Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima w zimie a odparowanie szyb ?

Featured Replies

Napisano

Pytanie takie jak w temacie. Jak to jest ? Wiem, że poniżej ok. +5*C klima nie zatrybi ale słyszałem, że powinno działać osuszanie powietrza powodujące zanik parowania szyb. Prawda to ? icon_rolleyes.gif Jeżdżąc w obecnych warunkach (mokro i okolice 0*C) wydaje mi się, że jak włączę klime to lepiej odparowuje przednia szyba niż bez włączonej klimy, ale może tylko mi się wydaje. Jesli to istotne to chodzi o auto z koncernu VAG z klimatronikiem skromny.gif

Pytanie zrodziło się, że to moje w sumie pierwsze auto z klimą i pierwsza zima (nie licząc epizodu ze służbówką jakiś czas temu ale nie pamiętam spostrzeżeń w tej kwestii) niewiem.gif

Napisano

> Pytanie takie jak w temacie. Jak to jest ? Wiem, że poniżej ok. +5*C klima nie zatrybi ale

> słyszałem, że powinno działać osuszanie powietrza powodujące zanik parowania szyb. Prawda to ?

> Jeżdżąc w obecnych warunkach (mokro i okolice 0*C) wydaje mi się, że jak włączę klime to

> lepiej odparowuje przednia szyba niż bez włączonej klimy, ale może tylko mi się wydaje. Jesli

> to istotne to chodzi o auto z koncernu VAG z klimatronikiem

> Pytanie zrodziło się, że to moje w sumie pierwsze auto z klimą i pierwsza zima (nie licząc epizodu

> ze służbówką jakiś czas temu ale nie pamiętam spostrzeżeń w tej kwestii)

W niektórych autach klima łapie gdy tylko temperatura jest powyżej zera. Natomiast jeśli nie złapie to nie działa osuszanie. Jednak przy temperaturach poniżej zera samo ciepłe powietrze wystarczy żeby odparować szyby.

Napisano

U mnie sprężarka działała nawet przy minimalnie ujemnych temperaturach (rzędu -2*, przy -8* już nie). Moim zdaniem jeśli sprężarka się nie załącza, to powietrze nie będzie osuszane, ale nie jestem pewien (też pierwsza zima z klimą 270751858-jezyk.gif )

Napisano
  • Autor

> W niektórych autach klima łapie gdy tylko temperatura jest powyżej zera. Natomiast jeśli nie złapie

> to nie działa osuszanie. Jednak przy temperaturach poniżej zera samo ciepłe powietrze

> wystarczy żeby odparować szyby.

W instrukcji jest napisane, że poniżej 5*C nie działa i faktycznie nie słyszę załączenia sprężarki. Co do samego ciepłego powietrza to się nie moge zgodzić. w poprzednich autach to nie wystarczało icon_rolleyes.gif

Napisano

> U mnie sprężarka działała nawet przy minimalnie ujemnych temperaturach (rzędu -2*, przy -8* już

> nie).

i co ta sprężarka robi przy ujemnej temp, schładza parownik do jeszcze niższych temperatur ?

po czym wpada tam powietrze powiedzmy 0'C i co się dzieje ?

był wątek nie tak dawno o działaniu klimy, IMO przy temp bliskiej zera sprężarka może się włączyć ale tylko na chwilę

potem już nie zaskoczy, bo temp parownika nie może być mniej niż 0'C

i jeszcze jedna kwestia, ile musi być stopni różnicy między powietrzem a parownikiem, żeby działał jak osuszacz ?

te 4-5'C nie bierze się z powietrza wink.gif

Napisano

> i co ta sprężarka robi przy ujemnej temp, schładza parownik do jeszcze niższych temperatur ?

> po czym wpada tam powietrze powiedzmy 0'C i co się dzieje ?

Nie wiem, włączyłem tylko na chwilę (minuta, dwie?) i słyszałem, że się załączyła i odparowała szyby. Nie mówię, że działała systemem ciągłym przez ileś tam minut.

