Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniżka OC a nie pełne 12 miesięcy posiadania auta

Featured Replies

Napisano

witam serdecznie,

mam takie może dziwne pytanie.

Ale stało się biglaugh.gif

sytuacja :

miałem samochód marki vw, który użytkowałem prawie rok, do pełnego rok zabrakło ok. 2 tyg zlosnik.gif

czy na pewno nie należy mi się dodatkowe 10% zniżki za ten pojazd w oc ?

czy to że sprzedałem auto z moją polisą, ważną jeszcze te ich ustawowe 30 dni, nie ma wpływu na to żeby dostać zniżkę ?

i takie pytanie dodatkowe,

jeżeli przed ww. autem miałem 2 samochody, używane 3 miesiące i 11 miesięcy, a czas w którym jakby to powiedzieć... nie miałem samochodu, czyli przerwy między kolejnymi umowami to max. 2 tygodnie, to za ten okres też nie należy mi się jakaś zniżka ?

a żeby jeszcze było ciekawiej auta w oc ubezpieczam od lutego 2004, ale w 2006 miałem szkodę angryfire.gif zniszczyłem latarnię oink.gif

pytam Was bo Pani z infolinii nie chce mi odpowiedzieć na ten szereg pytań grinser006.gif

a ja się już zaczynam zastanawiać czy tylko nie chce, czy raczej woli nie mówić...

a propos...

ale nas d....ją równo na tych ubezpieczeniach...

Napisano

> witam serdecznie,

> miałem samochód marki vw, który użytkowałem prawie rok, do pełnego rok zabrakło ok. 2 tyg

> czy to że sprzedałem auto z moją polisą, ważną jeszcze te ich ustawowe 30 dni, nie ma wpływu na to

> żeby dostać zniżkę ?

No to albo 30 dni ważności, albo 2 tygodnie (czyli 14 dni). Drobna różnica...

> czy na pewno nie należy mi się dodatkowe 10% zniżki za ten pojazd w oc ?

Ustawa chyba mówi: za każdy rok bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia...

> i takie pytanie dodatkowe,

> jeżeli przed ww. autem miałem 2 samochody, używane 3 miesiące i 11 miesięcy, a czas w którym jakby

> to powiedzieć... nie miałem samochodu, czyli przerwy między kolejnymi umowami to max. 2

> tygodnie, to za ten okres też nie należy mi się jakaś zniżka ?

j.w.

> a propos...

> ale nas d....ją równo na tych ubezpieczeniach...

a`propos: ale wielu próbuje naciągnąć ubezpieczycieli traktując ich jak głupią studnię bez dna. Bo jak po szkodzie nie zostanie 2.000 zł to znaczy, że szkoda jest źle zlikwidowana...

Napisano
  • Autor

> No to albo 30 dni ważności, albo 2 tygodnie (czyli 14 dni). Drobna różnica...

nie zrozumiałeś mnie chyba.... fakt, sprzedaż jest 14 dni przed pełnym rokiem, ale jeżeli ktoś jeździ na tym moim oc, wg przepisów ma do tego prawo nawet do 30 dni, to co wtedy ?

> Ustawa chyba mówi: za każdy rok bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia...

> j.w.

a ja właśnie szukam odpowiedzi czy od tej reguły ktoś odbiega...

> a`propos: ale wielu próbuje naciągnąć ubezpieczycieli traktując ich jak głupią studnię bez dna. Bo

> jak po szkodzie nie zostanie 2.000 zł to znaczy, że szkoda jest źle zlikwidowana...

myślisz że ja chce w ten sposób kogoś naciągnąć ?

a co powiesz o tym, że przykładowo taki allianz, w tym roku podniósł wiek kierowcy od którego nie ma zwyżki "za wiek" do 29 lat ? w tamtym roku oc 500 a w tym mimo bezszkodowej kontynuacji 700pln, i co to jest ?

albo autocasco , w tamtym roku składka 1800, w tym po szkodzie - wymiana szyby czołowej od kamienia : 3000zł, za te 1200 różnicy kupiłbym 2 szyby z wymianą, to jak można nazwać takie praktyki ?

