Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece zapłonowe NGK ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawia mnie co sie dzieję z punciakiem 1,2 8v LPG

Od jakiegoś czasu pierwsze odpalenie na zimnym chodził przez 5 czasem do 15 sekund na 3 cylindry.

Po tym czase jak ręką odjał równiutko, przyspieszenie w porząkdu, spalanie w normie.

Zastanawiałem sie juz nawet nad UPG, podociskałem nawet kable przy wtryskiwaczach.

Pomyslalem zajrze do świec, próba odkrecenia swiecy przy pierwszym podejsciu padła frown.gif ale to mi dało do myślenia.

Po jakims czasie zmobilizowałem sie. Poczytałem na forum ze zdarzaja sie zapieczone swiece, modliłem sie tylko albu w takim razie nic nie ukrecic.

Udało sie jednak odkrecic swiece która stawiał opór przy pierwszysm podejsciu.

Po wykreceniu oczom moim ukazał sie taki widok świec

284629101-IMG_1669.JPG

284629101-IMG_1673.JPG

pierwsza świeca poniżej z bliska

284629101-IMG_1676.JPG

4

Swieca od lewej to ta od lewej stojąc przodem do przodu samochodu (piersza od bagnetu oleju) ułozone kolejno po wykręceniu.

Ciężkie wykrecenie widać po gwincie, dwie ostatnie ścieżki gwinku zjechane, tylko dlaczego ?(czy gwint swiecy po wkreceniu w głowice wystaje i mógł sie stworzyć nagar) ?

Dodatko popękana ceramika tez mi daje do myslenia.

Druga świeca też taka podejrzana.

Trzecia i czwarta raczej w porzątku.

Problem z wykreceniem tylko na pierwszej swiecy wystepował reszta poszłą idealnie.

Zastanawiam sie czy cos sie dzieje z punciakiem czy to moze swiece trafiły sie felerne.

Kupowane na allegro razem ze z przewodami. Na taim zestawie jednak przejechałem zaledwie 16kkm icon_eek.gif

Teraz swiece kupiłem w intercarsie :/ drozej ale moze pewniej hmmm ?

post-99556-1435251129214_thumb.jpg

Napisano

miałęm to samo przed wymianą UPG teraz będę znów zmieniał (bo jak dziwnie chodził na zimnym tak chodzi ) i zobacze jak wyglądają - też mi chodzi jakby na 3 gdy zimny. UPG nic nie zmieniłą choć była uszkodzona. Teraz wymieniam wszystko jak leci świece, kable, filtry i ew cewka zobacze co go boli ...

Napisano

Świeca z pękniętym izolatorem na pewno była przyczyną twoich problemów.

Czasami zdarzają się takie klocki.

Wymień komplet świec i będzie ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Świeca z pękniętym izolatorem na pewno była przyczyną twoich problemów.

> Czasami zdarzają się takie klocki.

> Wymień komplet świec i będzie .

Dzieki, świece poszły nowe NGK zakupione w intercarsie (nie wiem czy to ma znaczenie poza wyższą ceną).

Pierwsze odpalenie na zimno było OK. Zobaczymy jutro lub w poniedziłek.

Problemy jakie opisałem były tylko na zimnym i tylko po odpaleniu przez kilka sekund.

Zastanawiam sie jednak co z tymi swiecami. Co spowodowało ze tak wygladaja po 16kkm. Ostatnio NGK wymieniałem po 40kkm i wygladały zdecydowanie lepiej. Czy to nie UPG jest bezposrednim sprawcą problemu ze świecami. Na liczniku 103kkm, UPG nie była zmieniana, płynu z chłodnicy wydaje mi sie ze ubyło.

Inna kwestia to problem z wykreceniem swieć, aż sie obawiam jak bedzie wyglądała nastepna wymiana.

Napisano

masz bardzo brudno w silniku, efekt koronny potezny czyli dużo brudu spala Ci się na styku świeca-fajka przewodu.

Czy mi się wydaje czy na tej najbardziej zjechanej świecy masz cieńszą uszczelkę niż w pozostałych?

Poza tym widać, że problem tkwi poza świecą, masz cały korpus nadpalony, wyższa temp?

Napisano

Jakość NGK ostatnimi czasy jest bardzo kiepska.

