Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile Wam Cromy pala ? ...

Featured Replies

Napisano

Tak chce miec porownanie.

Moj srednio zlopie w cyklu mieszanym 7,2 - 7,5 l/100km.

W trasie udaje mi sie zejsc do ok 6l/100 km

raz jadac pusta droga na odcinku 30km w terenie niezabudowanym w trybie turbo emeryt on komp pokazal mi spalanie 4,6l/100km.

w miescie i podczas duzych sniegow spokojnie 9l/100 zezre...

Silnik 1,9 150KM Automat (noge mam w miare lekka, staram sie jezdzic oszczednie)

Napisano

Teraz 100% miasto i krótkie odcinki średnia dochodzi do 9 litrów.

W wakacje trasa po Europie 2500km, głównie autostrady, klima, w D do 180km/h, średnia wg komputera na cały odcinek 6,5 litr/100

Napisano

Mi 50/50 miasto / trasa 6.5 do 7.5 l/100km. Raczej bez znaczenia lato, zima.

Napisano

W zasadzie moja croma (1,9 150 KM skrzynia manualna) pali tyle co Wasze.

Ostatnie 400km średnio 9l/100km - dwa tygodnie jazdy w śniegu, w korkach, na trasie Łódź - Pabianice.

Zanim śniegi nastały i przed remontem drogi alternatywnej do mojej codziennej trasy (po rozpoczęciu remontu na mojej trasie znacząco wzrosło natężenie ruchu) spalanie oscylowało w granicach 7,5-8,1l/100km.

Najniższe spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 6l/100km na trasie Sulejów-Pabianice. Byłoby mniej gdyby nie to, że jechałem w godzinach szczytu i od Sulejowa do zjazdu na autostradę w Piotrkowie jechałem w korku.

Reasumując: nie jest to pasek w tedeiku palący 5l/100km w mieście.

Napisano

A co tu pisać... dokładnie tyle przez ostatnie 6,5 tyś km

icon1.png

Napisano

Wysiadacie...

Moja w automacie jest, a na dodatek ma zwiększone obciążenie (myślę o mnie i mojej wadze) - teraz mam korki oraz zimę i wynik miasto - 9,6. Ostatnio 8,5 - 9,0. Mam ciężką nogę i lubię popylać.

Na nienieckich autostradach i na ich paliwie przy przelotowej ustawionej na 180 na gps wychodzi 8,2

Napisano

> Na nienieckich autostradach i na ich paliwie

No właśnie ..... ja lałem praktycznie wszystkie rodzaje paliwa z wszystkich stacji zaczynając od najtańszych do marek premium hehe.gif ale jak przyszła zima zalałem przez przypadek Lotos Dynamic ON.... i auto spaliło mi na tym samym odcinku i z tą samą średnią 0,5 litra mniej.... zazwyczaj z domu do pracy i nazat wychodziło mi 5,7-5,8 litra a na tym ON wyszło 5,1-5,2 przy średniej V 51-54 km/h..... hmm.gif paliwo ma jakiś dziwny kolor niebieskawy - widać to na wizjerach przy dystrybutorze ... podczas gdy inne żółtawe są .....

Zobaczymy.... na razie i tak zrobiło się tak ślisko i tyle jest korków / wypadków ( dzisiaj na odcinku kilkunastu km na obwodnicy 3-miasta 3 wypadki.... w tym jeden spowodowała laweta jadąca do jednego z nich... kompletnie zablokowane 2 pasy ) że moje odczyty są do pupy oslabiony.gif

Napisano

To może odezwie sie ktoś z benzyną?

U mnie (1.8) trasa ~70/30 trasa/miasto na dystansie 18kkm 8.12l/100km

Teraz nieco więcej ~8,6l/100km

Napisano

2.0 8V Turbo - 154 km

trasa 11 przy nie przekraczaniu 2,5 tys obrotow...

miasto to od 15-~ ale max to 30 litrow przy pelnym bucie.....niestety przyjemnosc kosztuje smile.gif

Napisano

> 2.0 8V Turbo - 154 km

> trasa 11 przy nie przekraczaniu 2,5 tys obrotow...

> miasto to od 15-~ ale max to 30 litrow przy pelnym bucie.....niestety przyjemnosc kosztuje

Autorowi chodziło chyba o ZFA194 a nie o ZFA154. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To może odezwie sie ktoś z benzyną?

> U mnie (1.8) trasa ~70/30 trasa/miasto na dystansie 18kkm 8.12l/100km

> Teraz nieco więcej ~8,6l/100km

Wprawdzie nie mam jeszcze Cromy(pracuję nad tym), ale jak na benzynę w aucie o masie prawie 1,5t(1430kg) to niezły wynik.

