Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka sobie coś z przodu

Featured Replies

Napisano

Witka.

Objawy są takie że mam stukanie w takt obrotów koła tylko kiedy układ napędowy nie przenosi obciążenia, kiedy przyśpieszam bądź hamuje jest cisza.

Odwiedzilem dziś szarpak i diagnostka mimo że prawie mi zdjął opony z felg na szarpaku to nie potrafił się niczego doszukać hmm.gif

Stwierdził że to wina kół musi być hahaha.gif tak więc może ktoś miał podobną przygodę i potrafi coś sensownego doradzić old.gif

Koła napewno dokręcone, brak luzów w zawieszeniu ... a po mrozach zaczeło stuku puku czacha.gif

Napisano

wez obacz oslony przy tarczach hamulcowych. Jak ci rant "urosnie" na tarczy to potrafi o ta blache bębnic . Jakis konkretniejszy klucz/srubokret i se to podwaz o pare mm..

Napisano
  • Autor

> wez obacz oslony przy tarczach hamulcowych. Jak ci rant "urosnie" na tarczy to potrafi o ta blache

> bębnic . Jakis konkretniejszy klucz/srubokret i se to podwaz o pare mm..

Póki co rantu nie mam więc to raczej nie to smirk.gif możliwe że to wina którejś poduchy silnika/skrzyni ?

Napisano

> Póki co rantu nie mam więc to raczej nie to możliwe że to wina którejś poduchy silnika/skrzyni ?

A łożyska wykluczyłeś? zlosnik.gif

Napisano

> Póki co rantu nie mam więc to raczej nie to możliwe że to wina którejś poduchy silnika/skrzyni ?

no jak juz to przeguby/poloski itd bym obstawial. Jesli nie "zapiete" z silnikiem to sobie lataja luzno i cos tam moze terkocze hmm.gif

Poduchy to tylko na postoju - szarpie buda.

Napisano
  • Autor

> A łożyska wykluczyłeś?

No raczej jakby były z dupy i powodowały takie stuki to by na szarpaku było widać jak koło chodzi a tu nic. Diagnosta sam był zdziwiony że nie ma czego szukać od strony zawieszenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no jak juz to przeguby/poloski itd bym obstawial. Jesli nie "zapiete" z silnikiem to sobie lataja

> luzno i cos tam moze terkocze

> Poduchy to tylko na postoju - szarpie buda.

Jade dziś na kanał osłony out i będe macał. A o poduszkach mówie już o ekstremalnym wypadku że powiedzmy guma pęknie czy coś ?

Napisano

> Jade dziś na kanał osłony out i będe macał. A o poduszkach mówie już o ekstremalnym wypadku że

> powiedzmy guma pęknie czy coś ?

no ale jakbys "widzial" zaleznosc uwalonej jakkolwiek poduchy na rytmike odglosow w takt krecacych sie kol ? No chyba ze tak silnik siadl ze poloski zmienily swoje polozenie i zaczelo grac ( ale to juz teoria grubej nici ) . Albo cos sie dzieje bezposrednio w kole - mega dziwnie uwalone lozysko ( na 99% przypadkow buczy / huczy .. tukac to bedzie jak juz kulki na wylocie wink.gif ) , krzywa tarcza, lod na klocku, "obrosniete" tarcze, krzywa oslona tarczy... to potem juz sa poloski/przeguby ... a tu juz mogl puscic cybant od soli i nawalilo ci dziadostwa i klepie.

Wykluczamy srube w oponie ? Ja ostatnio 3 dni szukalem CO sie dzieje , okazalo sie ze kole byla sruba dekarska z podkladka wielkosci 5zl . Tyle ze wbite bylo w wewnetrzna strone opony i nie za kazdym razem cykalo . spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Oki problem rozwiązany, tzn usterka znaleziona ..... obie springi przód strzelone przez co auto klapło i półoś zbliżyła się znacznie do łącznika stabilizatora.

