Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez 1.6 zamarza parownik

Featured Replies

Napisano

Witam,jak w temacie,auto jak wiaodmo dość archaiczne,jest taki problem ze zamarza parownik LPG,wraz z objawamia zamarzania [szarpanie] z nawiewu zaczyna leciec zimne powietrze,temp spada silnika na desce. Z tego wynika ze układ sie zapowietrza,myslałem nad UPG ale poki auto z rana jezdzi na PB problemu niema,problem nastaje z chwila przejscia na LPG.instalacja I generacji,niewiem jaki parownik.na LPG sie nieznam,jest taka możliwość ze padł parownik,tzn membrany?aha silnik 1.6 GLE czyli gaźnik

Napisano

Przyczyną zamarzania parownika jest brak płynu chłodzącego w jego obwodzie.

Na początek sprawdź poziom płynu w chłodnicy na zimnym silniku. Podejrzewam, że jest zbyt niski. Dolej płynu, również do zbiorniczka przelewowego. czasami z powodu uszkodzenia zakrętki na chłodnicy (w niej sa specjalne zaworki) płyn nie wraca do niej ze zbiorniczka, wtedy trzeba kupić nową zkrętkę.

Jesli płynu było dość, to przyczyną zamarzania jest zapowietrzenie układu. Ja odpowietrzałem przez zsunięcie po kolei węży z parownika podczas pracy silnika na noPb (ale jeszcze chłodnego, żeby się nie poparzyć), aż chluśnie płyn.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

zapomniałem dodac ze płynu jest dosc,a układ był odpowietrzany wiele razy na wężach i itp....

Napisano

Musisz właczyć silnik na noPb i ręką sprawdzać jak się poszczególne węże nagrzewają. Jesli parownik zamarza po przejściu na LPG, to nie ma w nim płynu, albo płyn prawie stoi, nie płynie (może parownik jest przytkany jakimś mułem? spróbuj przedmuchać). Reką to zbadasz. Może termostat niesprawny, może pompa wody nie działa jak powinna?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

ogólnie sprawa cięzka do wybadania,wczoraj jak silnik chodzil na LPG w garazu nic sie niedziało,weze układu chłodzenia idace od i do parownika były ciepłe,nic sie niedziało,podczas jazdy takie cyrki wychodza własnie ze marznie parownik i koniec jazdy,nawet na PB ciezko zapalic tak jakby go zalało gazem podczas zamarzniecia parownika,nad pompa wody tez myslałem,cholera cieżko powiedziec... dodam tylko ze polonez była palony w najwieksze mrozy na LPG i niebyło problemu z zamarzaniem parownika,wiem ze tak sie nierobi ale to niemoja maszyna.

Napisano

> wczoraj jak silnik chodzil na LPG w garazu nic sie niedziało,weze układu chłodzenia idace od i do parownika były ciepłe,

Powinny byc gorące, a parownik taki, ze nie dotkniesz - temperatura silnika. Może coś nie tak z pompą?

pozdr.

Napisano
  • Autor

> Powinny byc gorące, a parownik taki, ze nie dotkniesz - temperatura silnika. Może coś nie tak z

> pompą?

> pozdr.

no tak ale silnik od zimnego chodzil na LPG wiec sie stopniowo rozgrzewał,tyle wiem od znajomego ze gaziarz juz jakis czas temu mówil ze trzeba bedzie robic regeneracje parownika,czy mówil prawde czy chciał naciagnac to niewiem ,znajomy nic z tego sobie nierobil bo auto jezdzilo na LPG,moze faktycznie parownik pada,gdzies w sieci sie spotkałem z takim przypadkiem,ze niby LPG dostawało sie do ukłądu chlodzenia przez niesprawny parownik a przez to zapowietrzał sie układ i marzł parownik,a czy jest taka możliwość to niewiem,niewnikałem do tej pory w budowe parownika skromny.gif

Napisano

Koledzy Ci dobrze radzą. Parownik musi być gorący a nie ciepły, płyn ma 80 stopni i więcej więc parownik tyle mieć musi. Jest gorący jak auto chodzi na benzynie ? Nie ma innej opcji jak to co zostało napisane - nie ma płyny lub przepływ jest znikomy - przyczyny mogą być różne.

Napisano

jest jeszcze jedna opcja - parownik puszcza lpg do układu chłodzenia co daje efekt jak zapowietrzenie układu.

nie zdarza się to często ale jednak jest możliwe.

pozdr

Napisano

> ogólnie sprawa cięzka do wybadania,wczoraj jak silnik chodzil na LPG w garazu nic sie

> niedziało,weze układu chłodzenia idace od i do parownika były ciepłe,nic sie niedziało,podczas

> jazdy takie cyrki wychodza własnie ze marznie parownik i koniec jazdy,nawet na PB ciezko

> zapalic tak jakby go zalało gazem podczas zamarzniecia parownika,nad pompa wody tez

> myslałem,cholera cieżko powiedziec... dodam tylko ze polonez była palony w najwieksze mrozy

> na LPG i niebyło problemu z zamarzaniem parownika,wiem ze tak sie nierobi ale to niemoja

> maszyna.

Pytanie gdzie jest wpięty reduktor do układu chłodzenia?

Jeśli szeregowo za termostatem to przede wszystkim sprwdź drożność tych połączeń. Częsty przypadek, że w tych miejscach gromadził się osad (kamień) co powodowało spadek przepływu płynu. Efekt: zamarzanie.

