Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troche zimowych wrazen oponiarskich i zapytanie o zarowki

Featured Replies

Napisano

Jako, ze ostatnio z powodu pogody na dluzej przesiadlem sie z Fabki do Lacka (Fabka na nowych zimowkach w reku zony to pewniejszy interes niz Lacek na wielosezonowkach, ale o tym pozniej) zauwazylem 2 niedogodnosci tego pojazdu:

1. Bardzo szybko paruje przednia szyba od srodka, aby nie parowala nawiew nawet w trasie musi pracowac non stop na 2 biegu.

Zapewne do wymiany filtr, bo do tej pory nie zauwazalem tego, a ten juz z 9msc-y i troche kkm-ow przezyl.

2. Dzis stwierdzilem tez, ze przod swieci slabiutko.

Czeka wiec wymiana zarowek i regulacja (badania techniczne tuz tuz, wiec dobra okazja). Mam jednak wrazenie, ze klosze sa brudne od srodka, jakby deko przypruszone pylem jakims hmm.gif.

W zwiazku z tym 2 pytania, czy w HB siedza H4 i czy da sie je wymienic bez wykrecania reflektora, dokonal ktos takiego wyczynu?

Teraz pora wspomniec o oponach.

Lacetti - 195/50r15 wielosezonowe, 2x Goodyear Eagle Vector + 2x Kumho Solus Vier KH21 (na www wyszukalem, ze w testach calkiem niezle obie stoja, cenowo zreszta tez) z data produkcji 2007 i 2008, nie mierzylem ile dokladnie maja bieznika ale stawiam na jakies 5-6mm.

Fabia - 165/70R14 zimowe, 4x Barum Polaris 2 (na www opinie maja skrajnie rozne wrecz, jedne z najtanszych), produkcja 2009, 2 sezon na kolach, przejechane na nich z 10kkm wiec bieznika duzo.

Porownywac za bardzo nie ma co, bo zupelnie rozne auta jak i rozmiary i zuzycie oponek, ale Laczek lepiej trzyma sie drogi w trasie (a zima doswiadcza w tym roku region dosc powaznie), zapewne ze wzgledu na rozmiar kapci jak i zawieszenie pewniej wchodzi sie w zakrety, za to na blocie posniegowym i na zasypanych parkingach slizga sie jak sanki na plozach.

Ciezko jest wjechac i wyjechac na zasypany parking, trzeba sie postarac by wyskoczyc z zmrozonych kolein. Jest niski wiec zaraz trze brzuchem o muldy sniezne.

Fabka na zyletkach i wyzej zawieszona radzis sobie niezle w tych samych warunkach.

Nie chce wzbudzac kolejnych wojen oponowych, ot tak opisalem sobie wrazenia.

Napisano

> W zwiazku z tym 2 pytania, czy w HB siedza H4 i czy da sie je wymienic bez wykrecania reflektora,

> dokonal ktos takiego wyczynu?

Tak i Tak w 2 minuty liczac z otwarciem maski waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Tak i Tak w 2 minuty liczac z otwarciem maski

Cos mi tak switaalo, ze wymienialem juz bez wyjmowania, ale gdzies wyczytalem, ze trza wyjac i wolalem sie upewnic.

Dzieki IThankYou.gif

PS. Jak sprawa z tym nawiewem wyglada?

Napisano

> Cos mi tak switaalo, ze wymienialem juz bez wyjmowania, ale gdzies wyczytalem, ze trza wyjac i

> wolalem sie upewnic.

> Dzieki

> PS. Jak sprawa z tym nawiewem wyglada?

Wymien filtr i wloz gazeta pod wycieraczke kierowcy - stawiam ,ze masz pod nia bagno... SX4 mojej mulher.gif parowalo jak glupie a szyby w nocy zamarzaly od srodka. 3 egzemplarze mojego miasta , 2 zolte dodatki do rzepy i po problemie waytogo.gif

Napisano

Podczepiam się pod pytanie o żarówki - u mnie są prawdopodobnie jeszcze fabryczne, co oznacza że szkła żarówek są na bank już mocno przydymione i dają pewnie z 60% światła... Pytania moje brzmią:

1. Na co zmienić żeby poświeciło ze 2 lata i ładnie świeciło?

2. Mógłby ktoś szczegółowo mnie poinformować jak udało mu się wymienić żarówkę bez wyjmowania lampy? hmm.gif

Pozdr ok.gif

Napisano

> 1. Na co zmienić żeby poświeciło ze 2 lata i ładnie świeciło?

Lepsze jest wrogiem dobrego... Nie szukaj w dupie miodu waytogo.gif

> 2. Mógłby ktoś szczegółowo mnie poinformować jak udało mu się wymienić żarówkę bez wyjmowania

> lampy?

