Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Vectra C 2,2DTI w automacie...

Featured Replies

Napisano

możecie mi powiedzieć coś na temat takiego auta? Jak silniki się sprawują? Przebieg auta to 105tyś (pewny) auto z 2003r, serwisowany do końca. Warto się ładować w taki samochód??

Napisano

> możecie mi powiedzieć coś na temat takiego auta? Jak silniki się sprawują? Przebieg auta to 105tyś

> (pewny) auto z 2003r, serwisowany do końca. Warto się ładować w taki samochód??

Użytkuję od kilku tygodni takie coś w wersji z manualem. Ze typowych usterek:

1. Awaria pompy vp44 ze sterownikiem psg16 (mam nadzieję, że nie popełniłem żadnej literówki) usterka nienaprawialna - konieczna wymiana całej pompy - występuje od 160 do 300kkm, boli najbardziej - koszt w okolicach 5kPLN.

2. Awaria modułu CIM, mój jest już po wymianie. Z tego co się orientowałem to koszt ~800-1000PLN

3. Nieszczelności maglownicy, da się to ponoć jakoś naprawić, że nie trzeba wymieniać całej, ale ja się nie znam.

4. W miarę częsta userkowość tylnego wahacza (tzw. banan), ale to koszty już niewielkie.

Poza tym całkiem przyjemne auto, jeździ, skręca, hamuje, przyspiesza.

Napisano

> Użytkuję od kilku tygodni takie coś w wersji z manualem. Ze typowych usterek:

> 1. Awaria pompy vp44 ze sterownikiem psg16 (mam nadzieję, że nie popełniłem żadnej literówki)

> usterka nienaprawialna - konieczna wymiana całej pompy - występuje od 160 do 300kkm, boli

> najbardziej - koszt w okolicach 5kPLN.

> 2. Awaria modułu CIM, mój jest już po wymianie. Z tego co się orientowałem to koszt ~800-1000PLN

> 3. Nieszczelności maglownicy, da się to ponoć jakoś naprawić, że nie trzeba wymieniać całej, ale ja

> się nie znam.

> 4. W miarę częsta userkowość tylnego wahacza (tzw. banan), ale to koszty już niewielkie.

> Poza tym całkiem przyjemne auto, jeździ, skręca, hamuje, przyspiesza.

do tego 2.2 dti ma wrazliwa glowice - mikro pekniecia

ogolnie lepiej szukac z fiatowskim silnikiem diesla 1.9

Napisano

> 1. Awaria pompy vp44 ze sterownikiem psg16 (mam nadzieję, że nie popełniłem żadnej literówki)

> usterka nienaprawialna - konieczna wymiana całej pompy - występuje od 160 do 300kkm, boli

co ciekawe 2.2 benzyna też ma problemy z pompą paliwową

> 2. Awaria modułu CIM, mój jest już po wymianie. Z tego co się orientowałem to koszt ~800-1000PLN

> 3. Nieszczelności maglownicy, da się to ponoć jakoś naprawić, że nie trzeba wymieniać całej, ale ja

> się nie znam.

> 4. W miarę częsta userkowość tylnego wahacza (tzw. banan), ale to koszty już niewielkie.

5. Automat Aisin AW55-50 - ciężka noga i brak wymian oleju co 60-80ooo km kończą się naprawą zlosnik.gif

Napisano

> do tego 2.2 dti ma wrazliwa glowice - mikro pekniecia

A dupa tam, to nie jest typowa usterka, raczej promil awarii jakie spotyka ten silnik.

Napisano

> ogolnie lepiej szukac z fiatowskim silnikiem diesla 1.9

Zdecydowanie tak.... ok.gif

Napisano

> Zdecydowanie tak....

No... z 2003r to będzie chyba trochę trudne...

Napisano

> co ciekawe 2.2 benzyna też ma problemy z pompą paliwową

> 5. Automat Aisin AW55-50 - ciężka noga i brak wymian oleju co 60-80ooo km kończą się naprawą

no prosze ten sam automat co w lagunie II 2.2 dci i 3.0 V6

Napisano

Jeśli chodzi o awarię elektroniki na pompie VP44, a konkretniej tranzystora to nie wiem jak w Twoim regionie, ale ja znam magików którzy to naprawiają fakt nie jest to łatwe, ale Polak potrafi i są fachury co to zrobią palacz.gif No chyba, że chodzi o jakąś inną usterkę, ale ja najczęściej słyszałem o padających tranzystorach elektroniki pompy... niewiem.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o awarię elektroniki na pompie VP44, a konkretniej tranzystora to nie wiem jak w Twoim

> regionie, ale ja znam magików którzy to naprawiają fakt nie jest to łatwe, ale Polak potrafi i

> są fachury co to zrobią No chyba, że chodzi o jakąś inną usterkę, ale ja najczęściej

> słyszałem o padających tranzystorach elektroniki pompy...