Napisano

Zadałem podobne pytanie na mLinii (infolinia mBanku).

Chodziło o brak około miesiąca do 4 lat OC/AC.

Odpowiedź brzmiała, że jeśli brakuje mniej niż 30 dni, to można liczyć 4 lata.

Napisano

> Zadałem podobne pytanie na mLinii (infolinia mBanku).

> Chodziło o brak około miesiąca do 4 lat OC/AC.

> Odpowiedź brzmiała, że jeśli brakuje mniej niż 30 dni, to można liczyć 4 lata.

Jest to czymś podparte, czy to wewnętrzne ustalenie mbanku?

Napisano

> Jest to czymś podparte, czy to wewnętrzne ustalenie mbanku?

Informacja od pracownika mBanku, więc mogę stwierdzić, że tak jest w mBanku.

Jak u innych, nie wiem.

Napisano

> nie zrozumiałeś mnie chyba.... fakt, sprzedaż jest 14 dni przed pełnym rokiem, ale jeżeli ktoś

> jeździ na tym moim oc, wg przepisów ma do tego prawo nawet do 30 dni, to co wtedy ?

jeżeli polisa była do 31.12.2010, a sprzedałeś 17.12.2010, to nabywca jeździ na Twoim OC do 31.12.2010. Po tym momencie ubezpieczyciel (jeżeli nabywca nie wypowie) wystawi polisę na kolejny rok (wg stawki stosownej dla nowego właściciela) którą można wypowiedzieć do 15.01.2011 (czyli 30 dni od zakupu).

> myślisz że ja chce w ten sposób kogoś naciągnąć ?

Ty nie - ale wielu z pewnością...

> a co powiesz o tym, że przykładowo taki allianz, w tym roku podniósł wiek kierowcy od którego nie

> ma zwyżki "za wiek" do 29 lat ?

to się nazywa analiza ryzyka.

> w tamtym roku oc 500 a w tym mimo bezszkodowej kontynuacji

> 700pln, i co to jest ?

w tamtym roku innych produktów tez były ceny niższe - jeżeli koszty właściwe dla ubezpieczycieli też wzrastają, to ceny idą do góry.

> albo autocasco , w tamtym roku składka 1800, w tym po szkodzie - wymiana szyby czołowej od kamienia

> : 3000zł, za te 1200 różnicy kupiłbym 2 szyby z wymianą, to jak można nazwać takie praktyki ?

Analizą ryzyka + dostosowaniem przychodów do kosztów. AC nie jest ubezpieczeniem obowiązkowym, a w OC istnieje rynek, na którym funkcjonuje pszeszło 20 ubezpieczycieli - kupujesz gdzie chcesz i co chcesz...

Napisano

Wszystko zależy od ubezpieczyciela. Ostatnio jak sprzedawałem rozbite auto i ubezpieczałem kolejne to miałem ok 8 miesięcy ubezpieczenia i uznali mi ten okres jako rok zlosnik.gif ( pow. 6 m-cy )

Ostatnio niektórzy ubezpieczyciele mają też taki wyznacznik; ile lat bez szkody ( nie tylko na polisę ale i na daną osobę )

Napisano

> a co powiesz o tym, że przykładowo taki allianz, w tym roku podniósł wiek kierowcy od którego nie

> ma zwyżki "za wiek" do 29 lat ?

no ja właśnie się wkurzyłem teraz, bo co rok podnosili, ale tym razem przegięli. co rok płaciłem według blankietu, który przysyłają (akurat taki termin, ze zawsze za granicą jestem), ale teraz poszedłem do agenta to mi powiedział, ze już dawno powinienem mieć zlikwidowana zwyżkę za wiek, bo wystarczy tylko rok bezszkodowej jazdy (pomimo, że nie przekraczałem tej starej granicy 24 czy 25 lat). pogadaj o tym przy następnym ubezpieczeniu.

Napisano

Miałem ten sam problem z C15 w MTU. Agent powiedział, że nawet dzień przed upływem pełnego roku to za mało na otrzymanie zniżki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.