> był wątek nie tak dawno o działaniu klimy, IMO przy temp bliskiej zera sprężarka może się włączyć

> ale tylko na chwilę

> potem już nie zaskoczy, bo temp parownika nie może być mniej niż 0'C

całkiem możliwe. Poza tym, to że na zewnątrz jest -5*, to nie oznacza, że parownika ma tą samą temperaturę, prawda?

> i jeszcze jedna kwestia, ile musi być stopni różnicy między powietrzem a parownikiem, żeby działał

> jak osuszacz ?

nie wiem, nie znam się, mówię co zaobserwowałem.

> te 4-5'C nie bierze się z powietrza

Napisano

Abstrahujac od powodu dla którego klima się nie włącza w zimie to po jakiego ci klima w zimie? Podniesienie temperatury w kabinie zmniejsza wilgotność względna do tego stopnia ze szyby wysychaja. Klima jest potrzebna do suszenia powietrza wyłącznie gdy jest gorąco i parno - wtedy zwiększanie temperatury nie wchodzi w rachubę bo byś się ugotowal.

Napisano

> Nie wiem, włączyłem tylko na chwilę (minuta, dwie?) i słyszałem, że się załączyła i odparowała

> szyby. Nie mówię, że działała systemem ciągłym przez ileś tam minut.

a może wyłączyła się po 5 sekundach ?

> całkiem możliwe. Poza tym, to że na zewnątrz jest -5*, to nie oznacza, że parownika ma tą samą

> temperaturę, prawda?

jeśli silnik jest nagrzany to może podgrzać się od silnika, na przykład wink.gif

może też podgrzać się od ciepłego powietrza z wew auta ...

> nie wiem, nie znam się, mówię co zaobserwowałem.

a może zimne układ wentylacji zadziałał jak parownik klimy ?

mnie fordzie nie załączy się sprężarka jak jest poniżej 5'C, i to wiem

a szyby też jakoś odparowują spineyes.gif

tak jak pisałem, nie ma możliwości żeby parownik pracował w ujemnej temp, z prostej przyczyny, jeśli wilgoć będzie się na nim osadzać, to go zaszroni, czyli zaklajstruje hmm.gif

Napisano

Nie wiem jak to działa ale u mnie we wszystkich autach po załączeniu klimy nawet przy -10 szyby momentalnie odparowywały więc coś tam musi działać;)

Napisano

> Nie wiem jak to działa ale u mnie we wszystkich autach po załączeniu klimy nawet przy -10 szyby

> momentalnie odparowywały więc coś tam musi działać;)

no działa, zimne powietrze, zwłaszcza takie przy -10 jest suche, jak wpada do wilgotnego, przeważnie cieplejszego auta to działa jak suszarka i klima nie jest tu potrzebna ok.gif

Napisano
  • Autor

> Abstrahujac od powodu dla którego klima się nie włącza w zimie to po jakiego ci klima w zimie?

> Podniesienie temperatury w kabinie zmniejsza wilgotność względna do tego stopnia ze szyby

> wysychaja. Klima jest potrzebna do suszenia powietrza wyłącznie gdy jest gorąco i parno -

> wtedy zwiększanie temperatury nie wchodzi w rachubę bo byś się ugotowal.

przy wilgotnej pogodzie i 4 osobach na pokładzie wszystkie szyby po krótkim czasie zaczynają parować od wnętrza i podnoszenie temperatury jest psu na bude. Z tego co mi wiadomo klima poza chłodzeniem przydaje się też do osuszenia powietrza we wnętrzu auta.

Napisano

> a może wyłączyła się po 5 sekundach ?

Trochę później na pewno - u mnie wyraźnie cuć moment włączania i wyłączania klimy, nie sposób się pomylić ok.gif

> jeśli silnik jest nagrzany to może podgrzać się od silnika, na przykład

> może też podgrzać się od ciepłego powietrza z wew auta ...

otóż to - było to już po pewnym czasie od włączenia silnika - nie był jeszcze w pełni nagrzany, ale już podziałka na skali temperatury zdążyła "drgnąć".