Sterowniki psg5 wywalają się zdecydowanie częściej, lecz są naprawialne. Psg16 wywala się rzadziej, lecz jest nienaprawialny, bo na jednym układzie jest zarówno sterownik pompy jak i całe ecu. Tak mi przynajmniej powiedziała pewna fachura zlosnik.gif

Napisano

> Sterowniki psg5 wywalają się zdecydowanie częściej, lecz są naprawialne. Psg16 wywala się

> rzadziej, lecz jest nienaprawialny, bo na jednym układzie jest zarówno sterownik pompy jak i

> całe ecu. Tak mi przynajmniej powiedziała pewna fachura

elektronike tak - sama pompe = nie

Napisano

> Sterowniki psg5 wywalają się zdecydowanie częściej, lecz są naprawialne. Psg16 wywala się

> rzadziej, lecz jest nienaprawialny, bo na jednym układzie jest zarówno sterownik pompy jak i

> całe ecu. Tak mi przynajmniej powiedziała pewna fachura

Chyba, że tak aż tak głęboko się tym nie interesowałem, ale wiem, że kumpel był zamieszany w naprawę tych pomp i stąd kojarzę, że dało się, ale pewnie tak jak mówisz nie wszystkie wersje tych pomp ok.gif

Napisano

> No... z 2003r to będzie chyba trochę trudne...

raczej bardzo hehe.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o awarię elektroniki na pompie VP44, a konkretniej tranzystora to nie wiem jak w Twoim

> regionie, ale ja znam magików którzy to naprawiają fakt nie jest to łatwe, ale Polak potrafi i

> są fachury co to zrobią No chyba, że chodzi o jakąś inną usterkę, ale ja najczęściej

> słyszałem o padających tranzystorach elektroniki pompy...

Ogólnie coś tam słyszałeś, ale bez szczegółów. To nie jest tak, że tranzystorek za 3zł tak sam od siebie się psuje i wystarczy go wymienić, aby mieć funkeln nówkę pompę. wink.gif

Napisano

> Ogólnie coś tam słyszałeś, ale bez szczegółów. To nie jest tak, że tranzystorek za 3zł tak sam od

> siebie się psuje i wystarczy go wymienić, aby mieć funkeln nówkę pompę.

no właśnie, ja słyszałem , że elektronika pada w następstwie zbliżającego się końca mechanicznych części pompy. Wymiana elektryki pomaga ale na krótko.

Napisano

Ojciec użytkował Signum 2003 2.2 DTi z ASB przez ok 30 kkm (mniej więcej od 150 do 180 kkm). Samochód już miał wymienioną pompę. W trakcie eksploatacji poza oczywistymi rzeczami wymienił dwa razy wspomniane już "banany" w tylnym zawieszeniu i moduł CIM. Wszystko to w tym wątku było już wymienione poza chyba najważniejszą wadą:

skrzynia biegów a w zasadzie nie sama skrzynia (która jest OK) tylko wada jej chłodzenia. Chłodnica oleju jest wydzielona w części chłodnicy "wody". Te chłodnice w 2003 roku były wadliwe i dochodziło do zmieszania płynu chłodzącego z olejem w skrzyni. Remont kosztuje ok 7000 zł. Po VIN można sprawdzić jakiego typu chłodnica była zamontowana w danym egzemplarzu. Później Opel poprawił to, ale i tak głowy nikt nie da że będzie ok.gif

Niektórzy zakładają oddzielne chłodnice oleju ok.gif lub profilaktycznie zakładają nowe chłodnice.

Porządny serwis ASB sprawdzi czy w oleju nie ma płynu chłodniczego. Jeżeli doszło do zmieszania płynów to pad skrzyni jest nieunikniony.

Samochód bardzo mi się podoba i bardzo fajnie mi się nim jeździło, ale jeżeli kiedykolwiek miałbym kupić Vectrę to szukałbym egzemplarza poliftowego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.