Napisano

Tak frown.gif racja miałem i już nie kupie posypały sie po paru tysiącach frown.gif

Napisano

> Tak racja miałem i już nie kupie posypały sie po paru tysiącach

Podobno można się naciąć na allegro i kupić świece "Made for NGK" zamiast NGK i to podobno są podróby

Napisano

> Podobno można się naciąć na allegro i kupić świece "Made for NGK" zamiast NGK i to podobno są

> podróby

jak kupiłem w intercarsie smile.gif ale już nigdy więcej frown.gif ich nie kupie frown.gif

Napisano

> jak kupiłem w intercarsie ale już nigdy więcej ich nie kupie

Hmmm. Ja tez kupilem NGK do Bravy. Na razie przejechane 7000 i jest OK. Ciekawe czy zla opnia sie potwierdzi

Napisano

> Tak racja miałem i już nie kupie posypały sie po paru tysiącach

Co się stało?

Napisano

> Podobno można się naciąć na allegro i kupić świece "Made for NGK" zamiast NGK i to podobno są

> podróby

Nigdy czegoś takiego nie spotkałem. Masz cos konkretnego czy tylko zasłyszane?

Napisano

> Jakość NGK ostatnimi czasy jest bardzo kiepska.

Mówisz na podstawie...?

Napisano

> Co się stało?

Mi kiedys jedna NGK ukrecila sie przy wykrecaniu sick.gif. Kiedys wrzucalem fotki jak wygladala po ukreceniu.

Napisano

> Mówisz na podstawie...?

własnego doświadczenia z tymi świecami, miesięcznie robię 3-4 tys km i raz wytrzymają 15 a raz 6 tysięcy, nie wspomnę już o kablach NGK które po 3 tysiącach padły.

Wszystko kupowane w Intercars, teraz śmigam na Bosch i jak na razie po 4 tysiącach jest ok.

Napisano
  • Autor

> masz bardzo brudno w silniku, efekt koronny potezny czyli dużo brudu spala Ci się na styku

> świeca-fajka przewodu.

Brudno w silniku ? hmm masz na mysli korpus silnika z zewnątrz a nie we wnętrzu cylindrów rozumiem.

Prawda jest taka ze 16kkm temu przy zmianie swiec zmieniłem tez przewody na nowe NGK i wydaje mi sie ze teraz fajka przewodu nieprzylega tak idelanie do świecy jak to było wcześniej. Wiec ewentualnie nieczystości mogą miec taki efekt.

> Czy mi się wydaje czy na tej najbardziej zjechanej świecy masz cieńszą uszczelkę niż w pozostałych?

Na oko grubość uszczelek jest na wszystkich świcach raczej taka sama.

> Poza tym widać, że problem tkwi poza świecą, masz cały korpus nadpalony, wyższa temp?

Samochód jeździ praktycznie po mieście i to zakorkowanym jak to w Warszawie. Napewno warunki ma czasem ekstremalne smile.gif ale wskazówka temp. nigdy sie nie wychyliła powyżej 90 stopni.

Napisano
pierwsza swieca zwykle jest w takim stanie, jak sie gniazdo uwali olejem przy na/dolewaniu. cfaniaczek.gif
Napisano

> Nigdy czegoś takiego nie spotkałem. Masz cos konkretnego czy tylko zasłyszane?

Ktoś pisał całkiem niedawno w jakimś poście na Autokąciku (chyba BBM - ale głowy nie dam) ze sie naciął

Napisano
  • Autor

> czy Ty aby nie narozlewałeś oleju przy wlewaniu, albo nie puszcza Ci spod korka, uszczelki nad

> świecą?

Nienarozlewałem ale ... zeby.GIF

Ciekło mi standardowo spod pokrywy zaworów wiec mogło spokojnie sciec na swiecę. Zwłaszcza ze wokoło świecy było troche brudu co wyczyściłem. Sytuacja co prawda juz opanowana pokrywa ma juz spiłowane stopki dzieki oczywiście autokącikowi. Co prawda porządek zrobiłem jakieś 5 kkm temu :/

Napisano

> masz bardzo brudno w silniku, efekt koronny potezny czyli dużo brudu spala Ci się na styku

> świeca-fajka przewodu.

