Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elastyczność - pytanie

Featured Replies

Napisano

Czytałem sporo o momencie obrotowym, mocy, obrotach, co z czego wynika. Przeglądałem różne dane dotyczące rozpędzania się aut. Zazwyczaj są podawane czasy od 60-100 km/h na 4 biegu oraz 80-120 na "biegu najwyższym".

Da się zauważyć że turbo diesle mają często lepsze wyniki od aut benzynowych wolnossących - turbo robi swoje.

A teraz pytanie - czy są gdzieś podawane dane, jaki czas miałoby auto benzynowe przy rozpędzaniu się 60-100 na np trzecim biegu zamiast na czwartym ? Zastanawiam się jakby wtedy wyglądało porównanie. Inne cechy ma przecież silnik benzynowy a inne diesla.

Napisano

Elastyczność silnika, to nie jest czas, w jakim rozpędzi auto na wyższych biegach podczas np. wyprzedzania. Elastycznością określa się zakres użytecznych obrotów i w tym przypadku silniki benzynowe nawet bez doładowania mają większą elastyczność od silników Diesla.

Natomiast odpowiadają na Twoje pytanie dotyczące trzeciego biegu, właśnie po to jest skrzynia biegów, aby jak najsprawniej przenieść moment obrotowy na koła. Przykład: doładowany Diesel 120 KM, czwarty bieg i wolnossąca benzyna 120 KM, trzeci bieg, od 60 do 100 przyspieszają podobnie. Nie można tego generalizować, bo wszystko zależy od przełożeń skrzyni.

Napisano
  • Autor

> Elastyczność silnika, to nie jest czas, w jakim rozpędzi auto na wyższych biegach podczas np.

> wyprzedzania. Elastycznością określa się zakres użytecznych obrotów i w tym przypadku silniki

> benzynowe nawet bez doładowania mają większą elastyczność od silników Diesla.

Definicję o tym można bez problemu odnaleźć - napisałeś to w celu wyróżnienia się ?

Skoro jesteś taki "hop do przodu" to dlaczego nie dopisałeś, że w przeważającej części opracowań motoryzacyjnych określenia "elastyczność" używa się wobec czasu pomiaru rozpędzania pojazdu nie ze startu od prędkości zerowej ? Chciałeś zaistnieć - nie udało się. Natomiast na przyszłość bierz pod uwagę wszystkie aspekty tematu, łącznie z potocznością, interpretacją i kontekstem.

> Natomiast odpowiadają na Twoje pytanie dotyczące trzeciego biegu, właśnie po to jest skrzynia

> biegów, aby jak najsprawniej przenieść moment obrotowy na koła.

Jednak mam wrażenie że startujesz do nagrody Nobla ... facepalm.gif Może jeszcze opiszesz powód instalowania w autach włączników świateł, potrzebę zakładania zamków w drzwiach albo dlaczego koło jest okrągłe ?

> Przykład: doładowany Diesel

> 120 KM, czwarty bieg i wolnossąca benzyna 120 KM, trzeci bieg, od 60 do 100 przyspieszają

> podobnie. Nie można tego generalizować, bo wszystko zależy od przełożeń skrzyni.

W końcu coś w temacie. Tylko co rozumiesz przez "podobnie" ? Podaj proszę źródło podanej przez Ciebie informacji, bo właśnie tego szukam i chętnie na to zerknę hmm.gif

Może masz dane dotyczące innych zestawień tego typu, czasów na innych biegach ? hmm.gif

Napisano

> Definicję o tym można bez problemu odnaleźć - napisałeś to w celu wyróżnienia się ?

Nie, w celu poprawy Twojego określenia, aby następni nie wbijali sobie do głowy błędnych definicji.

> Skoro jesteś taki "hop do przodu" to dlaczego nie dopisałeś, że w przeważającej części opracowań

> motoryzacyjnych określenia "elastyczność" używa się wobec czasu pomiaru rozpędzania pojazdu

Nie czytam "opracowań motoryzacyjnych", bo to nie jest wyznacznik wiedzy.

> Chciałeś zaistnieć - nie udało się. Natomiast na

> przyszłość bierz pod uwagę wszystkie aspekty tematu, łącznie z potocznością, interpretacją i

> kontekstem.

facepalm.gifyikes.gifpanic.gif Przepraszam, że Pana uraziłem, nie chciałem, wybaczy Pan?

> Jednak mam wrażenie że startujesz do nagrody Nobla ... Może jeszcze opiszesz powód instalowania w

> autach włączników świateł, potrzebę zakładania zamków w drzwiach albo dlaczego koło jest

> okrągłe ?

panic.gif Jeszcze raz najmocniej przepraszam.

