Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sworzeń wahacza

Featured Replies

Napisano

witam

czy to możliwe żeby 2 miesiące po wymianie sworzni już się wybiły?? niewiem.gif

Napisano

> witam

> czy to możliwe żeby 2 miesiące po wymianie sworzni już się wybiły??

Niestety jest to możliwe... crazy.gif Przede wszystkim zwróć uwagę, czy podczas montażu nie została uszkodzona guma osłaniająca sworzeń - w takim wypadku on bardzo szybko się skończy. Ale nawet jeśli masz sworzeń (wahacz) dobrej firmy, guma jest w dobrym stanie, uważasz na dziury w drodze i ostrożnie jeździsz to i tak jest możliwe, że tak szybko się wybije... facepalm.gif

Napisano
  • Autor

kurcze sick.gif bo sie troche wnerwiłem bo były robione obydwa a juz stukaja jak głupie... myślałem może ze sa żle założone niewiem.gif a firma sworznia ma jakies znaczenie??

Napisano

> a firma sworznia ma jakies znaczenie??

Bardzo duże. Podobnie, jak przy innych elementach zawieszenia.

Ja w tej materii... po prostu zdaję się na mechanika, który mi naprawia zawieszenie zlosnik.gif Zacząłem tak robić po kilku kolejnych wymianach łączników stabilizatora w Escorcie. Kupione przeze mnie starczały na 5 tys km, kupione przez niego (niewiele droższe) wytrzymały kilkadziesiąt - do końca posiadania przeze mnie auta.

Napisano
  • Autor

też sie zdałem na mechanika i sa efekty... niecałe 2 tys km zroboine sick.gif

Napisano

> witam

możliwe lecz też jest możliwe że masz wyrobione otwory w wahaczu,tam gdzie jest mocowany sworzeń

Napisano

> też sie zdałem na mechanika

wymień sam to nic skomplikowanego,ja wymieniłem sam i spokój i wiem że dobrze waytogo.gif

Napisano
  • Autor

tez tak myślałem.... słyszłem że można też po założeniu troche pospawać od spodu hmm.gif

Napisano
  • Autor

jak sie ma tylko kanał to troche gimnastyki jest z tym? hmm.gif

Napisano

> tez tak myślałem.... słyszłem że można też po założeniu troche pospawać od spodu

powiem ci tak auto kupiłem od naprawdę dziadka smile.gif ,a dziadek wstawiał do mechaniora i miałem takie niespodzianki jak ,przyspawany sworzeń wahacza sciana.gif, tu uwaga to mnie rozwaliło na łopatki docisk sprzęgła był 180mn a tarcz 170mn po prostu szok jak bym wiedział co to za magik to już chyba nikomu w Łodźi by nie naprawiał bokser.gif.A co do wymiany dasz rade bez kanału

Napisano
  • Autor

i jakie kupic te sworznie?? bo chyba lepsze będą te zabezpieczone nakrętką koronkową , a nie pierścieniem stalowym??

Napisano

> i jakie kupic te sworznie?? bo chyba lepsze będą te zabezpieczone nakrętką koronkową , a nie

> pierścieniem stalowym??

zdecydowanie te z nakrętką waytogo.gif ja płaciłem coś ok27zł za szt. a firmy nie pamiętam ,kojarze tylko jakieś niebieskie napisy na opakowaniu(foli)

Napisano
  • Autor

aha... no to już mi się troche rozjaśniło wink.gif trzeba będzie to zrobić bo stuka niemiłosiernie na dołkach beksa.gif

Napisano

> aha... no to już mi się troche rozjaśniło trzeba będzie to zrobić bo stuka niemiłosiernie na

> dołkach

przy dobrych wiatrach wymienisz 2szt w max 2h z przerwą na piwo.gif30.GIF

Napisano

> bo chyba lepsze będą te zabezpieczone nakrętką koronkową , a nie pierścieniem stalowym??

też takie zanabyłem - MOOG - lecz nie wypowiem się co do jakości, bo jeszcze czekają na montaż...

Napisano

Witam.

