialo

> się z marką do czynienia, potrzeba godzin siedzenia na forum i przeczytania większości postów?

> Chętnie dołączę do grona jak tylko zdecyduję się na tę markę i model jednak teraz naprawdę

> liczę na krótkie i treściwe sugestie na co warto zwrócić uwagę. Mam na oku jeszcze Primerę,

> Passata, A4 a nawet Rovera 75 jak bym miał zapisywać się na każde forum i czytał żeby nie

> pytać to bym do przyszłej gwiazdki nic nie kupił

na motokaciku bylo, zawsze to samo porownanie, mondeo czy vectra, pastuch czy primiera, nawet teraz jest dyskusja o autach, ktore wymieniles

leniuch z Ciebie i tyle 20.GIF

jak juz masz wybierac to zlo to szukaj 130km tdci, zostaw w zapasie kilka pln na to co wyskoczy, bo cos na pewno wyjdzie

a na koniec moje ulubione, jak nie robisz nie wiadomo ile km rocznie, miesiecznie, dziennie poszukaj 2,0 pb

Napisano

> Lej ultimate diesel na BP i będzie jeździł bez problemu.

> Wiadomo, że stacja stacji nie równa ale ja akurat używałem przez rok 2,0 tdci lejąc na BP i nie

> było żadnych problemów.

Wy dealerzy zawsze polecacie to BP hehe.gif

Zrobiłem ponad 50 kkm i leje w 90-95% zwykły ON czy to Orlen(~60%), Shell(~10%), czy BP(~30%). Auto raz miało problem po tankowaniu w Zgorzelcu tak to ok. Czasem uszlachetniane paliwa ale przez obecne ceny wole uszlachetniać portfel zlosnik.gif

Wtryski nie padły mimo nowego, wyższego programu.

Napisano
  • Autor

> imo po wygladzie silnika to nie

> ale:

> jak masz lapka z netem to mozesz sobie gdzies sprawdzic ten vin,

> jak masz jakies urzadzonko diagnostyczne to chyba tez pokaze jaka to jest wersja auta (w ids-ie

> bynajmniej pokazuje)

> mozesz wykonac tel do przyjacciela

> mozesz poprosic sprzedajacego o vin wczesniej

> itd

odpada... troche jestem osamotniony tu gdzie teraz mieszkam ( osamotniony motoryzacyjnie)

> na motokaciku bylo, zawsze to samo porownanie, mondeo czy vectra, pastuch czy primiera, nawet teraz

> jest dyskusja o autach, ktore wymieniles

> leniuch z Ciebie i tyle

e tam. śledzę wszystko tylko chciałem dopytać wink.gif

Passat to "pastuch" ?? zlosnik.gif

> jak juz masz wybierac to zlo to szukaj 130km tdci, zostaw w zapasie kilka pln na to co wyskoczy, bo

> cos na pewno wyjdzie

> a na koniec moje ulubione, jak nie robisz nie wiadomo ile km rocznie, miesiecznie, dziennie

> poszukaj 2,0 pb

Ostatnia sugestia faktycznie daje do myślenia... Coprawda chciałem uniknąć benzyniaka ale może to niegłupie roziwązanie. Trochę zniechęca mnie spalanie - boję się ze 2.0 w cięzkim mondeo będzie palić niewiele mniej niż 2.3 w toledo... jakie jest rzeczywiste średnie spalanie dla tego motoru?

Napisano
  • Autor

> wnioski wyciagnij sobie sam. Ja wole nowsze auto z CRem niz stare bez.

chcieć a móc... też bym chciał zlosnik.gif

> Jezdzenie 2.2 TDCI a potem 2.0 TDDI powoduje ciezkie stany lekowe i problemy psychiczne. Wrazenie

> jest powalajace - to jak porownianie pantery do zlowia

> IMHO kupienie poliftowego mondeo z 2.0 TDCI tez nie jest niebezpieczne ani kosztowne. Jak ze

> wszysytkim jak trafisz niezajezdzony egzemplarz to pojezdzi dlugo i bezawaryjnie.

> Zastanow sie tez co wolisz - ja bym nie kupil 10 letniego diesla z blizej nieokreslonym stanem

> technicznym. Nie bedzie to CR ale reszta moze byc bardzo mocno zajechana...

w sumie racja... ale odnosi się to do wszsytkich aut. Myślałem że może w przypadku silników forda któreś starsze konstrukcje bywają lepsze niż te nowsze spineyes.gif

Napisano

> odpada... troche jestem osamotniony tu gdzie teraz mieszkam ( osamotniony motoryzacyjnie)

jestes w belfascie? wez vin od kolesia i wrzuc na mkp

> e tam. śledzę wszystko tylko chciałem dopytać

> Passat to "pastuch" ??

jop

> Ostatnia sugestia faktycznie daje do myślenia... Coprawda chciałem uniknąć benzyniaka ale może to

> niegłupie roziwązanie. Trochę zniechęca mnie spalanie - boję się ze 2.0 w cięzkim mondeo

> będzie palić niewiele mniej niż 2.3 w toledo... jakie jest rzeczywiste średnie spalanie dla

> tego motoru?

masz 170 czy 150, lejesz 98?? hehe

srednie spalanie mdo na autostradzie z ostatnich kilku mcy to 7,2 -7,5 na 16"

Napisano

> chcieć a móc... też bym chciał

> w sumie racja... ale odnosi się to do wszsytkich aut. Myślałem że może w przypadku silników forda

> któreś starsze konstrukcje bywają lepsze niż te nowsze

jesli Cie stac to szukaj auta poliftowego. Mozna poznac po zmienionej konsoli srodkowej. Roczniki 2004 powinny sie zalapac.