Napisano
  • Autor

raczej za termostatem parownik niemoze byc wpiety?chyba ze coś źle zrozumiałem,jak dobrze pamietam bo sie nieprzygladałem parownik jest podpiety do ogrzewania kolektora ssacego czyli pomiedzy pompe wody a termostat,wczoraj po wymianie sprzegła go odpalałem no i parownik nagrzewa sie znacznie jednak ze az parzy w łapy,chodzil na LPG z 15min do zagrzania i ic sie niedziało,termostat działa poprawnie,z braku czasu kazałem znajomemu sprawdzic drożność przewodów płynu chlodzacego dochodzace do i od parownika. parownik jest wpiety tak jak na zdjeciu:

8998368800_1294210897.jpg

Napisano

Płynu w zbiorniczku masz oczywiście zawsze więcej niż do tej spręzynki - na zimnym silniku? Jeśli na postoju grzeje się ładnie a potem mimo to zamarza to możliwe że przelot jest mały płynu chłodzącego i przy większej ilości odparowanego gazu bilans cieplny jest niewłaściwy. Jeśli nic nie pomoże warto by wpiąć ogrzewanie parownika w inne miejsce - np pod ogrzewanie kabiny. Nie wiem jednak czy nie ma tam zaworka odcinającego przepływ jeśli nie grzejesz kabiny - trzeba by się upewnić przed zmianą.

Napisano
  • Autor

co do płynu w zbiorniczku nieprzygladałem sie szczegolnie,ale w chłodnicy jest wody pod korek,niechce przepinac parownika w inne miejsce z tego wzgledu ze wczesniej przez 6 lat nic sie niedziało,auto jezdzilo na LPG w najwieksze mrozy i parownik niemarzł.

Napisano

> co do płynu w zbiorniczku nieprzygladałem sie szczegolnie,ale w chłodnicy jest wody pod

> korek,niechce przepinac parownika w inne miejsce z tego wzgledu ze wczesniej przez 6 lat nic

> sie niedziało,auto jezdzilo na LPG w najwieksze mrozy i parownik niemarzł.

ale teraz zamarza i skoro na pb jeździ normalnie to odpowiedź nasuwa sie sama.Trzeba dziada przeczyścić albo jak to nic nie da wymienić.Płyn chłodzacy go ogrzewa a jeżeli nie ma możliwości przez niego przepłynac to jak go ogrzeje??jeżeli wąż dochodzący do parownika(z cieszą chłodzącą) bedzie mega twardy to znaczy że ciśnienie w nim sie tworzy bo dalej iść płyn nie może.

Napisano
  • Autor

tak ja niedam rady,poinstruowałem znajomego zeby posprawdzał węże,jak niepomoze niech jedzie do gaziarza z tym parownikiem.

Napisano

witam,przerabiałem to wiele razy w polonezach i za każdym razem winna była wydmuchana uszczelka pod głowicą,co powoduje zapowietrzenie układu,czeka cie wymiana uszcelki i planowanie głowicy.

Napisano

Ściąg przewody wodne od reduktora w miejscu w którym podłączone są do silnika (termostat/kolektor ssący), a następnie sprawdz drożność tych kanałów. Najlepiej jakimś długim śrubokrętem lub drutem o średnicy ciut mniejszej niż średnica kanałów i jak najgłębiej. Taka usterka była typowa, więc mam nadzieję, że pomoże.

284568188-8998368800_1294210897.jpg

post-17477-14352511093075_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam.

Jestem posiadaczem Poloneza z takimi samymi objawami jak opisany przypadek. Może coś już wiadomo co jest powodem tych anomalii? Jeżeli problem został rozwiązany to prosiłbym o opis.

Dziękuję.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jestem posiadaczem Poloneza z takimi samymi objawami jak opisany przypadek. Może coś już wiadomo co

> jest powodem tych anomalii? Jeżeli problem został rozwiązany to prosiłbym o opis.

> Dziękuję.

krótko i rzeczowo auto jest po wymianie UPG, czy sie nic niedzieje do konca to niepowiem musiałbym pogadac z właścicielem,po robocie szedł 160km/h wiec chyba jest ok grinser006.gif a tak na serio to popytam,aha głowica podobno planowana i sprawdzana,a z tego co mówil mechanik uszczelka była nadszarbnięta co powodowało najprawdopodobniej przedmuchy spalin/mieszanki do ukłądu chłodzenia i ztąd te cyrki ok.gif

Napisano

> popytam,aha głowica podobno planowana i sprawdzana,a z tego co mówil mechanik uszczelka była

> nadszarbnięta co powodowało najprawdopodobniej przedmuchy spalin/mieszanki do ukłądu

> chłodzenia i ztąd te cyrki

Też to miałem dawnymi czasy - taka sama usterka - taka sama przyczyna choć tez cieżko było wyczuć co się dzieje bo przedmuchy były niewielkie.

Napisano

> Też to miałem dawnymi czasy - taka sama usterka - taka sama przyczyna choć tez cieżko było wyczuć

> co się dzieje bo przedmuchy były niewielkie.

Witam.

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Smutno, że mnie czeka robota, ale cóż samo życie. Na razie jak go mocno rozgrzeję na benzynie a potem przełączę na gaz to jakoś idzie, wtedy parownik robi się mocno ciepły, ale ma trochę niższą temperaturę od rury nagrzewinicy, u mnie od niej idzie rozgałęzienie do parownika. Zaobserwuję parę dni i się odezwę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.