Napisano

no to po calosci facepalm.gif Springi firmowe ? z koszami z ASO ?

Napisano
  • Autor

> no to po calosci Springi firmowe ? z koszami z ASO ?

Z tego co widze tutaj to koledzy piszą ino o springach z ASO, lesjofors podobno miekkie, monroe pęka. Oryginał na alledrogo 225zł/szt screwy.gif Jade odwiedzić ASO ... spy.gif

Napisano

ale te co miales.. to co to bylo?

Napisano
  • Autor

> ale te co miales.. to co to bylo?

To było coś z czym kupiłem auto grinser006.gif czyli pewno oryginały, no i zobaczyłem praktyczne przeznaczenie koszyków.

Oryginał 320 PLN, stanęło na tym że mój budżet tego nie zniesie i zamówiłem Kayaby ~100 za sztukę. Co prawda kumpel mówił że miał przypadek że klapły bardzo szybko ale wysłał na gware i takową uznali. Dostał nowe i teraz jest ok.

Napisano
  • Autor

Lewa strona zapodana, optycznie jakieś 3-4cm do góry względem prawej strony .... może wreszcie przestane orać przodem zlosnik.gif

Napisano

> Oki problem rozwiązany, tzn usterka znaleziona ..... obie springi przód strzelone przez co auto

> klapło i półoś zbliżyła się znacznie do łącznika stabilizatora.

Kolego ciesz sie ze miałeś te koszyki bo mnie ostatnio ta przyjemność kosztowała 750 zl ( 2x215 zl org sprężyny + nowa opona ok 220 zl + robocizna wiec jakieś 750 zl sciana.gif)

Napisano

> Lewa strona zapodana, optycznie jakieś 3-4cm do góry względem prawej strony .... może wreszcie

> przestane orać przodem

se kolega pojdzie wzorem Liska i stanie na plaskim i miarka budowlana/krawiecka zmierzy od podloza do blotnika , do gornej krawedzi ( otwor na kolo traktujemy jako tarcze zegara i mierzymy na godzinie 12.00 ... 68cm jak dobrze pamietam ? ) po miesiacu do ponownego przemierzenia czy nie siada ok.gif

edyta.

byl kiedys caly watek gdzie kazdy sobie mierzyl oink.gif , takze albo szukajka albo prv do Liska ( byc moze ma swoj pomiar gdzies w swoich zakamarkach ) 20.GIF

Napisano

> se kolega pojdzie wzorem Liska i stanie na plaskim i miarka budowlana/krawiecka zmierzy

Jak pamiętam 38,5 / 39cm od środka koła do błotnika

Napisano

> Jak pamiętam 38,5 / 39cm od środka koła do błotnika

niewiem.gif ja nie mierzylem. Podawalem z glowy ( czyli z niczego) na pamiec pamietny watek spineyes.gif

Napisano

> ja nie mierzylem. Podawalem z glowy ( czyli z niczego) na pamiec pamietny watek

Dobrze prawi - 38,5 było podawane. Mam te niby szwedzkie na L, i mam od prawie 2 lat te 38.5. Haratam jednak osłoną gdzie tylko się da. Co ciekawe, zawsze po wizycie w serwisie smile.gif Potem poprawiam montaż osłony i jest ok. Aktualnie jestem po wymianie oleju i filtrów więc znów czasem coś tam poszuram.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację 20.GIF będziemy mierzyć ok.gif

Napisano

> 68cm jak dobrze pamietam ?

Dla 5D: 38,5-39,5 cm jest normą świeżo po założeniu. Po pierwszej wymianie (nie wiem na jakie, ale na pewno nie oryginały) długo trzymało powyżej 38cm. Poniżej 37 jest już nisko. Za pierwszym razem wymieniłem przy 36,6 i po wymianie nie mogłem wyjść z podziwu zlosnik.gif I jak wygląda auto (jak terenówka oink.gif), i jak (lepiej) się prowadzi rotfl.gif

Teraz zapomniałem zmierzyć przed oddaniem, jak nie zapomnę w poniedziałek (tuż po odbiorze auta) zmierzę jak to wygląda po wymianie (wymieniono mi amorki i sprężyny z przodu, tym razem na oryginały).

