Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jedwabistości mercedesa ciąg dalszy...

Featured Replies

Napisano

> pomijam okolicznosci zanabycia takich aut w tamtych czasach

żal ci coś sciska ze twoi rodzice/dziadkowie nie mieli takich mozliwosci? zlosnik.gif

Napisano

> żal ci coś sciska ze twoi rodzice/dziadkowie nie mieli takich mozliwosci?

mi trochę tak oslabiony.gif

Napisano

> żal ci coś sciska ze twoi rodzice/dziadkowie nie mieli takich mozliwosci?

Zastanów się lepiej jakie szuje miały...

Edit

Rzuciłem okiem na artykuł - tu akurat właścicielem jest profesor który pracował w Stanach. Więc mój zarzut niekoniecznie słuszny... smile.gif

Napisano

>

> Rzuciłem okiem na artykuł - tu akurat właścicielem jest profesor który pracował w Stanach. Więc mój

> zarzut niekoniecznie słuszny...

no wlasnie potwierdziles tylko jak to działa - nie doczyta jeden z drugim tylko zobaczy ze merc za komuny - no tak, wniosek jeden - komuch, ubek, aparatczyk albo inna menda.

Lem też mial wiele lat temu luksusowego merca kupionego bodajże w Niemczech - tez go nazwiesz szują?

Napisano

> no wlasnie potwierdziles tylko jak to działa - nie doczyta jeden z drugim tylko zobaczy ze merc za

> komuny - no tak, wniosek jeden - komuch, ubek, aparatczyk albo inna menda.

> Lem też mial wiele lat temu luksusowego merca kupionego bodajże w Niemczech - tez go nazwiesz

> szują?

Wybacz, ale przyznałem się do błędu. Mogłem wiadomość skasować/całkowicie zmienić, a jednak wyedytowałem.

Nie zmienia to faktu, że większość rozbijających się w tamtych czasach dobrymi brykami była aparatczykami...

Napisano

> to jest oryginalny kolor ?? te chromy na zderzakach marnie wyglądają, no i grill też tak jakoś

> słabo zrobiony. Nie postarali się chłopaki żeby to lśniło wszystko. Ale jak najbardziej podoba

> mi się ta inicjatywa, w sumie dobry zabieg PR. To już drugi w karierze Mercedes w Polce czy

> było coś więcej ?

Na ile ja to rozumiem, to auto dopiero będzie poddane renowacji crazy.gif

Napisano

> Na ile ja to rozumiem, to auto dopiero będzie poddane renowacji

yyy no tak. Nie doczytałem, nie dosłyszałem w TV wczoraj. Zrozumiałem że to już po renowacji i szczerze się zmartwiłem. Sorka za zamieszanie. sciana.gif

Napisano

> mi trochę tak

to kup dzisiaj Mercedesa i poczekaj jakieś 45 lat ok.gif

Napisano

> to kup dzisiaj Mercedesa i poczekaj jakieś 45 lat

za 45 lat dzisiejsze merce już dawno przeniosą sie w nicość ...

w życiu nie kupię tego mega przereklamowanego auta za proponowaną cenę jako nowy hehe.gif

skromny.gif

Napisano

> za 45 lat dzisiejsze merce już dawno przeniosą sie w nicość ...

> w życiu nie kupię tego mega przereklamowanego auta za proponowaną cenę jako nowy

facet 45 lat temu tez mógł myslec jak Ty teraz ale zrobił inaczej zlosnik.gif

Napisano

Znam wlasciciela tego mercedesa osobiscie

W zyciu bym nie przypusczal ze ma takie autko icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

A znam go ze 20 lat.

Jak bede u Niego musze mu pogratulowac smile.gif

Rodzina naprawde skromna . Zadnego wywyzszania sie ani nic z tych klimatow

Napisano

> za 45 lat dzisiejsze merce już dawno przeniosą sie w nicość ...

i pewnie dlatego ponad 20letnie auta będą jednostkowymi przypadkami.

Będą wtedy równie warte ze względu na "nietrwałość"

Napisano

> i pewnie dlatego ponad 20letnie auta będą jednostkowymi przypadkami.

> Będą wtedy równie warte ze względu na "nietrwałość"

Powstaje pytanie czy dzisiejsze auta mają predyspozycje do ponadczasowości. Po pierwsze dzisiejsze samochody są "takie same" - w większości niestety niezbyt ładne, za to statystycznie odpowiadające gustom klienteli. Oczywiście wśród droższych i ekskluzywnych marek zawsze coś niebanalnego się znajdzie, ale tu w zakupie zwykle przeszkadza cena, a w trwałości i niezawodności zapewne elektronika...

Jakby nie patrzeć ten profesor miał sporo szczęścia, że Merc mu się nie psuł. Bo owszem w tamtych czasach wyjeżdżało się na stypendium do USA i po powrocie można było kupić auto, po postdocu mieszkanie itd. Ale pensje naukowców jak są, tak tym bardziej były niesprzyjające utrzymywaniu jakichkolwiek, a co dopiero kilkudziesięcioletnich pojazdów. smile.gif

Napisano

> Powstaje pytanie czy dzisiejsze auta mają predyspozycje do

> ponadczasowości.

oczywiście, że mają, niektóre mniejsze, inne większe, ale kwestia, jak są eksploatowane-jak dbasz, tak masz.

Napisano

> Wybacz, ale przyznałem się do błędu. Mogłem wiadomość skasować/całkowicie zmienić, a jednak

> wyedytowałem.

> Nie zmienia to faktu, że większość rozbijających się w tamtych czasach dobrymi brykami była

> aparatczykami...

Albo tzw. badylarze.

grinser006.gif

Napisano

> oczywiście, że mają, niektóre mniejsze, inne większe, ale kwestia, jak są eksploatowane-jak dbasz,

> tak masz.

Nie zakreślając zakresu dbałości dyskusja nie ma sensu. Przy nieograniczonych zasobach każde auto można utrzymać i przez 100 lat.

Ogólnie w przemyśle występuje coraz bardziej nasilająca się tendencja do optymalizacji jakości pod kątem pierwszego właściciela, który nie chce trzymać auta w nieskończoność. Więc robienie auta wiecznego jest dla producenta przeinwestowaniem. A rynek wtórny i tak musi być, więc lepiej dla producentów skrócić całkowitą żywotność pojazdów. smile.gif

Natomiast marki luksusowe rządzą się własnymi prawami - tyle że mało kogo stać na ich zakup.

Ostatnia sprawa to względy stylistyczne - niestety producenci muszą zadośćuczynić potrzebom klienta przeciętnego - a więc wykazującego gust pastersko-discopolowy.

Napisano

> Albo tzw. badylarze.

Był w TV wywid z tym panem, opowiadał że wyjechał na stypendium do USA i po powrocie po kilku latach za zaoszczędzone pieniadze kupił sobie tego merca, miły starszy pan nie żaden cinkciarz-badylarz

Napisano

> to jest oryginalny kolor ?? te chromy na zderzakach marnie wyglądają, no i grill też tak jakoś

> słabo zrobiony. Nie postarali się chłopaki żeby to lśniło wszystko. Ale jak najbardziej podoba

> mi się ta inicjatywa, w sumie dobry zabieg PR. To już drugi w karierze Mercedes w Polce czy

> było coś więcej ?

Zderzaki były chyba pomalowane zwykłą srebrzanką z tego co widziałem. Do tego reflektory i ramki z Warszawy hehe.gif

Jeśli Mercedes chce mieć dobry PR to powinni porządnie odrestaurować ten egzemplarz a nie go spier***** jak zrobili z tą biedną 190ką sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.