Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziecko i fotelik w samochodzie.

Featured Replies

Napisano

Dokładniej to chciałbym wiedzieć od kiedy mogę se pozbyć fotelika i zastąpić go tzw samym "pod dupkiem".

Córa ma prawie 4 lata ( wa marcu) wzrost 105 cm waga około 15 kg.

Napisano

> Dokładniej to chciałbym wiedzieć od kiedy mogę se pozbyć fotelika i zastąpić go tzw samym "pod

> dupkiem".

> Córa ma prawie 4 lata ( wa marcu) wzrost 105 cm waga około 15 kg.

Formalnie chyba nie ma przepisów to regulujących,dziecko musi mieć 150 cm wzrostu lub 15 lat żeby nie trzeba było go wozić w foteliku. A realnie ja bez oparcia zacząłem wozić dziecko jak było za duże do oparcia i pas nie przechodził już na wysokości szyji.

Napisano

> Córa ma prawie 4 lata ( wa marcu) wzrost 105 cm waga > około 15 kg.

Na poddupniku masz zawsze podaną wagę dziecka od jakiej jest przeznaczony. W jednym samochodzie mamy pełny fotelik, w drugim od zawsze mały jeździł na najprostszym poddupniku służącym wyłącznie do zaspokajania ciekawości policji zlosnik.gif, wagi i tak nigdy nie mieli żeby to zweryfikować hehe.gif

Napisano

> Formalnie chyba nie ma przepisów to regulujących,dziecko musi mieć 150 cm wzrostu lub 15 lat żeby

> nie trzeba było go wozić w foteliku.

Wprowadzasz ludzi w błąd - bez fotelika można od 12 lat.

Napisano

Powiem tak. Moje dziecko ma 8 lat i ponad 30 kg. Przez pewien czas woziłem go już na samej podstawce, ale zrezygnowałem z tego i dalej jeździ w foteliku. Dla dziecka wygodniej i bezpieczniej.

Napisano

> Powiem tak. Moje dziecko ma 8 lat i ponad 30 kg. Przez pewien czas woziłem go już na samej

> podstawce, ale zrezygnowałem z tego i dalej jeździ w foteliku. Dla dziecka wygodniej i

> bezpieczniej.

fotelik.info na podstawie crashtestów zaleca używanie pełnych foteli zamiast podstawek

Napisano

> Formalnie chyba nie ma przepisów to regulujących,dziecko musi mieć 150 cm wzrostu lub 15 lat żeby

> nie trzeba było go wozić w foteliku.

facepalm.gif

Kodeks Drogowy, Art 39, punkt 3:

Quote:

W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Napisano
  • Autor

No nic moja mała jest w takim razie jeszcze za mała na moje eksperymenty. Będę musiał po prostu przekładać fotelik za fury do fury.

Napisano

> No nic moja mała jest w takim razie jeszcze za mała na moje eksperymenty. Będę musiał po prostu

> przekładać fotelik za fury do fury.

Ostatnio kupiłem juniorowi drugi fotelik . Koszt żaden (jednego tankowania), firma znana (niemiecki, nie chiński) a zawsze trochę lepiej chroni głowę dziecka niż sam poddupek. I nie ma problemu z przekładaniem między furami.

Napisano

> No nic moja mała jest w takim razie jeszcze za mała na moje eksperymenty. Będę musiał po prostu

> przekładać fotelik za fury do fury.

u mnie 4-latki "ksero" na krótkie trasy rano do przedszkola słuzbówka maja poddupniki . Nie wubrazam sobie dwoch pełnych foteli w Yarisie. Na normale jazdy pełen fotelik . Ale szczerze mowiąc te pelne foteliki to jakis ciasnawe sa młody ma Recaro i w kurtce zimowej jest mu juz ciasno a wazy ok 16 kg , fotelik jest do 36 kg jakoś nie wyobrazam sobie go za rok czy dwa w tym kubelku.

Napisano

W Zafirze, którą jeżdzimy na dłuższe trasy mamay pełnowymiarowe foteliki do 36 kg. Natomiast w moim aucie , którym odwożę lub przywożę z przedszkola mam podkładki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.