> a może zimne układ wentylacji zadziałał jak parownik klimy ?

nie, wyraźnie słyszałem załączenie sprężarki smile.gif

> mnie fordzie nie załączy się sprężarka jak jest poniżej 5'C, i to wiem

> a szyby też jakoś odparowują

oczywiście, że odparowują - zanim założyłem klimę to przez 5 lat szyby w aucie mi też jakoś odparowywały - ale zdecydowanie wolniej niż po włączeniu klimy.

> tak jak pisałem, nie ma możliwości żeby parownik pracował w ujemnej temp, z prostej przyczyny,

> jeśli wilgoć będzie się na nim osadzać, to go zaszroni, czyli zaklajstruje

tu się zgadzam, o ile mówimy o temperaturze parownika, a nie powietrza na zewnętrz biglaugh.gif

Napisano

> tu się zgadzam, o ile mówimy o temperaturze parownika, a nie powietrza na zewnętrz

to dobrze, czyli zgadasz się że nie może być tam mniej jak 0'C

więc jak wpadnie na niego powietrze o temp -2'C to co się stanie ?

schłodzi go do tych -2'C spineyes.gif

a do momenty jak będzie cieplejszy, (np od silnika) to nie będzie działał jak osuszacz

więc hmm.gif

Napisano

> U mnie sprężarka działała nawet przy minimalnie ujemnych temperaturach (rzędu -2*, przy -8* już

> nie). Moim zdaniem jeśli sprężarka się nie załącza, to powietrze nie będzie osuszane, ale nie

> jestem pewien (też pierwsza zima z klimą )

Mój samochód automatycznie włącza klimę do temperatury 0 lub 1 st. C. Nie wiem od czego to zależy ale jest raz tak a raz tak. Poniżej nie włącza nigdy.

Napisano

> to dobrze, czyli zgadasz się że nie może być tam mniej jak 0'C

> więc jak wpadnie na niego powietrze o temp -2'C to co się stanie ?

> schłodzi go do tych -2'C

ale nie od razu, prawda? Poza tym czujnik temperatury też ma swoją bezwładność. Analogicznie - czy jeśli otworzysz okno od mieszkania, w którym jest 20*C, gdy na zewnątrz masz -20*C to od razu w mieszkaniu będzie -20*C?

> a do momenty jak będzie cieplejszy, (np od silnika) to nie będzie działał jak osuszacz

> więc

tego nie rozumiem niewiem.gif

Napisano

> ale nie od razu, prawda? Poza tym czujnik temperatury też ma swoją bezwładność.

pewnie ma, pytanie jak dużą i jak duża jest różnica temp

powietrza i auta

> tego nie rozumiem

skraplacz musi być chłodniejszy od powietrza żeby "wychwytywał wodę"

jeśli jest nagrzany do np 10'C, a powietrze ma np 0'C, to nie woda nie będzie się na nim skraplać

Napisano

> pewnie ma, pytanie jak dużą i jak duża jest różnica temp

> powietrza i auta

> skraplacz musi być chłodniejszy od powietrza żeby "wychwytywał wodę"

> jeśli jest nagrzany do np 10'C, a powietrze ma np 0'C, to nie woda nie będzie się na nim skraplać

hmmm... nie wiem niewiem.gif Wiem, że jak włączyłem na moment klimę przy tych 2* na minusie, to szyby odparowały mi bardzo szybko, a sprężarka klimy na pewno się włączyła ok.gif

Napisano

> Abstrahujac od powodu dla którego klima się nie włącza w zimie to po jakiego ci klima w zimie?

> Podniesienie temperatury w kabinie zmniejsza wilgotność względna do tego stopnia ze szyby

> wysychaja. Klima jest potrzebna do suszenia powietrza wyłącznie gdy jest gorąco i parno -

zanim silnik się nagrzeje i ogrzeje wnętrze, żeby między innymi "wygonić" wilgoć, chce przecież chłopak ruszyć i jechać, a nie może bo ma mnóstwo wilgoci (czasem w postaci szronu) na wewnętrznej stronie szyb... po ostatnim razie, kiedy rozgrzany samochód stygł a wilgoć z powietrza zostawała na szybach zlosnik.gif

nawet nie mówię o śnieżnej zimie, bo wtedy niektórzy muszą skrobać również od wewnątrz biglaugh.gif

Napisano

> Pytanie takie jak w temacie. Jak to jest ? Wiem, że poniżej ok. +5*C klima nie zatrybi ale

> słyszałem, że powinno działać osuszanie powietrza powodujące zanik parowania szyb. Prawda to ?