> Czy mi się wydaje czy na tej najbardziej zjechanej świecy masz cieńszą uszczelkę niż w pozostałych?

> Poza tym widać, że problem tkwi poza świecą, masz cały korpus nadpalony, wyższa temp?

swieca 1 i 2 bedzie brudniejsza z tego wzgledu ze w zaglebieniach sporo brudu lapie sie z drogi. najgorzej jest jezeli ktos przed wymiana swiec nie oczysci "gniazda" i robi zwykla wymiane - duzo brudu sie dostaje do komory spalania no.gif.

troche glupia konstrukcja glowicy - trzeba sie nagimnastykowac.

Napisano
  • Autor

> Mi kiedys jedna NGK ukrecila sie przy wykrecaniu . Kiedys wrzucalem fotki jak wygladala po

> ukreceniu.

Widziłem na forum jak szukałem troche informacji na temat swiec :/

Napisano

> Brudno w silniku ? hmm masz na mysli korpus silnika z zewnątrz a nie we wnętrzu cylindrów rozumiem.

tak, korpus oczywiście. Masz tam mase oleju. Zreszta na gwincie świecy tej brudnej też ewidentnie jest

> Prawda jest taka ze 16kkm temu przy zmianie swiec zmieniłem tez przewody na nowe NGK i wydaje mi

> sie ze teraz fajka przewodu nieprzylega tak idelanie do świecy jak to było wcześniej. Wiec

> ewentualnie nieczystości mogą miec taki efekt.

hmmm... poobserwuj, w sumie powinny przylegać dobrze

> Na oko grubość uszczelek jest na wszystkich świcach raczej taka sama.

No właśnie wydaje mi się ta brudniejsza cieńsza.

> Samochód jeździ praktycznie po mieście i to zakorkowanym jak to w Warszawie. Napewno warunki ma

> czasem ekstremalne ale wskazówka temp. nigdy sie nie wychyliła powyżej 90 stopni.

Chodzi mi o tem p pracy świecy, ta sięga 700-800 stopni i zły skład mieszanki może ją podnosić co nie ejst dobre.

Napisano

> Ktoś pisał całkiem niedawno w jakimś poście na Autokąciku (chyba BBM - ale głowy nie dam) ze sie

> naciął

Źródło AK na takie sugestie jest niestety mało wiarygodne. Ludize tu piszą przeróżne rzeczy...

Napisano

> Mi kiedys jedna NGK ukrecila sie przy wykrecaniu . Kiedys wrzucalem fotki jak wygladala po

> ukreceniu.

No i? Wina świecy czy momentów dokręcania?

Napisano

> własnego doświadczenia z tymi świecami, miesięcznie robię 3-4 tys km i raz wytrzymają 15 a raz 6

> tysięcy, nie wspomnę już o kablach NGK które po 3 tysiącach padły.

> Wszystko kupowane w Intercars, teraz śmigam na Bosch i jak na razie po 4 tysiącach jest ok.

Wiesz ze problem elektryki w aucie jest trochę bardziej rozbudowany szczególnie na LPG. Regulacja instalki, jakość cewki, jakość dokręcania śiwec itp...

Napisano

> No i? Wina świecy czy momentów dokręcania?

Na 99% swiecy, bo po prostu idealnie sie urwala. Nie zostala ukrecona na sile.

284634998-swieca1.JPG

284634998-swieca2.JPG

post-73486-14352511343032_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> tak, korpus oczywiście. Masz tam mase oleju. Zreszta na gwincie świecy tej brudnej też ewidentnie

> jest

Korpus swego czasu faktycznie jak pisałem był zachlapany olejem spod dekla zaworów, ale sytaucja opanowana. Wiec ten czynnik mam nadzieję ze to udało sie wyeliminować.

> hmmm... poobserwuj, w sumie powinny przylegać dobrze

Fajka przewodu całkieł ładnie wchodzi na świecę ale wydaje mi sie ze nie przylega idealnie jak to było w BOSCH. Natomiast jesli chodzi o bosch przylegało idealnie a ceramika nie była tak opalona jak tu ale na łaczeniu przewód - swieca zrobiło sie duzo białego proszku na dwóch swiecach.

