Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Średniej klasy do 30 tys. zł

Featured Replies

Napisano

Mam 30 tysiecy złotych do wydania.

W planach byla/jest Vectra GTS C rocznikowo 2004-2005 z silnikiem diesela 1.9 CDTI 150 KM. Hatchback czyli liftback

Jako alternatywe znajomi polecali:

BMW E46 w dieselu i w młodym roczniku czyli powyzej 2000 rok;

Audi A4 B6 1.9 TDI 130 KM

Interesuja mnie pojemnosci do 2 litrów. W przypadku Vectry czy audi skusilbym sie nawet na silniki 2.0T dla vectry i 1.8T dla Audi.

Passata odrzucam bo mnie nie kręci, tak samo jesli chodzi o Mercedesy.

Co do wyposażenia nie zalezy mi na skorze, choc podobaja mi sie fotele z trzymaniem bocznym w skorze (Vectra C), nie zalezy mi na xenonach. Nie chce skrzyni w automacie. Reszte musi miec czyli klime, elektryczne szyby, tylny czujnik parkowania (byloby bardzo milo).

Wciaz nie wiem czy szukac w Polsce czy u zachodnich sasiadów.

Auto chce kupić w ciagu najblizszych miesiecy i nie wiem na co konkretnie polować.

Zalezy mi glownie na bezawaryjnej jezdzie przez hmmm 4 lata lub wiecej. Wiem, ze wspolczesne auta maja swoje bolączki, ale nie chcialbym zniechecic sie do samochodu juz po pierwszych chwilach znajomości.

Przesiadam sie z VW Polo 1992 55KM

Napisano

> Mam 30 tysiecy złotych do wydania.

> Zalezy mi glownie na bezawaryjnej jezdzie przez hmmm 4 lata lub wiecej.

to może zejdź do kompakta i kup coś młodszego? hmm.gif

Napisano

> to może zejdź do kompakta i kup coś młodszego?

Niech zejdze do segmentu A i kupi cos nowego z salonu.

Gosc chce duzy samochod, a Ty mu radzisz zejsc klase nizej confused.gif

Napisano
  • Autor

> Niech zejdze do segmentu A i kupi cos nowego z salonu.

> Gosc chce duzy samochod, a Ty mu radzisz zejsc klase nizej

Otoż to. Interesuje mnie przestronny samochod z przestronnym bagażnikiem. Te 3 oferuja duzo miejsca i dość pakowny bagażnik 440-500 litrów.

Napisano

> Otoż to. Interesuje mnie przestronny samochod z przestronnym bagażnikiem. Te 3 oferuja duzo miejsca

> i dość pakowny bagażnik 440-500 litrów.

Zdajesz sobie sprawe ile kosztuje utrzymanie takiego 10latka ? To nie jest polo do ,ktorego jest wszystko po 5zl.

Napisano
  • Autor

> Zdajesz sobie sprawe ile kosztuje utrzymanie takiego 10latka ? To nie jest polo do ,ktorego jest

> wszystko po 5zl.

Zdaje sobie sprawe, ze wiecej rzeczy moze sie popsuc i to bardzo drogich rzeczy. Turbiny, dwumasy, filtry czastek stalych, wtryskiwacze itd. itp. Ale wychodze z zalozenia, ze nie padnie wszystko na raz.

Wiem, ze wspolczesne diesele są drogie w naprawie dlatego tez rozważam zakupic uturbioną benzynę, tak zeby przyjemnie sie odpychalo.

Napisano

Nie będzie łatwo. Zadbane A4 B6 1.8T może być droższe niż Twój budżet i wymagania. Kolega ma 1.9 TDI 130 konnego i nie łudź się że będzie to tania eksploatacja jak i że będzie palić w ruchu mieszanym mniej niż 6 litrów jak to jest opisywane w wielu ogłoszeniach. Ten diesel potrafi spalić i 8-9 litrów przy dynamicznej jeździe. Sam polecić mogę 1.8T ale co kto lubi.

