Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Średniej klasy do 30 tys. zł

Featured Replies

Napisano

> obili mi( na parkingach ) bardziej auto niż w Suwałkach przez 3 lata

Zgodnie z obowiązującą na AK teorią Suwałki nie istnieją, więc siłą rzeczy nie mogli Ci tam obić auta.

Ale to racja - przesiadając się z Yeti do normalnie zawieszonego samochodu mam wrażenie, że jeżdżę po poligonie po strzelaniu czołgowym.

Napisano

> Zgodnie z obowiązującą na AK teorią Suwałki nie istnieją, więc siłą rzeczy nie mogli Ci tam obić

> auta.

prawda ok.gifhehe.gif

> Ale to racja - przesiadając się z Yeti do normalnie zawieszonego samochodu mam wrażenie, że jeżdżę

> po poligonie po strzelaniu czołgowym.

A już myślałem że to z nienawiści do obcej rejestracji wink.gif

Napisano

> A druga sprawa - podroz z np UK do PL, czymkolwiek by sie nie >jechalo, trwa koszmarnie dlugo i to.....

no właśnie, ja od drzwi do drzwi mam 1700km i staram się to przejechać jak najszybciej. Jadąc jakąś małą puszką z małym silniczkiem nie da rady pogonić, a i ciasno i głośno i fotele...(jechałem kiedyś freelanderem 1,8 bez tempomatu-hardcore no.gif) a w porządnym aucie z mocnym silnikiem (nie koniecznie A8, ale nawet e46, czy mazdą 6, którymi też jeździłem) nie dość, że jest wygodniej, ciszej, to można cisnąć i jedzie się po prostu szybciej. Ja jeżdżę w nocy i na niektórych odcinkach jadę sporo ponad 200km/h. Zatrzymuje sie tylko po paliwo i kawę ,przeważnie cała podróż trwa około 18-19h, czasem krócej... raz 14h, ale to było przegięcie i głupota (2 kierowców w e46 2,8+LPG, oba zbiorniki pełne-tylko 2 razy się zatrzymaliśmy po paliwo i raz na szybkę kawę i zmianę kierowcy).

Corsą to jest nierealne i jest to jeden z powodów, dla których utrzymuję auto starsze, ale większe, mocniejsze i wygodniejsze.

P.S. W UK asfalty też są głośne, wykonane z grubego kruszywa-trwałe, ale niekomfortowe, do tego podczas deszczy na drodze jest sporo wody=tragiczna widoczność. Do tego jak się kruszy, to te latające z dużą prędkością kamyki nie oszczędzają przednich szyb-na wyspach wymiana szyby/naprawa chipów to dosyć częsty zabieg. Tak jak w Holandii sukcesywnie wymieniają tą nawierzchnię na "normalną".

Napisano

> no właśnie, ja do drzwi do drzwi mam 1700km i staram się to przejechać jak najszybciej. Jadąc jakąś

> małą puszką z małym silniczkiem nie da rady pogonić, a i ciasno i głośno i fotele...(jechałem

> kiedyś freelanderem 1,8 bez tempomatu-hardcore ) a w porządnym aucie z mocnym silnikiem (nie

> koniecznie A8, ale nawet e46, czy mazdą 6, którymi też jeździłem) nie dość, że jest wygodniej,

> ciszej, to można cisnąć i jedzie się po prostu szybciej .

hmmm... to kwesta względna...

"606km race between the 600BHP Techart Magnum and the 54BHP Citroën C1"

Citroen na tym dystansie był... 15 minut później... rotfl.gif

Napisano

> hmmm... to kwesta względna...

> "606km race between the 600BHP Techart Magnum and the 54BHP Citroën C1"

> Citroen na tym dystansie był... 15 minut później...

Robiłem chyba dwa lata temu podobny test, który upewnił mnie tylko, że nie warto gnać na złamanie karku. Sytuacja może mieć nieco inny rezultat gdybyśmy mieli więcej autostrad czy nawet dróg ekspresowych czy jak je się zwie.

