Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat: robić czy nie robić prawka

Featured Replies

Napisano

kurcze Panowie i Panie, powiedzcie czy jest sens walczyć z miłością do motocykli?

pamiętam pierwszy Świat Motocykli kupiłem we wrześniu 96 roku.

od tamtego momentu zakochałem się w motocyklach bez pamięci, ale, że byłem gówniarz, była to miłość nie odwzajemniona.

miłość ta wielokrotnie wracała do mnie z coraz mocniejszą siłą, ale jak już pełnoletni byłem to zaś kasy brakowało, więc też było nie po drodze...

no i znowu ostatnio mnie naszło na motor i to ze zdwojoną siłą

kasa na prawko, ciuchy i motocykl by się znalazła ale zaś pojawia się pytanie czy warto, czy to nie zbyt ryzykowne

nie mam jeszcze rodziny, ale w przyszłym roku się żenię.

to może powodować we mnie pojawianie się głosu rozsądku

ja wiem, że w motocyklach rozsądek to podstawa i w ogóle ale też nie wszystko zależne jest ode mnie

ale pociąg do dwóch kółek jest ogromny

aha no i jeszcze jedno - nie mam garażu frown.gif

dobra, to jak będzie, walczyć z tym, czy się poddać i robić prawko?

Napisano

Rób prawko, w ramach prawka wylatasz 20 godzin. Już będziesz miał pojęcie czy chcesz się w to bawić .

Jak uznasz że to jednak pomyłka - prawko się zawsze przyda, jak Ci się spodoba kupisz sobie jakieś lajtowe pierwsze moto pokroju GS500 czy czegoś w teren - co wolisz.

Jak się nie wkręcisz dalej, zawsze odsprzedaż bez dużej straty wartości.

Najważniejsze podczas jazdy motocyklem to myśleć za siebie i za innych.

Jasne - wypadek może się zdarzyć nawet najspokojniejszemu motocykliście - ale równie dobrze możesz ginąć w aucie lub na przejściu dla pieszych.

Ja całą zabawę polecam. ok.gif

Napisano

Odpowiedź może być tylko jedna -ROBIĆ.

Ja przez 29 lat mojego życia uważałem motocykle za durną fanaberię. do momentu aż spróbowałem. I absolutnie nie żałuje.

Od tamtej pory -czytaj dwa pełne sezony - nie wyobrażam sobie żeby nie jeździć na moto. Jeżdżę może nie stricte motocyklem a maxiskuterem (silverwing 600) ale frajda jest niesamowita.

Praktycznie samochód jest nieużywany od początku marca do końca listopada.

Co do rozsądku i bezpieczeństwa - tu trzeba mieć oczy naokoło głowy to raz, dwa - samemu trzeba myśleć dużo bardziej niż ma się to w przypadku innych form transportu.

Ja w swojej niedługiej acz intensywnej karierze ( około 17 tys km w sezonie) miałem 1, słowie jedną sytuację gdzie musiałem zejść z moto i chwilę zaczerpnąć powietrza bo było gorąco. na szczęście nic się nie stało - ale jak to mówią - niesmak pozostał.

Reasumując - robić prawo jazdy.

Pozdrawiam

Napisano

> Odpowiedź może być tylko jedna -ROBIĆ.

> Ja przez 29 lat mojego życia uważałem motocykle za durną fanaberię. do momentu aż spróbowałem.

O to to... Gdyby 2 lata temu ktoś mi powiedział, że zrobie prawko i kupie motocykl to bym sie tylko w czoło popukał - a w ciągu 4 miesięcy jazdy zdąrzyłem się uzależnić. Motocykl to nie tylko fajna zabawka czy kolejne hobby, ale również sposób na życie i wspaniały środek transportu - lekarstwo na coraz większe korki. Wiadomo, że prawdopodobieństwo uszkodzeń ciała przy wypadku na motocyklu jest większe niż w przypadku samochodu, ale myślenie za kierownicą jak również przewidywanie działań innych uczestników ruchu minimalizuje ryzyko.

Napisano

tez mialem podobny dylemat ,ale zdecydowałem sie że robie prawko i kupuje jakiegos gs 500 do nauki - jak sie nie spodoba to sprzedam ; tylko mam dylemat zapisac sie przed nowym rokiem czy po nowy roku ? czy ceny kursu mogą jakos drastycznie wzrsnąć po nowym roku ?