Co do vectry to jest to dużo przestronniejsze auto i całkiem komfortowe. Tylko że znów problemem jest znalezienie egzemplarza z silnikiem turbo benzynowym - nie dość że jest ich ogólnie niewiele, to jeszcze jakiś posiadający historię serwisową to już w ogóle rzadkość. Tutaj także kwota 30 tyś pln może być niewystarczająca.

Fiatowski 1.9 150 konny dobrze pasuje do vectry.

Także lubię auta turbo benzynowe i cenię cechy turbo diesli. Podstawowym problemem jest brak zadbanych aut na rynku wtórnym.

Napisano

> Zdajesz sobie sprawe ile kosztuje utrzymanie takiego 10latka ? To nie jest polo do ,ktorego jest

> wszystko po 5zl.

No to pozyczy kase na naprawe albo nie bedzie jezdzil przez miesiac, jaki w tym problem. Ja nie wiem o co chodzi, co druga osoba tutaj odradza zakup jakiegos auta o ktore ktos pyta "bo za drogi" , "bo za drogie utrzymanie" , "bo czesto kradną" , "bo za duzy i kup mniejszy"...

Napisano

> No to pozyczy kase na naprawe albo nie bedzie jezdzil przez miesiac, jaki w tym problem. Ja nie

> wiem, co druga osoba tutaj odradza zakup "bo za drogi" , "bo za drogie utrzymanie" , "bo

> czesto kradną" , "bo za duzy i kup mniejszy"...

Coś w tym jest. Wiele osób kupuje auta na których utrzymanie ich nie stać. Później jeżdżą po drogach auta "naprawianie" w sposób niewłaściwy, stanowiące zagrożenie dla innych. Kupić auto to nie problem ale dla wielu schody rozpoczynają się w momencie serwisowania go. Nie twierdzę że tak jest w tym przypadku a jedynie rozumiem stanowisko woju.

Napisano

> No to pozyczy kase na naprawe albo nie bedzie jezdzil przez miesiac, jaki w tym problem.

facepalm.gif człowieku jakie Ty głupoty wypisujesz.

Napisano

a ty myslisz ze kupi nowe w miare duze za 30 tysiecy ? ciekawe co

Napisano

> człowieku jakie Ty głupoty wypisujesz.

Kupić auto a potem zadłużać się albo drutować i doprowadzić do powolnego rozpadu auta no.gif

Napisano

> Kupić auto a potem zadłużać się albo drutować i doprowadzić do powolnego rozpadu auta

czemu zakladace ze jak stare to sie bedzie na potege psuc.... sa auta nowe ktore sie sypia przez caly okres gwarancji i po ...

ja mam 12 letnia a3 1.8 T w zeszlym roku zrobilem w niej program dwie rzeczy sie zepsuly wlacznik swiatel i czujnik polozenia walka rozrzadu.... zalezy co sie trafi

Napisano

I mu dobrze radzi.

Kupi jakiegoś 8 letniego rzęcha z rozklekotanym dyzlem, który mu się rozkraczy po kilku km.

Napisano

> Zdaje sobie sprawe, ze wiecej rzeczy moze sie popsuc i to bardzo drogich rzeczy. Turbiny, dwumasy,

> filtry czastek stalych, wtryskiwacze itd. itp. Ale wychodze z zalozenia, ze nie padnie

> wszystko na raz.

A jeśli to założenie okaże sie mylne? Będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Napisano

> No to pozyczy kase na naprawe albo nie bedzie jezdzil przez miesiac, jaki w tym problem. Ja nie

> wiem o co chodzi, (...)

facepalm.gif

Ja se to wsadzę w sygnaturkę.... A co mi tam

Napisano

> no ale co kupisz nowego za 30 tys. Pande ?

Może nie Pandę, Ale dołoży 5tyś i bedzie miał przestronne Sandero z 3 letnią gwarancją. cool.gifJa bym tak zrobił.

Ale pomysł z drugiego postu jest chyba do przyjęcia?