Jeździłem regularnie na trasach po Polsce i różnice uzyskiwane poprzez odmienny styl a raczej dynamikę jazdy, byłby nieadekwatne do wzrostu spalania i zysku czasu, nie wspominając o nikłym skróceniu czasu podróży.

Jak jest na zachodzie Europy - tego nie wiem.

Napisano

widziałem to już jakiś czas temu. Oni porównali ekstremalnie nieekonomiczne auto z maksymalnie ekonomicznym. Do tego trasę robili sporo któtszą niż ta, o której pisałem wyżej. Ja w trasie zatrzymuje się tylko na tankowanie, to jest co około 500km (w butlę wlewam 80l i jak się skończy to jadę na noPb, aż do stacji na której jest gaz, albo do następnej, jak nie chce mi się siku). Jadąc autem, które na zbiorniku robi o wiele większy dystans i tak musiałbym stanąć na sikanie etc.

U mnie rozpędzanie się do prędkości powyżej 200-210km/h nie ma sensu, bo paliwo znika zbyt szybko i muszę wyraźnie wcześniej szukać stacji, ale do tej prędkości jest ok.

Jeszcze jedno: wyobraź sobie jakby zamienili się autami clown.gif myślę, że Jumbo mógłby się nie zmieścić grinser006.gif

Wracając do tematu: mój brat od 3 lat jeździ e46 328ci z 2000r., auto powypadkowe, ale porządnie naprawione, nie sprawia żadnych problemów. Poza wymianami typowymi wymienił sprzęgło (sam je zajechał), tylne amortyzatory i przednie wahacze. Jako, ze auto już nie jest nowe, to ceny części są przystępne. Do tego osiągi i spalanie zaskakująco niskie jak na 2,8 noPb.

Co utrzymania audi, to ja zauważyłem, że co jest teraz w audi, za chwilkę będzie w VW, skodzie itd, no i ceny części spadną znacznie. Dla przykładu komplet wahaczy do a8 D2 do niedawna kosztował ponad 2000pln, a teraz to samo wstawiają do niektórych wersji passata i superba-najtańsze zestawy są już za około 800pln, więc nie ma tragedii. Oczywiście w starszym aucie z większym przebiegiem częściej coś się wysypuje, ale z tego co czytam i obserwuję, rozmawiam ze znajomym mechanikiem, to małe auta nie wytrzymują dużych przebiegów. Nawet tu na forum czytałem, jak koledzy się chwalą, że dojeździli np. astrą 1,6 do 350-400kkm, a jak rozmawiam o np. a8 4,2 i ktoś pisze, że ma na blacie taki przebieg i silnik pije olej, to zaraz odpisują, ze licznik skręcony, albo po prostu auto zaniedbane, bo te silniki robią bez problemów pól miliona i więcej. Wnętrza wytrzymują dłużej, jakiś guziczki, przełączniki etc. Ja na spotach audi widuję 15sto letnie a8 używane na co dzień w lepszym stanie niż większość o połowę młodszych kompaktów. Nie zaprzeczam, że utrzymanie kosztuje więcej, bo same opony to 3-4kpln za komplet, ale auto odwdzięcza się komfortem i długowiecznością.

Napisano

> Zaslepka w przednim zderzaku i czujniki sa w innym odcieniu niz sam zderzak. Z tylu ten problem nie

> wystepuje.

> Auto typowo na handel wiec perelki sie nie spodziewaj.

A jeśli inny jest kąt padania światła i stąd wrażenie innego odcienia ? hmm.gif Bez podjechania i zobaczenia na żywo, to można sobie gdybać wink.gif

Napisano

> a Co powiecie na temat tej Vectry?

> http://allegro.pl/show_item.php?item=1405070721

wez VIN od sprzedawcy i zadzwoń do centrali GM i sprawdz przebieg podczas ostatniej naprawy gwarancyjnej, zobaczysz czy ten podany bedzie wiarygodny

EDIT: nie wiem czy wiesz ale kupując wersję GTS a więc liftback-a kupujesz auto o obniżonym i usztywnionym zawieszeniu...

