Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto klasy średniej ?

Featured Replies

Napisano

Pytałem nie tak dawno o wybór pomiędzy A4 B6 i Mercedesem W203. Niestety jak na razie nie znalazłem auta godnego uwagi.

Stąd moja ponowna prośba ale innego typu. Nie skupiając się na marce auta, co byście wybrali biorąc pod uwagę takie wymagania:

- rocznik od 2000

- sedan klasy średniej - nie większy i nie mniejszy (więc bez aut małych, kompaktów, czy aut typu 607)

- pojemność do 2.0l

- tylko benzyna lub turbo benzyna z możliwością założenia LPG

- moc powiedzmy od 130 KM ale z wysokością i charakterystyką momentu obrotowego pozwalającą stosunkowo łatwo wyprzedzać (oczywiste że inaczej będzie w wolnossącym a inaczej z autem z turbo)

- napęd na przednią oś

- budżet do 30 tyś PLN

- dobrze wyciszony, żeby nie męczył hałasem przy prędkościach autostradowych

- bezpieczny jak na swój rocznik i posiadający ESP

- nie rdzewiejący

- awaryjność pozostająca na poziomie pozwalającym na spokojne zasypianie

Chcę się dosyć wygodnie poruszać do pracy, a także na weekendowe czy wakacyjne kilkuset kilometrowe wycieczki.

Napisano

Ja bym dalej szukał audi a4 z 1,8T i najlepiej jakby jeszcze był quattro. Alternatywnie honda accord 2,0 lub subaru legacy.

Poleciłbym mazdę 6, ale miało być bez korozji grinser006.gif

Napisano

zainteresował bym się saabem 9-3

przykładowy egz.

Napisano

> zainteresował bym się saabem 9-3

> przykładowy egz.

no zapomniałem o sabie-fajne auto i tanie części, bo zbudowany na bazie vectry... pewnie zaraz MarekF zabierze głos grinser006.gif

Napisano

> Pytałem nie tak dawno o wybór pomiędzy A4 B6 i Mercedesem W203. Niestety jak na razie nie znalazłem

> auta godnego uwagi.

> Stąd moja ponowna prośba ale innego typu. Nie skupiając się na marce auta, co byście wybrali biorąc

> pod uwagę takie wymagania:

> - rocznik od 2000

> - sedan klasy średniej - nie większy i nie mniejszy (więc bez aut małych, kompaktów, czy aut typu

> 607)

> - pojemność do 2.0l

> - tylko benzyna lub turbo benzyna z możliwością założenia LPG

> - moc powiedzmy od 130 KM ale z wysokością i charakterystyką momentu obrotowego pozwalającą

> stosunkowo łatwo wyprzedzać (oczywiste że inaczej będzie w wolnossącym a inaczej z autem z

> turbo)

> - napęd na przednią oś

> - budżet do 30 tyś PLN

> - dobrze wyciszony, żebym nie męczył hałasem przy prędkościach autostradowych

> - bezpieczny jak na swój rocznik i posiadający ESP

> - nie rdzewiejący

> - awaryjność pozostająca na poziomie pozwalającym na spokojne zasypianie

> Chcę się dosyć wygodnie poruszać do pracy, a także na weekendowe czy wakacyjne kilkuset kilometrowe

> wycieczki.

co jak co, ale A4 nie nazwałbym klasą średnią palacz.gif

moim zdaniem szukasz właśnie Paska i jeszcze o tym nie wiesz zlosnik.gif za 30kpln kupisz kilkuletniego w benzynce bez problemu. Jest szansa ze benzynowy Passat będzie miał realny przebieg, bo Niemcy na długie przebiegi wybierają raczej diesle.