Napisano

> Oki problem rozwiązany, tzn usterka znaleziona ..... obie springi przód strzelone przez co auto

> klapło i półoś zbliżyła się znacznie do łącznika stabilizatora.

O rzesz ku... poprzednio napisałeś:

Quote:

Odwiedzilem dziś szarpak i diagnostka mimo że prawie mi zdjął opony z felg na szarpaku to nie potrafił się niczego doszukać

facepalm.gif

Pojedź do tego PIEPRZONEGO IDIOTY i pokaż mu pęknięte sprężyny. Zaproponuj, żeby zamiast diagnostyką samochodową, zajął się lepiej kopaniem rowów angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> O rzesz ku... poprzednio napisałeś:

> Quote:

> Odwiedzilem dziś szarpak i diagnostka mimo że prawie mi zdjął opony z felg na szarpaku to nie

> potrafił się niczego doszukać

> Pojedź do tego PIEPRZONEGO IDIOTY i pokaż mu pęknięte sprężyny. Zaproponuj, żeby zamiast

> diagnostyką samochodową, zajął się lepiej kopaniem rowów

W sumie to mogę i nie mogę mieć do niego pretensji bo auto owalone całe dołem zlodowaciałym śniegiem i szczerze mówiąc ja sam spędziłem 2h w kanale szarpiąc silnik i oglądając wszystko co się da zanim wkońcu popatrzyłem na sprężyny.

Jeśli chodzi o wysokość to lewa strona stoi 38,5cm a prawa 39cm po jakichś 10km, w tym kawalek testowy niezłych wertepów. Przed wymianą było 36cm więc jestem w szoku jaki teraz mam wielki prześwit brawo.gif

Ale po takich doświadczeniach mogę spokojnie kłaść wóz na glebe, akurat springi -35mm będą pokrywać się mniej więcej z tym co było na połamanych sprężynach zlosnik.gif

Napisano

Ale bez znaczenia czy na idealnie równej drodze czy tylko na takiej juz w gorszym stanie?

Napisano
  • Autor

> Ale bez znaczenia czy na idealnie równej drodze czy tylko na takiej juz w gorszym stanie?

NIe kumam odnośnie czego to dotyczy ? hmm.gif

Napisano

> NIe kumam odnośnie czego to dotyczy ?

"stukanie w takt obrotów koła tylko kiedy układ napędowy nie przenosi obciążenia, "

Napisano
  • Autor

> "stukanie w takt obrotów koła tylko kiedy układ napędowy nie przenosi obciążenia, "

Nie miało znaczenia, czy równa czy doły to stukało sobie.

• 5 tygodni później...
Napisano

> Nie miało znaczenia, czy równa czy doły to stukało sobie.

Właśnie i mnie to spotkało i na szczęście mam już z tym zabezpieczeniem od pękających sprężyn. Pękł ostatni zwój, ale samochód jak stał tak stoi wysoko - wolniej , ale bez problemu przejechałem prawie 700km, droga powrotna. W poniedziałek zamawiam oryginał bo z tego co czytam to jedyny rozsądny wybór.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Witka.

> Objawy są takie że mam stukanie w takt obrotów koła tylko kiedy układ napędowy nie przenosi

> obciążenia, kiedy przyśpieszam bądź hamuje jest cisza.

co rozumiesz przez nie przenoszenie obciazenia na ukladzie napedowym ??

Mam bardzo podobne objawy. Gdy przyspieszam cisza, gdy jade miarowo bez przyspieszania lub na sprzegle to wali jak glupie.Podczas stukania wystarczy przycisnac hamulec i jest cisza.