Napisano

> Otoż to. Interesuje mnie przestronny samochod z przestronnym bagażnikiem. Te 3 oferuja duzo miejsca

E46 to mały, ciasny samochód.

Jeśli bierzesz pod uwagę przestronność i użytkowość, to przy założeniu, że E46 i A4 miałyby być sedanami, Vectra liftback będzie najlepsza - największy bagażnik, najłatwiejszy załadunek, najwięcej miejsca w kabinie.

Choć mnie E46 tak czy sak by kusiło najbardziej z tej trójki z kilku powodów:

- RWD

- silnik 2.0d

- wygląd

- BMW

Napisano

no niby tak ale gosciu chce sedana raczej duzego... zastanawia sie na mocnym silnikeim bo pisal o 1.8 T czyli o auta ktore reprezentuja jakis poziom a ty mu proponujesz sandero... tak to jest stac nas na auta ktore sa dobrze wyposazone i sportowe i naj ale leciwe... stac nas tez na nowe ale te nowe sa bidulami pod wzgledem wypos. a takie nie kazdemu odpowiadaja wink.gif

Napisano

> czemu zakladace ze jak stare to sie bedzie na potege psuc.... sa auta nowe ktore sie sypia przez

> caly okres gwarancji i po ...

> ja mam 12 letnia a3 1.8 T w zeszlym roku zrobilem w niej program dwie rzeczy sie zepsuly wlacznik

> swiatel i czujnik polozenia walka rozrzadu.... zalezy co sie trafi

Auta sie poprostu zuzywaja - opony , paski , filtry , amortyzatory. To wszystko kosztuje duzo wiecej do wymienionych aut niz do polo.

Napisano

Troche w oderwaniu od modnego na AK nurtu polece Ci Renault Laguna II FL - czyli taka po 2006 roku, a wersje silnikowa 2.0T (170KM). W 30 tys. powinienes sie spokojnie zmiescic - nawet powinny Ci zostac jakies 2-3 tys. na naprawy, ktore Cie nie omina w przypadku zakupu jakiejkolwiek uzywki (np. koncowki drazkow, czy klocki hamulcowe itp. itd.). Jedyne na co zwroc uwage to zeby auto bylo z Polski i najlepiej po pierwszym wlascicielu, wtedy wyciagniesz sobie historie napraw z serwisu Renault. W zeszlym (2010) roku byl maly "wysyp" poleasingowych RL kombi wlasnie z tym silnikiem, ujezdzalem taka przez 7 m-cy i gdyby nie to, ze sie, ku mojej rozpaczy, okazala za ciasna dalej bym smigal smile.gif

Napisano

> no niby tak ale gosciu chce sedana raczej duzego... zastanawia sie na mocnym silnikeim bo pisal o

> 1.8 T czyli o auta ktore reprezentuja jakis poziom a ty mu proponujesz sandero... tak to jest

> stac nas na auta ktore sa dobrze wyposazone i sportowe i naj ale leciwe... stac nas tez na

> nowe ale te nowe sa bidulami pod wzgledem wypos. a takie nie kazdemu odpowiadaja

Ale Vectra albo Audi z 2.0T czy 1.8T to raczej nie sa sportowe samochody zlosnik.gif

Napisano

> człowieku jakie Ty głupoty wypisujesz.

Glupoty to Ty wypisujesz. Kolega chce sobie kupic auto takie jak mu sie podoba, a Ty mu sugerujesz ze nie bedzie go stac na utrzymanie.

Napisano

> A jeśli to założenie okaże sie mylne? Będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Wtedy sprzeda auto albo odstawi do garazu. Po co od razu zakladac najgorszy scenariusz ze bedzie zle sick.gif Poradzi sobie chlopak ok.gif

Napisano

> Glupoty to Ty wypisujesz. Kolega chce sobie kupic auto takie jak mu sie podoba, a Ty mu sugerujesz

> ze nie bedzie go stac na utrzymanie.