Problem jest tylko w sedanach i kombi gdzie jest h1/h7 w hb jest tak jak w kazdym normalnym aucie...

Napisano
  • Autor

> Wymien filtr i wloz gazeta pod wycieraczke kierowcy - stawiam ,ze masz pod nia bagno... SX4 mojej

> parowalo jak glupie a szyby w nocy zamarzaly od srodka. 3 egzemplarze mojego miasta , 2 zolte

> dodatki do rzepy i po problemie

Metode znam jeszcze z Lanosa, ale jak tam tak i tu pod dywanikami suchutko.

Napisano

Umyj szybę od srodka, pozbądź się wilgoci w srodku, wymien filtr kabinowy i powinno być dobrze.

Co do żarówek - H4 w Laczku jeszcze nie wymieniałem, ale wykręcenie reflektora to naprawdę parę minut - czy trzeba nie wiem. W Nubie która swiatła miała nie za specjalne jeździłem na Osram Silverstar - swieciły ładnie i wytrzymywały rok.

Napisano

> Metode znam jeszcze z Lanosa, ale jak tam tak i tu pod dywanikami suchutko.

W bagazniku?

Napisano
  • Autor

> W bagazniku?

Zdaje sie, ze pisales o dywaniku/wycieraczce (tylko gumy uznaje) kierowcy rotfl.gif

Napisano

> Zdaje sie, ze pisales o dywaniku/wycieraczce (tylko gumy uznaje) kierowcy

Moze wykladziny w bagazniku nasiakla albo wozisz jakies szmaty niewiem.gif zrob dokladne rozpoznanie terenu zlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano

> 1. Bardzo szybko paruje przednia szyba od srodka, aby nie parowala nawiew nawet w trasie musi

> pracowac non stop na 2 biegu.

> Zapewne do wymiany filtr, bo do tej pory nie zauwazalem tego, a ten juz z 9msc-y i troche kkm-ow

> przezyl.

Zgadza się - trzeba jeździć z wentylatorem na 2 biegu w taką pogodę a i filtr trzeba zmieniać co 15kkm, a nawet częściej - a przynajmniej odkurzyć w międzyczasie.

> 2. Dzis stwierdzilem tez, ze przod swieci slabiutko.

> Czeka wiec wymiana zarowek i regulacja (badania techniczne tuz tuz, wiec dobra okazja). Mam jednak

> wrazenie, ze klosze sa brudne od srodka, jakby deko przypruszone pylem jakims .

Mam też lekko przydymione w jednym rogu. Ale dobre, markowe H7 Hella dają radę i światła jest dość ok.gif

> W zwiazku z tym 2 pytania, czy w HB siedza H4 i czy da sie je wymienic bez wykrecania reflektora,

> dokonal ktos takiego wyczynu?

W sedanei H7, w HB nie wiem, ale jeśli H4, to kicha no.gif

> Teraz pora wspomniec o oponach.

> Lacetti - 195/50r15 wielosezonowe, 2x Goodyear Eagle Vector + 2x Kumho Solus Vier KH21 (na www

> wyszukalem, ze w testach calkiem niezle obie stoja, cenowo zreszta tez) z data produkcji 2007

> i 2008, nie mierzylem ile dokladnie maja bieznika ale stawiam na jakies 5-6mm.

Powinny być 195/55R15. Zimą mam 185/60R15. Choć homologacja przewiduje tylko 195/55.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się - trzeba jeździć z wentylatorem na 2 biegu w taką pogodę a i filtr trzeba zmieniać co

> 15kkm, a nawet częściej - a przynajmniej odkurzyć w międzyczasie.

Niestety nie starcza czasu zeby wszystko na czas opanowac, zona sporo jezdzi, a jak cos nie gra to powie jak juz stoi gdzies w trasie (choc tfu, tfu Laczek jeszcze nigdy nie odmowil powrotu do domu).

> Mam też lekko przydymione w jednym rogu. Ale dobre, markowe H7 Hella dają radę i światła jest dość

> W sedanei H7, w HB nie wiem, ale jeśli H4, to kicha

H7- to marzenie w HB, dlatego tak mnie ubodla roznica po przesiadce z Fabii z H7 (jadacy z przeciwka sadza @#$%^&* na Fabie, ale swieci to to, ze hej).

PS. Juz kupilem 2xH4 Philips Premium +30%.

> Powinny być 195/55R15. Zimą mam 185/60R15. Choć homologacja przewiduje tylko 195/55.

Wiem ok.gif

Napisano

> Lacetti - 195/50r15 wielosezonowe

> Jest niski wiec zaraz trze brzuchem o muldy sniezne.