Napisano

rób prawko, to nigdy nie zginie, kup moto, co ma malżeństow do moto ? jak jestes rozsadny to w kazdym wieku jest dobrze zacząć.

Napisano

tylko mam dylemat zapisac sie przed nowym rokiem czy po

> nowy roku ? czy ceny kursu mogą jakos drastycznie wzrsnąć po nowym roku ?

wszystko na to wskazuje crazy.gif

Napisano

Zrób sobie ale kobiety nie woź ze sobą żeby komuś życia nie zniszczyć smile.gif

Napisano

robić jak się spodoba to dobrze jak nie to nie zginie może kiedyś się przydać

Napisano

> dobra, to jak będzie, walczyć z tym, czy się poddać i robić prawko?

Zaczalem dosc pozno, przed drogim malzenstwem, zona smiga ze mna, dzis gdybym mogl wyciagnol bym sobie szczeka i ugryzl sie w dupsko, ze tak pozno zrobilem uprawnienia.

Dopuki sam nie wyjedziesz na droge ( po zdanym egzaminie ) to nikt nie bedzie w stanie oddac / przelac Ci wrazen jakie daje jazda motocyklem - polecam

wink.gif

Napisano
  • Autor

Dobra Panowie, nie ma co pitu pitu, od wczoraj mam postanowienie noworoczne - ROBIE PRAWKO zeby.GIF

w sumie jeździłem jako plecak wiele razy i ogromnie mnie to pociągało, więc jazda jako kierowca na pewno da mi większą frajdę uzbroj_zlo.gif

anyway, poradźcie jeszcze, zapisywać się jescze w tym roku, czy poczekać do wiosny?

czy ceny kursów mogą wzrosnąć po nowym roku?

czy zapisując się na kurs muszę mieć już kask/ciuchy itp?

dawajcie wszystkie cenne rady dla takiego żółtodzioba jak ja smile.gif

dzięki raz jeszcze

Napisano

> Dobra Panowie, nie ma co pitu pitu, od wczoraj mam postanowienie noworoczne - ROBIE PRAWKO

> w sumie jeździłem jako plecak wiele razy i ogromnie mnie to pociągało, więc jazda jako kierowca na

> pewno da mi większą frajdę

> anyway, poradźcie jeszcze, zapisywać się jescze w tym roku, czy poczekać do wiosny?

> czy ceny kursów mogą wzrosnąć po nowym roku?

> czy zapisując się na kurs muszę mieć już kask/ciuchy itp?

> dawajcie wszystkie cenne rady dla takiego żółtodzioba jak ja

> dzięki raz jeszcze

podobno ceny mogą wzrosnąc nawet do 1500 zł za kurs ,jutro będe w szkole nauki jazdy to napisze jak to u nas wyglada

Napisano
  • Autor

> podobno ceny mogą wzrosnąc nawet do 1500 zł za kurs ,jutro będe w szkole nauki jazdy to napisze jak

> to u nas wyglada

pisz, pisz koniecznie!

a swoją drogą to czy w zimie odbywają się kursy na kat. A ?

Napisano

> pisz, pisz koniecznie!

ztcw ma wejsca 23% vat na kursy kat. A - nie wiem tylko czy fakt zapisania sie teraz cokolwiek zmienia. Mozliwe ze jesli zaplacisz 100% ceny kursu teraz to ominie cie podwyzka.

> a swoją drogą to czy w zimie odbywają się kursy na kat. A ?

nie, nie odbywaja sie, podobnie jak nie ma teraz egzaminow. W zaleznosci od osrodka egzaminownia egzaminy sa zawieszane zawsze w zimie (zwykle polowa pazdziernika do polowy marca), albo w zaleznosci od warunkow drogowych (np we wroclawiu odbywaly sie jeszcze na poczatku grudnia i dopiero jak popadalo i zmrozilo to zawiesili)

Napisano

zrób, mi akurat z pewnych powodów przeszło... co nie znaczy że to nie jest fajna sprawa

Napisano

Zapisuj sie teraz bo z wejsciem Vat'u PJ pojdzie w gore.

wink.gif

Napisano

> Zapisuj sie teraz bo z wejsciem Vat'u PJ pojdzie w gore.