Silnik powinien w miarę dobrze znieść LPG, awaryjność będziesz miał niewielką, korozji żadnej a jazdę bezpieczną ok.gif

Napisano

> co jak co, ale A4 nie nazwałbym klasą średnią

> moim zdaniem szukasz właśnie Paska i jeszcze o tym nie wiesz za 30kpln kupisz kilkuletniego w

> benzynce bez problemu. Jest szansa ze benzynowy Passat będzie miał realny przebieg, bo Niemcy

> na długie przebiegi wybierają raczej diesle.

> Silnik powinien w miarę dobrze znieść LPG, awaryjność będziesz miał niewielką, korozji żadnej a

> jazdę bezpieczną

Przecież A4 i Passat to ten sam segment D. Czyli jedno jest klasą średnią a drugie nie spineyes.gif

Napisano

> Przecież A4 i Passat to ten sam segment D. Czyli jedno jest klasą średnią a drugie nie

nie znasz się, Audi to klasa Premium zlosnik.gif

Napisano

> Przecież A4 i Passat to ten sam segment D. Czyli jedno jest klasą średnią a drugie nie

to usiądź sobie w A4 a potem w Pasku i wtedy zabierz głos

Napisano

> nie znasz się, Audi to klasa Premium

Co nie zmenia faktu, że jest to segment D, czyli klasa średnia.

Napisano
  • Autor

> zainteresował bym się saabem 9-3

> przykładowy egz.

Jak z awaryjnością i kosztami napraw ? Powiązania z oplem łagodzą ceny ?

Napisano
  • Autor

> to usiądź sobie w A4 a potem w Pasku i wtedy zabierz głos

Różnica jest w 50 mm rozstawu osi - 2700 w passacie i 2650 w A4 (to jest ta sama płyta podłogowa z innym rozstawem osi). Z tego co pamiętam, to różnica na tylnej kanapie istnieje, lecz mnie zbytnio nie interesuje, bo jeżdżę zazwyczaj sam lub z jedną osobą. Bagażnik passat też ma większy (o 30 litrów).

Napisano

Primera P11.144 tak 2001r. 2.0 (SR20DE), pod LPG idealny no i chyba spelnia wszystkie warunki.

Napisano

> to usiądź sobie w A4 a potem w Pasku i wtedy zabierz głos

A od kiedy to o przynależności auta do danej klasy decyduje wrażenie po zajęciu w nim miejsca? icon_eek.gif

Napisano

> Pytałem nie tak dawno o wybór pomiędzy A4 B6 i Mercedesem W203. Niestety jak na razie nie znalazłem

> auta godnego uwagi.

> Stąd moja ponowna prośba ale innego typu. Nie skupiając się na marce auta, co byście wybrali biorąc

> pod uwagę takie wymagania:

> - rocznik od 2000

> - sedan klasy średniej - nie większy i nie mniejszy (więc bez aut małych, kompaktów, czy aut typu

> 607)

> - pojemność do 2.0l

> - tylko benzyna lub turbo benzyna z możliwością założenia LPG

> - moc powiedzmy od 130 KM ale z wysokością i charakterystyką momentu obrotowego pozwalającą

> stosunkowo łatwo wyprzedzać (oczywiste że inaczej będzie w wolnossącym a inaczej z autem z

> turbo)

> - napęd na przednią oś

> - budżet do 30 tyś PLN

> - dobrze wyciszony, żeby nie męczył hałasem przy prędkościach autostradowych

> - bezpieczny jak na swój rocznik i posiadający ESP

> - nie rdzewiejący

> - awaryjność pozostająca na poziomie pozwalającym na spokojne zasypianie

> Chcę się dosyć wygodnie poruszać do pracy, a także na weekendowe czy wakacyjne kilkuset kilometrowe

> wycieczki.

Może Epica - przykładowe ogłoszenie.

Napisano

> wycieczki.

Hyundai Sonata.

Napisano

> Może Epica - przykładowe ogłoszenie.