> No właśnie wydaje mi się ta brudniejsza cieńsza.

> Chodzi mi o tem p pracy świecy, ta sięga 700-800 stopni i zły skład mieszanki może ją podnosić co

> nie ejst dobre.

To faktycznie może być przyczyna ale czy wtedy innym swiecom tez by sie nie dostało.

A moze jednak na LPG wskazane jest zmniejszyć szczelinę swiecy do 0,7 ? wiem ze niektórzy tak robia, to powinno teoretcznie obiżyć temp. ?

Napisano

> A moze jednak na LPG wskazane jest zmniejszyć szczelinę swiecy do 0,7 ? wiem ze niektórzy tak

> robia, to powinno teoretcznie obiżyć temp. ?

Witam,

Jesienią wymieniłem świece na Denso K16PR-U. Fabryczna szczelina wynosi 0,6 mm (mierzyłem szczelinomierzem). Punciak na nich pracuje bardzo dobrze - także polecam te świece do gazu ok.gif.

Napisano

Tak jak kolega polecam

Denso K16PR-U

Te świece są naprawdę dobre(do lpg), a to co kolega pokazuje ma przejechane z 30kkm więc co się dziwić na gazie świece wymienia się po takim przebiegu bo inaczej przewody również do wymiany.

Jeśli chcecie drive.gif jeszcze na tych świecach jakieś 2-5kkm to benzyna na 1 dzień i wytrzeć i osuszyć do czysta następnie szczotka druciana z drutem miedzianym i wyczyścić elektrody, potem do piekarnika - 150 */ 15 min i na zapałkę olej silnikowy i dotknąć izolatora elektrody jeśli jest pęknięty olej zniknie jeśli nie pozostanie na elektrodzie - taką świecę w cylinder i jeszcze pojeździsz.

NGK z napisem made by France od razu do śmieci !!!

NGK z napisem UK/UC - 20 kkm i do śmieci

NGK made by japan/fiat można reanimować

Uwierzyć trzeba sprawdzone waytogo.gif

Napisano

> NGK z napisem made by France od razu do śmieci !!!

To patrz, ludzie kupujący świeczki do m.in. Fiatów (VL2,36,38) zamiast wkręcać do auta to od razu je wyrzucają? Jakoś nie widzę setek tysięcy świec na wysypiskach...

> NGK z napisem UK/UC - 20 kkm i do śmieci

NGK nie ma fabryki w UK

> NGK made by japan/fiat można reanimować

Fiat nie robi świec dla NGK, raczej odwrotnie zlosnik.gif

Napisano

> To patrz, ludzie kupujący świeczki do m.in. Fiatów (VL2,36,38) zamiast wkręcać do auta to od razu

> je wyrzucają? Jakoś nie widzę setek tysięcy świec na wysypiskach...

> NGK nie ma fabryki w UK

> Fiat nie robi świec dla NGK, raczej odwrotnie

Kolega jak lubi pokrzyczeć to na targowisko

albo nauczy się czytać ze zrozumieniem klotnia.gif

Napisałem, że made in France nie nadają się do reanimacji czerwona.gif

Napis UK/UC pojawił się na świecach NGK w 2001, ale pewnie kolega wtedy bawił się samochodami piaskownica.gif

Natomiast to chyba oczywiste, że Fiat nie robi świec.

Chyba, że wg kolegi to tylko on wie??

Napisałem, że swiece NGK by Fiat są dobre bo produkowane są na montaż serwisowy i nie wypada aby były złej jakości nie spotkałem się również aby były inne niż made by Japan, stąd nadają się na reanimację.

Ale widzę, że zamiast odpowiadać na post to tutaj kolega woli krytykować kogoś kto odpowiada czerwona.gif ,a to nie ładnie.

Uważam, że Twój post niczego nie wniósł do wątku, a moja odpowiedz jest tylko odpowiedzią na Twój atak w moją stronę więc 30.GIF

Pozdrawiam wszystkich nowych i starych użytkowników Fiata Punto 20.GIF

Napisano

> Kolega jak lubi pokrzyczeć to na targowisko

> albo nauczy się czytać ze zrozumieniem

Gdzie krzyczę? Odpowiadam spokojnie.

