Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc drogowa (autolaweta) na kat. B.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie w temacie, mianowicie czy ktoś zna/poleci samochód jakiejś konkretnej marki? Chodzi o to by wykorzystać ile się da z DMC 3,5 tony i by samochodem tym można było powozić mając kategorię B.

Allegro wypluwa mi autolawety wszelkiej maści "w kupie" (może źle szukam?).

Chodzi o pojazd używany, możliwie tani bo ma służyć dla potrzeb własnych - zarabiać na tym nie bedę wiec kasę wyłożoną na niego można w pewnym sensie traktować jako utopioną.

Napisano

> Witam, mam pytanie w temacie, mianowicie czy ktoś zna/poleci samochód jakiejś konkretnej marki?

> Chodzi o to by wykorzystać ile się da z DMC 3,5 tony i by samochodem tym można było powozić

> mając kategorię B.

a z którego wieku ma być auto? XX czy XXI???

tanio to w jakiej kwocie?

Napisano
  • Autor

> a z którego wieku ma być auto? XX czy XXI???

> tanio to w jakiej kwocie?

Im mniej tym lepiej. zlosnik.gif Może być nawet z końca XX wieku, byle jeździł przyzwoicie i nie psuł się....zbyt często. zlosnik.gif

Napisano

> Witam, mam pytanie w temacie, mianowicie czy ktoś zna/poleci samochód jakiejś konkretnej marki?

> Chodzi o to by wykorzystać ile się da z DMC 3,5 tony i by samochodem tym można było powozić

> mając kategorię B.

> Allegro wypluwa mi autolawety wszelkiej maści "w kupie" (może źle szukam?).

> Chodzi o pojazd używany, możliwie tani bo ma służyć dla potrzeb własnych - zarabiać na tym nie bedę

> wiec kasę wyłożoną na niego można w pewnym sensie traktować jako utopioną.

kolega kupił vw t4 z 3osiami dmc 3499kg hehe.gif ładownosci 1700 za 20 klocków gdzies w niemczech

Napisano

Przedni naped lepiej sie prowadzi w zimie szczegolnie na pusto, ale w starych wozach moga byc z nim problemy np. skrzynia i polosie, tylny jest trwaly, ale w zime na pusto po sliskim kiepsko sie jedzie.

1600kg to max ladownosc takich aut bez zabudowy, takze jak wezme Cie na wage to masz problem.

Napisano

> mając kategorię B.

> Chodzi o pojazd używany, możliwie tani bo ma służyć dla potrzeb własnych - zarabiać na tym nie bedę

Ja polecam Iveco Daily 94-98r , mocna rama, bliźniak, silniki nie najgorsze...wrzucasz wszystko co się da i do przodu...

Napisano

> Ja polecam Iveco Daily 94-98r , mocna rama, bliźniak, silniki nie najgorsze...wrzucasz wszystko co

> się da i do przodu...

a ladownosc ile 800kg ?

Napisano

> 2400kg, na kat B

ale nie pytam ile sie laduje tylko ile ma w papierze grinser006.gif

Napisano

> ale nie pytam ile sie laduje tylko ile ma w papierze

ja mam 1300kg na papierze... a ładuje jeszcze raz tyle...! Przecież pomoc drogową mało kiedy zatrzymują... raz mi się zdarzyło zapłacić mandat za przeładowanie całe 100zł!!!

Napisano

> ja mam 1300kg na papierze... a ładuje jeszcze raz tyle...! Przecież pomoc drogową mało kiedy

> zatrzymują... raz mi się zdarzyło zapłacić mandat za przeładowanie całe 100zł!!!

to lepiej omijaj Włocławek...

Napisano
  • Autor

> ja mam 1300kg na papierze... a ładuje jeszcze raz tyle...! Przecież pomoc drogową mało kiedy

> zatrzymują... raz mi się zdarzyło zapłacić mandat za przeładowanie całe 100zł!!!

Dobra to ile może ważyć ciężkie auto osobowe, dajmy na to jakiś współczesny merc na wypasie?

Napisano

> Dobra to ile może ważyć ciężkie auto osobowe, dajmy na to jakiś współczesny merc na wypasie?

2,5t biglaugh.gif

Napisano

> Dobra to ile może ważyć ciężkie auto osobowe, dajmy na to jakiś współczesny merc na wypasie?

od 2 ton

Standard to 1500kg

Napisano

Suburban z największym silnikiem nie mieści się w 3,5t hahaha.gif

Napisano

> Ośmniolitrowy na przykład ten ma DMC 4 tony.

no właśnie... a rozmawiamy o masie - tylko 2650kg

> A prawo jazdy B ogranicza do 3,5t masę własną czy DMC?

DMC

> IMHO to drugie i się nie mieści.

no się nie mieści, podobnie jak i np. Hummer

> Sześciolitrowy ma DMC 3900.

no wiem, ale cały czas rozmawiamy o masie własnej, a nie o DMC...

Napisano

> no właśnie... a rozmawiamy o masie - tylko 2650kg

Jak najbardziej tak, chociaż to chyba nie takie TYLKO...