Nie - łapanie wilgoci z powietrza to jedna z funkcji klimy, ale musi ona działać - jak jest poniżej iluśtam stopni to nie włącza się sprężarka, więc klima nie działa.

Ludzie myslą, że jak im świeci się guzik AC to znaczy że na pewno klima chodzi, a to nieprawda smile.gif Nawet są w stanie sobie wmówić że szyby potrafią momentalnie odparowywać dzięki tej włączonej kontrolce smile.gif

Napisano

> przy wilgotnej pogodzie i 4 osobach na pokładzie wszystkie szyby po krótkim czasie zaczynają

> parować od wnętrza i podnoszenie temperatury jest psu na bude. Z tego co mi wiadomo klima poza

> chłodzeniem przydaje się też do osuszenia powietrza we wnętrzu auta.

dobrze Ci wiadomo, a Marek za długo już na Florydzie mieszka i nie pamięta, tego śniegu pod podeszwą, i tych zimnych deszczowych dni też nie zlosnik.gif

Napisano

> Ludzie myslą, że jak im świeci się guzik AC to znaczy że na pewno klima chodzi, a to nieprawda

> Nawet są w stanie sobie wmówić że szyby potrafią momentalnie odparowywać dzięki tej włączonej

> kontrolce

Wybacz Tomku, ale w Matizie doskonale słychać i czuć, kiedy sprężarka klimy się włącza, wiesz o tym dobrze tak samo, jak i ja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wybacz Tomku, ale w Matizie doskonale słychać i czuć, kiedy sprężarka klimy się włącza, wiesz o tym

> dobrze tak samo, jak i ja

podpiąłeś czujnik od klimy przy parowniku jak klimę wsadzałeś? cfaniaczek.gif jak nie to własnie będzie ci się włączać niezaleznie od temperatury, ale na krótko - aż zamarznie parownik.

mi w matizie tak od okolo +5 się nie włączała.

Napisano

> podpiąłeś czujnik od klimy przy parowniku jak klimę wsadzałeś? jak nie to własnie będzie ci się

> włączać niezaleznie od temperatury, ale na krótko - aż zamarznie parownik.

> mi w matizie tak od okolo +5 się nie włączała.

podpiąłeś - przy -8 klima się nie załącza biglaugh.gif

Napisano

Marek facepalm.gif

Przy temperaturze okołozerowej problem nadmiernej wilgotności wewnątrz pojazdu jest wręcz bardzo zauważalny. W trasie poniżej 30km w samochodzie większym od smarta/matiza/sc nie wyplenisz pary ze wszystkich szyb samym ogrzewaniem... Nie ma opcji.

Napisano

> Marek

> Przy temperaturze okołozerowej problem nadmiernej wilgotności wewnątrz pojazdu jest wręcz bardzo

> zauważalny. W trasie poniżej 30km w samochodzie większym od smarta/matiza/sc nie wyplenisz

> pary ze wszystkich szyb samym ogrzewaniem... Nie ma opcji.

W Matizie też bywa z tym problem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie - łapanie wilgoci z powietrza to jedna z funkcji klimy, ale musi ona działać - jak jest poniżej

> iluśtam stopni to nie włącza się sprężarka, więc klima nie działa.

> Ludzie myslą, że jak im świeci się guzik AC to znaczy że na pewno klima chodzi, a to nieprawda

> Nawet są w stanie sobie wmówić że szyby potrafią momentalnie odparowywać dzięki tej włączonej

> kontrolce

To ja mam popsute auto confused.gif. -15 AC włączone obieg zamkniety i nic mi nie paruje, a sprężarka nie pracuje. confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.