Napisano
  • Autor

> EDIT: nie wiem czy wiesz ale kupując wersję GTS a więc liftback-a kupujesz auto o obniżonym i

> usztywnionym zawieszeniu...

Moje Polo też ma takie zawieszenie, dzięki temu nie czuje się jakbym pływał po drodze wink.gif

Napisano

> Moje Polo też ma takie zawieszenie, dzięki temu nie czuje się jakbym pływał po drodze

no to oki wink.gif

pisałem to po to abyś nie był po zakupie zdziwiony, że jak na tą klase auta trochę w nim trzęsie na dziurach

Napisano

> A jeśli inny jest kąt padania światła i stąd wrażenie innego odcienia ? Bez podjechania i

> zobaczenia na żywo, to można sobie gdybać

Mozna nie mozna smile.gif Podalem koledze na co warto spojrzec w razie wyjazdu zlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano

Bardzo sensowna i fajnie wyposażona Vectra. Tylko czy ma rzeczywisty przebieg.. Koniecznie dowiedz się skąd była sprowadzona i jak już koledzy pisali weź VIN i dowiedz się więcej o jej przeszłości i historii. Do tego sprawdź w serwisie przed zakupem. Nie każdy handlarz kantuje, ale chyba większość. zatem lepiej dmuchać na zimne.

Podziel się ewentualnymi oględzinami i wrażeniami.

Napisano

> a Co powiecie na temat tej Vectry?

> http://allegro.pl/show_item.php?item=1405070721

ładna ale na 99% jest coś co nie zgadza się z opisem, teraz pozostaje dowiedzieć się co grinser006.gif

// Znajomy kupił C-maxa, full wypas, diesel, dobra cena.

Po oględzinach niby wszystko OK, ale po 2 latach jeżdżenie wyszło, że skrzynia była wymieniana, z automatu na manual yikes.gifhehe.gif Ale ogólnie auto śmiga i kumpel zadowolony.

Napisano

Quote:

Zaslepka w przednim zderzaku i czujniki sa w innym odcieniu niz sam zderzak. Z tylu ten problem nie wystepuje.

Auto typowo na handel wiec perelki sie nie spodziewaj.

Dżizas facepalm.gif ale Ty pierdoły wypisujesz.

Popatrz dobrze, że zaślepka jest uszkodzona, nierówno siedzi i dlatego inaczej światło na focie odbiła - co do czujników parkowania juz mi się nie chce wypowiadać, bo nie mam monitora o rodzielczości 2000000x200000 pikselihehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Przekopalem google i widze, ze nie pierwsza sprzedaż Opla przez tego allegrowicza:

1

2

Napisano

> Quote:

> Zaslepka w przednim zderzaku i czujniki sa w innym odcieniu niz sam zderzak. Z tylu ten problem nie

> wystepuje.

> Auto typowo na handel wiec perelki sie nie spodziewaj.

> Dżizas ale Ty pierdoły wypisujesz.

> Popatrz dobrze, że zaślepka jest uszkodzona, nierówno siedzi i dlatego inaczej światło na focie

> odbiła - co do czujników parkowania juz mi się nie chce wypowiadać, bo nie mam monitora o

> rodzielczości 2000000x200000 pikseli

Wystarczy wizyta smile.gif u lekarza od oczu smile.gif

Napisano

> Wystarczy wizyta u lekarza od oczu

ale Twoja argumentacja jest ciasna biglaugh.gif

Jeżeli upierasz się, że zaślepka jest "nie halo". może zgubił i wtawił na sztuke, może nie miał czujników z przodu i je dołozył, nie wiesz a pierdoły piszesz hehe.gifhehe.gif

Nikt nie mówi, że tak jest ale tez nikt nie wyrokuje zza monitora jak Ty.

Gdzieś w dyskusji na kąciku powiedziałeś, że nie jesteś maniakiem przywiązywania szczególnej uwagi do wyglądu zewnętrznego auta, raczej do mechanicznej strony.

