Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek ropy przy tankowaniu

Featured Replies

Napisano

sam sie dziwie ze tego posta pisze ale rozwieje swoje watpliwosci..

od 2msc jezdze Dieslem.. pierwszy diesel w karierze .. tankowalem dzis do pelna.. do 1 odbicia.. po odbiciu jeszcze z litra

no i zaczelo sie lac spod zbiornika.. nie wiem dokladnie skad bo nie ma jak sprawdzic.. na moje oko poszlo ze 3 litry.. ppodejrzewam po prostu sparcialy przewod..

parkujac po 15 min od tankowania dalej paliwo kapalo.. i zostawialem slady

gdzies wyczytalem jakas opinie ze .. to moze tak powinno byc.. jak sie zatankuje za duzo paliwa . to zbiornik sobie sam upuszcza

przekonajcie mnie zebym w te bajki nie wiierzyl i jechal do mechanika jutro zlosnik.gif

a moze pojezdzic 40 km i dotankowac i sprawdzic co jest grane smile.gif?

Napisano

Może odpowietrzenie baku nie działa jak należy - mi przez to kiedyś sporo paliwa uciekło po pierwszym tankowaniu pierwzego własnego auta. waytogo.gif

Napisano

Jak na moje oko to rozszczelniony bak.

Napisano

na pewno tak być nie powinno, trzeba szukać przyczyny

Napisano

. jak się zatankuje za dużo paliwa . to zbiornik sobie sam upuszcza

nigdy nie spotkałem się z czymś takim yikes.gif

masz jakąś dziurę w układzie

i odpowietrzanie nie ma nic do tego

Napisano
  • Autor

takie relewacje wyczytalem na jakims innym forum hehe.gif

i tak bym tego nie zostawil. wiec jutro sie umowie z mechanikiem i dam znac jak bede wiedzial co bylo ok.gif

Napisano

jestes pewny, ze to ropa?

Napisano
  • Autor

> jestes pewny, ze to ropa?

tak

\

a co by to innego moglo byc ?

Napisano

> tak

no to masz problem. Jakas nieszczelnosc albo uwalone odpowietrzenie

tak czy inaczej nie jest to normalne -> mechanik

Napisano

Tankuję po sam korek i nigdy bak sam nie upuszczał sobie ciśnienia oink.gifhehe.gif

Raczej więc masz jakąś nieszczelność.

Myślę, że dość prawdopodobny może być problem z wężem doprowadzającym - od wlewu do baku...

Napisano
  • Autor

> no to masz problem. Jakas nieszczelnosc albo uwalone odpowietrzenie

> tak czy inaczej nie jest to normalne -> mechanik

obawiam sie tylko ze to bedzie jak szukanie przyslowiowej igly.. i ciezko bedzie od razu dojsc co nie tak... ale mechanicy kumaci to moze cos poradza ok.gif

Napisano

> obawiam sie tylko ze to bedzie jak szukanie przyslowiowej igly.. i ciezko bedzie od razu dojsc co

> nie tak... ale mechanicy kumaci to moze cos poradza

to nie benzyna i nie zniknie. Calosc masz uwalona paliwem. Powyzej miejsca gdzie leci bedzie czysto grinser006.gif

a jak nie... zawsze mozna zatankowac i obserwowac gdzie leci

Napisano

> obawiam sie tylko ze to bedzie jak szukanie przyslowiowej igly..

Bez przesady. Kumaty* mechanik powinien sobie dać radę bardzo szybko.

Można wiedzieć co to za auto?

* Podkreślam, że musi być kumaty, bo ja miałem taką "fajną akcję" za czasów malucha, że mechanik wymienił bak (stwierdził, że to na pewno z niego cieknie), następnego dnia miałem wyjazd w góry. Po drodze coś mi śmierdziało benzyną...

Przejechałem niecałe 100 km, przerwa... auto nie odpaliło.... nie miało paliwa.

