Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - ogrzewana szyba

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś się orientuje, czy w Astrze G montowano ogrzewaną przednią szybę?

Napisano
  • Autor

> Nie.

Szkoda, bo chcę kupić, a taka szyba to przydatna rzecz... frown.gif

Napisano

oswiec nas dlaczego? czyzbys pomieszkiwal za kolem polarnym .? jak bedziesz mial sprawne ogrzewanie i sterowanie nawiewu to bedzie w naszych warunkach klimatycznych calkowicie nieprzydatne a wrecz zbedne powodujace niepotrzebne zapotrzebowanie na energie z aku lub zwiekszajace obciazenie altka sciana.gif

Napisano
  • Autor

> oswiec nas dlaczego? czyzbys pomieszkiwal za kolem polarnym .? jak bedziesz mial sprawne

> ogrzewanie i sterowanie nawiewu to bedzie w naszych warunkach klimatycznych calkowicie

> nieprzydatne a wrecz zbedne powodujace niepotrzebne zapotrzebowanie na energie z aku lub

> zwiekszajace obciazenie altka

Na szczęście do koła polarnego jest ode mnie całkiem daleko smile.gif ale i tak uważam, że taka szybka to duże udogodnienie, nawet, jeśli zwiększa nieco zapotrzebowanie na prąd.

Włączam silnik, włączam ogrzewanie szyby przedniej i tylnej, i w czasie kiedy lód na nich mi się topi, ja mogę się zająć szybami bocznymi. Sam przyznasz, że to spora oszczędność czasu, zwłaszcza rano, gdy mróz siarczysty, a człowiek się spieszy do pracy. Zawsze to jedna szyba (i to całkiem spora) mniej do skrobania.

Poza tym jakoś nikt nie poddaje w wątpliwość sensu posiadania ogrzewanej TYLNEJ szyby, tylko ją włącza i nie patrzy na zwiększone zapotrzebowanie na prąd, zwłaszcza, że jak się lód rozpuści, to się grzanie wyłącza. Więc skoro jest jedna, to czemu nie dwie?

Dla mnie to rozwiązanie ma więcej plusów. Dodatnich plusów wink.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ale jak nie robili to trudno, nie będę płakał.

Przynajmniej nie będę musiał na tą cechę zwracać uwagi, jak będę szukał Astry dla siebie.

Pozdrawiam Posiadaczy. cool.gif

Napisano

kij ma 2 końce - kolega ma fokusa z ogrzewaną szybą przednią i na początku (jakieś 3 lata temu) mówił że te mikro - niby niewidoczne paski go wk..

nie wiem czy głupot nie wygaduję, ale obiło mi się o uszy że lada moment wejdą do produkci szyby przednie któe wogóle nie zamarzają - na początku mają być montowane w samochodach za pół miliona zł (nam to nie grozi biglaugh.gif)

pzdr

Napisano

> oswiec nas dlaczego? czyzbys pomieszkiwal za kolem polarnym .? jak bedziesz mial sprawne

> ogrzewanie i sterowanie nawiewu to bedzie w naszych warunkach klimatycznych calkowicie

> nieprzydatne a wrecz zbedne powodujace niepotrzebne zapotrzebowanie na energie z aku lub

> zwiekszajace obciazenie altka

Widać, że nigdy nie miałeś auta z podgrzewaną przednią szybą, ja w moim poprzednim aucie (Ford Mondeo) miałem taką i jest to rzecz której najbardziej mi brakuje w Astrze.

1) Rano w ziemie wystarczyło odpalić silnik i włączyć ogrzewanie i po chwil można było jechać bez skrobania szyb.

2) Gdy szyba przednia parowała wystarczyło włączyć na chwile ogrzewanie.

więc kolega nie ma racji, taka szyba to same plusy jak dla mnie i bardzo szkoda że w astrach nie montowali takowych.

Napisano

> 1) Rano w ziemie wystarczyło odpalić silnik i włączyć ogrzewanie i po chwil > można było jechać bez

> skrobania szyb.