Pytanie za 100pkt... czemu te auta sa takie tanie przecież to (wnioskując po zdjęciach) limuzyna z super wyposażeniem... a cena nawet nie jak za zadbany kompakt confused.gif

Napisano

> Pytanie za 100pkt... czemu te auta sa takie tanie przecież to (wnioskując po zdjęciach) limuzyna z

> super wyposażeniem... a cena nawet nie jak za zadbany kompakt

1. To nie jest cena "kup teraz".

2. Chevi/daewoo nigdy za mocno ceny nie trzymały.

ad. 2

I dobrze - za stosunkowo niewielkie pieniądze można kupic przyzwoite auto. ok.gif

Napisano

> Pytanie za 100pkt... czemu te auta sa takie tanie przecież to (wnioskując po zdjęciach) limuzyna z

Odpowiedź będzie w moim pytaniu do Ciebie. Dlaczego ludzie są w stanie zapłacić za Golfa III z 1995 roku nawet 7 kpln? Niestety ale lans pod kościołem i nadzielni jest najważniejszy. Z drugiej strony to dobrze bo człowiek, którego nie podnieca to jaki ma znaczek na masce może kupić dobre auto za nieduże pieniądze.

Napisano

> Pytanie za 100pkt... czemu te auta sa takie tanie

Po pierwsze - znaczek. Jakby był VW to by było znacznie droższe.

Po drugie - jednak jakość. DU to niezłe auta, ale mając porównanie Rezzo/Yeti, Yeti jest lepsze pod każdym względem.

Napisano
  • Autor

> no zapomniałem o sabie-fajne auto i tanie części, bo zbudowany na bazie vectry... pewnie zaraz

> MarekF zabierze głos

Ciekawe czy na plus czy minus się wypowie hmm.gif

Napisano

w przypadku Epiki olbrzymim problemem jest dostępność części zamiennych. Bywa, że na zwykłe klocki trzeba czekać 2 tygodnie, bo sprowadza się je z Niemiec. Polskie hurtownie nie gwarantują stałej dostępności części do tego modelu no.gif

Napisano
  • Autor

> w przypadku Epiki olbrzymim problemem jest dostępność części zamiennych. Bywa, że na zwykłe klocki

> trzeba czekać 2 tygodnie, bo sprowadza się je z Niemiec. Polskie hurtownie nie gwarantują

> stałej dostępności części do tego modelu

Czyli części zamienne niekoniecznie są powiązane z modelami opla hmm.gif

Napisano

> w przypadku Epiki olbrzymim problemem jest dostępność części zamiennych. Bywa, że na zwykłe klocki

> trzeba czekać 2 tygodnie, bo sprowadza się je z Niemiec. Polskie hurtownie nie gwarantują

> stałej dostępności części do tego modelu

Trochę tych części jest

Allegro - klocki hamulcowe.

Pozostaje jeszcze ASO.

Napisano

> Czyli części zamienne niekoniecznie są powiązane z modelami opla

Z oplem to raczej ww. saab jest "powiązany". grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z oplem to raczej ww. saab jest "powiązany".

Chevrolet sądziłem że chociaż częściowo też. Może w takim razie ktoś się wypowie w temacie saaba 9-3 ? Osoba która go poleciła na początku tego wątku pojawiła się, napisała markę i model i ... tyle ją było widać zlosnik.gif

Napisano

Może Citroen C5 po lifcie? Wygodny kanapowóz, spełnia Twoje wymagania, a Cytryny po FL zazwyczaj są bezawaryjne ok.gif

Można by sie pokusic o poszukanie jakiegoś krajowego benzyniaka od pierwszego wlasciciela smile.gif

Napisano

> - napęd na przednią oś

> - budżet do 30 tyś PLN

Poza punktem o napedzie zastanow sie nad Legacy. Auto bez problemu spelni pozostale wymagani, za ok 30 do 35kzl mozna kupic MY04, czyli calkiem ladne i zgrabne auto. Silnikow do wyboru jest kilka, wiekszosc sie dobrze gazuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.