Dopiero później okazało się, że to nie z baku wyciekało paliwo, a z tego "dekielka" do którego przyczepiony był pływak... sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady. Kumaty* mechanik powinien sobie dać radę bardzo szybko.

> Można wiedzieć co to za auto?

w sumie do tego powininem zaczac

306 2.0 HDI 2000 rok.. no mechanicy typowi od francuzow wink.gif

z rana przejezdze z 30 km i dotankuje go do pelna i sprobuje sprawdzic skad leje wink.gif

Napisano

taki objaw miałem jak był popękany przewód odpowietrzania zbiornika (Francuzi dali zwykły peszel facepalm.gif)

Napisano

> . jak się zatankuje za dużo paliwa . to zbiornik sobie sam upuszcza

> nigdy nie spotkałem się z czymś takim

Taka totalna bzdura to nie jest. We wlewie jest z reguly taka mala dziurka i jak zalejesz pod sam korek to troche tamtedy pocieknie pod auto. Ale to sa raczej mililitry...

Napisano

> w sumie do tego powininem zaczac

> 306 2.0 HDI 2000 rok.. no mechanicy typowi od francuzow

> z rana przejezdze z 30 km i dotankuje go do pelna i sprobuje sprawdzic skad leje

No i co sie okazało? Bo jestem ciekaw. hmm.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> No i co sie okazało? Bo jestem ciekaw.

> mar00ha

jutro odstawiam auto .. kapie sobie dalej .. ale co dziwniejsze ... pojezdzilem troche po parkingu z kostki, i przy hamowaniu zostawiam slady ropy mniej weicej spod nog pasazera.. a wiec przewod paliwowy w tym miejscu chyba tez cos puszcza

Napisano

> w sumie do tego powininem zaczac

> 306 2.0 HDI 2000 rok.. no mechanicy typowi od francuzow

> z rana przejezdze z 30 km i dotankuje go do pelna i sprobuje sprawdzic skad leje

Kolega w 306 tylko z wolnossącym 1.9 miał podobne problemy z wyciekającą ropą - przy okazji go zapytam o jego usterkę.

Napisano

Nie powinno tak byc.

Zbiornik sam sobie upuszcza, nie wiem kto takie bzdury wymysla. Uklad paliwowy musi byc szczelny bo inaczej to jak proszenie sie o klopoty. Dziwna sprawa z tym co napisales. Skoro zaczelo kapac jak juz zatankowales pod korek to nie bardzo wiem dlaczego wycieklo az 3 litry, to jakby odpowietrzenie gdzies dalej bylo uszkodzone lub przewod paliwowy ale nie przy samym korkiem a gdzies ponizej poziomu korka (o te kilka litrow)

Napisano

Miałem identyczną sytuację po zakupie Vectry. Po zatankowaniu do pełna wyciekał ON do momentu aż ubyło ze zbiornika kilka litrów. Przyczyną wycieku był źle założony oring w pokrywie pływaka na górze zbiornika.

Napisano

> Taka totalna bzdura to nie jest. We wlewie jest z reguly taka mala dziurka i jak zalejesz pod sam

> korek to troche tamtedy pocieknie pod auto. Ale to sa raczej mililitry...

Nie mam takiej dziurki...Zrobić? rotfl.gif

Napisano

> Nie mam takiej dziurki...Zrobić?

Tak. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem identyczną sytuację po zakupie Vectry. Po zatankowaniu do pełna wyciekał ON do momentu aż

> ubyło ze zbiornika kilka litrów. Przyczyną wycieku był źle założony oring w pokrywie pływaka

> na górze zbiornika.

no i panowie stwierdzili cos podobnego.. chociaz gwarancji ze to na 100% tylko to nie ma

od gory zbiornika / spod kanapy / spod oslony sparciala jakas uszczelka oring czy cos tam (byc moze wlasnie od plywaka) zlosnik.gif element wymieniony . skrecone na nowych opaskach

co moge powiedziec po powrocie.. ze nie zostawiam plam ropy za soba juz.. ale jak zatankuje pod korek dzis lub jutro to bede madrzejszy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.