A boczne po 10 minutach jazdy też puściły wink.gif

Tak czy inaczej przydatna rzecz, dostepna raczej w fordach.

Napisano

> obiło mi się o uszy że lada moment wejdą do produkci szyby

> przednie któe wogóle nie zamarzają

Są też prowadzone badania nad nanoszeniem przezroczystych powłok metalicznych na szkło. Powłoki takie przewodzą prąd i mogą być używane do ogrzewania szyby przedniej. Są też pewne problemy np: z korzystaniem z tel. komórkowych w takim samochodzie, bo powłoki tłumią promieniowanie elektromagnetyczne.

Więcej info w artykule.

Napisano

Wadą szyb ogrzewanych jest właśnie ekranowanie EM i kłopoty użytkowników odbiorników GPS.

Napisano

> 1) Rano w ziemie wystarczyło odpalić silnik i włączyć ogrzewanie i po chwil można było jechać bez

> skrobania szyb.

... szyb z zasady nie skrobiemy ... w lecie potem będziesz narzekał na refleksy bo szyba porysowana ... odmrażacz albo mata na szybę - i żadnych wynalazków nie potrzeba ... pozdro ...

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Tak czy inaczej przydatna rzecz, dostepna raczej w fordach.

Cholera, a ja forda nie chcę... wink.gif Jakoś się nastawiłem na Astrę, bo kiedyś już jeździłem efką

Napisano

> ... szyb z zasady nie skrobiemy ... w lecie potem będziesz narzekał na refleksy bo szyba porysowana

> ... odmrażacz albo mata na szybę - i żadnych wynalazków nie potrzeba ... pozdro ...

No właśnie, nie wiem czy tylko ja tak mam? jak używam odmrażacza to szyba od zewnątrz odmarza, ale jednocześnie zamarza od środka klnie.gif

więc pozostaje tylko skrobanie sciana.gif

Napisano

> Wadą szyb ogrzewanych jest właśnie ekranowanie EM i kłopoty użytkowników odbiorników GPS.

Nie zauważyłem. GPS działa normalnie.

Może to kwestia odbiornika...?

Napisano

> Czy ktoś się orientuje, czy w Astrze G montowano ogrzewaną przednią szybę?

Mam głupie pytanie - czemu ten wątek jest zdublowany na MK i tutaj? Widzę równolegle na forum dwa takie same tematy... hmm.gif

Napisano

> Mam głupie pytanie - czemu ten wątek jest zdublowany na MK i tutaj?

Widocznie kolega qkiz78 nie dowierza użytkownikom asterek i temu zapytał na MK zlosnik.gif

Napisano

Kolega ma nową Fiestę z ogrzewaną przednią szybą. Fajna sprawa ok.gif GPS chodzi bez problemu. Ale jednak widać te malutkie paseczki które strasznie mnie denerwują. Kolega się przyzwyczaił wink.gif

Napisano
  • Autor

> Widocznie kolega qkiz78 nie dowierza użytkownikom asterek i temu zapytał na MK

Nie to że nie dowierzam - ale zawsze to więcej ludzi i więcej opinii.

A jak się szuka samochodu, to się pyta każdego, kto ma pojęcie na dany temat.

Pozdr.

Napisano

> Wadą szyb ogrzewanych jest właśnie ekranowanie EM i kłopoty użytkowników odbiorników GPS.

Ja nie zauważyłem jakichś problemów w tej kwestii w mondeo rodziców. Również wtopione druciki mi nie przeszkadzają.

Generalnie uważam to za świetny wynalazek i bardzo żałuję, że nie mam tego w Astrze.

A właśnie. Czy nie można byłoby dołożyć takiej szyby, jakiejś niekoniecznie oryginalnej? Może są jakieś "podróby" produkowane? wink.gif

Napisano

> Generalnie uważam to za świetny wynalazek

Potwierdzam. Super sprawa. Miałem w Scorpio.. Drucików nie widać chyba że chce sie je zobacyć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.