Sugerujesz że jak mi sie podoba AUDI R8 to powinienem go kupić? hmm.gif

Twoje podejście jest jak, jak, niewiem.gif, o to to - jakbyś był handlarzem samochodów - "Podoba się Panu? Bierz Pan!"

Napisano

> Glupoty to Ty wypisujesz. Kolega chce sobie kupic auto takie jak mu sie podoba,

Autor w pierwszym poście napisał wyraźnie, że zalezy mu przede wszystkim na bezawaryjnej eksploatacji przez 4 lata lub dłużej. Tak więc ten czynnik wskazał jako decydujący a nie kwestię "podobania się".

Napisano

> Może nie Pandę, Ale dołoży 5tyś i bedzie miał przestronne Sandero z 3 letnią gwarancją. Ja bym tak

> zrobił.

Aveo, czy Lacetti, jesli znajdzie jeszcze laczka, beda w tej samej cenie a to duzo lepsze auta ok.gif

Ew. hardcore - Indica Vista noweczka za 28 (pewnie cos do stargowania jeszcze) zeby.GIF

Napisano

500 litrow oferuje tez Thalia - z automatyczna klima do nabycia od 33 ok.gif

Napisano

> Sugerujesz że jak mi sie podoba AUDI R8 to powinienem go kupić?

> Twoje podejście jest jak, jak, , o to to - jakbyś był handlarzem samochodów - "Podoba się Panu?

> Bierz Pan!"

prawda jest po środku, ale pytanie autora brzmiało: które ztych aut będzie najlepsze, a nie: zarabiam 3000pln, kredyty mam na 1000pln, czy bedzie mnie stać utrzymać vectre.......

Ja zakładam, że autor jest przygotowany na ewentualne naprawy.

Vectra z 2,0T będzie chyba optymalnym wyborem, bo jest największa, byłaby najmłodsza, a i silnik daje radę. W tym segmencie najbardziej podoba mi się honda accord, ale nie wiem jak wyglądają ceny.

Napisano

> prawda jest po środku, ale pytanie autora brzmiało: które ztych aut będzie najlepsze, a nie:

> zarabiam 3000pln, kredyty mam na 1000pln, czy bedzie mnie stać utrzymać vectre.......

> Ja zakładam, że autor jest przygotowany na ewentualne naprawy.

> Vectra z 2,0T będzie chyba optymalnym wyborem, bo jest największa, byłaby najmłodsza, a i silnik

> daje radę. W tym segmencie najbardziej podoba mi się honda accord, ale nie wiem jak wyglądają

> ceny.

Właśnie o to chodzi że chłopak może nie być świadomy utrzymania, ja sam mam fieste mk4 i też nie bardzo sobie wyobrażam koszty utrzymania takiej vectry, wiem natomiast że ciężko jest w astrą III w kombi - koleżanka żony z pracy ma takiego w dieslu i ma notoryczne problemy z odpalaniem auta, winą tu nie jest silnik a ponoć coś z immobilizerem, auto już w tylu warsztatach było i nikt nie wie co, inna sytuacja szef kupił do firmy vivaro tez w dieslu 1,9 auto zadbane i kupował je od dobrego kolegi, a po tygodniu okazało się że auto zaczęło zwalniać powyżej określonej predkości (pow. 120km/h) wina pompa abs, potem zaczelo szarpać to szukali usterek przez 3 miesiace, w sumie koszta naprawy z tego co szef mowił to ok. 5000zł ZA AUTO ZADBANE OD 1 WŁAŚCICIELA Z NIE DUŻYM PRZEBIEGIEM. I tu właśnie piszę że sam nie byłem świadomy iż tyle mogą te auta wciągać "grosików".

Napisano

> wiem natomiast że ciężko jest w astrą

> III w kombi - koleżanka żony z pracy ma takiego w dieslu

czy aby za dużo nie uogólniasz opinię na temat auta na podstawie tylko 1 egzemplarza? wink.gif

Napisano

> czy aby za dużo nie uogólniasz opinię na temat auta na podstawie tylko 1 egzemplarza?