Z dodatkowych objawow to przy co ktoryms ruszaniu jest dzwiek jakby klocek puscil (cos jak po wilgotnej nocy jak na tarczy pojawia sie rdzawy nalot)

Kurcze ogladalem kolo i nic tam nie widze. Auto w piatek przeszlo przeglad i wszystko bylo ok.

Do sprezyn nie pasuje mi to ze w ciagu 50km dzwiek z malo slyszalnego i sporadycznego zmienil sie w prawie ciagly (przy jezdzie jednostajnej)

Pasuje albo przegub albo sprezyny sciana.gif

Napisano

> co rozumiesz przez nie przenoszenie obciazenia na ukladzie napedowym ??

> Mam bardzo podobne objawy. Gdy przyspieszam cisza, gdy jade miarowo bez przyspieszania lub na

> sprzegle to wali jak glupie.Podczas stukania wystarczy przycisnac hamulec i jest cisza.

> Z dodatkowych objawow to przy co ktoryms ruszaniu jest dzwiek jakby klocek puscil (cos jak po

> wilgotnej nocy jak na tarczy pojawia sie rdzawy nalot)

> Kurcze ogladalem kolo i nic tam nie widze. Auto w piatek przeszlo przeglad i wszystko bylo ok.

> Do sprezyn nie pasuje mi to ze w ciagu 50km dzwiek z malo slyszalnego i sporadycznego zmienil sie w

> prawie ciagly (przy jezdzie jednostajnej)

> Pasuje albo przegub albo sprezyny

A zacisk hamulcowy oglądałeś ? Zobacz czy nie masz luzów

Napisano
  • Autor

> co rozumiesz przez nie przenoszenie obciazenia na ukladzie napedowym ??

Jazda po równym terenie ze stałą prękością np.

Napisano

> Pojedź do tego PIEPRZONEGO IDIOTY i pokaż mu pęknięte sprężyny. Zaproponuj, żeby zamiast

> diagnostyką samochodową, zajął się lepiej kopaniem rowów

Widać że diagności to recydywa - miałem podobnie przy sprawdzeniu przed zakupem w marcu. Pęknięta przednia prawa sprężyna na pewno mogła być dostrzeżona z kanału

Założyłem KYB i śmigam... waytogo.gif

Napisano

> Mam bardzo podobne objawy. Gdy przyspieszam cisza, gdy jade miarowo bez przyspieszania lub na

> sprzegle to wali jak glupie.Podczas stukania wystarczy przycisnac hamulec i jest cisza.

Ja mam podobne objawy, czy udało się koledze ustalic przyczynę?

Napisano
  • Autor

> Widać że diagności to recydywa - miałem podobnie przy sprawdzeniu przed zakupem w marcu. Pęknięta

> przednia prawa sprężyna na pewno mogła być dostrzeżona z kanału

> Założyłem KYB i śmigam...

Powiem Ci że nie jest to takie hop siup jeśli nie wiesz czego szukać, tymbardziej jeśli masz koszyki ochronne.

Samemu zeszło mi ponad godzine w kanale zanim wybadałem o co chodzi.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mineło troche km, trochę czasu, dziś miałem akurat metra pod ręką, zmierzyłem i się lekko wkurzyłem .... 37,5cm z lewej strony, na prawą nawet juz nie poszedłem .... angryfire.gif Kayaba się nie popisała klnie.gif

Trzeba będzie reklamacje składać tuk.gif

Napisano

> .... 37,5cm z lewej strony, na prawą nawet juz nie poszedłem .... Kayaba się nie popisała

Kolega też kupił sprężyny Kayaba do Brava , po 2 - 3 miesiącach auto siedziało na nich bardziej niż na starych ...

> Trzeba będzie reklamacje składać

Nie inaczej , jemu uznali bez problemu ok.gif

Najgorsze jest to , że teraz nie ma za bardzo pewności co kupić w rozsądnych pieniądzach , żeby się potem nie okazało totalną pomyłką icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.