> no wiem, ale cały czas rozmawiamy o masie własnej, a nie o DMC...

Quote:

Chodzi o to by wykorzystać ile się da z DMC 3,5 tony

z pierwszego posta w wątku...

Napisano

> Jak najbardziej tak, chociaż to chyba nie takie TYLKO...

czy ja wiem, czy to tak dużo? Porównaj sobie to np. z masą własną (NIE DMC) Hummera H1 który ponoć waży 3493kg, albo, na drugim biegunie, z dużo mniejszym BMW X6 Hybrid, które waży 2450kg...

> Quote:

> Chodzi o to by wykorzystać ile się da z DMC 3,5 tony

> z pierwszego posta w wątku...

tak, ale to dotyczyło autolawety, a zgodzisz się chyba, że suburbana byłoby ciężko na takową przerobić? A Twoja odpowiedź (moja z resztą też) dotyczyła pytania Cinka:

Quote:

Dobra to ile może ważyć ciężkie auto osobowe, dajmy na to jakiś współczesny merc na wypasie?

I sam Suburban z pewnością nie waży 4t - może tyle ważyć w pełni załadowany, znaczy z wkładką mięsną i bagażową w środku. Bo inaczej, to możesz równie dobrze twierdzić, że Seicento waży 1,3t...

Napisano

> tak, ale to dotyczyło autolawety, a zgodzisz się chyba, że suburbana byłoby ciężko na takową

> przerobić? A Twoja odpowiedź (moja z resztą też) dotyczyła pytania Cinka:

> Quote:

> I sam Suburban z pewnością nie waży 4t - może tyle ważyć w pełni załadowany, znaczy z wkładką

> mięsną i bagażową w środku. Bo inaczej, to możesz równie dobrze twierdzić, że Seicento waży

> 1,3t...

No tutaj masz rację ok.gif Być może się zakręciłem. A najcięższych szukałbym w RR zapewne... Albo Cadillac zza oceanu.

Napisano
  • Autor

> No tutaj masz rację Być może się zakręciłem. A najcięższych szukałbym w RR zapewne... Albo

> Cadillac zza oceanu.

Nie interesują mnie dywagacje na luźne tematy. Mam PJ kat B, interesuje mnie jakie max auta z popularnych, występujących u nas w kraju mógłbym wozić lawetą w ramach kat. B.

Napisano

> Nie interesują mnie dywagacje na luźne tematy. Mam PJ kat B, interesuje mnie jakie max auta z

> popularnych, występujących u nas w kraju mógłbym wozić lawetą w ramach kat. B.

nowa S-klasa z mocnym silnikiem waży katalogowo 2,2t; hybryda X6 waży 2,45t; Lexus 400h waży ~2,05t; Q7 z 3l dieslem (chyba bazowy silnik) waży 2,3t, bmw 7 E38 4,0 waży ok. 1,8t.

Napisano

> Nie interesują mnie dywagacje na luźne tematy. Mam PJ kat B, interesuje mnie jakie max auta z

> popularnych, występujących u nas w kraju mógłbym wozić lawetą w ramach kat. B.

Legalnie to chyba tylko takie jak CC,SC,126p, zlosnik.gif chodź też nie jestem pewien

Napisano

kolego powiem Ci tak, w pracy czasem (średnio raz dziennie) trafia mi się wyjazd na holowanie (raczej krótkie trasy) raz czy dwa w miesiącu gdzieś dalej...

Auto jakim jeżdżę to LT z 2001r z podwójną kabiną. W dowodzie mam wpisane że auto waży 1450kg (czy coś koło tego) a jak ważyłem się na wadzę to ważył 3450 grinser006.gif czyli w praktyce mogę holować taczkę. W teorii wygląda to tak: zatrzymuje mnie policja (już z 5razy się zdarzyło za prędkość w terenie zabudowanym)

Jedni to olewają i puszczają dalej po wypisaniu mandatu za prędkość inni dochodzą "ile to waży" "gdzie masz kategorie C"itp, wtedy pokazuje oba dowodu czyli od lawety i od auta które mam na sobie, dodajemy i wychodzi mniej niż 3500kg, oni się śmieją ja też się śmieje i tyle. Raz jedyny miałem dość kumatego policjanta który zaproponował mi warzenie auta na wadzę, i dopatrzył się podwójnych kół z tyłu, dobrze że był w porządku i puścił mnie kiedy usłyszał obietnice że zapiszę się na C.

Ale podczas wypadku mało który policjant interesuje się czy mam C czy B, czasem tylko na początku mówili "młody poradzisz sobie czy pomóc Ci?" zależy im tylko żeby szybko auto z drogi sprzątnąć i tyle...

P.S Zazwyczaj wożę fiatY: bravo, grande, panda, czesem linea czy crome... wiec z dowodami wszystko gra, ale zdarzyło się też mieć na sobie T4 czy T5, L200, viano, itp.

Napisano

> gra, ale zdarzyło się też mieć na sobie T4 czy T5, L200, viano, itp.

