Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie szczęki hamulcowe

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Moja Brava Steel 1.2 2001 z przebiegiem 70kkm dopomina się o wymianę szczęk hamulcowych hamulców bebnowych. Objawy: z tyłu słychać wyraźnie tarcie metalu o metal przy hamowaniu. W ofercie sklepu zauważyłem szczęki hamulcowe, np. ATE(mam zaufanie do tej firmy) ale są dwa typy tych szczęk o średnicy 180 i szerokości 32 z automatyczną regulacją i o średnicy 203 i szerokości 38 bez takiej regulacji, obydwa typy są oferowane do modelu Bravy z r.2001 coś mi się to niepodoba. Jaki jest prawidłowy rozmiar szczęk i co w związku z wymianą szczęk należałoby jeszcze wymienić. Czy szczęki ATE (jedne z drozszych) sa dobrym wyborem? Pozdr. mlot.gif

Napisano

> Witam wszystkich

> Moja Brava Steel 1.2 2001 z przebiegiem 70kkm dopomina się o wymianę szczęk hamulcowych hamulców

> bebnowych. Objawy: z tyłu słychać wyraźnie tarcie metalu o metal przy hamowaniu. W ofercie

> sklepu zauważyłem szczęki hamulcowe, np. ATE(mam zaufanie do tej firmy) ale są dwa typy tych

> szczęk o średnicy 180 i szerokości 32 z automatyczną regulacją i o średnicy 203 i szerokości

> 38 bez takiej regulacji, obydwa typy są oferowane do modelu Bravy z r.2001 coś mi się to

> niepodoba. Jaki jest prawidłowy rozmiar szczęk i co w związku z wymianą szczęk należałoby

> jeszcze wymienić. Czy szczęki ATE (jedne z drozszych) sa dobrym wyborem? Pozdr.

A to nie jest tak, ze jeszcze zalezy jaki sie ma typ hamulcow z tylu? Bo jak dobrze kojarze to byly systemy lockheed i jakis jeszcze drugi zlosnik.gif

Napisano

Spróbuj w EPERze znaleźć numer części po numerze VIN swojego auta. Sklep powinien wiedzieć, czy ten egzemplarz pasuje do podanego numeru. Ja ostatnio zamawiałem komplet bębnów ze szczękami na allegro w ten sam sposób.

A przy okazji wymiany szczęk warto byłoby tez obejrzeć i bębny. Ścianki moich były już zbliżone do grubości kartki papieru wink.gif.

Napisano

Eper nie zawsze prawdę Ci powie. W moim przypadku eper podaje, że w Marei do 03.1997 był Bendix, a później Lockheed. Ja mam model 01.1997 i mam Lockheed. W Bravie jest zupełnie inaczej, Lockheed jest montowany już chyba od 96r.

Co do Bravy 1,2 nie jestem pewien, ale 180 mm były bez ABSu, a 203 mm z ABSem.

Napisano

> Co do Bravy 1,2 nie jestem pewien, ale 180 mm były bez ABSu, a 203 mm z ABSem.

i tu nalezy tez uwazac moje bravo nie posiada abs-u a bębny są 203 mm spineyes.gif

Napisano

> i tu nalezy tez uwazac moje bravo nie posiada abs-u a bębny są 203 mm

U mnie w Bravie jest tak samo - brak ABS a duże bębny.

Jednak wierzyłbym EPERowi, po VIN

Napisano

Albo tez zdejmiesz bęben i sprawdzisz organoleptycznie jakie masz, a później zamówisz je smile.gif

Napisano

> i tu nalezy tez uwazac moje bravo nie posiada abs-u a bębny są 203 mm

Przecież napisałem, że chodzi o Bravę 1,2, a Ty mi wyskakujesz z 1,8.

Zacznijmy jeszcze od tego, że w silnikach 1,6 i 1,8 nigdy nie było bębnów 180 mm.

Napisano

> Co do Bravy 1,2 nie jestem pewien, ale 180 mm były bez ABSu, a 203 mm z ABSem.

Już mam pewność, czyli tak jak pisałem, ABS - 203 mm, bez ABSu - 180 mm.

Napisano

> Już mam pewność, czyli tak jak pisałem, ABS - 203 mm, bez ABSu - 180 mm.

nigdy nie rozumialem czemu tak ciezko podejsc do auta i zmierzyc ten beben........

sztuczne nabijanie postow.

Napisano

> 38 bez takiej regulacji, obydwa typy są oferowane do modelu Bravy z r.2001 coś mi się to

> niepodoba. Jaki jest prawidłowy rozmiar szczęk i co w związku z wymianą szczęk należałoby

> jeszcze wymienić. Czy szczęki ATE (jedne z drozszych) sa dobrym wyborem? Pozdr.

Te z autoregulacją się mie wydaje że to do aut z ABS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.