Sporo za niski profil do Lacka, dlatego trze brzuchem. Mój jeździ na 185/60R15 i tego problemu nie ma - wręcz porównując do innych aut tej klasy, auto wyżej jest zawieszone (duży plus na naszych "drogach"). Nie wygląda ciut śmiesznie na takich małych kółkach?

Napisano
  • Autor

> Sporo za niski profil do Lacka, dlatego trze brzuchem. Mój jeździ na 185/60R15 i tego problemu nie

> ma - wręcz porównując do innych aut tej klasy, auto wyżej jest zawieszone (duży plus na

> naszych "drogach"). Nie wygląda ciut śmiesznie na takich małych kółkach?

Na szybko podam linka do watku z zdjeciami po kupnie:

AK

W wygladzie tragedii nie ma, te byly juz na aucie w momencie kupna, nastepne zakladam na bank bardziej "miesiste".

Napisano

> Lepsze jest wrogiem dobrego... Nie szukaj w dupie miodu

> Problem jest tylko w sedanach i kombi gdzie jest h1/h7 w hb

> jest tak jak w kazdym normalnym

> aucie...

A propos dupy to upatrzyłem sobie żarówki o melodyjnie brzmiącej marce OSRAM hehe.gif Dzisiaj wyciągnąłem jedną starą ze swojej lampy i na prawdę jest już okopcona sick.gif Moim zdanie żarówki TRZEBA wymieniać max co dwa lata bez wzdlędu czy świecą czy nie właśnie z tego powodu skromny.gif

Napisano

mówisz, że klosze lekko przypruszone

podejrzewam, że wypiaskowały się od zewnątrz, mam tak w lanosie, że jak zapale tylko światła postojowe to widać takie kropeczki, lampa gładka polerowana i nadal to widać

dla sprawdzenia rozbierałem klosz i od wewnątrz był czysty

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wsadziłem dzisiaj nowe żarówki - jakieś Philipsy +30% i na prawdę jest DUŻA różnica ok.gif Nie wiem czy większą różnicę robi to że tamte żarówki były po prostu stare , czy to te "dodatkowe procenty" światła ale z rezultatu jestem bardzo zadowolony claps.gif Generalnie polecam wszystkim wymianę prewencyjną żarówek jak mają już koło 2 lat ok.gif Zwłaszcza o tej porze roku kiedy ogólnie g... widać wink.gif

Napisano

> Wsadziłem dzisiaj nowe żarówki - jakieś Philipsy +30% i na prawdę jest DUŻA różnica

W temacie świateł - zacząłem analizować temat znany z DU, czyli kwestię przekaźników. Okazuje się że zarówno w Rezzo jak i Lacetti hb układ elektryczny jest taki sam jak w Nubirze - czyli prąd przechodzi przez patyk przy kierownicy (ten zmieniający mijania/długie). Wobec czego wydaje mi się, że modyfikacja znana z Nubiry mogłaby pomóc.

Napisano

Wobec czego wydaje mi

> się, że modyfikacja znana z Nubiry mogłaby pomóc.

Nie wiem, co za fajfus to wymyślił. smile.gif

W łajnosie na żarówkach miałem 11,5V, podczas gdy na akumulatorze standardowe 14,2...

W obecnym pojeździe spadek nie przekracza 0,5V, więc nie tykam. Wygląda na to, że pomimo upływu 7,5 roku instalacja jest jeszcze dość świeża.

Napisano

> W obecnym pojeździe spadek nie przekracza 0,5V, więc nie tykam.

Ale Ty masz sedana, więc problem Cię nie dotyczy - masz obejście patyka, bo włączenie długich u Ciebie to tylko włączenie żarówek od długich, a nie przełączanie z jednego włókna na drugie.

Rozwiązanie z H4 jest w lanosie, nubirze, rezzo i lacetti hb. Pewnie dlatego lacetti hb słabo świecą.

Napisano

> Ale Ty masz sedana, więc problem Cię nie dotyczy - masz obejście patyka, bo włączenie długich u

> Ciebie to tylko włączenie żarówek od długich, a nie przełączanie z jednego włókna na drugie.

> Rozwiązanie z H4 jest w lanosie, nubirze, rezzo i lacetti hb. Pewnie dlatego lacetti hb słabo

> świecą.

Wygenerowanie pajaka z przekaznikami to 30minut z lutownica w reku i 5 minut z trytkami waytogo.gif bez utraty gwarancji bo sprzet mozna zdemontowac przed wjazdem do ASO waytogo.gif

Mowie z praktyki bo robilem taki cudo do uno wink.gif 2 przekazniki , gruby przewod i uniak swiecil jak na ksenonach hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.