I jak z takm t4 Ci sie jechalo? Strasznie dlugi musisz miec najazd, jak podwojna kabina i bus Ci na lawecie Ci nie wystaje ?

Napisano

> I jak z takm t4 Ci sie jechalo? Strasznie dlugi musisz miec najazd, jak podwojna kabina i bus Ci na

> lawecie Ci nie wystaje ?

powiem Ci że z T4 bez przesady, prawie jak z osobówką, gorzej było z oplem movano (wysoki) miałem uczucie że na rondzie położę auto na bok, t4 wchodzi bez problemu, movano już ledwo ledwo...

Najazd mam długi, jak chcesz to jutro mogę zmierzyć.

Napisano

Jeżeli chcesz wozić legalnie nie naruszając przepisów to musiał Byś brać na auto tylko te z segmentu średniego tj . Fokus, Astra, Octavia. ważą ok 1400-1500kg. Gdzieś tam w necie są tabele ze średnią wagą aut.

Na lawetę bez bliźniaka to już ekstremalnym wyczynem będzie jak wrzucisz

Audi A6 ok 1700kg albo W210 "okular" ok 1800kg

Omega C ok 1700kg.

o terenówkach typu Pajero, Hilux, Grand Vitara możesz zapomnieć.

Napisano

> Jeżeli chcesz wozić legalnie nie naruszając przepisów to musiał Byś brać na auto tylko te z

> segmentu średniego tj . Fokus, Astra, Octavia. ważą ok 1400-1500kg. Gdzieś tam w necie są

> tabele ze średnią wagą aut.

> Na lawetę bez bliźniaka to już ekstremalnym wyczynem będzie jak wrzucisz

> Audi A6 ok 1700kg albo W210 "okular" ok 1800kg

> Omega C ok 1700kg.

> o terenówkach typu Pajero, Hilux, Grand Vitara możesz zapomnieć.

No tak, ale to taka sama sytuacja jak u Ciebie jak jedziesz, tez masz przeładowane auto.

Ciekawe tylko czy rama u Ciebie w LT jest inna niż moim na pojedynczym kole

Napisano

> No tak, ale to taka sama sytuacja jak u Ciebie jak jedziesz, tez masz przeładowane auto.

> Ciekawe tylko czy rama u Ciebie w LT jest inna niż moim na pojedynczym kole

To pytanie chyba kierowałeś do mnie bo kolega ma inne auto grinser006.gif

Nie wiem jak z ramą ale wiem że mam wzmacniany tylny most przez co auto oszukuje jakieś dodatkowe 5% przy prędkości.

Napisano

> No tak, ale to taka sama sytuacja jak u Ciebie jak jedziesz, tez masz przeładowane auto.

> Ciekawe tylko czy rama u Ciebie w LT jest inna niż moim na pojedynczym kole

Co do przeładowanego auta to po prostu mnie to nie rusza. Tak jak pisałem , tylko raz policial.gif się zainteresowali dopuszczalną ładownością mojego "Ivana". Oczywiście jak ktoś lata do Niemiec to nie polecam przeładowywać auta, bo szkopy się na bank dowalą.

Na upartego można dopuszczalną ładowność zmienić w dowodzie. Trzeba by zrobić zmiany konstrukcyjne zabudowy , odchudzić go trochę. Ale nawet z delikatnym wałkiem więcej niż te 1600kg ładowności się u mnie da zrobić. (we wszystkie strony już kombinowałem i technicznie jest to niemożliwe) Auto na bliźniaku po prostu swoje musi ważyć. Te 300kg więcej w dowodzie różnicy mi nie robi więc dałem sobie luz. Na wadze i tak wyjdzie ,ze auto przeładowane.

Co do ramy w Iveco rozstaw wewnętrzny to coś ok. 87cm... bo przy bliźniaku to gdzieś muszą się te koła zmieścić. Najazd mam 210cm szeroki więc koła nie wystają za obrys auta. W LT na pojedynczych kołach rama jest dużo szersza.

Napisano

> mając kategorię B.

to jest najlepszy samochod na autopomoc

drugi

załadujesz 4 tony i śmiało jedziesz. żadnych komputerów, sterowników. nie ma się co zepsuć biglaugh.gif

Napisano

> to jest najlepszy samochod na autopomoc

> drugi

> załadujesz 4 tony i śmiało jedziesz. żadnych komputerów, sterowników. nie ma się co zepsuć

No tylko w każdym LDV skrzynia biegów wyje jak chole&a. Kiedyś chciałem kupić taką lawetę ale zmieniłem zdanie po jeździe próbnej... Masakra normalnie... Paczka stoperów w uszy i do przodu... komfort jazdy pozostawia sporo do życzenia.

Za jakieś dwa miechy prawdopodobnie będę sprzedawał swojego Daily... bo troszkę mnie wpienia już ta jazda. A konkretniej wpieniają mnie popiepr#eni klienci... Trzeba się wziąć za jakąś normalną robotę, bo tu się można dorobić tylko nerwicy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.