Więc jak kiedys wystawisz auto przez net do sprzedaży i znajdzie się taki malkontent jak Ty i napisze, że skoro auto z zewnatrz wyglląda jak wygląda, to i pewnie mechanicznie gruz/zylc/złom* i nie warto od cwaniaka kupować- to co, pójdziesz do gościa, żeby publicznie to odszczekał? 270751858-jezyk.gif

*-wybrać właściwe

Napisano

> Przekopalem google i widze, ze nie pierwsza sprzedaż Opla przez tego allegrowicza:

> 1

> 2

facepalm.gif ja obiektyw też wystawiałem 3 X , z ceny nie zmniejszałem a i tak sprzedałem... widocznie kupiec się nie trafił

Napisano
  • Autor

> ja obiektyw też wystawiałem 3 X , z ceny nie zmniejszałem a i tak sprzedałem... widocznie

> kupiec się nie trafił

Zauważ, że to 2 inne Ople. Co oznacza, że kupcy się znajdują wink.gif

Ten w sedanie 2x byl wystawiany.

Napisano

> Zauważ, że to 2 inne Ople. Co oznacza, że kupcy się znajdują

> Ten w sedanie 2x byl wystawiany.

Nie zaglądałem w ogłoszenie, ale jeśli ma więcej opli to znaczy że handlarz ... a jak znaczy że handlarz to ja dziękuję... raz się przejechałem cool.gif

Napisano

> ale Twoja argumentacja jest ciasna

> Jeżeli upierasz się, że zaślepka jest "nie halo". może zgubił i wtawił na sztuke, może nie miał

> czujników z przodu i je dołozył, nie wiesz a pierdoły piszesz

> Nikt nie mówi, że tak jest ale tez nikt nie wyrokuje zza monitora jak Ty.

Piszesz o ciasnocie a sam mylisz nie tylko wasko ale i ciasno...

Skoro jest cos grzebane przy zaslepce i czujnikach to warto koledze zasugerowac ,zeby przyjrzal sie czy auto nie bylo solidnie walone. Patrzac po tym co ostatnio kupil moj sasiad jako piekna fabia od dziadka to uznalem ,ze wszystkiego mozna sie spodziewac tak po sprzedajacych jak i kupujacych!

> Więc jak kiedys wystawisz auto przez net do sprzedaży i znajdzie się taki malkontent jak Ty i

> napisze, że skoro auto z zewnatrz wyglląda jak wygląda, to i pewnie mechanicznie

> gruz/zylc/złom* i nie warto od cwaniaka kupować- to co, pójdziesz do gościa, żeby publicznie

> to odszczekał?

> *-wybrać właściwe

Paru kolegow z AK mi to powiedzialo , wiec kula w plot moj drogi... Nawet opisalem im dokladnie co bylo z autem robione baa wyslalem foty przed i po waytogo.gif

p.s. wlacz czasem blat i czytaj wszystkie moje posty waytogo.gif

Napisano

> WOW! Po jednym dniu jazdy takie wnioski?

> Podniecenie mocą urywającą dupę przysłoniło Ci zdrowy rozsądek. Ja przez pierwszy tydzień miałem

> takie wnioski

No taak kolego, trzepnąłem nim 350 km z czego nie całe 100 w mieście...

bardzo ładnie się zbiera zwłaszcza, przy wykorzystaniu turbiny, ale spalanie... masakra (9-11 litrów frown.gif )

Po za tym auto jakoś dziwnie się zachowuje, jest w moim odczuciu wąskie a długie smile.gif ale to subiektywne odczucie, dziwność polega na podskakiwaniu na nierównościach... nie podobało mi się nic po za przyspieszeniem smile.gif

za to Bravo, IMO mistrzostwo, bardzo dobrze się prowadzi, jest dość sztywne, ładnie się zbiera, i pali mi od 4.4 - 6l. !!!

nieporównywalny komfort, no bajka... właśnie takiego auta szukałem smile.gif

polecam i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.