Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak szybko zdiagnozować dlaczego uno nie odpala?

Featured Replies

Napisano

Hej!

Dojechałem autem do roboty ale już wieczorem nie udało się go odpalić.

Rozrusznik kręci mocno, paliwo dochodzi pod wtryskiwacz, temperatura > 0 stopni więc chyba nic nie zamarzło.

Wychodzi na oko że pewnie jest coś nie tak z układem zapłonowym - jak można szybko sprawdzić np. cewkę zapłonową, moduł, czujnik halla?

Mogę coś pomierzyć multimetrem, ale pytanie co i jak?

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

> Hej!

> Dojechałem autem do roboty ale już wieczorem nie udało się go odpalić.

> Rozrusznik kręci mocno, paliwo dochodzi pod wtryskiwacz, temperatura Wychodzi na oko że pewnie jest

> coś nie tak z układem zapłonowym - jak można szybko sprawdzić np. cewkę zapłonową, moduł,

> czujnik halla?

> Mogę coś pomierzyć multimetrem, ale pytanie co i jak?

> Z góry dzięki za pomoc!

A sprawdzałeś czy jest iskra?

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś czy jest iskra?

Podłączyłem jakąś starą świecę pod kabel od cewki, pokręciłem rozrusznikiem i iskra jest, dość konkretna tak na oko laika.

Napisano

> Podłączyłem jakąś starą świecę pod kabel od cewki , pokręciłem rozrusznikiem i iskra jest,

a po cewce masz rozdzielacz zapłonu... dlaczego nie sprawdziłeś iskry normalnie - w fajce? hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a po cewce masz rozdzielacz zapłonu... dlaczego nie sprawdziłeś iskry normalnie - w fajce?

Auto stoi kawałek ode mnie i nie bardzo pasowało mi upaćkać się smarami ;-)

Do rozdzielacza zapłonu zaglądałem ostatnio miesiąc temu i wszystko było dobrze.

Jutro jeszcze sprawdzę to, choć podejrzewam że problem na 99% leży w innym miejscu.

Czy dobrze kombinuje że może to być problem z czujnikiem wału lub modułem?

Napisano

> Do rozdzielacza zapłonu zaglądałem ostatnio miesiąc temu i wszystko było dobrze.

Ja kiedyś w 125p pewnego pięknego letniego dnia umyłem silnik. Wyjechałem z myjni, pojechałem do klienta i wszystko było dobrze. Po dwóch godzinach wyszedłem od klienta... i już nie było. Woda odparowała w aparacie zapłonowym i skropliła się na wewnętrznej powierzchni kopułki.

> Czy dobrze kombinuje że może to być problem z czujnikiem wału lub modułem?

Przy padniętym czujniku położenia wału lub module nie miałbyś w ogóle iskry.

Napisano

A jak dodajesz gazu to też nie zapala? Mi się krokowiec zawiesza i czasami ma problemy z odpaleniem.

Ale jak mu walne, to zaczyna działać zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A jak dodajesz gazu to też nie zapala? Mi się krokowiec zawiesza i czasami ma problemy z

> odpaleniem.

> Ale jak mu walne, to zaczyna działać

Jak dodaję gazu podczas kręcenia rozrusznikiem to czasem słychać jakby trochę chciał załapać, ale nigdy nie na tyle aby odpalić.

Raz nawet dostał zapłon, to tak pierdyknęło, że echo się rozniosło po okolicy i czuć było zapach sadzy ;-) ale niestety nie zaskoczył.

Napisano

> Jak dodaję gazu podczas kręcenia rozrusznikiem to czasem słychać jakby trochę chciał załapać, ale

> nigdy nie na tyle aby odpalić.

> Raz nawet dostał zapłon, to tak pierdyknęło, że echo się rozniosło po okolicy i czuć było zapach

> sadzy ;-) ale niestety nie zaskoczył.

szukaj w obwodzie wysokiego napięcia - kopułka, kable, świece, cewka...

pozdr

Napisano

> Jak dodaję gazu podczas kręcenia rozrusznikiem to czasem słychać jakby trochę chciał załapać, ale

> nigdy nie na tyle aby odpalić.

> Raz nawet dostał zapłon, to tak pierdyknęło, że echo się rozniosło po okolicy i czuć było zapach

> sadzy ;-) ale niestety nie zaskoczył.

Obstawiam przebicie na kopułce. Zacznij od wymiany kopułki, najlepiej od razu w komplecie z palcem.

p.s. inna możliwość, to że ktoś dowcipny wsadził Ci kartofel do rury wydechowej.

Napisano

sprawdź czy jest iskra na końcu przewodu zapłonowego gdzie są "fajki". Możesz też zdjąć i przeczyścić kopułkę, może jest w środku wilgotna i nie ma iskry.

Sprawdzenie iskry to podstawa. mlot.gif

Napisano

> Możesz też zdjąć i przeczyścić kopułkę, może jest w środku wilgotna i nie ma iskry.

Przy specyficznym uszkodzeniu kopułki iskra może nawet być, tylko z powodu wilgoci i przebicia iść nie do tego cylindra, do którego powinna.

Napisano
  • Autor

> Przy specyficznym uszkodzeniu kopułki iskra może nawet być, tylko z powodu wilgoci i przebicia iść

> nie do tego cylindra, do którego powinna.

Zajrzałem do kopułki i palca - czysto i sucho. Dla pewności przeczyściłem wszystko ale dalej nic. W sumie to nie duży koszt więc mogę jutro ją dla 100% pewności wymienić razem z palcem.

Sprawdziłem też czy jest iskra w fajce już za rozdzielaczem - no i iskra jest.

Trudno mi powiedzieć czy jest ona wystarczająco mocna, bo i aku od ciągłych prób słabnie.

Chyba nie ma rady i trzeba zaciągnąć do mechanika bądź na złom.

Napisano

> Zajrzałem do kopułki i palca - czysto i sucho.

> Sprawdziłem też czy jest iskra w fajce już za rozdzielaczem - no i iskra jest.

a przewodów WN ci kto nie poprzekładał na rozdzielaczu? taki mały, niewinny dowcip np. kolegów z pracy... cfaniaczek.gif jeszcze jedno, co mi przyszło do głowy to przestawiony/zerwany pasek rozrządu - wtedy też mimo paliwa i iskry nic z tego nie będzie... niewiem.gif

Napisano

> a przewodów WN ci kto nie poprzekładał na rozdzielaczu? taki mały, niewinny dowcip np. kolegów z

> pracy...

W tym celu tego trzeba się dostać pod maskę... włożenie kartofla w wydech jest znacznie prostsze crazy.gif

Napisano
  • Autor

> W tym celu tego trzeba się dostać pod maskę... włożenie kartofla w wydech jest znacznie prostsze

A więc problem został już rozwiązany.

Nie był to ani problem kartofla w wydechu ;-) tudzież innych kopułek.

Padł czujnik wału. Po wymianie uniacz śmiga jak powinien.

Dzięki za podpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.