Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniszczenie drogi - kogo "powiadomic"

Featured Replies

Napisano

Celowo "powiadomic", gdyz nie chodzi mi o typowe powiadomienie, a raczej o skarge. Jest sobie droga DK1, obok tej drogi buduja autostrade A1. Wszystko fajnie, ale dziwnym zrzadzeniem losu od momentu nasilenia sie robot na autostradzie odcinek DK1 od mniej-wiecej Wiktoryna do Brzozy zostal po prostu zmasakrowany. Jak ktos sie tamtedy wybiera i ma mozliwosc jazdy inna droga to bedzie to lepsze wyjscie. Droga ma ubytki w jezdni o wymiarach do 3x4m (tak, 3x4 metry - przez caly pas lub nawet czasem i oba pasy) i glebokosc rozna, przewaznie jakies 10cm (do poprzedniej warstwy asfaltu). Sedno sprawy polega na tym komu to zglosic ? Mam podejrzenie, ze sprawca sa przeladowane ciezarowki smigajace noca gdy nie ma tam zadnego nadzoru.

Napisano

IMO właściciela drogi i ewentualnie Policję, ale dobrze by było na piśmie a nie na gębę

Napisano
  • Autor

> IMO właściciela drogi i ewentualnie Policję, ale dobrze by było na piśmie a nie na gębę

Chce na pismie ok.gif Kto jest wlascicielem tej drogi ? Czy to podelga pod gmine, powiat, wojewodztwo czy moze jeszcze cos innego ?

Napisano

> Chce na pismie Kto jest wlascicielem tej drogi ? Czy to podelga pod gmine, powiat, wojewodztwo czy

> moze jeszcze cos innego ?

a jest to droga lokalna, powiatowa, wojewódzka, czy krajowa? smile.gif

Ja krajowa to GDDKiA

Napisano

Pewnie jest tak że po skończeniu budowy autostrady wykonawca jest zobowiązany do odbudowy drogi którą uszkodził. W praktyce jest tak że autostrade wybudują, dziury załatają i koniec, nie licz na remont

Napisano

zrobić dokumentację fotograficzną, posłać do TVN24 i poprosić o interwencję. Jak ruszy machina medialna, to przynajmniej się sprawę nagłośni, a jak się nagłośni to coś trza będzie z tym zrobić.

TVN lubi takie akcje, patrz wczorajsza afera w Polanicy ok.gif

Napisano
  • Autor

> a jest to droga lokalna, powiatowa, wojewódzka, czy krajowa?

> Ja krajowa to GDDKiA

Droga krajowa numer 1 - to chyba krajowa, prawda ? GDDKiA powiadasz... Tyle, ze to pewnie oni nadzoruja te budowe.

Napisano
  • Autor

> zrobić dokumentację fotograficzną, posłać do TVN24 i poprosić o interwencję. Jak ruszy machina

> medialna, to przynajmniej się sprawę nagłośni, a jak się nagłośni to coś trza będzie z tym

> zrobić.

Tak chyba zrobie, w piatek znow tam bede jechal i pstrykne fotki, takiego czegos to nie widzialem jak jezdze no.gif

Napisano

u mnie co prawda zupełnie inna sytuacja, kiedyś zadzwoniłem na straż miejską jak cieżąrówki wyjeżdżały z budowy i na ponad kilometr rozwoziły kołami gline, spadł deszcz i zrobiła się masakra...panowie później pół dnia drogę sprzątali grinser006.gif

a co do niszczenia nawierzchni, znam odcinek drogi gdzie w jedną stronę ciężarówki jadą na pusto do kopalni piasku, a wracają załadowane i pas w kierunku "tam" jest ok ale ten "powrotny" cały połatany

Napisano

> Droga krajowa numer 1 - to chyba krajowa, prawda ? GDDKiA powiadasz... Tyle, ze to pewnie oni

> nadzoruja te budowe.

Spróbuj uderzyć do kogoś w Urzędzie Wojewódzkim, oni "nadzorują" GDakę. waytogo.gif

Napisano

> Spróbuj uderzyć do kogoś w Urzędzie Wojewódzkim, oni "nadzorują" GDakę.

GDDKiA nie podlega UW ... UW sięga co najwyżej ZDW tongue.gif

Napisano

> GDDKiA nie podlega UW ... UW sięga co najwyżej ZDW

Dlatego użyłem cudzysłowu. waytogo.gif

Napisano

> Dlatego użyłem cudzysłowu.

a to co oznaczał "" ?

co do zniszczenia drogi, jeśli inwestorem jest gdaka i niszczą drogę gdaki, to raczej nie masz się co martwić

u mnie po budowie A4 drogi lokalne częściowo poprawili - nakładka

niektóre odcinki po dołożeniu się samorządu dostały nawet chodniki ok.gif

zgłosić można na policję i samej gdace, że stan nawierzchni zagraża bezpieczeństwu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a to co oznaczał "" ?