A auto jak auto. Rozrzad na lancuchu, swietnie sie tym jezdzi - lepiej niz Vectra. Z Pasatem nie porownywalem (przynajmniej tym o ktorym pisales).

Nie wiem jak w UK ale u nas komplet wtryskow kosztuje jakies 3 tys. Wiec tez nie jest to kwota powalajaca - w razie co to raz na 300-400 tys km mozna wymienic zlosnik.gif

Napisano

chyba w Twoim poście rzuciło mi się w oczka, pisałeś coś, że przeleciałeś auto ids-em. Masz takowy? Który? Co powiesz na jego temat? Warte swojej ceny?

Sorki za OT

Napisano

> chyba w Twoim poście rzuciło mi się w oczka, pisałeś coś, że przeleciałeś auto ids-em. Masz takowy?

> Który? Co powiesz na jego temat? Warte swojej ceny?

> Sorki za OT

jak chcesz sprawdzic raz na pol roku jakies duperalki w aucie to nie jest wart swojej ceny, jak zajmujesz sie na co dzien naprawa aut to moze Ci sie przydac. Ja na nie moge go do konca rozkminic (zmiana softu w aucie) nikt nie wie albo nie chce powiedziec jak to zrobic.

wersja v67, z lapkiem lub innym tworem z win7 hula az milo

dscn4390j.jpg

Napisano

> TDDI

Konstrukcja wiekowa, padające pompy a i potrafi kopyto pokazać. Chyba nie najlepszy pomysł.

Napisano

> Konstrukcja wiekowa, padające pompy a i potrafi kopyto pokazać. Chyba nie najlepszy pomysł.

Co prawda tdci różni się praktycznie tylko osprzętem i głowicą ale nie zaskakuje specjalnie awaryjnością układu wtryskowego. Ogólnie Ford i diesel to nie najlepsze połączenie, chyba że z silnikami PSA ale tego w MK3 jeszcze nie było.

Napisano

> Tzn.?

> Popraw mnie jak się mylę, ale problemy z wtryskami to chyba miały wcześniejsze modele (jakieś

> opiłki w pompie, które zatykały wtryski, czy coś w ten deseń ).

> Dwumasa to część eksploatacyjna - element sprzęgła.

Tu akurat wtryski bardzo czułe na paliwo. Mnie przed 2.0 Tdci 130 konie przestrzegał gość z serwisu.

Coś w tym jest,bo jak szukałem góry wtrysku do foki to w serwisie do zwrotów po wymianie uszkodzonych mieli tylko od 2.0

• 8 miesięcy później...
Napisano

Witam.

Kontynuuje ten post by nie zakładać kolejnego, a pytanie jest podobne.

Szukałem na różne sposoby, różnie wpisywałem, znalazłem odpowiedzi ,ale nie na wszystko. Jestem przed zakupem Mondeo mkIII, rocznik 2002-2003, najchętniej diesel i najchętniej 130KM TDDi. Czytałem o problemach z dwumasą i wtryskami, więc wiem na co patrzeć. Myślę też o silniku 115KM TDCI i tu nasuwa mi się pytanie , czy ten silnik tez ma jakieś problemy z wtryskiem , dwumasą, a może inne, jakie?. Na co w nim zwrócić uwagę? Jak się zachowuje na drodze , jak się ma jego spalanie i spalanie 130-konnego? Jak jest z rozrządem w tych silnikach, co ile wymiana, itd.?

Napisano

> Jak jest z rozrządem w tych silnikach, co ile

> wymiana, itd.?

Łańcuch - działa do końca świata i o jeden dzień dłużej wink.gif.

Napisano

>Myślę też o silniku

> 115KM TDCI i tu nasuwa mi się pytanie , czy ten silnik tez ma jakieś problemy z wtryskiem ,

> dwumasą, a może inne, jakie?.

Chyba nie ma EGRa. Spalanie ~6 litrów w trasie spokojnie, ale nie powoli. Po mieście 7-8 (Mondeo to duży i ciężki samochód). Dla mnie wystarcza. Trwałość dwumasy zależy w dużej części od kierowcy: im bardziej jurny był poprzedni uzytkownik tym mniejszy 'resurs' pozostał do wymiany. Wtryski kosztują teraz po ~700 zł / sztuka, więc nie ma tragedii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.