Źle napisałem, nie chodziło mi o to że wszystkie auta sie psują chodziło bardziej o te koszty które przy naprawie nie są małe, bo czasem ciężko znaleźć usterkę mimo podpięcia pod komp w ASO.

Napisano

> Ale Vectra albo Audi z 2.0T czy 1.8T to raczej nie sa sportowe samochody

ja to wiem bo sportowe to conajmniej 300 koni skromny.gif ale mi wystarczy w tak lekkim aucie jak a3 180 km i duzo momentu smile.gifa do trego wszystkiego pali tyle co zwykly golf 3 ze zwyklym 1.8

Napisano

> I tu właśnie piszę że sam nie byłem świadomy iż tyle

> mogą te auta wciągać "grosików".

Co w tym dziwnego? Utrzymanie auta kosztuje, a koszty są proporcjonalne do klasy auta i zastosowanych w nim technologii.

Dlatego że ludziom wydaje się, że zakup auta to największy koszt, to potem pełno jest zaniedbanych i zajeżdżonych trupów na rynku.

Z jednej strony ludzie chcą mieć "wypasy" w aucie: mocne silniki diesla,( które mają turbosprężarki o zmiennej geometrii, koła dwumasowe czy delikatne wtryskiwacze, ale za to "mało palą i mają dużo momentu"), klimy automatyczne, czujniki czego się da, xenony, automaty, elektrykę, a jak potem coś się zaczyna psuć, to jest zdziwienie, że naprawa kosztuje tysiące, a nie stówkę jak w sejczento.

Napisano

> Co w tym dziwnego?

No nic dziwnego, ja jeżdzę fiesta z 96 a autor polo z 92...

Napisano

> W zeszlym (2010) roku byl maly "wysyp" poleasingowych RL kombi

> wlasnie z tym silnikiem, ujezdzalem taka przez 7 m-cy i gdyby nie to, ze sie, ku mojej

> rozpaczy, okazala za ciasna dalej bym smigal

Za ciasna ? Dlaczego ? To nie jest wcale małe auto hmm.gif

Jak wyglądało realne spalanie na trasie, w mieście i w cyklu mieszanym ? hmm.gif Coś się psuło ? Z jakim przebiegiem miałeś to auto ?

Napisano

> Za ciasna ? Dlaczego ? To nie jest wcale małe auto

Dla nas miala za maly bagaznik.

> Jak wyglądało realne spalanie na trasie, w mieście i w cyklu

> mieszanym ? Coś się psuło ? Z jakim

> przebiegiem miałeś to auto ?

W trasie zwykle 7-8, ale mozna zejsc i ponizej 7 (chociac to juz trudne), w miescie jakies 11-13. Jezdzilem glownie w trasie. Co do napraw to jak kupilem byly drazki i koncowki do wymiany (co bylo czuc na jezdzie probnej), a potem spsulo sie kolo pasowe napedzajace osprzet. Kupilem jak miala 82kkm, sprzedalem przy 97kkm, stan techniczny nie zapowiadal jakichkolwiek napraw/awarii. Bardzo sobie chwale to auto, malo czym jezdzilo mi sie tak komfortowo (cisza, wygodnie, dobra ergonomia).

Napisano

> 500 litrow oferuje tez Thalia - z automatyczna klima do nabycia od 33

o Boż.... facepalm.gif bez przesady. Za 30 tyś spokojnie coś kupi.

Ja mam A4 z 95 roku i jakoś nie wydaję majątku na naprawy.