Moje stilo 3d 1.6 wciąga więcej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wprawdzie nie mam jeszcze Cromy(pracuję nad tym), ale jak na benzynę w aucie o masie prawie

> 1,5t(1430kg) to niezły wynik.

> Moje stilo 3d 1.6 wciąga więcej.

> Pozdrawiam BAS

BTW powiedz mi cos wiecej o fiat ecu scan. Jak rozpoczac zabawe? mam 2 fiaty wiec z checiac bym sobie sam co nie co diagnozowal

Napisano

> BTW powiedz mi cos wiecej o fiat ecu scan. Jak rozpoczac zabawe? mam 2 fiaty wiec z checiac bym

> sobie sam co nie co diagnozowal

Kupić i przerobić VAG kkl(przełącznik linii K pomiędzy pinami 1,3,7,9) oraz ELM 327 1.3+(przełącznik 2 biegunowy pomiędzy 6 do 1, 9 do 14), kupić oprogramowanie i... wszystko doczytasz w wątku na kąciku stilo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wprawdzie nie mam jeszcze Cromy(pracuję nad tym), ale jak na benzynę w aucie o masie prawie

> 1,5t(1430kg) to niezły wynik.

> Moje stilo 3d 1.6 wciąga więcej.

> Pozdrawiam BAS

Croma nie zachęca specjalnie do agresywnej jazdy. Ja zwykle w trasie ustawiam tempomat na 100 i tak jadę. stilo 1,6 paliło mi mniej więcej tyle samo.

Napisano

> Croma nie zachęca specjalnie do agresywnej jazdy.

???????? beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

> Ja zwykle w trasie ustawiam tempomat na 100 i tak

> jadę.

Chyba nie na autostradzie?

> stilo 1,6 paliło mi mniej więcej tyle samo.

Mi stilo potrafi wciągnąć po mieście 13.4l/100km noPB po mieście lub ~16.5 L/100km LPG.

Na autostradzie 13.5L/100km LPG przy prędkości, która będzie akceptowalna od 30.12.2010 patrząc na prędkość gps i uwzględniając 10km/h tolerancji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ????????

To prawda... Stilo pod tym względem był inne hehe.gif

Może to wynika z faktu, że nie odczuwamy tej prędkości.... ( to moje odczucia po przesiadce z Stilo - różnica około 20 km/h ) a może z masy auta... Nawet jadąc ponad 200 km/h nie specjalnie czuję abym jechał szybko hehe.gif ale faktycznie jadąć Cromą jakoś tak mi sie nigdzie nie śpieszy zlosnik.gif

Napisano

> ????????

Jak już napisał Lisek. Jakoś nie mam w Cromie imperatywu wewnętrznego smile.gif ciśnięcia na gaz.

> Chyba nie na autostradzie?

Nie, na autostradzie mam 140. I spalanie ~8,5l/100km

> Na autostradzie 13.5L/100km LPG przy prędkości, która będzie akceptowalna od 30.12.2010 patrząc na

> prędkość gps i uwzględniając 10km/h tolerancji.

Pojedz kiedyś sobie na znanej trasie z prędkością 130 na GPS. A potem porównaj czas, spalanie i to jak jesteś zmęczony. Możliwe, że dojdziesz do wniosku, że to ma sens.

Napisano

> Pojedz kiedyś sobie na znanej trasie z prędkością 130 na GPS. A potem porównaj czas, spalanie i to

> jak jesteś zmęczony. Możliwe, że dojdziesz do wniosku, że to ma sens.

Ma to sens, im wolniej jadę tym bardziej chce mi się spać. Wolę gonić, ale fakt że od pewnego czasu nie chce mi się przekraczać licznikowych 160km/h.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Witam

Moja średnio pije 9l , minimalne jakie udalo mi się zrobic 6,2 l , max 12,7 l , motor 2,4 .

Pozdrawiam

Napisano

> ????????

> Chyba nie na autostradzie?

> Mi stilo potrafi wciągnąć po mieście 13.4l/100km noPB po mieście lub ~16.5 L/100km LPG.

> Na autostradzie 13.5L/100km LPG przy prędkości, która będzie akceptowalna od 30.12.2010 patrząc na

> prędkość gps i uwzględniając 10km/h tolerancji.

> Pozdrawiam BAS

stara croma ('92) 2,0 T - cykle mieszany przy ciężkiej nodze 11 - 13litrów LPG/100km (z klimą)

autostrada - ok 13 l LPG przy V w zakresie 140 - 160 ( tez z klimą).

chyba znośnie jak na 18 letnie auto.

• 2 tygodnie później...
Napisano

trasa - jazda bardzo ekonomiczna ok 60 km - 6 litrow

srednio w miescie i szybka trasa - 8

wszystko wg komputera.

maksymalnie przejechalbym - na styk mniej niz tysiąc km - ale to na oparach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.