Podobno jak ośrodek udowodni że potrzebujesz do pracy to będzie bez Vat. Normalnie jaja. Ale jest sposób, powiedz że chcesz iśc na policjanta do sekcji motocykowej, nie zapłacisz vatu.

Napisano

A tak na powaznie jesli to lubisz i masz troche kaski na zbyciu to będzie dobra inwestycja. Prawko masz na całe życie. Kto wie co ci odbije na starość a w wieku 60 to kiepsko się robi prawko , lepiej teraz

Napisano

> Podobno jak ośrodek udowodni że potrzebujesz do pracy to będzie bez Vat.

To osrodek ma cos udowadniac ? Myslalem, ze betposrednio zainteresowany !

A co bedzie jezeli nie bedzie w stanie udowodnic ?

wink.gif

Napisano

> To osrodek ma cos udowadniac ? Myslalem, ze betposrednio zainteresowany !

> A co bedzie jezeli nie bedzie w stanie udowodnic ?

Nie wiem, ja tam bym wolał zapłacić ten vat dla spokoju ale zapis i interpretacja jest ciekawa. ciekawe czy stwierdzenie ,, potrzebuje i ..uj" wystaczy rotfl.gif

Napisano

> pisz, pisz koniecznie!

> a swoją drogą to czy w zimie odbywają się kursy na kat. A ?

dzisiaj zapisałem sie na kurs - u mnie w Pruszkowie kosztuje teraz 1000 zł , jeszcze nie ma rozporzadzenia co do vatu , ale miła pani w osrodku powiedziała że na 99% tylko vat zostanie wprowadzony na katA . Od nowego roku tez chca podniesc ceny ze wzgledu na rosnaca cene paliwa

Napisano
  • Autor

> dzisiaj zapisałem sie na kurs - u mnie w Pruszkowie kosztuje teraz 1000 zł , jeszcze nie ma

> rozporzadzenia co do vatu , ale miła pani w osrodku powiedziała że na 99% tylko vat zostanie

> wprowadzony na katA . Od nowego roku tez chca podniesc ceny ze wzgledu na rosnaca cene paliwa

super! dzięki za wiadomość

jak znajdę trochę czasu to jeszcze w tym tygodniu się ruszę by zadziałać gdzie trzeba zlosnik.gif

jak nie wyrobię się z czasem, to i tak się zapiszę, może te podwyżki nie będą tak dotkliwe icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie wiem, ja tam bym wolał zapłacić ten vat dla spokoju ale zapis i interpretacja jest ciekawa.

> ciekawe czy stwierdzenie ,, potrzebuje i ..uj" wystaczy

do rozwozenia pizzy Ci jest potrzebny, motorem szybciej i zawsze dowieziesz ciepla grinser006.gif

Napisano

> czy zapisując się na kurs muszę mieć już kask/ciuchy itp?

>

nie musisz, ale lepiej w swoim kasku jezdzic i np rekawiczki tez miec swoje.

Napisano

> Nie wiem, ja tam bym wolał zapłacić ten vat dla spokoju ale zapis i interpretacja jest ciekawa.

> ciekawe czy stwierdzenie ,, potrzebuje i ..uj" wystaczy

Czytałem o tym kilka dni temu, tylko tam było, że vat-u nie ma do kategorii C i wyżej a B właśnie warunkowo, do A ma być zawsze.

Napisano

Miałem identyczne wspomnienia i dokładnie te same dylematy. Podjąłem też taką samą decyzję jak Ty - robię "A" na wiosnę zlosnik.gif

Napisano

Heh, ja kiedyś tak samo myślałem o moturach, że to niebezpieczne, a to kasy nie było. Kolega mnie przewiózł i załapałem bakcyla smile.gif W grudniu odbimbałem teorie, teraz czekam aż śniegi stopnieją smile.gif Garażu też nie mam, ale na razie się tym nie przejmuję hehe. Robić prawko smile.gif

Napisano

> dobra, to jak będzie, walczyć z tym, czy się poddać i robić prawko?

Zrobić prawko..;)

Ja jeździłem bez kat A jeden sezon, zaliczyłem porządną nauczkę od życia i zrobiłem potem prawko na jesień.

A na motocykl wzieło mnie jakieś 2 lata temu, nagle i niespodziewanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.