Dobre auto , mało awaryjne, wygodne ok.gif

Już wolę te swoje zabytkowe A4 niż wynalazki typu thalia

Napisano

Thalia to bezawaryjne, wygodne auto z duzym bagaznikiem - polecam jazde probna

A 15 letnie A4 to idealny kandydat na zlom ok.gif

Napisano

> Thalia to bezawaryjne, wygodne auto z duzym bagaznikiem

Może i dużym, ale wygląda jak psia kupa zeby.GIF

Napisano

> Może i dużym, ale wygląda jak psia kupa

Na ta nowa da juz sie patrzec smile.gif

Do tego poprawili wyciszenie i teraz jezdzi sie tym calkiem spoko smile.gif

Napisano

> Aveo, czy Lacetti, jesli znajdzie jeszcze laczka, beda w tej samej cenie a to duzo lepsze auta

> Ew. hardcore - Indica Vista noweczka za 28 (pewnie cos do stargowania jeszcze)

Skoro chce duży samochód to może lepsza wyborem spod znaku Chevroleta byłaby używana Epica?

A z wyżej wymienionych ja skłaniałbym sie ku Vectrze.

Napisano

> a jak

> potem coś się zaczyna psuć, to jest zdziwienie, że naprawa kosztuje tysiące, a nie stówkę jak

> w sejczento.

No i wlasnie tego chce koledze oszczedzic waytogo.gif

A teksty jaya o tym ,ze sie zadluzy albo wstawi auto do garazu facepalm.gifpanic.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zakładam, że autor jest przygotowany na ewentualne naprawy.

dokladnie tak, autor jest przygotowany na ewentualne naprawy i liczy sie z nimi.

Wygląd samochodu też ma dla mnie znaczenie. Wybrałem akurat te 3 modele, bo jakoś mi się widzą. Odrzucilem passata czy merola, bo akurat mi się nie widzą.

Jesli ma to jakieś znaczenie, to zarabiam 3000 zl na ręke i nie mam żadnych kredytów. Robote mam pod nosem, wiec auto byloby wyjazdowe. Stad liczy sie dla mnie przestronność, zeby moc sie spakować i zrobic kilkaset kilometrów bez bolących pleców.

Thalie, Pandy i inne niskobudżetowe cudaki odrzucam.

Napisano

> Thalie, Pandy i inne niskobudżetowe cudaki odrzucam.

Twoj samochod, Twoje problemy - zeby nie bylo, ze nie ostrzegalismy! 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kolego bardzo dobry wybór! Czy a4 tdi 130Ps czy e46 2.0d 150Ps - od 17 lat jeżdże tylko autami tej marki.(obecnie e46 3.0d i a6 3.0Tdi quattro). Przez 10 lat przywoziłem auta z Niemiec to miałem ich multum do porównania. Więc tak za Audi przemawia:

Mimo wszystko jakość karoserii i także plastików środka (choć w e46 po FL w 2001r jest sporo lepiej) Jest też troche więcej miejsca w środku. Za Bmw przemawia: silnik - 2.0d 150ps lepszy, cichszy od tdi. No i przedewszystkim "prowadzenie-trakcja". Jak ktoś czerpie radość z jazdy to Bmw jest nr.1. Ja mam e46 3.0d i zrobiłem w 2 lata 50tys.km - NIC SIE NIE ZEPSUŁO! Wcześniej audi a6 1,9tdi 130Ps - przednie zawieszenie raz robiłem! Nawet nie patrz na jakieś Thalie itd. Za 6-7tys. euro kupisz zadbany egzemplarz w Niemczech od właściciela. (znajdż kogoś kto pomoże Ci to załatwić) może ktoś jeżdzi - polecam też auta z serwisów! (troche drożej ale pewnie - może coś lekko uszkodzonego?) Jak kupisz "dobry egzemplarz" będziesz zadowolony! Szczerze życze powodzenia w szukaniu!

Napisano

> Thalia to bezawaryjne, wygodne auto z duzym bagaznikiem - polecam jazde probna

> A 15 letnie A4 to idealny kandydat na zlom

No ta... piękna, klasyczna limizyna ta thalia zlosnik.gif

polecam spędzić trochę czasu w takim A4 "na złom", a potem wsiąść do tej "wygodnej" thalii i napisać nam o swoich wrażeniach. nie mówię tu o zamordowanym A4, tylko norma;nym, dobrze utrzymanym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.