> W końcu coś w temacie. Tylko co rozumiesz przez "podobnie" ? Podaj proszę źródło podanej przez

> Ciebie informacji, bo właśnie tego szukam i chętnie na to zerknę

Wsiądź do auta Panie wszystko wiedzący i zrób kilka pomiarów. Najlepsze źródło informacji bierze się z życia.

> Może masz dane dotyczące innych zestawień tego typu, czasów na innych biegach ?

Mam, ale nie powiem. zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Nie, w celu poprawy Twojego określenia, aby następni nie wbijali sobie do głowy błędnych definicji.

Więc było o tym napisać od razu a nie w momencie gdy zwróciłem Ci uwagę.

> Nie czytam "opracowań motoryzacyjnych", bo to nie jest wyznacznik wiedzy.

Mi się zdarza zaglądać do programu "Autodata" jeśli nazwę dobrze pamiętam, jeśli szukam jakichś części czy schematów. Polecam.

> Przepraszam, że Pana uraziłem, nie chciałem, wybaczy Pan?

Spamujesz.

> Jeszcze raz najmocniej przepraszam.

> Wsiądź do auta Panie wszystko wiedzący i zrób kilka pomiarów. Najlepsze źródło informacji bierze

> się z życia.

Pytanie brzmiało czy ktoś ma tego typu informacje. Spamujesz.

> Mam, ale nie powiem.

Więc nie spamuj smirk.gif

Napisano

Zasadniczo z racji Twojej arogancji nie powinienem Ci odpowiadać, ale niech stracę.

Oto moja odpowiedź

606912a60e74bdd5.jpg

Napisano

> Zasadniczo z racji Twojej arogancji nie powinienem Ci odpowiadać, ale niech stracę.

> Oto moja odpowiedź

Nie mam pewności czy dobrze interpretuję wykres. Widać poszczególne biegi i moment obrotowy jaki jest przerzucany na koła ? Sądzę że źle to odczytuję, więc jeśli to nie stanowi problemu, to czy mogę Cię prosić o interpretację ? Tego typu wiedza się przyda.

Napisano

> Nie mam pewności czy dobrze interpretuję wykres. Widać poszczególne biegi i moment obrotowy jaki

> jest przerzucany na koła ? Sądzę że źle to odczytuję, więc jeśli to nie stanowi problemu, to

> czy mogę Cię prosić o interpretację ? Tego typu wiedza się przyda.

Dobrze to odczytujesz. Jak widać z powyższego zależnie od prędkości raz wyższy moment obrotowy jest w przypadku diesla, raz dla benzyny. Nie do końca to mówi jeszcze o przyspieszeniu gdyż zwykle auto z dieslem jest cięższe i mimo identycznego momentu na kołach przyspiesza słabiej. W praktyce większość aut z silnikiem benzynowym o podobnej mocy do diesla przyspiesza lepiej. Oczywiście jeśli optymalnie użyjemy skrzyni biegów.

Napisano

> Dobrze to odczytujesz. Jak widać z powyższego zależnie od prędkości raz wyższy moment obrotowy jest

> w przypadku diesla, raz dla benzyny. Nie do końca to mówi jeszcze o przyspieszeniu gdyż zwykle

> auto z dieslem jest cięższe i mimo identycznego momentu na kołach przyspiesza słabiej. W

> praktyce większość aut z silnikiem benzynowym o podobnej mocy do diesla przyspiesza lepiej.

> Oczywiście jeśli optymalnie użyjemy skrzyni biegów.

Dziękuję. Trochę jestem zaskoczony. Sądziłem że turbo sprawi, że turbodiesel będzie lepszy. Więc trzeba patrzeć na liczby i przyjąć że dieslowi potrzeba teoretycznie więcej Nm aby jechać tak jak benzyna, pod warunkiem że do zestawienia użyjemy podobnej przekładni hmm.gif

Napisano

> Dobrze to odczytujesz. Jak widać z powyższego zależnie od prędkości raz wyższy moment obrotowy jest

> w przypadku diesla, raz dla benzyny. Nie do końca to mówi jeszcze o przyspieszeniu gdyż zwykle

ja widzę, że dla diesla jest w 98% przypadków większy

Napisano

> Dziękuję. Trochę jestem zaskoczony. Sądziłem że turbo sprawi, że turbodiesel będzie lepszy. Więc

> trzeba patrzeć na liczby i przyjąć że dieslowi potrzeba teoretycznie więcej Nm aby jechać tak

> jak benzyna, pod warunkiem że do zestawienia użyjemy podobnej przekładni

Diesel potrzebuje nieco większej mocy niż benzyna by jechać podobnie. Przekładnie muszą się różnić by dopasować różne charakterystyki silników do potrzeb.