Miałem już różne sworznie i wymieniałem same, ale po ostatniej wizycie w sklepie motoryzacyjnym stwierdziłem, że nie ma sensu wymieniać samych sworzni bo cały wahacz TRW to koszt 100 pln a sam sworzeń 30 pln i ile roboty i kombinacji. No i mam gwarancję na rok czasu.

Napisano

> też takie zanabyłem - MOOG - lecz nie wypowiem się co do jakości, bo jeszcze czekają na montaż...

40 kkm zrobiłem na MOOGach i do końca jazdy parchem nic nie stukało ok.gif

Napisano
  • Autor

to całkiem sporo ok.gif a te MOOG jak cenowo??

Napisano

> też sie zdałem na mechanika i sa efekty... niecałe 2 tys km zroboine

Znajdź lepszego... są tacy, naprawdę ok.gif

Napisano

> to całkiem sporo a te MOOG jak cenowo??

Szczerze to nie pamiętam, dawno temu to było zeby.GIF coś ok 38PLN/sztuka ok.gif

Napisano
  • Autor

chyba będę musiał tak zrobić bo trochę się już zraziłem do niego...

Napisano
  • Autor

to w sumie nie drogo. Trzeba będzie je wypróbować wink.gif

Napisano

> witam

A mówiłem nie raz - kup cały wahacz, cenowo niewiele więcej, a przynajmniej fabrycznie zamontowane, a nie przez mechanika płotowca (jeśli sam nie robisz - a nawet samemu nie zawsze byłbym pewien , wolę jak jest to zaczopowane maszynowo niż np. młotkiem). Roboty tyle samo a nawet najtańszy wahacz jaki ja użyłem wytrzymał juz 10k i nie zanosi sie aby sworzeń miał sie odezwać przez jeszcze dłuuugi czas. ok.gif

Napisano

Wymieniłem wahacze i po niedługim czasie jeden stukał .

Okazało się że nie było w nim smaru, a więc przed montażem

warto sprawdzić co jest pod gumką.

Sprzedawca zapewniał że są bardzo dobre, firma FEBI.

Napisano

> witam

hehe to zes interes zycia zrobił na dwa miechy ;P a jak ostroznie i powoli jezdzil bo sworznie nowe zakrecony.gifrotfl.gifbrawo.gif

bylo powiedziec ojcu niech Ci wymieni a nie u mechanika kase wydałes sciana.gif

Napisano

> i jakie kupic te sworznie??

polecam firmę OCAP waytogo.gif

w moim Uniaku hulają już prawie 20 tys km i na razie dają radę zlosnik.gif

Napisano

> polecam firmę OCAP

> w moim Uniaku hulają już prawie 20 tys km i na razie dają radę

Na fabrycznych wahaczach przejeździłem ponad 130tys

Napisano

moje ori wytrzymaly 160kkm, wymienione na delphi i kupa sick.gif(prawy juz zaczyna sie odzywac a zrobilem niecale 10kkm) jesli wiec szukacie dobrych to delphi odpada

Napisano

> moje ori wytrzymaly 160kkm, wymienione na delphi i kupa (prawy juz zaczyna sie odzywac a zrobilem

> niecale 10kkm) jesli wiec szukacie dobrych to delphi odpada

duże znaczenie ma też sposób montażu, bo jak jest wszystko skręcona na maxa na podnośniku to po opuszczeniu auta gumy na wahaczu się napinają i szczerze powiedziawszy na pierwszej większej dziurze wahacz może iść szukać miłości ok.gif

Napisano

> polecam firmę OCAP

OCAP to do kuchni zlosnik.gif

> w moim Uniaku hulają już prawie 20 tys km i na razie dają radę

20k to jeszcze nie wiele. Aczkolwiek ja kupiłem najtańszy wahacz do swojego uno i zrobiłem na nim jakoś ze 25k bez problemu i nadal był ok.