> Napisałem, że made in France nie nadają się do reanimacji

Zabrzmiało jakby się w ogóle nadawały do smieci. Generalnie dziwi mnie próba reanimacji świec po takim przebiegu

> Napis UK/UC pojawił się na świecach NGK w 2001, ale pewnie kolega wtedy bawił się samochodami

Wtedy siedziałem w hamulcówce i zawieszeniówce - w świecach głebiej od 2003 roku i nie spotkałem od tego czasu takich oznaczeń na świecach. Po co przytyki osobiste do mnie?

> Natomiast to chyba oczywiste, że Fiat nie robi świec.

> Chyba, że wg kolegi to tylko on wie??

> Napisałem, że swiece NGK by Fiat są dobre bo produkowane są na montaż serwisowy i nie wypada aby

> były złej jakości nie spotkałem się również aby były inne niż made by Japan, stąd nadają się

> na reanimację.

Produkcja świec na każdy segment rynku jest identyczna, nie ma różnych linii produkcyjnym więc OEM, OES i AM są identyczne

> Ale widzę, że zamiast odpowiadać na post to tutaj kolega woli krytykować kogoś kto odpowiada ,a

> to nie ładnie.

> Uważam, że Twój post niczego nie wniósł do wątku, a moja odpowiedz jest tylko odpowiedzią na Twój

> atak w moją stronę więc

Zapewne nie zauważyłeś moich odpowiedzi w tym poście... Może odebrałeś moją odpowiedź osobiście - to przepraszam. Nie robię wycieczek osobistych. Natomiast powala mnie poziom debat tutaj więc może nie do końca prawidłowo odebrałem Twój post. Sorry.

> Pozdrawiam wszystkich nowych i starych użytkowników Fiata Punto

Również zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak kolega polecam

> Denso K16PR-U

> Te świece są naprawdę dobre(do lpg), a to co kolega pokazuje ma przejechane z 30kkm więc co się

> dziwić na gazie świece wymienia się po takim przebiegu bo inaczej przewody również do wymiany.

> Jeśli chcecie jeszcze na tych świecach jakieś 2-5kkm to benzyna na 1 dzień i wytrzeć i osuszyć do

> czysta następnie szczotka druciana z drutem miedzianym i wyczyścić elektrody, potem do

> piekarnika - 150 */ 15 min i na zapałkę olej silnikowy i dotknąć izolatora elektrody jeśli

> jest pęknięty olej zniknie jeśli nie pozostanie na elektrodzie - taką świecę w cylinder i

> jeszcze pojeździsz.

> NGK z napisem made by France od razu do śmieci !!!

> NGK z napisem UK/UC - 20 kkm i do śmieci

> NGK made by japan/fiat można reanimować

> Uwierzyć trzeba sprawdzone

Na starych z allegro jak i na nowych z intercarsu jest Made by France.

Po kilku dniach użytkowania nowych swiec smile.gif

Przyznam szczerze ze po zmianie swiec wrócił stary poczciwy puntek. Odpala równiutko, nic nie szarpie równo przyspiesza na zimnym.

Niestety ostatnie NGK wtrzymały 16kkm, w sumie jedna swieca :/ . Co było przyczyną pokaże czas, jeśli drugi komplet tak szybko padnie i dostanie sie tylko pierwszej świecy to jednak nie wina swiec a UPG, moze cewki hmm.gif

Tak czy inaczej będę obserwował czarnego smile.gif

Kusi mnie wypróbowanie Denso przy kolejnej zmianie. Kolega pisał ze one mają odstęp 0,6 w katalogu natomiast widziałem 0,9 czyli taka sama jak NGK hmm.gif

Napisano

>Teraz wymieniam wszystko jak leci świece, kable, filtry i ew cewka

> zobacze co go boli ...

Też planuję wymianę cewek. Objawy mam takie jak Ty. Świece i kable wymienione na nowe, bo odpalał jakby na 3 gary (i zapalała się kontrolka Check Engine). Podpięcie pod komputer pokazywało zaklócenia pracy cewek. Po wymianie jakiś czas był ok ale teraz znowu się to dzieje.

Pytanko, jakie cewki kupowałeś? Widziałem jakieś BOSH i Magnetti ale nie wiem czy takie brać, czy jakiekolwiek inne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.