> co do zniszczenia drogi, jeśli inwestorem jest gdaka i niszczą drogę gdaki, to raczej nie masz się

> co martwić

> u mnie po budowie A4 drogi lokalne częściowo poprawili

Tyle, ze ta droga nie nadaje sie do jazdy - dziura na dziurze, zanim naprawia masa aut zostawi tam kupe czesci na "asfalcie". Budowa tego odcinka A1 ma sie ponoc zakonczyc w 2013, jezeli do tego czasu z ta droga nic nie zrobia to zostanie tam dukt lesny (patrzac na tempo powstawania nowych dziur to ten dukt powstanie w marcu tego roku).

Napisano

> Tyle, ze ta droga nie nadaje sie do jazdy - dziura na dziurze, zanim naprawia masa aut zostawi tam

> kupe czesci na "asfalcie". Budowa tego odcinka A1 ma sie ponoc zakonczyc w 2013, jezeli do

> tego czasu z ta droga nic nie zrobia to zostanie tam dukt lesny (patrzac na tempo powstawania

> nowych dziur to ten dukt powstanie w marcu tego roku).

na pewno poprawią, widzisz jak łatali zimą to niektórym też się nie podoba, aż fotki robią i wątki na AK zakładają grinser006.gif

tak jak pisałem, napisz że stan jest tragiczny, że zagraża bezpieczeństwu, może poprawią icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> na pewno poprawią, widzisz jak łatali zimą to niektórym też się nie podoba, aż fotki robią i wątki

> na AK zakładają

> tak jak pisałem, napisz że stan jest tragiczny, że zagraża bezpieczeństwu, może poprawią

Tak zamierzam - w przyszlym tygodniu, jeszcze namowie kilka znajomych osob, moze jak wiecej dostana pism to cos to da.

Napisano

> Tyle, ze ta droga nie nadaje sie do jazdy - dziura na dziurze, zanim naprawia masa aut zostawi tam

> kupe czesci na "asfalcie". Budowa tego odcinka A1 ma sie ponoc zakonczyc w 2013,

no i dlatego powinieneś to zgłosić komu trzeba, to znając polskie realia - postawią znak "40", "30" lub nawet "20" + A 11 (nierówna droga) i problem odszkodowań rozwiązany... cfaniaczek.gif

P.S. u mnie w mieście tak zrobili w jednym miejscu: zamiast sprzątać jezdnię ciągle i bez przerwy za ciężarówkami - stoi "40" wraz z A 15 (śliska jezdnia). jakie to polskie - znak dobry na wszystko... screwy.gif

Napisano
  • Autor

> no i dlatego powinieneś to zgłosić komu trzeba, to znając polskie realia - postawią znak "40", "30"

> lub nawet "20" + A 11 (nierówna droga) i problem odszkodowań rozwiązany...

To jest wysoce prawdopodobne. We Wloclawku na odcinku przy "azotach" tak wlasnie sprawe zalatwili, ograniczenie do 30 i dopisek "ubytki w jezdni" facepalm.gif

Napisano

ja bym zrobil tak, powiadomil regionalny oddzial generalnej dyrekcji 2 autostrad i chodnikow, zawiadomil ITD o mozliwosci poruszania sie przeladowanych ciezarowek razem ze zle zabezpieczona "paka", i jeszcze to wyslal na kontakt 24 np z filmikiem takiej ciezarowki. i pozamiatane. policja nic nie zrobi - krokodyle sa bardziej robotni.

Napisano

akurat zauważyłem ten temat. A tez mam podobny problem i chciałbym wiedzieć gdzie to mógłbym zgłosić: jest sobie główna droga w środku osiedla (50kmh) i rozkopali cos pod ziemią na chodniku obok i w poprzek jezdni. Najpierw załatali za słabo i był rów o szerokości 1 metrai lekki uskok, potem znowu coś kopali i jak naprawliii to było nawet ok, ale teraz jest coraz większe wybruszenie i uskok. Żeby się dało przejechać to trzeba zwalniać do 15-20 Kmh. Gdzie to można zgłosić i wogóle czy można się jakoś dowiedzieć czy planowane są remonty dróg na danym odcinku - jakieś plany na dany rok ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.