Napisano
  • Autor

no i sprawa rozwiązana zlosnik.gif byłem dzisiaj i zgłosiłem reklamacje skromny.gif Po niedzieli jadę na wymiane sworzni za free yay.gif

Napisano

> A mówiłem nie raz - kup cały wahacz, cenowo niewiele więcej, a przynajmniej fabrycznie zamontowane,

/ciach

Tylko pczasem przy odkręcaniu wahacza jest bardzo dużo problemów które mogą przedłużyć czas roboty, koszty naprawy, itd. A jak dasz sworzeń z nakrętką to nie ma prawa się stać coś złego. I w godzinę, czy dwie sprawa załatwiona

Napisano

> powiem ci tak auto kupiłem od naprawdę dziadka ,a dziadek wstawiał do mechaniora i miałem takie

> niespodzianki jak ,przyspawany sworzeń wahacza

Czasami przyłapuje się sworzeń do wahacza punktowo, aby pewniej siedział i to swego rodzaju zabezpieczenie. Ale tak jak mówię, robi się to punktowo max w 3-4 miejscach.

Napisano

> Czasami przyłapuje się sworzeń do wahacza punktowo, aby pewniej siedział i to swego rodzaju

> zabezpieczenie. Ale tak jak mówię, robi się to punktowo max w 3-4 miejscach.

Tak miałem zrobione chyba przez poprzedniego właściciela w czerwonym - cztery malutkie punktowe gluty od dołu ok.gif

Napisano
  • Autor

właśnie też mi sie to obiło o uszy... i zdaje egzamin? hmm.gif

Napisano

> właśnie też mi sie to obiło o uszy... i zdaje egzamin?

Nie przy wymianie angryfire.gif

Napisano

> Nie przy wymianie

Rozwiń bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi? niewiem.gif

Napisano

> Rozwiń bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi?

O ziew.gif przyłapanie punktowe spawarką, bo jak chcesz wymienić sam sworzeń to robi się trochę kłopot.Wystarczy zlosnik.gif

Napisano

> O przyłapanie punktowe spawarką, bo jak chcesz wymienić sam sworzeń to robi się trochę

> kłopot.Wystarczy

icon_eek.gif kłopot? kątówka w rękę, minuta roboty i gotowe spineyes.gif

Napisano

> kłopot? kątówka w rękę, minuta roboty i gotowe

kątówką yikes.gifto tak nie bardzo(próbowałem) nono.gif,ja spawy ucinałem proksonem z tarczką taką małą żeby wahacz nie uszkodzić waytogo.gif30.GIF

Napisano

> kątówką to tak nie bardzo(próbowałem) ,ja spawy ucinałem proksonem z tarczką taką małą żeby

> wahacz nie uszkodzić

Jak już sworzeń raz był wymieniany i lekko przyspawany to kolejny raz już się chyba tego nie robi.

Daje się nowy wahacz. Takie jest moje zdanie - ile można męczyć jeden biedny wahacz? zlosnik.gif

Napisano

> kątówką to tak nie bardzo(próbowałem) ,ja spawy ucinałem proksonem z tarczką taką małą żeby

> wahacz nie uszkodzić

Zeszlifowuje się punktowe przyłapanie i sworzeń wychodzi elegancko na prasie czy imadle. wink.gif

Napisano

> właśnie też mi sie to obiło o uszy... i zdaje egzamin?

Zdaje jak najbardziej, sam tak 2 razy robiłem i jest ok. wink.gif

Napisano

ja też tak robie jak wymieniam sworzeń że najpierw delikatnie małą kontówką zeszlifuje punkty i ładnie wychodzi i jak wkładam nowy sworzeń to też lekko punktuję migomatem i jest dobrze

Napisano
  • Autor

to moze u siebie teraz tak zrobie? hmm.gif a jak znowu sie tak szybko wybije to cały wahacz pojdzie do wymiany bo może otwór juz jest wyrobiony? sick.gif

Napisano

jak mu się zrobi kilka punktów migomatem lub elektryczną spawarką to nic się nie stanie ja tak za każdym razem robię gdy wymieniam ten sworzeń

Napisano

> to moze u siebie teraz tak zrobie? a jak znowu sie tak szybko wybije to cały wahacz pojdzie do

> wymiany bo może otwór juz jest wyrobiony?

nawet jak otwór jest wyrobiony to sworzeń z nakrętką koronkową sprawdzi się.

pozdr

Napisano

zgadza się ale plus punkty spawarką i będzie trzymało 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.