Napisano

> ja widzę, że dla diesla jest w 98% przypadków większy

tzn co jest większe?

Napisano

> Nie mam pewności czy dobrze interpretuję wykres. Widać poszczególne biegi i moment obrotowy jaki

> jest przerzucany na koła ? Sądzę że źle to odczytuję, więc jeśli to nie stanowi problemu, to

> czy mogę Cię prosić o interpretację ? Tego typu wiedza się przyda.

No to ja coś naskrobię cool.gif

Jak widać na przykładzie tego wykresu "uciąg" na takich biegach jak 1. czy 2. jest znacząco większy natomiast już zakres obrotów znacznie mniejszy (krótsza linia w układzie poziomym). Co z tego wynika? Dieselek wyrwie ostro na 1. zrobiąc sobie niezłą przewagę przy starcie (zakładając dobrą przyczepność), benzynka trochę z tyłu. Dieslowi kończy się jedynka, a benzyna dalej na niej przyspiesza! Drugi bieg w dieslu jest także BEZPOŚREDNIO silniejszy niż w benzyniaku, ale przy jeździe pod czerwone pole nie ma to wielkiego znaczenia gdyż przy tej prędkości benzyna może jeszcze przyspieszać na niższym biegu podczas gdy diesel opada z sił i wrzucany jest kolejny bieg... Prościej nie umiem tego opisać zlosnik.gif

Jak widać jeżeli silniki są "seria" to przy normalnej codziennej jeździe diesel bije na głowę benz. Natomiast gdy kierowca benzynki jeździ aktywnie (głownie na pierwszych trzech biegach oink.gif) to jeździ się równie sprawnie jak dieslem. Sam posiadam turbo diesla i ma napewno lepszy uciąg niż benzynowy odpowiednik ale jak ktoś ogarnia benzynkę to będzie miał fun but.gif

W sporcie silniki np. klasy 1600 mają wysokie obroty, dużą moc dzięki temu ale momencik biedniutenki, takim czymś nie pociągniesz dużej przyczepki zeby.GIF chociaż biegi są krótkie. A korzysta się przy tego typu autach jedynie z wysokich obrotów.

Napisano

> tzn co jest większe?

moment

Napisano

> W

> praktyce większość aut z silnikiem benzynowym o podobnej mocy do diesla przyspiesza lepiej.

Ale to dotyczy tylko seryjnych softów, pamiętam jak w szczycie formy mojej pierwszej Octavii ( 90'tka po modach na 141 KM i ponad 300 Nm) łapałem się z seryjnymi O1 1.8T i szanse były wyrównane pomimo kilku KM mniej.

Napisano

> Ale to dotyczy tylko seryjnych softów, pamiętam jak w szczycie formy mojej pierwszej Octavii (

> 90'tka po modach na 141 KM i ponad 300 Nm) łapałem się z seryjnymi O1 1.8T i szanse były

> wyrównane pomimo kilku KM mniej.

Ponieważ dobry tuner tak stara się dobrać charakterystykę by utrzymać w miarę możliwości stałą moc. w górnym zakresie obrotów. To przekłada się na to, że średnia moc w użytecznym zakresie obrotów jest wyższa. Coraz częściej producenci współczesnych, doładowanych silników robią podobnie. Nawet ten 1,8T 160KM ma we współczesnych wersjach stałą moc dla ZTCP zakresu 1000 rpm. Jeśli zakres stałej mocy jest wystarczająco duży, to po zmianie biegu na wyższy trafiamy na obroty gdzie moc jest taka sama jak przed zmianą i uzyskujemy niemal tak ładny przebieg momentu jak przy silniku elektrycznym.

silnik.jpg

Napisano

Miałem podobne odczucia ok.gif Dziękuję smile.gif Zastanawiam się tylko, jak to by było w przypadku porównania typowego wysokoobrotowego silnika, np 2.0 147 KM w accordzie, do np 130 konnego TDi hmm.gif

Napisano

> Miałem podobne odczucia Dziękuję Zastanawiam się tylko, jak to by było w przypadku porównania

> typowego wysokoobrotowego silnika, np 2.0 147 KM w accordzie, do np 130 konnego TDi

Chyba trzeba będzie zacząć od wizyty na hamowni skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.